Aký je Váš názor na otváranie škôl v čase koronavírusu?
Chcem sa spytat na Vas nazor.
@simca06022011
@magg424 to máš jedno a to isté.Ci berie iba stále zákazníčky či ide ona domov k tebe😊stále sa stretáva s rôznymi ľuďmi, ktorí niekde pracujú a je to kolobeh ľudí.Az tak mi to nesuri vydrzim, ale chápem peniaze su peniaze a ľudia riskujú.
@majcika presne toto nhcapem, ako jeden rodič nedokáže vydržať so svojimi deťmi... Ako prečo nemôžem pracovať? Prečo by mi deti mali vrieskat po dome? Nechápem... Výchova nula bodov. Urobím raňajky obed večeru, urobíme úlohy a dovi... Otec robí homeoffice celý deň za PC, ja idem večer. Nam je perfektne dobre. Konečne máme čas sa jej viac venovať, viac vysvetľovať a rozprávať. Naučila sa pomáhať (ako rozumiem s 3r dieťaťom to nejde), ale už od mala som ju viedla k tomu, že sa musí zabavit hodinu dve sama...
@simca06022011 nám sa hovorí, keď máme jedináčika😊a asi tiež si zvyknutá robiť z domu.Pre mňa toto nie je tiež žiadna zmena som zvyknuta len mi chyba plaváreň, kino ešte, že je pekne a mohla som sa realizovať v záhrade.Opalena som už ako od mora😊keď mám toho plne kecky berieme bicykel a už nás niet😀
@eliska13 riskujú, iste aj počas roka stretávas ľudí.. Koľkých zákazníkov stretne a stihne 2-3-4 denne? V profesiách kde hygiena je na dosť vysokej úrovni už dávno... Väčšia šanca je nakaziť sa v obchode a aj tak taky prípad ešte nemáme. Peniaze samozrejme treba, platia sa nemalé účty, kopa klientov so salón i, prevádzkami ma úvery atď...
@eliska13 robia doma u zakaznika, co je paradoxne aka kravina... lebo ma salon ktpry ma schvaleny hygienou, a baba chodi domov k cudziemu, ale co ma robit? Ako uzivi deti? A u maserky som bola vcera, v salone, na cierno... snazime sa podporovat nasich szco a oni zase nas, objednavam na vikend kolaciky od kamosky cukrarky a zmrzku do boxu od kamosa zmrzlinara, trenujem s trenerom, raz za dva tyzdne som u maserky, oni zase jedia jedlo z nasej restiky lebo ludia rovnako zmyslajuci ako ja im dovolia tento standart si udrzat... a take ze sa mozem nakazit ? No my nechodime do obchodu napr. Co normalne ludia chodia, takze v porovnani s ostatnymi mam presne rovnaku sancu na nakazu ..m
@nenullienka Čo nevieš na ZŠ vysvetliť. Veď sú knihy.
zvážim, no skôr nie ako áno. možno až v septembri
@eliska13 mam tu susedky s dvomi deťmi a jedna dokonca chodí do práce každý deň a uplne sú v kľude 😁 iba na hlavu jedna lebo zvyknutá behať po vonku, joga, ľudia atď... Druhá plaváreň... A ja som bola 1.4. Na nervy bez čokolády a masáze 😂 čiže odvykacka riadna 😂
@simca06022011 v súčastnosti tiež chceli odo mňa potvrdenie o pediatra či môže ísť do škôlky/ školy. A Koronavírusu sa tak ľahko nezbavíme
@3009 predstav si neviem vysvetliť angličtinu. Ja som sa učila nemčinu. Ja anglickej gramatiku nechápem. A priznám sa niektorým úlohám z matematiky nerozumiem a mám dokonca VŠ a nie večernú. Oddrela som si 5 rokov biológie
AK Ti dieťa zo školy, škôlky donesie domov korona vírus hneď budete stíhať aj sa s dieťaťom učiť aj sa modliť aby ste sa vyliečili, hneď budete mať iné priority. Potom po vyliečení ho dáš bez problému znova do kolektívu kde sa môže znova nakaziť? Čítala si, že aj po vyliečení ostávajú trvalé následky na plúcach a obličkách. To nie je bežné vyliečenie sa z chrípky.
@magg424 ok skolkari, ale zs su zatvorene. A statne skolky tusim mnohe nefunguju jeden mesiac. Dokonca co sme mali sukromnu tiez bol vl ete zatvor 5 tyzdnov.
Ja mam este jedno dieta co oficialne nie je v ziadnej rizikovej skupine, a napriek vsetkym moznym vysetreniam sa nezistila pricina, preco je tak casto chora, preco ma opakajuce zapaly priedusiek, opakujuce sa prevazne nocne krvacanie z nosa, dusivy neutichajuci kasel, pluzgiere na dlaniach a nohach, ze nemohla chodit, opuch pol tvare, ze nevidi na oko, hrcku na hrudi, ekzem ze nemoze spat, uz mala dokonca aj plucne chlamydie a za uchom podozrenie na boreliozu po kliestovi, zlateho stafylokoka v ekzeme, selest, zle pecenove testy, jeden cas rastla a priberala na uplnej hranici, objavil sa tras ruk a ani ti najlepsi nic nezistili. A islo to jedno za druhym, vekom sa nieco odbudlo ine sa objavilo. Jednym rokom sme sa prevracali doslova, a jeden rok co pobyt v skolke to do troch dni horucky vysoke a dokola. Nikdy som netusila, co bude zajtra doslova. Myslela som, ze vekom z castej chorobnosti vyrastie, bohuzial.
Zdrava strava a pohyb su samozrejme a nic nepomaha. Imuno alergotesty nic. Vsetko v norme, mierne hranicna HIT.
Pediater navrhoval vybrat zo skolky uplne, alergo vydrzat, ze bude v skole lepsie. Tak sme bojovali, ked sa objavili tie pluzgiere, kozna jednoznacne z kolektivu dieta von najlepsie na dva tri mesiace. Potom sme dostali so starsou ten zapal pluc, potom som ju nedala, aby sme mohli konecne zaockovat osypky (mala posunute ako 5rocna). Isla v opat v maji.
Ked mi dalsi lekar vyslovil podozrenie na reumu u prvacky chcela som vela plakat. Nasa imunologicka povedala, ze sa cuduje, ze som nad vecou. Tak fazu paniky som vtedy mala uz za sebou. Ale diagnozu rizikovu nema dieta, imunita normalna. Tak kde a preco tie choroby chyta netusim. Ak je nahodou mesiac v kuse zdrava, tak to sa neda porovnat ako sa mame dobre.
Museli sme,sa,zariadit lebo by som nestihla urobit robotu a nikto by mi take caste ocr netoleroval.
Ale uprimne nedala by som min. Mesiac este do skoly av juni ked bude 30st. rano v triede si to neviem predstavit. Do septembra nech skoly pripravia plan ako konkretne to bude vyzerat, aby aj realne sa to dalo zvladnut.
Dat deti do skoly k sebe a ocakavat, ze budu dodrziavat pravidla osobnej izolacie, nekontaktovat ine deti, len sa pozerat a hovorit. Aspon 8 hodin, ak to ma poriesit ocr rodicov.Male deti. To je cista utopia podla mna. Nasadit si rusko same osebe zdaleka nestaci. Je potrebne zabezpecit hygienu ruk, odstup.
@magg424 svätá pravda. Môj muž policajt, ja tiež musím chodiť do roboty. Deti sú u starých rodičov. A čo bude ďalšie 4 mesiace. Čo bude od septembra? Tak prečo by nemohli otvoriť školy v prísnou režime
Heh si myslis, ze u nas by sa nieco take otvorilo heh, to by sa vela ludi stazovalo, lebo pre nich by boli zavrete a oni by museli byt doma a utekal by im prijem. To by isto nebolo riesenie
Inak zienky tak Vam poviem, ked citam tie 5 stranove litanie...aj tak je to taaaaak zbytocne tu polemizovat, lebo ked vlada rozhodne, ze sa skoly otvoria, tak sa otvoria....ked rozhodnu, ze skoly ostanu zatvorene, tak ostanu zatvorene...a moze sa cela fialova antilopa tu aj pokakat, aj tak s tym neurobime nic....jedna skupina bude spokojna, druha nahnevana, nech bude to rozhodnutie akekolvek....proste nevyhovie sa nikdy kazdemu....hlavne nech spravia rozhodnutia take, aby zachranili, co najviac ludi (z kazdeho hladiska), len to bohuzial je velmi tazke, ak vobec mozne
Uplný súhlas s predch.príspevkom....sú ľudia ktorí vyplakávajú že treba hneď všetko pootvárať lebo ekonomika skolabuje a tisíce rodín bude živoriť nakoľko majú zatvorené prevádzky a na druhej strane aj veľa mamičiek čo chcú ostať na OČR a aby boli školy a škôlky pozatvárané čo najdlhšie.....ale rovnako je tu aj kopec mamičiek čo proste musia pracovať napr.lekárky, sestričky, opatrovateľky v DSS a tie majú problém kam dať deti....ďalšia skupina sú rodiny ktoré OČR využívajú - žena na RD s jedným dieťaťom a muž ostane na OČR s druhým...takže nikdy nebude kadždý spokojný, nech urobí vláda čokolvek...pootvára prevádzky - zamestnávatelia budú mať problém že polovica zamestnancov bude na OČR,....nechajú zatvorené prevádzky aj škôlky a školy - zase tu budú náreky ako kopa ľudí skrachuje a položí to ekonomiku....nuž vláda to má ťažké
Tiež sa čudujem niektorým názorom. V prvom rade je dobré ujasniť si priority, Čo je pre mňa absolútne najdôležitejšie. V tomto kontexte budem radšej nezamestnaná so zdravou rodinou ako zamestnaná s úmrtím v rodine.
Druhá vec: ak už aj mám na prvom mieste ekonomickú stránku, tak potom je dobré si uvedomiť, že zdravotný stav obyvateľstva maximálne úzko súvisí s ekonomikou. Čím viac ľudí nakazených, tým logicky horšie pre ekonomiku. Krajiny, kde je najviac nakazených, budú mať najhoršie ekonomické straty, zatváranie podnikov, nezamestnaných. Preto by malo byť aj ekonomickou prioritou čo najrýchlejšie zastavenie nákazy (a na to sú nevyhnutné prísne opatrenia. Nie je možné si po mesiaci, v čase, keď sa ešte len blížime k vrcholu pandémie povedať, že nám už stačilo, tak popusťme si uzdu).
Školy: chápem, že venovať sa výučbe dieťaťa môže byť únavné, pri niektorých deťoch aj časovo náročné. Ale v tejto situácii, aká momentálne je, otvoriť školu? A tešiť sa, že už nebudem musieť učiť ja, ale prevezme to učiteľka? Uznávam, že takto jednoducho napísané to vyznieva lákavo. Len si treba predstaviť, ako to v tej škole reálne bude prebiehať a aké to môže mať dopady. Deti sú najväčšími prenášačmi. Nemusia mať výrazné príznaky. Školy nemajú podmienky na to, aby dodržali opatrenia, ktoré sú v čase pandémie žiadané (rozostupy, hygiena a pod.). Nákaza sa preto môže šíriť oveľa rýchlejšie ako v čase, keď sú školy zatvorené (a samozrejme mať dopad aj na tých zamestnaných rodičov, na súrodencov detí atď., ich PN, OČR..). Radšej, nech sa deti doma nudia, ako by mali doma ležať choré.
Absolútne nerozumiem tomu, ako je možné uvažovať o otvorení škôl a všetkých obchodných prevádzok, reštaurácií v čase, keď sa ešte len blížime k vrcholu pandémie. Už ani nehovorím o mestách na východnom Slovensku a celkovo mestách, v ktorých blízkosti sú rómske komunity (veľa Rómov bolo vo VB, vracali sa domov na "čestné slovo" s tým, že dodržia karanténu. Nemusí sa jednať ani o osadu, skôr o tú častú cestovateľskú anamnézu - brexit, vracanie sa domov. Deti týchto rodičov budú mimochodom tiež chodiť do školy).
Myslím, že treba uvažovať vždy dopredu a brať do úvahy všetky faktory. Lebo tu nejde o únavu, vyťaženosť z práce a detí, stratu zisku, ale ide tu o život. Vo všeobecnosti si môže každý povedať, že budú straty na životoch a treba s tým rátať. Len keď sa to začne týkať konkrétne tej ktorej rodiny, tak asi nikto nie je pripravený na prípadný "úbytok" ( a dnes je temer v každej rodine človek s autoimunitným postihnutím, chorobami srdca, pľúc, onkologickí pacienti, nehovorím už o starších ľuďoch, ktorí žijú s pracujúcimi, zamestnanými).
@nenullienka to tam uz rovno mozu byt cely den a plna trieda. Blbost bud otvorit riadne alebo nechat zavrete a zaujimalo by ma,odkial sa siri zase tento blud. Ved sa este nejdu otvarat skoly. U nas stale pribuda chorych,nie sme na vrchole epidemie. Esteze nie je premierom Sulik,ten by najradsej zrusil vsetky opatrenia len aby nahodou ekonomika nestratila ani euro.
@majcika ja som učiteľka. Viem si predstaviť rozdelenie triedy na 2 skupiny a učiť trebars pol rozvrhu, na 2 smeny, aby sa nemuseli brat dalsi učitelia. Ja učím jazyky - 4 hodiny do týždňa. Takze by som oducila v skupine 2 hodiny a na 2 by dostali prácu na doma. Pomohlo by to veľmi, ak by som mohla napríklad gramatiku vysvetlit v triede, urobiť konverzacnevtemy v triede. A precvičovat a citat s porozumením môžu aj doma.
V triede by bola polovica žiakov, sedel by každý sám. Žiaci by sa nesťahovali, my by sme chodili za nimi do ich kmeňových tried.
Do škôlky mnohí deti nedajú. Respektíve, nárok by mali výlučne pracujúci rodičia, ak pracuju obaja. Pokial je jeden z rodičov doma, dieťa by do škôlky nemohlo ist.
@majcika dobrý postreh - vysvetliť na 1. stupni ...
A ešte, v prípade stredných škôl, problém nie je, že žiaci sú v rámci svojej skupiny v škole, aj hygienu dodržíme, rúška, všetko. Problém vidím v dochadzani vlakmi/autobusmi a v tom, že poobede nepôjdu rovno domov, ale partie spolu niekam sa baviť. Keď nebudú otvorene krčmy, kaviarne, pôjdu do parkov, na byty, chaty...
@luccija ak by si bola zdravotník a nastala by situácia ako na severe Talianska alebo inde v zahraničí - dala by si svoje dieťa do škôlky / školy a išla pracovať? Ešte chcem upozorniť, že aj pozitívne testovaní zdravotníci tam naďalej pracujú. Čo je podľa mňa aj jeden z dôvodov, prečo ich toľko umiera. Kým bežný smrteľník ide aj obyčajnú chrípku vyležať, zdravotník s koronou ďalej pracuje. Ako prepáč, ale tiež sú to ľudia...
@lenja123 či by som dala?veď je vyhlásený stav núdze to znamená, že musíš ist, ak nenastúpis môžeš byť trestné stíhaná.Preto sú zdravotníci radi, že to nie je tak urgentne zatiaľ a neprichádza k tomu.Ked Ta budú potrebovať v Košiciach a si z Ba môžu Ta premiestniť dať ubytovňu a ides nikoho nezaujíma, že máš dieťa.Ja robím v zdravotníctve na šťastie nie som sestrička ani lekárka.
Neotvoria pretože nám už prišlo zo školy oznámenie že máme prísť pre veci a doniesť skolnikovi kľúč od skriniek

@majcika ale ak to to budú chcieť otvoriť, tak ich otvoria a za podobných podmienok ako to idú robiť v okolitých štátoch....