Aký máte názor na ženy v domácnosti ?
Dievčatá, tak premýšľam a napadlo ma, že by som založila túto tému. Som zvedavá na Vaše názory a pevne dúfam, že sa to zaobíde bez hádok a urážok.
Kedysi to tak bolo, že ženy boli doma, starali sa o deti, domácnosť a nikto im to nemal za zlé. Dnešná doba je celkom iná, dnes musia aj ženy prispievať do domácnosti, je veľa rodín, ktoré by z jedného príjmu skrátka nevyšli. Celkovo dnes vidím akési napätie, žena príde vyšťavená z práce, unavená a doma ju čaká ďalšia šichta - obriadiť deti, pomôcť s úlohami, variť, prať ...
Samozrejme sú aj ženy, ktoré nepracujú, buď pracovať nechcú alebo skrátka nemusia. Týmto ženám sa dnes dáva prívlastok ako "lenivá, neambiciózna, necieľavedomá. Myslím, že v mnohých prípadoch neprávom.
Potom je tu ďalšia sorta žien, ktoré prácu majú rady, prípadne ich práca je ich koníčkom.
A ženy, ktoré do práce chodia, lebo musia, nemajú svoju prácu rady, ale musia tam chodiť, pretože ten príjem skrátka potrebujú.
Mám tetu, ktorá je od, myslím, roku ´88 doma, porodila 3 deti, manžel podniká dodnes. Teda ona pracovať nemusela, ale, nebudem klamať, ani sa jej pracovať nechcelo. Takže je doma cez 30 rokov (ako to bude mať s dôchodkom netuším).
Ako sa Vy pozeráte na ženy v domácosti? Myslíte si, že je riskantné zostať doma? Je to fér voči mužovi?
A Vy, ktoré ste v domácnosti, ako využívate ten čas doma? Aj sa nejak vzdelávate, máte koníčky, učíte sa jazyky?
Prípadne ženy, ktoré ste/boli ste na materskej, rodičáku, ako ste využili ten čas?
Baby tak teraz rozmýšľam, že tu na Slovensku nie je až tak zle, v zahraničí musia ísť ženy do práce po pár mesiacoch po pôrode a tu na Slovensku môžu byť doma dokedy chcú.
Ja polozim taku inu otazku, necitam celu diskusiu - ako riesite tu spustu prazdnin, co deti maju? Ja si myslim, ze hlavne to je dovod, preco dost vela zien si "predlzi" matersku a zostane doma, kym trosku deti neodrastu, pretoze stari rodicia este tiez pracuju a nieto kam dat deti. Ja neviem, ale aby slo dieta v lete z tabora do tabora, to tiez nie je najstastnejsie riesenie. Ved ani tie tabory nie su lacna zalezitos, ak maju vykryt cely mesiac v rodine s viac detmi. Este sa len skoncili zimne prazdniny, uz budu polrocne, jarne, velkonocne... Ved na to tie rodiny mame, aby boli spolu, nie aby raz mal ocko dovcu a raz mamka a vsetkym to len bolo na pritaz, ze sa musia starat o deti. Podla mna sa dnes da najst praca aj z domu, ak je clovek IT alebo marketingovo ladeny, aj hand made zienky co to vedia ziskat do spolocneho rozpoctu a tak sa doma realizovat, ak viete jazyky, tiez sa da z domu prekladat, alebo doucovat, vecer ucievat na kurzoch...
Baby, dajte tu svoj plat, mesto, a hlavne prác.poziciu.
Ak Vám to nevadi.😉
no kedysi tie rodiny mávali aj vlastnú záhradu, domáce zvieratá...takže ak bola žena doma, musela sa starať nielen o domácnosť, ale aj o tie veci vonku a to bola už naozaj práca na celý den. dnes to osobne nevnímam ako hambu...ľudia sú pohodlný - nie všetky pracujúce matky aj varia napríklad (taká je doba) je určite zdravšie navariť plnohodnotnú stravu ako zastaviť sa na pizzu, alebo rýchlo hodiť do vody špagety a zaliať kečupom....osobne pracujem z domu takže robím všetko no nie každý má túto možnosť. ak by som nepracovala z domu išla by som asi do normálnej práce, pretože ma nebaví behať celý den s metlou v ruke, ale ak to niekto robí vnímam to vpohode. istým spôsobom je ot obeta na úkor rodinného dobra
@zuzi56 som učiteľka, spolu s príjmami z dohôd, ktoré mám mimo svoj bežný učiteľský plat sa viem dostať aj kus nad 1000€ v závislosti od ponúk, mojej chuti pracovať navyše a tak. Manžel zarába viac ako ja. Obaja sme denne doma, máme pracovný čas taký, že zvyčajne o 16:00 sme doma už všetci, občas robím niečo z domu večer (max hodinku) a manžel občas vybavuje ešte telefonáty. Ráno chodíme on na 6:00 a ja na 7:30.
Prázdniny riešiť nemusíme, keďže som v školstve, vykrývam to ja ... vlastne preto som v školstve, inak by som robila niečo iné (dúfam, že časom aj budem).
@veronaela ani ja som nemyslela moslimky....aj v zahranici su zeny doma a financne sa stara o rodinu manzel. Porovnavas len prispevok, ktory maju slovenske zeny. Zarataj do toho aj rodinne pridavky a zrazu zistis, ze v rakusku maju tie zeny ovela viac financii ako slovenky. dokonca dlhodobo
@nikadomi
Ja mám hotelovou a vš prvy stupeň, bývam 20 km od okresného mesta Čadca.
Pred Rd som robila v Rakúsku, potom kuchárku u nás.
Kuchárku nechcem už nikdy robiť, mala by som plat asi do 700€ max.
A prácu na ranné zmeny si nemôžem nájsť,
Po druhej Rd som nastúpila do jednoty, v r. 2016 a plet v čistom 480€, a to tam boli aj neake nadčasy.
Vydržala som 1mesiac,
A k tej práci v kuchyni, to je neskutočná drina, keď som bola mladšia Ok, ale teraz by som to nezvládala , to by som doma už len gauč chcela vydiet.
Tu na severe to je bieda pre ženy, hlavne ak človek nechce dochádzať do Žiliny (KIA , INA) je to 50 km.
Podľa mňa si nevedia predstaviť ostať doma také ženy, ktoré nemajú žiadne koníčky a záujmy. Je ich plno jednoducho len práca a domácnosť a tak im to vyhovuje. Lebo keby boli doma tak by nemali, čo robiť keďže tie koníčky nemajú a nudili by sa. Ja poznám také aj slobodné nie je sa s nimi pomaly ani o čom baviť pretože nemajú žiadne koníčky ani len knihy nečítajú. Už som sa stretla s tým, že som sa pýtala na obľúbený seriál a odpoveď bola, že seriály nepozerá. :D Jednoducho ani také jednoduché veci ich nezaujímajú a cvičenie to je už iný level. Fakt keby nemali tú prácu tak asi sa také zbláznia. Potom nedokážu ostať doma také tie klebetnice a extrovertky, ktoré sa potrebujú predvádzať a byť medzi ľuďmi. Pre ženu introvertku s množstvom koníčkov je ideálne byť doma.
Aj ja som momentalne "zena v domacnosti" aj ked nedobrovolne ale da sa to vyuzit aj pre seba,mame stale navarene,upratane ,deti spokojne lebo sa nikde nemusime nahlit .Vsetko ma za aj proti.Ked chodim do prace nemam tolko volna ale zase je viac penazi.Ked som bez prace cas je ale.zas nie tolko prostriedkov na vylety atd.
Vsetko je tak ako ma byt a aj ja som doma pol rok a obcas ma to nebavi uz ale zas nepojdem do prace na ukor svojich deti kedze mam doma prvacika a teraz ma potrebuje .Ked vidim ako sa niektore mamicky zenu za karierou a peniazmi tak som vdacna ze sa uskromnim a deti raz vyrastu ,potom sa budem realizovat ja
@zuzi56 s tou prácou v kuchyni Ti úplne rozumiemˇ moja mamka za mladi robila kuchárku a to doteraz hovorí, že makačka neskutočná. Dorábala si školu, aby sa dostala robiť do kancelárie, chvalabohu sa jej to podarilo. Veľmi veľmi Ti držím palce, aby si si buď niečo schodné našla, prípadne mohla bez akýchkoľvek výčitiek či kompromisov byť doma ☺️
Poznam chlapca ktory ma rodicov rozvedenych ,mama stale v praci ,lebo vraj ju to doma s.detmi nebavi a potrebuje sa realizovat.Chlapec problemovy ,prepada teraz na pol roka a od malicka je ako samorost vsade sa,vzdy ma dost penazi pri sebe to je asi zbran rodicov ale co z toho ked sa mu nikto nevenuje .
Ja som momentalne zena v domacnosti, pretoze som sa prestahovala ciastocne mimo SR. Kedysi som si to tiez nevedela predstavit, ale je to uzasne. Maly uz chodi do skolky a ja si tu slobodu skutocne uzivam. V SR mam este podnikatelske aktivity, tym sa venujem cca 1-2 hodiny denne cez internet. 2x do tyzdna idem cvicit, medzitym bezne aktivity ako nakupy, obstaranie zahrady, prechadzka so psom, obcas kava s kamaratkou... Mame umyvacku, susicku aj upratovacku 1x do tyzdna. Toho volneho casu nie je na pocudovanie vela. O 15.30 ked idem do skolky, maly je uz skoro posledny...
Pred materskou som tiez bola v jednom svungu, kedy by som mozno zenu v domacnosti tiez odsudzovala, mala som 3 firmy, kopec konickov, cestovala som vela... Ta hektika sa vsak vzdy prejavi v buducnosti na zdravi...
Rada by som zenou v domacnosti nadalej ostala s tym, ze sa tu zacnem venovat inej pracovnej cinnosti (pracujem na dovzdelani, nie dalsia VS). Ale z domu, resp. zakazkam mimo domu sa budem venovat 3-4 dni v mesiaci, zvysok si mozem pripravit doma. Kedze mam stale svoje sukromne naklady (hypo v SR), dom si chcem nechat ako poistku pre buducnost, tak ho asi prenajmem. Pripadne predam a kupim 2 byty, aby som mohla nadalej chodit za rodicmi. Prenajaty byt vygeneruje na hypo a ked budem starsia, tak bude generovat prispevok k dochodku. Uz mam oficilane odpracovanych 22 rokov. Ciastocne ma teraz asi bude zivit priatel, pocas rodicovskej som bola plne sebestacna. Uplne vyclenena mimo kolektiv pracujucich ludi by som nerada ostala, praca ma vzdy bavila, len by som tomu chcela dat rozmer ludsky (byt tu aj pre syna, priatela, mat zivotnu pohodu a zaroven si zarobit na seba a mat naplnene ambicie pracovne). Asi to uplne idealne nepojde, ale budem sa snazit k tomu priblizit.
viem si predstavit byt doma kedze mam vela zalub kde by sa dalo 100% realizovat. Ale co ked sa muzovi nieco stane a zrazu nebude moct pracovat, zomrie alebo ostane nevladny? Co potom? Uz len to je dovod preco by som nikdy doma neostala a budujem si vlastne zazemie. Aj ked ma zena vzdelanie ale 10-15 rokov nerobila tak uz vidim kto ju zamestna, ak ano tak s platom absolventa. Jedina moznost je ze muz je na tom karierne naozaj velmi dobre a ma velmi vyhodnu zivotnu poistku. Rozvod neocakavam, ale ani to sa nikdy neda vediet co sa stane. Co ked pride chlap zrazu a povie ze dovi? Z manzelstva este zena nieco vytrieska, ale ked ani ten papier nema? Som za to ze sa treba spoliehat na svoje schopnosti uzivit rodinu v pripade ze prijem vypadne z akehokolvek dovodu.
ja mám známu, ktorá je od svadby ženou v domácnosti, avšak v 3-izbovom byte už zostali len dvaja synovia 20 a 16 ročný. Ona ostala naďalej ženou v domácnosti, keďže sa s mužom tak dohodli. ale čo ja nepochopím je, ako sa sťažuje všetkým a stále lamentuje, že nemá kedy variť, upratovať a ešte sa hnevá na dcéru, ktorá tvrdo maká manuálne v zahraničí, že keď príde na návštevu, ani jej napríklad neumyje okná... a pritom ju poznám, nemá zdravotné problémy, že by si ich nemohla umyť sama... myslíte si, že žena môže časom doma spohodlnieť?

Ja si myslím, že pokiaľ to rodine vyhovuje, je to v poriadku. Pre nás je to, že chodíme do práce nutnosť, okrem financií moja, alebo manželova práca neprinášajú do našej rodiny nič iné, čo by bolo pre nás prínosom. Pre to, že chodíme do práce vidíme deti len pár hodín denne... Obaja máme prácu, ktorá nás baví, ale ruku na srdce, ak by ste si mohli vybrať, chodili by ste do práce 5 dní v týždni?
Čiže, ak niekto tie financie má, aby žena, alebo muž nemuseli chodiť do práce, je to z môjho pohľadu len a len prínosom pre rodinu. Vôbec to nemusí byť ukazovateľom lenivosti.