icon

Aký máte názor na ženy v domácnosti ?

22. jan 2020

Dievčatá, tak premýšľam a napadlo ma, že by som založila túto tému. Som zvedavá na Vaše názory a pevne dúfam, že sa to zaobíde bez hádok a urážok.

Kedysi to tak bolo, že ženy boli doma, starali sa o deti, domácnosť a nikto im to nemal za zlé. Dnešná doba je celkom iná, dnes musia aj ženy prispievať do domácnosti, je veľa rodín, ktoré by z jedného príjmu skrátka nevyšli. Celkovo dnes vidím akési napätie, žena príde vyšťavená z práce, unavená a doma ju čaká ďalšia šichta - obriadiť deti, pomôcť s úlohami, variť, prať ...
Samozrejme sú aj ženy, ktoré nepracujú, buď pracovať nechcú alebo skrátka nemusia. Týmto ženám sa dnes dáva prívlastok ako "lenivá, neambiciózna, necieľavedomá. Myslím, že v mnohých prípadoch neprávom.
Potom je tu ďalšia sorta žien, ktoré prácu majú rady, prípadne ich práca je ich koníčkom.
A ženy, ktoré do práce chodia, lebo musia, nemajú svoju prácu rady, ale musia tam chodiť, pretože ten príjem skrátka potrebujú.

Mám tetu, ktorá je od, myslím, roku ´88 doma, porodila 3 deti, manžel podniká dodnes. Teda ona pracovať nemusela, ale, nebudem klamať, ani sa jej pracovať nechcelo. Takže je doma cez 30 rokov (ako to bude mať s dôchodkom netuším).

Ako sa Vy pozeráte na ženy v domácosti? Myslíte si, že je riskantné zostať doma? Je to fér voči mužovi?
A Vy, ktoré ste v domácnosti, ako využívate ten čas doma? Aj sa nejak vzdelávate, máte koníčky, učíte sa jazyky?
Prípadne ženy, ktoré ste/boli ste na materskej, rodičáku, ako ste využili ten čas?

lorenita
22. jan 2020

@limetka69 uplne ta chapem.. ja som sice bezdetna, momentalne aj slobodna, ale hrozim sa deti a toho ze ich nebudem vediet dobre vychovat, ze proste sa nebudem moct vratit do prace, ktoru mam rada.. deti milujem, za sestrine by som aj zivot dala, ale svojich sa bojim...

fokuska
22. jan 2020

Inak, neviem ci sme sa tu pochopili. Vela zien tu pise, ze by nevedeli doma co so sebou, ze upratane, navarene a pod. maju aj tak.

Ja si nemyslim, ze zena, ktora je v domacnosti, je doslova stale v domacnosti, ze len sedi doma.

Kebyze mam ja neobmedzene financie, tak moj den by vyzeral zhruba takto:
Rano: Vstavala by som vtedy ked zvysok rodiny, spolocne ranajky, odprevadenie deti (kym by boli male) do skolky, skoly.
Doobeda: Isla by so cvicit, platila by som si mozno trenera (aspon nazaciatok), ktory by mi ukazal co a ako a pripravil vhodne treningove zostavy
Potom nakup a zasla by som navstivit rodicov, starych rodicov, vzala by som ich na obed, alebo im doniesla navarene.
Poobede: Zasla by som si na manikuru, iny den pedikuru, masaz, wellness, do kniznice, prejst sa po meste, na jazykovu hodinu... proste moje hobby, oddych, pripadne praca v zahradke
Potom pripravit olovrant, vyzdvihnut deti, sprevadzat na kruzky
Pripravit veceru a travit rodinne neskore poobede/vecer - prechadzka v meste, ihrisko, v zahrade, spolocenske hry, filmy...

Dalsi den by so sa venovala tomu svojmu "biznisu", mala by som na to mozno aj ludi, ale niekedy je potrebne aby som pri tom priamo bola... myslim, ze by som mala aktivit az-az a ziadne sustavne sedenie doma 🙂

fokuska
22. jan 2020

@hettinka No vobec nie. Ak su dvaja manzelia, tak neexistuje "muz mi dava". Vsetky prijmy su spolocne. Takze nie, kde zena vezme, ale kde obaja vezmu na to...
Takze samozrejme to musia mat ujasnene a aj pristup muza musi byt taky, ze zaraba peniaze pre rodinu, nie pre seba.

V pripade rozvodu nemoze pred sudom nic vytiahnut, pretoze prijmy su spolocne, spolocne sa dohodli, ze zena ostane doma. majetok rovnako pisany na oboch, ved funguje BSM.

Ale ano, ok, ak by k rozvodu doslo, tak zena musi ratat s tym, ze dostane polovicu majetku a ze ak jej to nevystaci aby bola "za vodou" az do smrti, tak bude musiet do prace nastupit.
To je uz na zvazeni manzelov, ci naozaj si "mozu dovolit" ist do takeho riesenia.

juliet86
22. jan 2020

ja si myslim ze toto je velmi individualne. zalezi od konkretnej zeny muza deti a situacie. kazdemu vyhovuje nieco ine. . . ja napriklad si viem predstavit popri detoch mat mensi uvazok (polovicny/nepravidelny/volna noha) ak peniaze dovolia aby som mala dost casu a energie na pracu na muza a na deti. a priznavam ze ti co maju napate financie a nemaju na vyber. ja si neviem predstavit mat dve male deti. dochadzat za z luznej ci z ineho satelitu do ba. do toho nemat starych rodicov. pnky a ocrky... ved dajme tomu z ev komercnej firme clovek musi byt 8.5 az 9 hodin denne.... ak dochadza to ma dalsie dve hodiny. tak to zaokruhlim na 11. do toho aj 7hodin pospat by mohol cize ostane ti 6 hodin. cize hodina rano a par hodin po praci. do toho neratam nebodaj kruzky deti. hobby. fitko. najest sa. uvarit nakupit. taketo nastavenie mi pride stresujuce a neludske a mrzia ma ludia co su donho dotlaceni....

veronaela
22. jan 2020

@nikadomi to môže ,ale nie pre zamestnaných. Keď ten muž zostane invalid v 50 tak seba uzivi len tak tak, len či z toho uzivi aj ženu pochybujem a viem že je ťažké zamestnat ľudí po 50 ,ktorí cely život pracovali a nie ešte tých čo nepracovali. Ak zostane bez práce, bude mať nejakú dávku v nezamestnanosti, zasa uzivi aj ženu?Otázka je, čo tie ženy urobia potom. Asi sa budú spoliehať na svoje deti.netusim

elleloup
Autor odpoveď zmazal
kubkovamama
22. jan 2020

Zostala som sama s dvomi detmi zo dna na deň pocas rodicaku.Takze do práce som musela chtiac ci nechtiac.Najprv som pracovala na zivnost z domu,kludne aj v noci,ale velmi ma to bavilo,momentálne robim nieco uplne odlisne,ale takisto ma to max naplna.Takze pracovat som musela,ale aj chcela,zaroven robim to co ma asi najviac bavi a zaujima.Zaroven chapem zeny,ktore su v domacnosti,vela kamaratok je doma aj davno po materskej.A nie,ze lenivost alebo nechcem pracovat.Myslim,ze to je na dohode s partnerom,ak je s tym o.k. a nevyhadzuje to zene na oci..Vzdy je lepšie aj pre malé deti ak je mama doma,vsetko je jednoduchsie svojim spôsobom.Tiez pokiaľ by som bola v situacii,ze som s normalnym partnerom,bez financnych problemov,rada by som bola ostala doma kvoli detom cca aspon do prveho ročníka.Bohuzial to nie je mozne a je uz aj neskoro.🙂ale som za,aby zena mala možnosť byt doma hlavne ak su deti(pracovne sa moze realizovať aj doma,zalub je tiez neurekom).No neviem si predstaviť byt doma tych 30r..to by ma asi trafilo

nikadomi
22. jan 2020

@fokuska ja napr. nie som zyp na kozmetičky, kaderníčky+ zacvičím si radšej sama doma. Ale funguje mi systém, že pondelky upratujem. A v piatok si stále navarím na celý víkend. Víkendy tým pádom mám poriešené a sme spolu ako rodina. Výlety, návštevy. Taktiež vecer keď malý zaspí, už máme čas pre seba s manželom stále- nemusím variť či behať s mopom. To je len sčasti ako fungujem. Ale zas, ja chvalabohu nikomu nemusím vysvetľovať čo robím a prečo tak robím, to len pre ilustráciu ako si tým zjednodušujem(e) život a fungovanie.

hettinka
22. jan 2020

@fokuska ale tie peniaze zarába len muž a teda ich muž dáva do spoločného rozpočtu. Žena nijako finančne neprispieva (pokiaľ teda napríklad nemá nehnuteľnosť, ktorú prenajíma ... ale to si písala, že z toho sa má ona zabezpečiť a nie to dávať na chod domácnosti ako takej). Jasné, že funguje BSM, ale v prípade rozvodu proste žena ťahá za kratší koniec, ono sa to dá všeliako urobiť a mnohí chlapi robia tak, že si nechajú platiť akože minimálnu mzdu + načierno do ruky, najmä niektorí podnikatelia. navonok úspešní a podľa papierov nemajú nič, poťažne ešte veľa dlhov.

Ono je všetko fajn, kým spolu žijú, dohodnú sa, majú sa radi a fungujú ... ale horšie, ked žena po 10-15-20 rokoch doma zrazu musí do roboty a nikto je nevezme, maximálne tak vykladať tovar alebo za upratovačku.
Inak, tiež máme takýto prípad v rodine, že žena nerobí a nikdy nerobila - teda robila asi mesiac predavačku, ale kvôli nulovým pracovným návykom to nechala. Chlap robí v zahraničí, ona je doma, obaja spokojní. Takže fungovať to môže. Jej dcera ale hned po škole sa zamestnala a robí na dosť vysokej pozícii, ale na RD nezostala, takže si nevzala príklad z rodiny ...

lenkakravcova
22. jan 2020

@veronaela To neviem. Ja som písala za seba ako to mame my doma. ☺️ Keď to niekomu finančné nevychádza, tak si take dovoliť asi nemôže. Neviem.

eliska13
22. jan 2020

@veronaela ja som minule zasla ako niekto opisoval prezliekanie prádla, že to trvá dlho, lebo ma ťažké matrace😀

nienna
22. jan 2020

@hettinka vsak bezpodielove spoluvlastníctvo, je jedno, ze zarabal len muz, vsetko co nadobudli po svadbe sa deli rovnym dielom 🤷

nikadomi
22. jan 2020

@veronaela toto je veľmi individuálne. Lebo ak je jeden plat (žena nepracuje) a idú si natesno, treba platiť hypo a pod. že im ten plat vystačí LTT, tak tam je fakt velké riziko, že človek sa dostane do úzkych V pripade neočakávanej situácie. Ak je však jeden plat, Z ktorého nejde hypo, že vystačí aj na úspory plus poriešené nadštandardné komerčné poistenie pre prípad dožitia, úrazu a invalidity, tam to riziko je úmerne znížené.

kvetinka75
22. jan 2020

Ked.to.obom. vyhovuje nech je zena.doma. druhych neriesim. Pokial sa to netyka mna. Ja.by som.doma nebola.. preskocilo by mi z toho stereotypu. Ale brala by som 1/2 uvazok

zarao
22. jan 2020

Ja som už od malička mala vybrané povolanie "mama". Ženou v domácnosti som od 19tich rokov a nikdy by som nemenila. Popri deťoch som vyštudovala, skúsila som tiež 3 mesiace pracovať a nebola som tak šťastná. Napĺňa ma starať sa o deti, o domácnosť o záhradu,variť, vysavať, upratovať...v tomto som sa našla a nemenila by som. Manželovi to vyhovuje. V prípade, že sa manželovi niečo stane mame uzatvorené poistenie a taktiež si šetríme. Pre prípad rozvodu nie som "chránená" nijako, lebo s nim nepočítam a verím, že manžel by vlastne deti nenechal na ulici, pokiaľ aj áno, viem, že prvotnú oporu by som našla v rodine a považujem sa za človeka, ktorý sa dokáže situácii prispôsobiť a skratka by som si našla prácu.

veronaela
22. jan 2020

@lenkakravcova o tebe viem že tvoj muž chce aby si bola doma,a ako hovoríš máš to poriesene,asi ti platí zdravotku. Ale v skupine manžel má vydeluje, manžel chcel aby žena pracovala a ona hľadala výhovorky prečo nie. Mňa skôr zaujíma budúcnosť takýchto žien. Podstata týchto tém však je, že to musí vyhovovať OBOM a obaja s tým musia súhlasiť.

hettinka
22. jan 2020

@nienna áno, aj dlhy 😉
takže ked by chlap chcel, nielen že nechá ženu s holým zadkom, ale ešte aj s dlhami.
Aj to poznám taký prípad...
Žena žila s mužom, živnostník, úspešný, v 90-tych rokoch prišla o prácu a zostala doma, že ved ju uživí. Milý pán si našiel priateľku a mal 2 deti, o ktorých manželka ani nevedela. Potom to prasklo, rozviedli sa a zistilo sa, že má dlhy takže musia predať jedine byt, aby sa to vykrylo. Druhý byt, o ktorom si myslela, že ho muž prenajíma, bol kúpený a písaný na priateľku, teda z toho nemala nič. A tak po 50-ke zháňala robotu, našťastie mala kvalifikáciu, dorobila si kurzy a začala robiť účtovníčku. Teda finančne gramotná osoba, len málo preverovala príliš dôverovala.

saskia_98
22. jan 2020

By som zakapala doma. Ja som doma na rodicaku este len rok a za ten cas aj pracujem a od septembra idem na vs, lebo sa doma nudim. Jednoducho ja som bola stale rozlietana, mam rada ked som vo svojom hektickom tempe (robim vsetko naraz a nikdy nic nestiham). Neviem si predstavit byt len domaca puťka a hlavne v dnesnej dobe, kde mas milion vymozenosti (pracka, susicka, umyvacka, roboticky vysavac). Ale zavisi vela od zeny. Ani mna moja momentalna praca nebavi a ani by som ju robit nemusela ale doma by som umrela od nudy...

nienna
22. jan 2020

My sme sa tiež s mužom dohodli tak, že kým je dcéra malá, budem doma, manžel pracuje v zahraničí, nemusím teda riešiť kto mi vyzdvihne dieťa zo škôlky. Ja si robím druhú vysokú, aby som mala väčšiu šancu sa zamestnať, keď sa rozhodnem že už stačilo byť doma. Takto nám to vyhovuje, sme psychicky uplne v pohode, mame na seba kopu casu, chodime po vyletoch, proste si to uzivame kym mozme. Budúcnosť neriesime, sme zabezpečení financne, nikto nevie co bude, zijeme v pritomnosti.

1gabriela13
22. jan 2020

Ja som vždy pracovala, od svojich 16ich takže ja by som ťažko ostala doma ako žienka domáca, skončila by som zrejme na psychiatrii. Vždy co sa týkalo domácnosti alebo čohokoľvek, išlo všetko pol na pol. Odkedy mame dcérku tak ja som prišla o príjem takže to ťahá finančne muž, ale čo sa týka domácich prác ci starostlivosti o dieťa tak je to tiež pol na pol. Takže on tiež upratuje, navarí, v perie keď treba. A ja ani za tie 2 roky som nikdy nesedela doma, mávam zápasy a tréningy 5x do týždňa. Mala chodí so mnou alebo je doma s mužom.

lenkakravcova
22. jan 2020

@veronaela Zdravotku a aj sociálne si platím sama. 🙂 zo živnosti co si len tak z domu prizarobim.
A manžel má tiež aj poistku takže keby niečo, mame to z každej strany snáď poriešené.

Hej no, musia sa na tom dohodnúť obaja. Vždy je to o dohode manželov. ☺️

nevludna
22. jan 2020

Ze neviete, co by ste doma robili🙈Nechapem ako sa moze niekto vo volnom case nudit. ja by som zasa potrebovala o 10hodin dlhsi den, nech si aj uzijem zivot mimo prace. Takze ja by som doma uplne v pohode rada zostala, venovala by som sa naplno vsetkym mojim konickom, mozno by aj biznis z toho nakoniec vznikol.
ALE! Mne to proste neda;) Bolo by mi blbe nechat pracovat len muza, kym ja by som si uzivala zivot po svojom, lazo plazo. Ani sa ho to nemam chut pytat, tak neviem ako by reagoval (zaraba mega dobre). Takto sme v tom spolu😄

materska je ine, tam sa stara o deti, ale to tiez uz vymyslam, ze by som nieco popritom na par hodiniek v tyzdni robila (niezeby som milovala pracovat) ale proste mi to neda🙂 ja by som bola na nervy, keby ze je moj muz doma a “stara sa o domacnost” a ja musim ako tapa vstavat kazde rano do prace.

Ale ako sa mozte doma/vo svoj volny cas nudit, nikdy nepochopim

fokuska
22. jan 2020

@hettinka Ale chapes ze v manzelstve je to totalne jedno, ze tie peniaze zaraba muz? Lebo pravne su spolocne. A nemyslela som to tak, ze zena sa ma sama z toho zabezpecit. Povazujem normalne, sa z toho zabezpeci cela rodina - teda ze obaja budu mat vyriesene odvody, alebo investicie a pasivne prijmy tak, aby OBAJA z toho boli pokryti.

A s takym obabravanim vsetkeho mozneho od statu az po seba, ze fiktivne minimalka a nacierno peniaze na ruku - ja osobne by som takto nefungovalo a bol by pre mna velmi velmi vazny problem ak by moj manzel chcel takto fungovat. V tom pripade by som ani nesla do manzelstva. Toto sme mali s manzelom vyriesene.

Prave preto hovorim, ze treba mat vsetko osetrene to vsetkych stran a ist do toho vtedy, ak to je vyriesene a obaja s tym su plne uzrozumeni.

@nikadomi Ja cvicit nechodim, ked tak doma, manikura, pedikura raz za cas, vlete castejsie, masaze a wellness vobec. Aj keby som tieto veci z programu dna "zienky domacej" vyskrtla, stale by som si cas vedela vyplnit obrovskym mnozstvom aktivit - bola by som napr dobrovolnicka v utulku, ucila by som sa cudzie jazyky - zaradom kym by som ich nevedela napr. 10-15. Aktualne mam aktivne 2 cudzie, B1ku z tretieho a malinke zaklady z dalsich 2-3, takze to vsetko by som dotiahla, doucila sa... napada mi tolko aktivit a sebarealizacie ze az 🙂

hettinka
22. jan 2020

@fokuska áno, chápem ... ja len hovorím, že jedna vedc je BSM a druhá vec je tá, ako si to ten chlap poistí tiež.

fokuska
22. jan 2020

@hettinka Hej rozumiem, ono to je uz individualne nakolko si realne doveruje a ake fungujuce manzelstvo to je :-/

To je uz ale debata o principe a fungovani manzelstva, to je zas na dlho :D

nikadomi
22. jan 2020

@fokuska 😉 tak tak. A tiež si neviem predstaviť mať pri sebe človeka, ktorý “podniká”, priznáva minimálku, kráti dane. A ja som doma, idem z fitka ku kaderníčke a kozmetičke a len len že vyzdvihnem dieťa zo škôlky. Lebo aj také prípady samozrejme sú. A ak to niekomu takto sedí a vyhovuje- nech sa páči- môj štýl to nie je. Taktiež považujem dobrovoľnícku činnosť za nesmierne prínosnú a potrebnů- chvalabohu vo svojom okolí mám príležistostí na pomoc až až.

nikadomi
22. jan 2020

@hettinka chlap poistí? Ako to myslíš?

zuzi56
22. jan 2020

Ahojte baby, chcem sa podeliť z mojou situáciou,
Deti majú 9a 7, ja som doma, zamestnanie si hľadám, ale nedá sa mi nájsť práca od 7 do 15 tej,
Manzel podniká, niekedy je doma 5 dni, niekedy 1.
No a ak by som išla do fabriky na 3 zmeny, tak neviem kde mám dať deti, mama je už staršia a ma zdravotné problémy, ja osobne je nechcem tak zaťažovať, pretože to nieje na týždeň,!!!!
Ale do fabriky by ma vzali, ďalej si musím prirátať ďalšiu hodinu na cestu autom, autobusom ešte viac, bývame na severe slov,
A ďalšia vec, manzel mi nechce nič pomôcť, mi sa pri tejto téme vždy pohadame, on je unavený a len na gauci leží keď je doma,
Bývame v Rd , a aj okolo domu je veľa prace, ti mám veľmi rada😊

malykonik
22. jan 2020

Ja si myslím, že je to veľmi individuálne. Osobne pracujem z domu niekoľko hod týždenne aj na materskej, a bola by som rada, keby sa mi podarilo mať to tak aj potom - moja práca je flexibilná, budem mať dostatok času venovať sa deťom keď prídu zo skolky/školy, dovtedy popracujem, pripadne sa aj postarám o domácnosť. Je určite náročné popri malých deťoch chodiť do práce 8-17, a mojou prioritou sú deti. Je ale pravda, že zarábam dobre z môjho pohľadu. Keby to tak nebolo a manžel by to neutiahol, tak by som išla do "normálnej" práce. Zároveň tým ze manžel podniká, má väčší priestor a čas na prácu, ako keby sme sa museli striedať pri deťoch a obaja robiť aj domáce práce. Takto sa on venuje práci a po príchode domov deťom resp nám ako rodine. Myslím ze aj pre neho je obrovská výhoda mať takýto fullservice a oceňuje to..
Nevidím nič zlé na tom aby žena mala menší pracovný úväzok popri deťoch, aj keby sa museli trosku uskromniť. Za tu rodinnú pohodu to stojí (nemyslím tym extrémy typu že nie je ani na rožky alebo nové topánky keď treba...)
A keď niekde chlap nadštandardne zarába a ženin plat by popri tom jeho bol zanedbateľný, tak by som sa veľmi čudovala keby sa v tomto prípade žena pri malých deťoch hrnula do prace "lebo kariéra".. Ale opäť závisí,asi ak bola žena predtým lekárka alebo právnička, tak je to iné ako keď je niekto administratívny zamestnanec. Takže je to veľmi individuálne a každý nech si robí ako mu to vyhovuje, a ostatných je do toho prd 🙂

uskrnica
22. jan 2020

Tazko povedat, ako ja by som nemohla byt len tak doma. Osobne nie som taka povaha a rozhodne by som sa v kratkej dobe unudila. Je ine ak ma zena samozrejme pracu z domu alebo nieco vytvara