Aký máte názor na ženy v domácnosti ?
Dievčatá, tak premýšľam a napadlo ma, že by som založila túto tému. Som zvedavá na Vaše názory a pevne dúfam, že sa to zaobíde bez hádok a urážok.
Kedysi to tak bolo, že ženy boli doma, starali sa o deti, domácnosť a nikto im to nemal za zlé. Dnešná doba je celkom iná, dnes musia aj ženy prispievať do domácnosti, je veľa rodín, ktoré by z jedného príjmu skrátka nevyšli. Celkovo dnes vidím akési napätie, žena príde vyšťavená z práce, unavená a doma ju čaká ďalšia šichta - obriadiť deti, pomôcť s úlohami, variť, prať ...
Samozrejme sú aj ženy, ktoré nepracujú, buď pracovať nechcú alebo skrátka nemusia. Týmto ženám sa dnes dáva prívlastok ako "lenivá, neambiciózna, necieľavedomá. Myslím, že v mnohých prípadoch neprávom.
Potom je tu ďalšia sorta žien, ktoré prácu majú rady, prípadne ich práca je ich koníčkom.
A ženy, ktoré do práce chodia, lebo musia, nemajú svoju prácu rady, ale musia tam chodiť, pretože ten príjem skrátka potrebujú.
Mám tetu, ktorá je od, myslím, roku ´88 doma, porodila 3 deti, manžel podniká dodnes. Teda ona pracovať nemusela, ale, nebudem klamať, ani sa jej pracovať nechcelo. Takže je doma cez 30 rokov (ako to bude mať s dôchodkom netuším).
Ako sa Vy pozeráte na ženy v domácosti? Myslíte si, že je riskantné zostať doma? Je to fér voči mužovi?
A Vy, ktoré ste v domácnosti, ako využívate ten čas doma? Aj sa nejak vzdelávate, máte koníčky, učíte sa jazyky?
Prípadne ženy, ktoré ste/boli ste na materskej, rodičáku, ako ste využili ten čas?
Najvacsia sranda je, ze ako chlap sa "obavam" dochodku, ze by som chcel mat aspon 40 rokov odpracovanych s co najvyssim platom a tu u zien tazka pohoda. Ziadne obavy, cim viac doma, tym lepsie. :D
Aj na Titanicu hrali az do konca. ;)
Takže ja spadam do kategórie "lenivá" 😊😊😊 pretože som žena v domácnosti starajúca sa o maloleté deti. Chlap vo svete, pomoc žiadna, všetci členovia rodiny pracujú. Naša dohoda s muzom, pokým nebude späť na SVK, že ostávam doma a niesom nútená pracovať. A niesom povinná nikomu vysvetľovať, prečo.... A ci krpatiem po mentálnej stránke? No neviem, musia posúdiť iní 😁
@fokuska presne... osobne poznám prípad, keď žena sedí x rokov doma.. nikdy ani nepracovala a ani nebude.. po maturite tehotná, ani nárok na materskú, ani rodičák, manžel robí od rána do večera za 700€ a panička sa len sťažuje. Nevarí, neupratuje. Všetko robí on. Ona sa starala o malého, ale odkedy chodí do školy, tak lážo, plážo. Nepochopím 🤦🏻♀️
komunizmus uz skoncil
ja keby som doma furt tak by som sa asi zbláznila. Práce je pre mňa niečo také, kde sa môžem realizovať. Je to iné ako sa realizovať len v domácnosti. Iné prostredie, iní ľudia. Ale je pravda, že často je problém to, že doma nás čaká ďalšia šichta, preto je podľa mňa fajn mať doma tiež veci rozdelené fifty fifty 🙂
@haaadanka ja zas poznam pripad, kde zena bola doma, ani maturitu si nedorobila, najprv s jednym, potom druhym dietatom a uz tak aj ostala. Manzel zarabal nadstandardne. Ibaze mala 40, manzel umrel a ona ostala bez skoly, bez praxe, iba s vdovskym dochodkom a deti sirotskym. Strasne tazko sa jej zhanala praca. A k tomu musela zostupit zo zivotneho standardu, na aky bola naucena.
Strasne je teraz zatrpknuta na zivot.
Je rozdiel byt v domacnosti z lenivosti a z nutnosti. Nepozeram sa na to nijako. Niekedy by som chcela byt v domacnosti,no inokedy ich skor lutujem. Su zeny,co su doma,stravuju sa v restauraciach,dennou naplnou su nakupy,fitko,kozmetika. A potom su zeny,ktore sa od rana nezastavia a dalej su zeny,ktore maju hospodarstvo,zahradu,sadia vo velkom. Rano zacina sichta pri zvieratach,potom sa pustia do zahrady a tak dookola. Takze sa naozaj neda zovseobecnovat a sudit,ktora je aka. A porovnavat dnes a kedysi je tiez scestne. Dnes si rano zapnes kanvicu,zapnes pracku,pustis vysavac,sadnes do auta,porozvazas deti,ides si nakupit vsetko do obchodu atd. Volakedy zeny nabrali vodu zo studne,obriadili zver v mastali,deti sa same vypravili do skoky,zeny utekali na pole robit alebo mali sichtu na druzstve,kde boli od 2 v noci,rano prisli domov,postarali sa o svoje zvierata,utekali na pole,potom bezali na druzstvo podojit a sup domov dalsia sichta . navyse sa castokray starali o svojich rodicov,zili viacgeneracne a nemali cas hutat nadtym,ze si muz po sebe nespratal omrvinky alebo ze na nu svokra pozrela skaredym okom. Ja sa sklanam pred nasimi predkami. Narobili sa velmi. Vsetko si sami vyrobili od masla,smotany,chleba. Nie ako my,kupime v obchode,vytiahneme z chladnicky.
Ja som momentalne na druhej rodicovskej dov. Pracovala som ored prvou dcerou 8rokov, potom doma potom 1,5roka prava a teraz doma.Nikdx som neboja finacne zavisla na muzovi (az teraz😂) bola som vedena k tomu aby som sa vedela finacne o seba postarat. Pracujem lebo na praca hlavne bavi, a mam rada ten pocit ze som si na to zarobila sama. S detmi je to uz kusok ine. Starostlivost o ne zabera naozaj dost casu, ale mienim sa aj po druhej rodicovskej vratit do prace, lebo ju mam rada a bavi ma😍Momentalne si dokoncujem VS, cize som cas doma stravila takto, plus rok som pracpvala na dohodu, teraz, ma manzel viac prac povinnosti tak som sa toho luxusu na par hodin odskocit vzdala;) A teda kusok nsm vyhrady proti zenam ktore z lenivosti nepracuju a nechavaju vsetko na manzelov( myslim finacne) ja by som pracaovala aj keby mame prijem 3000€ aspon na 4hod uz kvoli tomu ze mam nieco svoje;) Nieco za co napr mozem kupit manzelovi darcek, zobrat ho na wellnes, celu rodinu na speci vylet;) Manzel si to vazi aj ked som nezarabala tolko ako on;)
Ja si tiez myslim, ze je to pekna pohodlnost zo strany zien, ktorym deti chodia do skolky a skoly;) ale ked maju svedomie ok a muzovi to nevadi, ze on maka denne aj na nu...je to ich vec
@nikadomi vsak ja si tiez obcas vypytam od neho peniazky, ked mi nevyjde do vyplaty..ale keby mi nechcel dat (lebo som ich pominanala na hluposti) tak by som nikdy nevytiahla na neho, ze jeho peniaze su aj moje. Samozrejme, nikdy by sa nestalo, ze by mi nedal. On to berie tak, ze su spolocne. Ja to tak neviem brat. Preto hospodarim riadne so svojim platom (niekedy to nevyjde🙈😄) samozrejme ine je ked budem na materskej...
@nevludna, čo je na tom prizivnicke? Keď nemusí zostať s chorým dieťaťom na OCR, riešiť opatrovanie cez prázdniny ci vozenie na krúžky, ale môže spokojne zarábať? Nie každý chlap je uboziak, čo sa klepe hrôzou o svoje peniaze. A nie každá žena je vyklepana z predstavy, že neplati presnú polovicu faktúry za elektrinu.
Vždy som chcela pracovať, cítiť sa užitočná a byť tak trochu nezávislá od peňazí, ktorých zarobí aj tak viac môj muž. Celkom sa mi to darilo, nepretržite som pracovala okrem dvoch odskočení so na materskú. Ta druhá mi trvala iba 10 mesiacov, pretože som to doma nezvládala (náhle mi zomrel tatino) a mohla mi pomôcť jedine zmena prostredia a povinnosti s novou prácou. 11 rokov som odpracovala, niekam ďalej sa posunula, postavili a zariadili si s mužom domov a teraz mam pred sebou opäť MD. Ale poviem Vám, vôbec sa nemienim ponáhľať naspäť do prace. Doma si všetci užívajú to "teplo domova," a starší syn sa vyjadril, že po troch rokoch mame plánovať ďalšiu materskú, pretože je to takto doma úplne iné ako keď chodím do práce. 😁 Je tu pohoda, o všetko je postarané a môžu so mnou hocikedy počas dňa počítať. Faktom je, že aj ja mam k domácnosti lepší vzťah, pretože sa nenahanam a postarám sa v pokoji a s chuťou. Viem, že po troch rokoch nastúpi ponorka a do prace sa budem tešiť, ale keďže dôchodkový vek je v nedohľadne, budem mať možnosť užiť si to tam ešte roky rokuce. Takže za čím sa až tak ponáhľať? Rodina a jej spokojnosť je u mňa na prvom mieste. Sebarealizácia v práci bude potom. 😊