Aký mobil pre 15 ročného syna?
Ahojte, aký mobil by ste kúpili 15 ročnému synovi? Aký na to máte názor? Jasné že chce iPhone... Tak sm premýšlali naj nejakým starším alebo tým SE.. To je do 300 Eur, takže by to nemuselo byť až tak hrozné. Ale keby chceme niečo lacnejšie? Pozerali sme na heureke (Napr. tento-https://mobilne-telefony.heureka.sk/huawei-mate...) a recenzie ( https://necenzurovane.sk/mobilne-telefony/ ) ale nevieme podľa čoho sa rozhodovať pri takom mladom chalanovi.
@dianapaulenova paušál má na ISIC v Orange za 9€. Je v tom 50 SMS, hodina telefonovania a 2 gb dat.
@judar tak Barbie alebo levisky boli len príklad, ale určite si túžila po niečom, čo si nemala a iní áno.
@eeffka svoju dcéru nenazývam zasraňou, nemám na to dôvod. A ona nechodí za mnou a neoznamuje mi, čo jej mám zaobstarať. Vzhľadom k jej správaniu, výsledkom v škole a ďalším okolnostiam som jej ten sen splnila. A nie, nemám pocit, že deťom treba kúpiť všetko na čo si zmyslia,ani to nerobím, ale občas splniť sen ak sa dá nie je odveci. A nie je to ani vec komplexov. Tak ako občas doprajem sebe, mužovi, rodičom, kamoške, tak aj vlastnému decku.
Ja sa nestacim divit. Za to ze niektora tu ste nemali v detstve co do huby a nvm co este tak naco by to malo mat aj vase decko?
No chuda dieta 👍
Mojej dcére sa akurát teraz na dovolenke podarilo utopiť mobil vo WC. Mala ho presne 7 mesiacov. Takže ak chce nový tak bohužiaľ si ho bude musieť kúpiť za vlastné, dieťa treba trochu aj vychovávať a teda toto je naša výchovná lekcia ku nej. Môže si kúpiť aký chce, ak naň má peniaze a som si istá, že už si naň dá väčší pozor.
Zavisi od toho, na co ten telefon potrebuje. Aj si robi grafiku, filmy a podobne, tak je IPhone odovodnitelny. Ak potrebuje ohurovat kamosov, tak by som o tejto predrazenej imidzovke ani neuvazovala.
@dianapaulenova moje deti majú telefónne čísla na môj účet, teda ako môj poducet, či ako to nazvať. Je to podľa mňa praktické. Platíme len toľko, koľko prevolaju, nie je to suma, ktorá musí byť, ako na paušále, ale zároveň nezostanú bez kreditu. Mladšiemu som poblokovala rôzne audiotexty, aby mi neprišla faktúra, že ma picne. Ale držia sa slušne, Minu po cca 2- 5eur. Vsak to už si teraz deti riešia všetko cez messenger a internet majú len cez wifi.
Ak si to zaslúži a viete, že je zodpovedný a ten telefón nebude za pár mesiacov v dezolátnom stave tak prečo nie 🙂
Starsi iphone by som nekupila, robia to schvalne tak, ze potom tym novym nestihaju. Nutia ludi kupovat stale nove. Treba aj ratat so zivotnostou cca 2 roky. Radsej mumpovedz sumu, aku mu prispejes a nech si on tiez prispeje. Potom nech si vyberie model podla rozpoctu.
Mmmm
@judar akože mala si 10 rokov a vôbec žiadne túžby si nemala alebo si si na to išla zarobiť hej? A toto je dôvod, prečo ani svojim deťom nič nekúpiš, lebo veď nemala si ty nemusia mať ani oni alebo nech si zarobia?
Ja som nikde nepísala a ani nie som toho názoru, že deti majú dostať všetko na čo si prstom ukážu a hneď. Ale ak môžem (to znamená mám na to, neohrozím tým zvyšok rodiny) dieťaťu splniť sen, alebo mu aspoň pomôžem sa k jeho splneniu priblížiť, a mám pocit, že si to moje dieťa zaslúži, tak nevidím dôvod prečo by som to neurobila. Tvoje deti nie sú zodpovedné za to, aký si mala život pred x rokmi, tak si zbytočne na nich vybíjaš zlosť.
To je o tom aky mate rozpocet ja sama by som si v zivote ani moj muz nekupili telefon drahsi ako 200-300 eur takze iphony nemame mame samsungy galaxy uz vela rokov a sme spokojni kazde dva tri roky ho vymenime za vyssi model podla mojho nazoru je to pre dieta pridraha hracka hlavne oni si nevedia este veci tak vazit a strazit...moja neter ho mala dostala ho v 15tich a hned jej padol do wcka...tak rodicia splachli 600 eur a kupovali hned druhy.ja budem pri mojom synovi urcite postupovat inac...ak chce taky drahy telefon aspon pilovicu by si musel odpracovat alebo zarobit na brigade nech si to viac vazi.
Hlavne ze ona nemala co jest a jed decka si musia zasluzit a ostatnych ludi nazyva zobrotou vidlakmi a podobne 🙏🏼🙏🏼🙏🏼 A ze kto si vybija komplexi.
Otrasne spravanie niektorich ludi.
A nech aj picne moje dieta ma vsetko co si vypyta a to ma tri roky. Hocico na co ukaze a ver ze je to jedno s najslusnejsich deti v skolke. Neni zgrlava podeli sa pomoze a pod. 👍 a svojmu dietatu doprajem vzdy co bude chciet. A takisto aj sebe a manzel tiez.
Teda ja som tiez nemala a nedostala vsetko na co som ukazala prstom. Musela som pockat a dost dlho tuzit potom, aj tak som velakrat nedostala to po com som tuzila. Vtedy este take ani nebolo. Ale napr v 15 som dostala dovolenku k moru do Hr a velmi som si to vazila. Teraz mam vsetky veci ako nove aj po rokoch pouzivania, naucilo ma to skromnosti. Ja by som mu prispela, ale aspon polovicu, by si musel odpracivat. Motivacia super a praca este nikomu neublizila, bude si to viac vazit.
xiaomi redmi note 5
prijatelna cena, skvelý foťák, dlhá výdrž baterky
Viacerí tu spomínate, že si má odpracovať a zarobiť... no neviem, oficiálne sa dá brigádovať až po splnení si 10-ročnej povinnej školskej dochádzky a teda od 16 rokov. A decká brigádujú kvôli novým mobilom na úkor školy. Mám s rým denno-dennú skúsenosť v škole. A tak si nemyslím, že vy 15 ročne decko už malo behať po brigádach, má sa učiť v prvom rade, doma primerane pomáhať, byť slušný, dobrý a ak toto splní, tak v rámci možnosti rodiny by mal dostať darček po akom túži. Aj drahší mobil... ale možno len jeden darček od celej rodiny, keď je to drahá záležitosť. A s tým, že další až po minimálne 2 rokoch.
Ja svoje dieťa do brigád nenaháňam, ani ja som nemusela na strednej brigádovať a veci do vážim. Po škole som nebola jediný deň nezamestnaná. Decká SŠ ešte narobia v živote dosť.
@hettinka v niektorých rodinách je bežné dávať drahé darčeky, tam je to ok. Rodičia majú istý štandard, tak ho doprajú aj svojim deťom, to je samozrejmé. Ale v niektorých rodinách sa zasa nedávajú takéto drahé dary, dieťa dostane 20 euro (alebo darček v tejto sume) a musí byť spokojné. Aj to je normálne, čiže rodičia doprajú taký štandard, aký majú oni. Každý je na tom inak.
Môj syn si kupoval iphone z druhej ruky za svoje našetrené peniaze. Teraz potrebuje po 2 rokoch nový, starý už dosluhuje, ale mne hlava neberie vyvaliť 600 euro za nový mobil, ja sama taký nemám (nepotrebujem to, nie som ochotná vyvaliť také prachy za takúto vec, nepovažujem to za potrebné, pre mňa je toto nadštandard). Som ochotná prispieť 200 euro z rozpočtu, ale zvyšok tiež posielam syna si cez leto zarobiť, v lete bude mať 16,5 roka, tak nech sa páči. Cez školský rok ho na brigádu neposielam.
moj ma 19r a napr Iphon by nechcel ani zadarmo....to fakt treba poriesit s chalanom aku ma predstavu a dako to zosuladit s moznostami rodiny..
Moje dieta tiez dostane takmer cokolvek, na co ukaze prstom. Aj telefon ma lepsiu znacku nez ja a jej otec 🙂 Ale rozhodne nedostane zbytocne drahu sprostost za ucelom ohurovania okoloiducich. Takze ak pouziva graficke aplikacie (jedine, na co ma iPhone zmysel), kludne jej ho kupim. Ak ho chce, lebo aj Zuza ma a vobec, jablko je cool, ma smolu. Nevyhadzem stovky eur za imidzovy smejd, aby Zuza trestila oci. Ak bude chciet drahy kabat luxusnej znacky, lebo sa jej paci, moze ho mat. Ak sa bude chciet obliekat len do onej znacky, lebo je in, asi bude mat prazdnu skrinu. Proste dostane cokolvek, co sa jej bude pacit, ale nebudem podporovat nahananie sa za znackou “lebo medved“
@0silvia0 u nás nie je bežne ani samozrejme dávať detom príliš drahé dary hocikedy na požiadanie, ale na 15 a na 18 narodeniny dáme aj drahšie, sú to take akoby “okrúhle” narodeniny.
Decká to berú v pohode, na niektoré narodeniny dostanú za 20€, alebo len výlet a raz za pár rokov niečo drahšie a vtedy sa skladáme aj so starými rodičmi.
@sissy27 ja si na nikom nevybíjam zlosť za prve nemám deti a za druhe nemám ani maternicu a skor som narážala na ten fakt že 15 ročné decko je už dosť staré nato aby sa začalo nejak činiť ked chce drahý iphon je tolkoo možnosti ako si zarobiť aj bez toho že brigádovať nemôže skoro nikde a zas je rozdiel odmeniť dieťa za výkon škole niečim ale určite nie 500-700 eurovým mobilom kedže aj tak sa učí pre seba
@judar nuž tak keď prídu tvoje narodeniny či iný sviatok, kedy sa ľudia vzájomne zvyknú obdarúvať, tak potom tebe nič netreba, si dospelá, zarob si a kúp si čo chceš a potrebuješ.
My sme nastavení inak, pokiaľ mám koho a čím obdarovať, tak to spravím a kľudne aj mimo sviatkov a kľudne aj imidžovým telefónom za 700€. Dcére sme vysnívaný iphone dopriali ešte skôr ako mala 15 a nevidím na tom nič zlé. Nikto z nás si od huby neodtrhol kvôli tomu. A nebudem jej odopierať niečo len preto, lebo ja som také nemala.
A nič v zlom, ale najľahšie sa vychovávajú a určujú hranice cudzím deťom. Cez internet obzvlášť.
@slimstar prepáč, ale moju dcéru absolútne nepoznáš, tak sa zdrž predpovedí, k čomu to v jej prípade speje. Určite to nebolo o tom, že prišla domov, zapišťala, že chce iphone a ja som všetko pustila z rúk a utekala jej ho kúpiť. Ale aj keby, je to naše rozhodnutie a naozaj sa nemienim cítiť blbo, lebo si doma doprajeme možno viac ako iní (a zďaleka nie toľko, čo zas ďalší).
A mimochodom "také drahé o ničom" je tvoj subjektívny pocit, veľa ľudí na iphone nedá dopustiť, lebo im vyhovuje - ja to posúdiť neviem, lebo mám iný telefón. Ty si ich predpokladám mala už niekoľko, keď to vieš tak dobre zhodnotiť.
Pozrite, ja som pre seba hladala lacny dobry telefon a nasla som 🙂 je dost odolny, uz mi ho maly tolko otrieskal o zem. Lenovo moto g5. Inak aj Huawei P10 Lite je fajn. Ale je to velky telefon. Treba pozerat aj na to, aby to nebolo velke ako tablet. Chlapci predsa nebudu na telefon nosit kabelku. No a povinne kupit obal nejaky a ochranne sklo, najlepsie cez aliexpress ak viete nakupovat, usetrite na takychto prislusnstvach kopec penazi. Kupte mu este bluetooth reproduktor a dobre slúchadlá a bude za frajera. Inak ja som ten bluetooth reproduktor dostala ako darcek k telefonu aj soolu s bluetooth fit hodinkami ;)

@dianapaulenova iPhone je u pubertiskov status. Aj naša ho chcela, dostala na 15 narodeniny ako jediný dar, poskladali sme sa. Bude ho mat teraz už 2 roky a nový nechce, je spokojná. Inak, aj my sme prešli na iPhony a s nejaký huawei alebo samsung by som už nechcela ani ja.