icon

Aký najlepší skutok ste urobili?

27. okt 2022

Ahojte, netradicna otazka ale prosim podelte sa o podla vas najlepsi skutok co ste za zivot urobili!

Dakujeem, budem mat prednes na jednej krasnej detskej akcii o tom ze svet nie je len zly a potrebujem inspiracie z realneho zivota a ja verim ze prave tu ako si radime navzajom je mnozstvo skutocne vynimocnych zien aj v realnom zivote ! Vopred vam dakujem :×

kasijopeja
28. okt 2022

Ja sa snazim pomoct drobnostami. Tie nestoja za rec, ale moja 7-rocna dcerka s hrdostou rozprava ako pomohla uz nasej nebohej susedke. Vysli sme z bytovky a sli sme uz neviem kam a zrazu ma dcerka (mala asi 3 roky vtedy) tahala za ruku a volala k zahradke vedla bytovky ze je tam teta suseda. Ona chudinka spadla a nevladala vstat ani volat o pomoc, tak sme k nej dobehli a pomohli jej az k bytu.

bluka2
28. okt 2022

@nini1978 fúha, toto ma zaujalo najviac... Zdá sa mi to ako príbehy z nejakého vojnového prostredia, kde nikto nevie komu môže veriť.
Ja som vždy brala ľudí autom a auto som teda mala jedine v Afrike a našťastie som pracovala pre takú úplne zanedbateľnú neziskovku, lebo všetci povedzme z Cerveného kríza mali také pravidlá, že nemohli nikoho brat. Takze som previezla toľko toľko ľudí, ale toto sa mi nikdy nestalo... Vlastne presný opak, vždy to bolo také zahriatie na srdci, lebo tak niektorí idú celú cestu domov pešo a dlhé trate

nini1978
28. okt 2022

@bluka2 ja som v Taliansku,žijem neďaleko Ríma ,je to pokojne' mesto,neviem o nejakým zvláštnych krimanalnych prípadoch...
Čo sa starších ľudí týka,myslím,že sa boja,lebo často je len telka,čo im robí spoločnosť a teda zapnúť telku v dnešných časoch je úplná katastrofa!
Takže myslím,že je to nejak už v mysli ľudí tá nedôvera,alebo možno sme menej všímaví voči ľuďom, ktorí už nemajú nikoho a nemá im kto pomôct,že keď sa im to prihodí,proste tomu nechcú veriť,že sa to skutočne deje.
Tá žena s dieťaťom bola Rumunka,možno niečo zlé prežila ,naozaj mne bolo z tej situácie doslovne zle, cítila som sa príšerne,že ja som len chcela pomôcť a pritom som ju tak strašne vystrašila.

elibeli12
28. okt 2022

Dakujem za moje povolanie....kazdy den v sluzbe mam moznost pomoct...som zdr.sestra..pre niekoho mozno mimo temu, ale aj my niekedy robime nieco navyse a az teraz som si to uvedomila 🙈♥️

katus226
29. okt 2022

Neviem ci najlepsi, ale asi najdôležitejší, lebo mohlo ist o zivot. Chytila som chlapceka, ktory mamine vybehol na cestu pri dost hustej premavke.
Raz som v obchodaku na wc nasla penazenku, nehrabala som sa v nej, proste som ju zaniesla na informácie, slecna ju hned otvorila a s takym blbym usmevom na mna ze ale peniaze tu nie su ziadne... A pozera na mna. Vtom mi docvaklo, ze si mysli, ze som odtial peniaze vzala a iba doklady a tak vratila. Normalne ma mala hned za zlodejku. Nabuduce si asi rozmyslim, ci penazenku dvihnem. Keby tam hned miliony boli, aj tak by som si nenechala ani cent, nemohla by som spavat od hanby. Tak nech je za zlodeja oznaceny radsej niekto iny.

ikuska27
29. okt 2022

Ja moc financiami nemôžem pomôcť druhým.. sami máme len to čo nám treba...ale už 17 rokov robím na ARE.. každú službu pomáham druhým...každú službu niekoho zachraňujeme...a najväčšou odmenou mi bolo, keď mi raz jedna pani povedala:"Nech vám Boh oplatí vašu dobrotu na deťoch..."
Oplatil....a to je to, za čo budem navždy vďačná...za moje deti ❤️

ikuska27
29. okt 2022

Máme veľa zvieratiek, ktoré nikto nechcel...no a môj manžel by za ne dal aj život...keď aj sami nemáme, pre zvieratká vždy musíme mať....jeden pes mal zlámanú sánku - operácia 250 eur.... druhý pes si vylomil dva veľké zuby -konzultácia v Olomouci a následne operácia 400 eur...kobyla bola týraná iným koňom- vzali sme si ju mi a staráme sa o ňu ako o princeznú ...zobrali sme dvoch kocúrikov z ulice rovno do peliešku do domu 🥰🥰a tak....deti stále vyrastajú ako v zoo 🍀💐

rakahaka
29. okt 2022

Spolupracujeme dlhodobo s centrom socialnych rodin, cize sme platili roznym rodinym rozne veci
Spomeniem si zubarsky zakrok 300€, pracka, bicykel, sliepky, prispevok na kravu, kopa zimnej obuvi, periny, zdravotne pomocky, lieky, jedlo atd atd.
Ale casto pomaham co i len odniest nakup z obchodu, proste kde vidim pomoc idem.
Najviac ma hreje pocit obdarovania cez vianoce. Jedna rodinka tu z MK myslim ze namli na darceky pre chalanov a nakupili sme im s muzom auta garaze, spolocenske hry sj nejake deobnosti pre rodicov.
Plus u nas vo vchode je jeden stary pan, zije sam, sem tam chodi len na pivko.
Na vianoce som mu nakupila kvalitne pivko, upiekla oblatky, kolace, kupila mu deogeriu a znackove ponozky, nejaku vianocnu sviecku a nechala pred dverami. Dodnes netusi od koho to je a tesim sa ako to spravim aj tento rok ❤️

laska86
29. okt 2022

Isla som z roboty autom do obchodu a akurat mali inventuru a chúďa babka o barle ledva prisla k obchodu po chleba.tak som ju autom zobrala do druheho obchodu aby si nakupila a zaviezla ju domov cudzia babka ale mila a velmi mi dakovala.ja to beriem automaticky..ked mozem pomozem..
Pred rokmi sme sa zlutovali nad psikom ktoreho sa niekto zbavil tak sme si ho zobrali domov bol snami este 9rokov a zomrel na starobu..taky vdacny uzasny psik to bol🥺
Vzdy pomaham aj z toho mála..viem ze su aj horsie natom ako ja ale vzdy sa da nejako pomoct..

vvrka
29. okt 2022

Ja nachadzam stratene deti. ❤️
V Banskej Bystrici pocas velkej akcie som videla si dvojrocne dievcatko vykracovat si po namesti same. Nezdalo sa mi to, nikto jo nesprevadzal a mala isla jak keby sa nechumelilo. Dobehla som ju( utekala predo mnou), nevedela este nic smerodajne povedat (ako sa vola, co ma maminka na sebe), ale nasli sme po chvili jej sestru a ta nas zaviedla k jej mame.
Ani si nevsimla, ze mala zmizla - pritom stihla zhora od tej veze zabehnut az dobre do polky namestia. Az mi zle bolo, ked som si predstavila, ako by ju potom hladali. :(

Rovnako som nasla asi trojrocneho chlapca. Isla som okolo ihriska na bicykli a videla som placucu zenu, ako sa rozhliada - hned mi to bolo jasne a samozrejme som zastavila a pytam sa, koho hlada. Bola mimo, dostala som z nej popis oblecenia a vyrazila som na bajku za roh (je tam vysoky betonovy mur) - tam asi 50 metrov maly bezal popri ceste, chodili tam auta. Keby som nebola na bicykli, nedobehnem ho, bol ako strela. Nechcel ku mne ist, aj ked som hovorila, ze ideme za maminkou (zase chapem, nemusela to byt pravda), tak som hodila bicykel na zem (este som na nom mala upevneny mobil, ale reku s*at na to, maly zdrhne) a schmatla ho na ruky. Bezala som za nou a kricala, ze ho mam. Ona bola velmi daleko na uplne opacnej strane a keby jej zabehol dalej smerom do mesta, tak ho mozu policajti hladat hodiny na vsetky smery. :/
Cela hotova k nam dobehla a plakala, ako ho objimala, ze to jej nesmie robit, a mne povedala, ze maly je autista…
Ja som sa pobrala k odhodenemu bicyklu a rozrevala som sa od stresu aj ulavy tiez.

Pred tromi rokmi som na sidlisku videla lezat zenu, hned som zastavila auto a isla za nou. Zial, bola opita, ale za ruku som ju podopierajuc odprevadila az domov a vypocula si cely jej pribeh. Tazky zivot, nedobry partner…

Dobry skutok sa mi vratil, ked som v lete odpadla uprostred mesta a zbehlo sa ku mne vela ludi na ulici, jeden manzelsky par so mnou cakal, az kym neprisla sanitka, ktoru niekto zavolal. Myslela som, ze mi len doslo zle z unavy a horka. Mala som plucnu emboliu a skoncila som na jiske.

mamusa123456789
29. okt 2022

@lucyluska dobrý ľudia ešte existujú, si úžasny clovek🍀

markaterka
29. okt 2022

Toto sú tak krásne príbehy.... Ženy som na Vás veľmi hrdá. ❤️❤️❤️❤️

mamusa123456789
29. okt 2022

Ja sa snažím pomáhať susede ktorá má sklerózou multiplex, robím jej nákupy a niekedy jej dám obed keď viem ze žiadne z jej deti nemôže prísť ku nej

mamusa123456789
29. okt 2022

Keď vidím pred obchodom niekoho zobrať na jedlo tak mu kúpim tašku jedla a potom mu to dám a potom už len keď niekto zbiera na niečo tak prispejem, ešte som nemala príležitosť urobiť niečo dalsie

kyria001
29. okt 2022

@lucyluska ste krásna bytosť Vy aj Váš manžel je dobré vedieť že dobrí ľudia ešte existujú ♥️ Všetko dobré prajem 🍀

martabubu
29. okt 2022

No napríklad o mne napísala kamoška do relácie V siedmom nebi a nakoniec som tam aj bola
Naozaj veľmi pomohli a potom ešte pár stoviek eur poslali bežný ľudia

No a ja som napr zaplatila kamoške právnika kvôli výživnému a aj vyhrala. Myslím že sa ráta aj odpustenie ľuďom čo o to nežiadali ani a nezaslúžia si to.
Plus som na FB v skupinke kde sa daruvavaju vecí a XY som už darovala ktoré som mohla dokopy už za stovky eur predať

tululu
29. okt 2022

Damy a tieto vase skutky su dokazom, ze dobra je na svete aj vdaka vam chvala Bohu stale vela, a to zlo proste len hlasnejsie krici a puta vacsiu pozornost. Autorka, vynikajuca tema! Nech sa ti dari 🙂

mirka414
29. okt 2022

Poslala som k zomierajúcemu cloveku kňaza na posledné pomazanie ..rodina na to zabudla a dodatočne to veľmi ocenila vďakou lebo dedko bol katilik .zostala som pri ňom až do posledného výdychu .

lucyluska
29. okt 2022

@mirka414 ďakujem 🙌 buďte požehnaná 🙏

lucyluska
29. okt 2022

@dkethe ja som rozmýšľala nad tým, lebo keď mi niečo nenaúčtujú tak je to akože pre mňa darček (tak si to ľudia ospravedlňujú ) a keď mi zabudnú vydať správne (menej peňazí) tak nato sa ozveme. Keď sme sa s manželom obratili k viere, takéto chuťovky sa nám stávali....2 x nám nezauctovali tovar, jeden za 20 a druhý za 60 libier. Za tých 60 sme až doma nato prišli a išla som naspäť do obchodu po dvoch dňoch, lebo som bola chorá...a predavačky pozerali na mňa.... že čo chcem a čo im to vlastne vysvetľujem. Ale keď vieme byť spravodlivý s malom, Boh nám dá väčšie veci, a veru že dal.

alzbetka2011
29. okt 2022

Ako tak čítam odpovede ❤ spomenula som si čo mi povedali včera znami. Tvoja Alžbetka ,,zachránila,, nášho malého keď bol prvý deň v škôlke a odišiel zo škôlky v papučkach, a ona ho doviedla naspäť. Bola som veľmi hrdá a šťastná keď mi to povedali.

lucyluska
29. okt 2022

@vvrka moja zlatá 💞⭐🌟🙌

lucinika
29. okt 2022

Spomenula som si na jednu veľmi nepríjemnú udalosť, ktorá sa stala v lete. Bola som s dcérou (3) na nákupoch, bolo teplo a ponáhľala som sa domov. Dcéru som usadila na zadnom sedadle a zapasala, z vrecka na nohaviciach mi vypadli kľúče čo som si nevšimla. Keď som prišla k dverám na strane vodiča, zistila som že auto je zamknuté, kľúče vnútri a dcéra v sedačke. Zúfalá som behala okolo auta, tiekli mi slzy a skúšala som či dcéra dokáže zobrať kľúče a odomknúť. Okolo mňa chodilo veľa ľudí, nikto sa pri mne ani len nezastavil a nespýtal sa či nechcem pomôcť . Mimochodom vedľa môjho auta parkoval muž, ktorý celý čas sedel v aute a ani ho nehlo, pričom videl že kričím na dcérku. Medzitým sa už za nami ponáhľal kamarát s náhradnými kľúčmi od môjho auta, az po 10 min sa pri mne zastavil jeden pár, ktorý sa spýtal ako ku môžu pomôcť. Keďže kamarát mal každú chvíľu prísť, požiadala som ich aspoň o vreckovky, keďže som bola uplakaná. Taká som im doteraz vďačná že aspoň oni prejavili záujem, bohužiaľ neviem ich meno. Všetko sa nakoniec dobre skončilo, kamarát otvoril auto, dcérka bola v poriadku a keď som sa ukludnila šli sme domov.

nini1978
29. okt 2022

@lucinika velmi smutné naozaj,ten chlap musel byť fakt veľmi empatický 🤢

karinsun
29. okt 2022

Ja prispejem trochu z druhej strany, že aký najlepší skutok urobil niekto pre mňa. Keď som bola ešte slobodná matka samoživitelka, žila som spolu s rodičmi. Môj otec išiel kvôli mne na predčasný dôchodok, aby som ja mohla ísť do práce a budovať si kariéru. Našla som si skvele platenú prácu v hlavnom meste a každý deň som dochádzala do práce 100km. V jeden deň, pár dní pred Vianocami mi do práce zazvonil telefón a volala mi mama, že nám horí dom. Kolega sa mi ponúkol, že ma zoberie na aute až domov, že to bude rýchlejšie ako na vlaku. Keď sme dorazili na miesto a videli tú spúšť, iba ma chytil za ruku a povedal že to bude v poriadku. Na druhý deň sme sa vrátili do domu, že ideme riešiť čo ďalej tzn. odpratávať škody a tak. Keď som prišla pred náš dom, na ten pohľad nikdy nezabudnem. Pred domom stáli stovky ľudí... Rodina, priatelia, susedia, rodinný známi, ale aj úplne cudzí ľudia. Ak píšem stovky tak nezveličujem. Ulica bola plná áut, už som ani nemala kde zaparkovať. Vďaka tejto pomoci sa nám podarilo dom opraviť a za 4 mesiace sme sa vrátili späť domov. Nikdy na to nezabudnem....Vtedy som si povedala, že bodaj by som to všetkým raz mohla vrátiť. Preto vždy keď vidím, že niekomu sa stalo podobné nešťastie tak sa snažím pomôcť a vrátiť to a budem to robiť do konca života...

monikamarmon
29. okt 2022

Veľmi inšpiratívne čítanie ❤️ až mi občas vyhrkla slza, som veľmi rada ze ešte existujú ľudia čo majú snahu pomáhať 🥰🙏 ja sama som toho tiež neurobila veľa, sú to len také maličkosti..
Napriklad co si pamätám, boli sme na vianoce, štedrý deň chystať a zdobiť na charite večeru pre ľudí bez domova. 🙂
Čakali sme v rade s jednou pani asi pred 5 rokmi na tie balíčky, potravinovú pomoc pre ľudí v hmotnej núdzi a navrhla som jej, že jej tie krabice odveziem domov. Veľmi mi ďakovala, mala som z toho dobrý pocit ze aspoň maličkosť a ona sa tak potešila. 😊
Poslala som jednej pani s postihnutým dieťatkom príspevok na nájom, čo sa mi páčilo bolo to ze sa chytilo viac ludi hoci ona o nič nežiadala.

monikamarmon
29. okt 2022

@lucinika och.. Neviem si ani predstaviť co si zažívala.. Ja som si teraz týždeň dozadu zamkla kľúče v aute 2 hodiny cesty od domova 😭 teda hodila som ich tam z vecami, ponáhľala som sa a nevšimla som si to. 🥺 Keď som nato prišla ze sú tam bola som hotová plakala som, no katastrofa, neviem si predstaviť ze by tam boli ja deti alebo teda syn, dcéra by vedela odomknúť. Muselo to byť pre teba tých najhorších 10 minút v živote.. 😏😢 Co sa týka tých ľudí tak to nechápem.... Môj rozum to nevie pochopiť.. Ze ako prečo nik neprejavil záujem, my s priateľom by sme co viem na 100% dobehli hneď s tým ako pomôcť. 🥺 Ten muž co sedel vedľa sa môže hanbiť.

naily
29. okt 2022

@lucyluska vy ste ma dojali. To je také krásne a inšpiratívne pre nás všetkých. ♥️♥️♥️ nech sa Vám to vráti!

lucifera
29. okt 2022

Prispievam jednemu 6r.dievcatku z Afriky 20€ na zivot. Je to vlastne adopcia na dialku a casto kupujem cez net do utulkov krmiva pre psikov a macky. Sama mam 2 kocurov z utulku😉Poprip. dam peniaze-dobne... Ako naposledy 1 chlapcovi, kt. vybera z kosov plechovky, aby isiel do Lidla a kupil si nejaku sladkost... Rodicia maju 5 deti, ziju na slobodarke a ti chalani brazdia mesto na starych bikoch, obuti a obleceni kolko x nic moc....

naily
29. okt 2022

Ja som v zime našla na zemi USB kľúč. Najprv som ho obišla a potom som sa pre neho vrátila. Písala som diplomovku, napadlo mi, že ak by som ja stratila USB tak by to bol problém. Tak som ho zdvihla a doma sa pozerala čo tam je. Bolo tam neskutočne veľa citlivých údajov, zmluvy z práce rodné listy detí a pod. Našla som adresu poslala 1. Triedou pánovi a napísala mu odkaz, že som ho našla cestou z práce našla adresu tak mu to posielam. Na obálku som dala spätné adresu na svoj intrak ak by sa.nahodou majiteľ nenašiel. Nech to niekto nezneužije. Do týždňa ten pán prišiel osobne na sekretariát intraku a nechal mi tam veľmi veľkú bonboniéru a odkaz na seba, že sa s USB už rozlúčil skoro odpadol keď mu to prišlo a ak budem niekedy niečo potrebovať pomôže mi. 🙂
Starým ľuďom pomôžem s nákupmi ak potrebujú zamiesť domov raz som sa tak jednej starenke ponúkla prijala to. Mala takú ťažkú tašku že mi ruka odpadla. Nechápala som ako to ona.uniesla ledva chodila. Kým sme došli k jej bytu som bola spotená. 😄😄😄
Môj manžel stratil ako chlapec peňaženku a mal v nej adresu tiež mu ju niekto poslal aj s peniazmi domov.

Raz predomnou vypadla ml. mužovi peňaženka tiež som utekala za ním dala som mu ju.
Finančne bežne pomáhame zbierkami, ľudia ľuďom, deťom s rakovinou, biela pastelka, Ukrajina, notabene a. i.

Moja mamka zachránila život pánovi spadol na cestu rozbil si.hlavu nevedel vstať. Krvácal velmi. Dorezal sa na skle. Lebo mal fľašu v ruke. Bol opitý ešte aj nadával na.nu aj tak mu pomohla a o pár dní keď ho pustili z nemocnice sa jej prišiel s čokoládou ospravedlniť, poďakovať.
A ešte ľuďom bez domova kupujem jedlo niekedy aj za to dostanem od iných že podporujem lajdakov ale nemôžem pozerať na to keď.je niekto hladný špinavý tie ich oči zbité.. je mi to ľúto.