icon

Aký názor máte na pôst?

sonicika
3. mar 2014

Konkrétne mi je strasne smiesne ako moja mamina povie ze stredu sa neje maso lebo potom clovek ked od boha nieco chce vtedy sa vie ozvat ale ked on od nas nieco chce kasleme nanho :D
ako podla mna Boh v jeho zlozitosti a dokonalosti nechce aby som jedla v stredu maso? :D :D a je spokojny? a co ked mne to maso nechuti tak neurobim vlastne nic a ona sa urazi ako sa rúham :D prosim vysvetli mi to niekto?

cervicek424
3. mar 2014

@sonicika neviem, podla mna post nie je len o mase..malo by to byt tak, ze sa vzdas niecoho, co mas rada...cize napr. ak mam hrozne rada cokoladu, tak si ju nedam 🙂 podla mna nemusi ist len o maso 🙂 a celkovo o jedlo... 😉 ale mozno sa mylim 😀

babaker
3. mar 2014

@sonicika uplne suhlasim s @cervicek424 . treba si odpustit (vzdat sa)niecoho, co oblubujeme. urcite si je dobre precvicit vlastnu volu, tym ze si odpustim napr. oblubenu cinnost, jedlo, hobby...kazdy podla vlastneho zdraveho usudku 😉

le4
3. mar 2014

List Rimanom (z Biblie) 14.kap:
5Lebo niekto súdi, že niektorý deň je nad iný deň, a zase niekto súdi, že každý deň ako deň. Každý nech si je istý veci sám vo svojej mysli. 6Kto dá na deň, dá Pánovi; kto nedá na deň, nedá Pánovi na deň. Kto je, je Pánovi, lebo ďakuje Bohu, a kto neje, neje Pánovi a ďakuje Bohu." - myslim, ze to je vysvetlene jasne, kazdy nech robi podla svedomia, niekto je, niekto neje,v tej pasazi sa spomina jedenie masa.

Osobne som presvedcena, ze clovek je ospravedlneny a prijima Boziu milost, spasenie a stava sa tak krestanom nie zo skutkov, ale iba z milosti, z viery v to, ze Jezis Kristus ako nevinny zaplatil za hriechy vinnych. List Efezskym 2:8 " ste milosťou spasení skrze vieru, a to nie zo seba, je to dar Boží, 9nie zo skutkov, aby sa niekto nechválil". List Rimanom 11:6 "ale ak milosťou, vtedy už nie zo skutkov, pretože milosť by už nebola milosťou."

Kto uveril, ze "lekara nepotrebuju zdravi, ale chori" nech sa ako veriaci posti (ev marek 2:18) ak sa za nieco velmi modli, snad Boh vyslisi, ale Boh nie je automat. Ale ak clovek neveri, ze potrebuje Kristovu spravodlivost, je ako farizej, ktorym Jezis hovoril, ze ich spravodlivost nepostaci v sudny den.(a to boli velmi nabozni a moralni ludia) a ti sa postili vela a nic im to nepomohlo.

Pravi krestania samozrejme budu Boha posluchat ale nie aby si nieco zasluzili spasenie (to maju v Kristovi), na poslusnosti sa peeukazuje pravdivost ich pokania a obratenia ku Kristovi (podla ovocia sa pozna strom a nie, ze z ovocia vznika strom)

alami
3. mar 2014

@sonicika mamina má pravdu 😉 tak, ako maminy pravdu mávajú. je to presne tak, stačí, že ti príde zle a už si vravíš - Bože, nech už mi to prejde. taká si maličká a tak stále potrebuješ Božiu pomoc. Boh tiež chce sem tam vedieť, či si na neho spomenieme i keď nič nepotrebujeme, len tak, z lásky a poslušnosti, ako my - dáme svojim deťom všetko, či sú poslušné, či menej, lebo ich milujeme, ale aká je pre nás veľká radosť, ak si niečo odpustia, aby boli radšej s nami, aby nám chvíľku dali vedieť, že na nás myslia, že sú v duchu s nami. I keď je to maličkosť (ako nejesť mäso). to mäso ako také, pocháda samozrejme z odriekania v minulosti, ...ale nejde len o mäso, ak chceme držať pôst, znamená to - len raz za deň sa najesť do sýta a okrem toho si len 2x prejesť. Ten zvyšok je podľa mňa pre mnohých náročnejší, ako to, že nemáme jesť mäso. týmto dávame bohu najavo, že je pre nás dôležitejší, ako jedlo, na ktoré nám síce ide práve chuť, ale vydržím, aby som dokázala, že milujem.
samozrejme - ak nemiluješ, nemáš čo riešiť 😅 (ani pôstiť) je to vtedy odveci, to je o konkrétnom človeku, jeho viere, vzťahu k Bohu a o jeho vlastnom svedomí.

sissy27
3. mar 2014

@sonicika základná otázka - si veriaca alebo nie? ak si veriaca, tak potom ti netreba vysvetľovať, prečo nemáš jesť v ten ktorý deň mäso, tak ako ti netreba vysvetľovať, prečo sa máš modliť, prečo nemáš robiť to či ono... ak veriaca nie si, tak sa bez výčitiek obžer rezňami od rána do večera...
moslim sa tiež nepýta, prečo nemôže jesť bravčové a žid sa tiež nebude pohoršovať nad tým, že v piatok sa nepracuje...

stano4000
3. mar 2014

@sonicika vysvetlim ti to jednoducho.... v com ta vychovala tvoja mama? vo viere asi nie lebo by si sa tuto otazku nepytala...

moj nazor na post... postit sa neznamena nejest maso a ani si odriekat nieco v nejaky konkretny den... post je pre realne uvazujuceho cloveka, zijuceho v tejto prechemizovanej dobe, jedina cesta ako si udrzat zdravie. a post nieje len vo veciach telesnych... v katechizme najdes odkazy na PUST... a tak dalej... mozes sa opytat maminy.

katyax
3. mar 2014

v piatky sa má robiť úkon kajúcnosti (napr. zriecť sa mäsa, obľúbeného jedla, nejakej zábavy a pod. proste toho, čo máš bežne rada alebo čo rada robíš), ale dvakrát do roka je aj prísny zákaz jesť mäso a rozličné mäsové pokrmy - na Popolcovú stredu a Veľký piatok.

juhelle
4. mar 2014

O bohu sa teraz nechcem baviť, lebo to by bolo na dlho. Ale veci ako pôst sú potvrdené aj od odborníkov "vedcov" ako zdraviu prospešné. Takže podľa mňa ak boh chce, aby si v stredu nejedla mäso nechce to kvôli sebe, ale chce to kvôli tvojmu zdraviu. Dokonca som počula že dlhšie trvajúci pôst je vynikajúci ako prevencia proti rakovine.

evatko
4. mar 2014

Otazka to je naozaj divna. Lebo ak si veriaca,praktizujuca veriaca, tak naozaj nepotrebujes vysvetlenie tu na MK. Post samotny na Popocovu stredu a Velky piatok- cize post bezmasity, ma v sebe hlbsiu podstatu. Ani pre mna nie je problem nejest maso- syry a cokoladu to uz je o inom. Ja osobne otazkam " preco, naco ,ako" dostatocne rozumiem a chapem,mam vsak problem s pevnou volou. Nemam problem nejest maso,post dodorzujem podla krestanskych zvykosti a pravidiel- prisny post. Ale postne 40 dnove obdobie- to uz je ine ☹ Ako pise Gavenda- vzdy sa snazim usit si ho na mieru, ale potom najdem milion vyhovoriek, preco to nejde a neslo...☹ Tento rok sa vsak chystam nespoliehat sa len na seba,ale pozvat do mojho postu sameho Boha, aby som na Velku Noc radost z Kristovho zmrtvychvstania prezivala s otvorenym a cistym srdcom...

http://www.christ-net.sk/o_krestanskom_poste
http://www.webnoviny.sk/rozhovory/gavenda-post-...
http://www.blumental.sk/casopis/rok_2004/3-2004...

horana
4. mar 2014

Ocistny post v predjari praktikovali temer vsetky stare kultury bez ohladu na nabozensky kontext. Je to nieco intuitivne zdravotne - preventivneho, kym sme este nestratili tento zmysel. Nieco ako jarne upratovanie, ale nie vonkajsieho obydlia, ale svojho vlastneho obydlia - tela.
Nabozenstvo to prirodzene prebralo a navlieklo na bozi kontext. Pytat sa ci nas ma Boh viac rad ked nejeme vtedy a vtedy maso, je ako pytat sa ci nas ma rad ked si umyvame ci neumyvame zuby, alebo hociake ine opatrenie ktore nam pomaha udrzovat zdravie. Samo o sebe asi nie je otazkou zivota a smrti, nicmenej vyznam ma.
Ked niekomu maso prirodzene nechuti a ma moznost sa plnohodnotne stravovat z inych zdrojov, je v istom zmysle na tom lepsie, duchovnejsie. Ved mnohi svati boli vegetariani. V nemasovej potrave su jemnejsie energie a ked tak clovek zije, moze to vyuzivat na duchovny rast. Napriek tomu Jezis hovori ze neposkvrnuje cloveka ani tak to co mu do ust vchadza, ako skor to co z nich vychadza (spravna rec je mmch jeden z pilierov aj v takom budhizme).
V dnesnom prechemizoivanom svete, kde uz nie je zdrave vsetka potrava, je ale este viac na mieste, nenicit "bozi chram" - ludske telo, tym ze si ho nevazime a neprikladame mu patricnu dolezitost.
Cize zhrnutie akasi ocista po zime ktorou nastartujeme telo do noveho cyklu roka, na jar sa aktivizuju telesne organy a zvysuju cinnost, a ktorou predideme jarnej unave z nahromadenych zbytkov - toxinov ktore sa pocas zimy nahromadzuju v organizme - to ma velky zdravotny vyznam. V nasich koncinach este pred prichodom krestanstva sa celkovo zvyklo nejest tazke jedla v predjari.

Ako si kto detoxikaciu zariadi je na nom. Volakedy bol v krestanstve post prisnejsi - nejdelo sa nielen maso ale ani ryby, vajicka, a dokonca mliecne vyrobky, platilo pre ludi od 16 do 60 rokov. Na Velky piatok a Popolcovu stredu sa jedlo len 1 jedlo denne a to maso sa vlastne nejedlo vsetky piatky roka. Ina vec uz bola na na Slovensku boli historicky dlhe obdobia kedy si vacsina populacie mohla maso dovolit aj tak na stole len raz do tyzdna - obvykle v nedelu. Takze z nudze cnost.
A mnohi dnesni krestania, aj praktizujuci, uz naopak tvrdia, ze dnes su ustupky je jest maso sa vlatne moze a tak..je to rozne uz tie interpretacie.
Skor by som sa prihovarala za nacitenie na temu, netrumfovat sa ze kto dodrzuje tak a onak je lepsi/horsi, ako zvycajne podobne diskusie koncia.
Striedmejsia strava, menej masa, tukov, este nikoho nezabila a v tomto rocnom obdobi ma vasi vyznam nez kedy inokedy...a ked sme tym zaroven aj blizsie Bohu o dovod viac.

marusik
4. mar 2014

pôst sa začína slovami: "pamätaj človeče... že na prach sa obrátiš"... život človeka na zemi je krátky oproti večnosti... pôst len upriamuje pozornosť na túto skutočnosť - že bude niečo iné, že dôležitejší je vzťah s Bohom než pripútanosť k pôžitku, príjemnostiam, ktoré nakoniec pominú... pre mňa pôst o tomto - myslieť viac na Boha aj tým, že sa stávam slobodným napr. od sladkostí, internetu, chatovania, telefonovania, nakupovania, jedenia vyberaných jedál a pod.... ide o vnútorný postoj, nie o plnenie príkazu zhora(hoci i to môže mať nejaký význam)

janinah
4. mar 2014

o pôste či v náboženskom ponímaní alebo ako forma detoxikácie sa dá vygooglovať milion informácií..tvoja téma mi pripadá ako provokácia...rob ako chceš,však nik ťa nenúti,pre veriacich má pôst svoj význam,pre neveriacich je na smiech,však hádam im nejaký Boh nebude rozkazovať čo majú jesť a niečo si o tom všetkom naštudovať sa neunúvajú,ešte tak položiť otázku na anonymnom fore ...

sonicika
autor
4. mar 2014

mne je len vtipne ze to musi byt maso a ked ho budem jest v ten daný deň tak sa Boh nahneva
mne maso ani nechutí viac by som pre Boha urobila keby som tyzden neni na pc..:D
a myslim nanho chcem mu davat najavo ze je premna dolezity aj mimo toho ked ho ja potrebujem ale ide mi konkretne o to maso ... ved ja sa zdravo stravujem a post dodrzujem sem tam cisto 36 hodin na vode atd. atd. ale mne je vtipne len to ze premna neni obeta na popolcovu stredu nejest maso to ako by som nic neurobila ... lebo lubim viac rybu ... a keby si to maso nahodu dam neverim ze Boh sa nahneva chapete

prasiatko30
4. mar 2014

@sonicika zvlastne ze ti nevadi ramadan - ten by ti tiez mohol pripadat trapny a o nicom kedze cely den nic nejedia ani nepiju a po zapade slnka sa najedia do sytosti a tiez by ti mohli pripadat smiesne a nepodstatne jedla kosher - dve chladnicky u ortodoxnych zidov aby sa im tam nemiesali nejake potraviny co sa nemozu miesat, aj sabbat je o nicom - nemozu robit nic od piatka vecera do soboty vecera ani len zasvietit svetlo alebo soferovat a sa mi vidi ze ani vytahom nemozu chodit - kazde nabozenstvo ma nieco cim vyjadruje svoju "poslusnost" voci bohu a teraz co budeme sa z toho cudovat, pohorsovat, posmievat???? Su ludia ktori veria a ti ktori neveria a myslim si ze pokial teba nikto nenuti aby si to dodrziavala pod nejakou hrozbou smrti alebo ublizenia na zdravi tak to treba respektovat a je to informovat sa preco a na co ale s prislusnym respektom

dedikatessa
4. mar 2014

post aky napr. nasleduje je len vymysel katolickej cirkvi taktiez nejest mäso v piatky a ine nimi vyhradene dni, post akym sa postil Pan Jezis na púšti, je duchovný rast. Precitaj si tu pasaz v biblii ako sa Jezis postil a bol pokusany satanom, je to obrazné, ked sme napr. hladní nie len telesne ale aj duchovne satan pride a ponuka nam rozne pokusenia a my v slabych chvilach bud podlahneme alebo sa vierou zachranime pred pokusenim. Post je zdrziavat sa niecoho, o com sme si vedomi, ze nam robi problem napriklad to moze byt aj pozeranie TV, ale hlavne je to o tom ze pocas postu, sme duchovne spojeni s Bohom a ten cas vyuzivame na komunikaciu s nim. 😉

december12
5. mar 2014

podstatné je, aby si ty spravila sebazápor, Boh ti dáva úplnú slobodu v čom.

december12
5. mar 2014

@dedikatessa By ma velmi zaujímalo, keby nebolo katolíckej cirkvi, ako by sa viera preniesla dodnes, preťože (ešte okrem právoslavnej) iba oni majú apoštolské nástupníctvo.

dedikatessa
5. mar 2014

@december12 viera by sa preniesla tak ako za cias, ked katolicka cirkev este nebola Pán to zariadil tak, ze máme Bibliu ktora je nam navodom na zivot, nie katolici zalozili Bibliu to si prosim nemýl. Nejdem ta presviedcat napisala som len svoje presvedcenie.

december12
5. mar 2014

@dedikatessa asi nechápeš ty, pretože katolícka cirkev je tu od Ježiša a sv. Peter je prvý pápež, sv. František 266
nikto tu nehovorí, že katolíci založili Bibliu. ved vznikala postupne, pozri si čo je kánon. A iba v katolíckej cirkvi je plnosť prostriedkov spásy, ktoré ježiš ustanovil...sú to sviatosti a je ich sedem.

dedikatessa
6. mar 2014

@december12 mrzí ma to, ale musim ti povedat , ze katolicka cirkev neni Pánova, prekrutili evanielium aby mohli vladnut bohatsvom, majetkom a peniazmi. Prosim ta vezmi si Bibliu a citaj pravdu, cin pokanie a uver Panovmu slovu, nie POLITIKE .

lucka_220809
6. mar 2014

"ak Boh chce aby si nejedla maso" a podobne vyjadrenia ja neviem ani pochopit. To je tak, ked mame plno katechizmovych pouciek, ktore su pre nas svatejsie ako samotny Boh. Nikde v Novom Zakone som nikdy nenasla nic o tom, ako Boh nechce aby niekto niekedy nieco nejedol.
Ak si spravne pamatam, Jezis sa siel na pust modlit. Nesiel tam nejest, nesiel tam nepit, isiel sa v prvom rade modlit. Podla mna ma byt post velmi vnutornou vecou odohravajucou sa v srdci cloveka, nejake nejedenie masa v nejaku stredu bez tohto je len okazalost a divadlo. Myslim si, ze pokial post nie je spojeny s uprimnou vierou, s modlitbou, nema iny ako zdravotny vyznam. Za samotne nezjedenie masa v jednu stredu v roku myslim nikto "tam hore" nezapisuje cierne puntiky... Ak by som tomuto mala verit, potom by som musela verit v Boha, ktory je banalny a povrchny.

Strasne mi je vzdy luto , ze v cirkvi konci vela ludi prave pri tomto... vykazovani nejakych potrebnych "skutkov", zbieranie cervenych puntikov, ale viera predsa nie je o tom... viera sa ma tykat kazdodenneho zivota, beznych rozhodnuti, je vidiet v tom, ci sme zhovievavi k inym, ci sme stedri, ci sa snazime zit kazdy den podla Bozej vole... nie je o tom,ci sedim v nedelu 40 minut v kostole a ci na popolcovu stredu nejem maso. Podla mna to vykazovanie skutkov bez viery za tym neznamena vobec nic.