Aký slovenský výrobok pre deti by ste uvítali na našom trhu?
Ahoj žienky. V tejto konzumnej zglobalizovnej spoločnosti má chytá panika, že na našom drahom Slovensku nie sme pomaly v ničom sebestační. Vyštudovala som SPU v Nitre, takže som aj profesionálne zdeformovaná a ako som na materskej, tak si kladiem otázku, čo a ako začať vyrábať, aby sme neboli nútení kupovať najmä poľské potraviny a čínske oblečenie. Tým nemyslím len čínsku "Čínu", ale aj značkovú, ktorú si tam celý svet necháva vyrábať. Je tam lacná pracovná sila, ale nechápem to, ako ich tak slepo môžeme všetci podporovať. V celej EÚ narastá nezamestnanosť, ale vyrábať niečo vlastné - kvalitné, aby peniažky ostávali doma a zlepšil sa trh práce, na to sú všetci leniví . Nevyrástli sme z toho už? Čo u nás teda chýba a malo by sa znovu začať vyrábať?
Minule mi napr. mama kúpila výživu ovko (slovenskú), no keď som ju ochutnala, že čo tej mojej malej idem vlastne dávať, tak sa mi obrátil žalúdok. Sladké jak... a smrdelo to po stuchnutých jablkách. To si fakt radšej priplatím za kvalitu a kúpim si nemecký Hipp vyrábaný v Maďarsku v bio kvalite - bez konzervantov, farbív, cukru a kontrolovaný na neviem čo všetko, ako o ňom píšu. To nevie nikto na Slovensku vyrobiť niečo lepšie?
Alebo - kupovali sme kočík, keď sme povedali v obchode, že nechceme poľský, predavači sa väčšinou zasmiali. Tak sme si kúpili poľský kočík, z ktorého o 3 mesiace, neviem odkiaľ, vypadol lístoček "made in China". Ja by som si rada kúpila slovenský kočík, keby sa tu nejaký vyrábal. Chodila som dosť dlho po internete, ČR vyrába stále kočíky Liberta a Patron, no u nás sa nenájde jediný predajca, čo by ich predával. Už ma toto fakt vytáča.
@kebulina Slovenské? Myslím, že je to otázka peňazí. Ak štát nepodporí a nepustí koruny, tak nebude mať kto podporiť slovenské výrobky. Je to proste začarovaný kruh. Aj by človek kúpil, ale ak ťa financie nepustia, tak bohužiaľ. Inak, nedávno mi udreli oči na pravé slovenské lupienky. Vieš odkiaľ prišli naše pravé slovenské lupienky? Z Čiech. Je to hanba Slovenska. Prepáč, ale musela som to napísať.
ako slovenske maslo Rajo!!!! mlieko odvezieme do rakuska a tam ho vyrobia a dovezu nam ovela drahsie.... 😀 tu nejde o to zeby boli ludia LENIVI...ale štat rozpredal slovenske podniky zahranicnym investorom ktori tie nasi podniky radsej nechali krachnut aby im isiel ich vlastní biznis zo zahranicia ktori nam dovezu...ludia by pracovali az by plakali...keby stat podporoval drobnych podnikatelov a vyrobcov...aj by bolo viac ludi zamestnanych aj by mali lepsie podmienky...neviem kam spejeme
@kebulina ja som uz dospela do tak absurdnej situacie, ze ked chcem lokalny vyrobok ktory cestoval co najmenej, tak ho lahsie najdem v rakusku a este aj v bio kvalite. Vynimku ma trosku leto, vtedy sa da najst par peknych veci na trhovisku na Zilinskej ale aj tam treba poznat ktory predavac ma aku kvalitu no a kazdu chvilu nam ho zrusia, lebo treba stavat nove domy samozrejme. Mileticka nie je tak dobra, tam sa bojim ist s kocikom, strasny chaos a kvalita velmi kolise od stanku k stanku (aj ked takmer vzdy lepsie nez supermarket🙂
Dobre mäso neviem kde sa vlastne kupuje, to v obchodoch jedno smutnejsie nez druhe. To uz fakt si len urobit z obstaravania jedla hlavne hobby a nakupovat po farmach co sa podari zohnat.
Este su fajn zvolenske jogurty a liptovske syry (dufam ze sa este stale robia z sk mlieka).
Detske vyzivy ako pises to je otrasne co sa predava - rozriedene vodou, zahustene skrobom a chybajuca chut nahradena kyselinou citronovou a tonou cukru 😒 Radsej cerstve ovocie alebo vyzivy z dmka (babylove, alnatura) su ok a niektore lepsie cenovo nez hippky.
Ale mozem odporucit jednu firmu co som tu uz par krat odporucala - "modelko" - maju skvele zateplene gate na traky, kupovat treba radsej o cislo vacsie aby sa pod ne zmestili este aj pancusky. Usite na slovensku, bez blbych napisov, super kvalita a za dobru cenu: http://www.modelko.sk/modelko/eshop/16-1-ZATEPL...
Bolo by super, keby sa dalo jednoducho dopracovat ku kvalitnym slovenskym vyrobkom, lebo urcite take este su, len sa tazko predieraju pomedzi velke firmy ktore maju dlhodobe zmluvy so supermarketmi ..
Ahojte, ja som prave nasla tuto diskusiu a tiez sa pridavam k tomu, ze uz davno som opustila svoj plan kupovat lokalne a slovenske potraviny, pretoze nie su v takej kvalite a v takom vybere ako dovoz. Cez leto to tiez riesim nakupovanim na trhu, ale to casto krat nemozem s istotou povedat, ze ide o zdrave potraviny. Ved vela z tych starsich predajcov je zvyknutych na dlhorocne pouzivanie Kuprikolu a podobne. To su riadne chemikalie s ktorymi striekaju svoje ovocne stromceky.. Je to stale este vsetko len na zaciatku.

Rozhodne v tom nie si sama. Pocula som ze takto rozmysla az 25 ludi a co ma prekvapilo este viac tak vraj aj slovakov 🙂 Kazdy asi musime zacat od seba. Minuly tyzden som sa stretla s ludmi podobne uvazujucimi a kazdy z nich uz mal v hlave plan ako a co zacne robit 🙂 Jeden pestovat tekvice Hokaido, dalsia bude varit dzemy a tak dalej 🙂 Krok za krokom sa musi rozbehnut vymenny obchod, DUFAM 🙂