Akých mien je v posledných rokoch na Slovensku priveľa?
mam pocit ze tobias, samuel, jakub, emma a zara vedu, ale nezijem na slovensku a mozno sa mylim - nechcela by som dat dietatu dake premodnene meno (aj napriek tomu ze sa neplanujeme vratit, ale domov chodime celkom casto)
dakujem
@katkanova http://www.minv.sk/?tlacove-spravy-8&sprava=naj...
a oproti roku 2010 sa toho veľa nezmenilo 😅 a teda čo je najviac v móde, tak čo najviac "iné" meno, až je to meno úplne otrepané 😀
keď chceš niečo niečo nezvyčajné, tak daj starú slovenskú klasiku 🙂
že Natália z roku 2010 3. miesto a to ja som si myslel v roku 2002, keď sa nám narodila dcéra, že aké super originálne, krásne a asi málo používané meno sme "vymysleli" a zrazu tých Natálii bolo okolo nás toľko veľa... 🙂
ale aj tak je to pre mňa jedno z najkrasnejších mien, pretože je to moja dcéra 🙂
ja som si vsimla, ze je velmi vela Sofii (Sophia), ak chces dat meno, ktore ma malo deti, tak jednoznacne nieco tradicne, ako Katka, Zuzka, Janko a pod.
@katkanova s tymi menami si to vystihla 😀 poznam strasne vela malych slecien s menom ema a chalanov, ktori sa volaju jakub... 😀niekto na pieskovisku zakrici jakub a obzru sa piati chlapci 😀 😀 😀 😀 ale aj zahranicne mena dost casto davaju, dokonca v kombinaciach s ciroslovenskym priezviskom, z coho mi vlasy dupkom stavaju 😀 😀 😀 ale myslim, ze beznych slovenskych mien je dost, aj dost peknych sa medzi nimi najde 🙂
@sissy27 mne sa velmi pacia slovenske mena, umieram z Janko napriklad, lenze zijeme v UK a a priatel je talian a to veci velmi komplikuje, byt na slovensku nemam problem, je mi luto ze ked v kalendari cakaju Klary, MIleny, Beaty a ine slovenske a predsa neotrepane mena a mamicky davaju mena ktore potom stari rodicia ani nevedia vyslovit ...
@katie555 akurat som si zivo predstavila taku pani v dochodkovom veku, s menom Lili 😀 😀 😀 celkom pobavilo 😀
@zuzinka1989 ja poznam jednu cca 70 rocnu a je to dama na urovni a meno jej velmi pristane. To nie je o mene, ale o cloveku a ich suhre...
@zuzinka1989 ako my tiez nemame slovenske meno - Chloe , ale tiez ako autorka temy byvame v Uk, navyse u nas typicke mena nepripadali do uvahy..Napr . ja som chlapcenske tlacila Filip, lenze v anglickej verzi to je Philip, a automatika je to Phil co mne sa nepaci ...
Ale fakt neviem pochopit mamicky co byvaju na svk a maju teda rydzoslovenske priezvisko a dieta sa vola Jessica napr...a ako pises ze babky to nevedia ani vyslovit
A v praci som sa stretla uz vari z hocicim - bezne mena tu - Summer, India, Oak (a podobne stromy) Precious (asi 14 rocny 1.80 m vysoky cernoch - uzasne to dokpy slo) Prestige bol jeho brat..Tiez napriklad Sky, Tyler, a podobne ...ja si uz pomaly zacnem tie 'pekne' mena pisat
tak baby, ale zas v dôchodkovom veku je veľa mien smiešnych 😀 😀 😉
že babka Lucia, Svetlana, dedko Timotej, Lukáš.... 😀 😉 atď
ono to smiešne nám príde preto, lebo už roky rokúce tu máme všetci babky Aničky, Márie, Helenky, Magdy, Hany,... dedkov Jožkov, Jankov, Ferkov,.......hlavne podľa svätých sa dávalo 😉
napr. moja mama je Renáta - a to bola v roku 1946 riadna šupa 😀 babka-jej mama ( Anna, ešte žije,má 89rokov 😕 ) spomína,že nikto v dedine si to nevedel zapamätať 😅
ja mám napr. syna Samuela ( 😀 ), ale pred 12-timi rokmi to ešte nebolo také "svetové" 😅
a dcéru Lilianu 😉 no tak bude babka Lili 😀 😀 😉
ale zas dedko Samo nie je zlé, či? 😅 😉 🙂
@katie555 mne sa velmi pacia Milica, Klara (v UK nepouzitelne lebo Milika a Klara bez dlzna - uz sa mi nepaci), pre chlapca Janko (Dzanko), dalsie ma teraz nenapadaju ale je velmi malo takych co by fungovali vo vsetkych 3 jazykoch - napada ma napr adam, ale ziadne z nich sa mi nepaci
inac o tej lilly si myslim presne to iste
@katkanova no ja viem to bude take komplikovane v 3 jazykoch..ved ono si clovek musi uvedomit kde chce zit a podla toho to aj prisposobit plus zvyklostiam ..bo ja este z mojim menom ako tak v pohode - v praci ma volaju Kat ..ja si na to uz akosi zvyklaa kamosi ma volaju Katie ...
ono velmi dlzne a makcene - to akurat budu potom dost 'vystupovat' z radu ze su ine...Co takto Max? aj tych je uz dost inak ...Ono inak Samuel je velmi pekne a minimalne na svk a uk ho mas ..Z dievcenskych (inak akurat som pozerala najpopularnejsie za 2012 je Sophia, aj ked osobone okolo nas kazdy druhy ma Ameliu) Hannah , Emily 😀 😀
A prave my mame Chloe a vraj uz 10 rokov medzi top 10 v uk ale ja nepoznam ziadnu 😀 😀 😀
@hradnapani neviem, ci tu zrovna volaju Lili, lebo ano, pouzivalo sa toto meno aj dakedy, ale ja som sa stretla skor s tym, ze tieto panie volali Lila alebo Lilka 🙂 a teda celkom iste nema v rodnom liste napisane Lili, Lilly ani nic podobne....
@katie555 u nas je to zas sama poppy, lilly a grace, chlapci lucas. mam v zalohe aj giulia, anna a pre chlapca viktor ale problem je ze ani jedno z nich necitim ako meno pre moje dieta - proste ked si predstavim moje male dievcatko predstavim si ju ako klarku, milicku, ked chlapca janka, ale asi budem musiet viac ako na moj pocit mysliet na ich buducnost 🙂
@zuzinka1989 vsetci ju vzdy volali a volaju Lili, teda v podstate je teda jedno co ma v RL (to ani neviem, co tam ma), ale fakt jej to pristane 🙂
@katie555 pekné mená 😀 😀 😀 a inak u vás sa ten výber dá pochopiť...ale teda ľudí žijúcich na slovensku, ktorí dokážu vymyslieť kombináciu typu Jessica Kováčová, prípadne ešte niečo zaujímavejšie, asi nikdy nepochopím 😀
@katkanova este Ruby, mne sa strasne inak paci Rose , stare anglicke meno ... neviem ci si videla to you tube video ked ta herecka co bola tusim v big brohter house, tvrdila ze ako by ona nedovolila svojim detom sa hrat sa s detmi od 'working class'rodicov a ze sa jej nepacia mena podla miesta ( asi narazala na beckemovcov ) a potom ze ako sa volaju jej deti tak India a to druhe si uz nepamatam ...
v mojom veku je strasne vela Claire, Emma, Holly a Laura.
@zuzinka1989 dakujem ..aj ked rodicia to dost dlho predychavali , ale tak mala ma anglicke priezvisko ..Som si srandu robila ze ked ma nastvu mala sa bude volat Siobhian ..(cita sa Sivon - s makkcenom na S) Mne sa to meno hrozne paci, a dovod preco sme to nedali bolo ze som chcela aby vedeli aj na svk pekne vyslovit
tu je vela Martinov a Mišov uplne odveci ked z 12deti su 4Martinovia 😝 dievcata je vela Sofia natalia Nina ja inak nechapem preco ludia na SK daju dietatu meno Sofia ked Sofia je Zofia preco to dieta nenazvu slovenskou verziou 🙄 moj chlapcek je Vilko a Vilkov tu na dedine nemame len mojeho z vyse 500detí
@katecameron to s tou sofiou je pravda, ale podla mna viac ako polovicu mamiciek co pouzili meno sofia ani len nenapadne, ze je to vlastne zofia 😀 mne to uz dakedy pripada tak, ze ludia davaju mena uz len z tych, co su "moderne"....mozno o par rokov sa budu ludia cudovat s otvorenymi pusami nad nejakym tradicnym slovenskym menom ako napr. Anna 😀
@katecameron ja mam dvoch kamosov Vilkou ..to je to ze mena prechadzaju modou ...Tie co mate typicke slovenske aspon maju oficialne meniny...tie mamicky z 'inymi' menami musia snorit a hladat ...
@katkanova bola z toho vtedy senzacia na fb a po novinach..ono to bolo tusim na ITV v dobrom rane...Ako tu zensku pocuvat 5 minut ako si serie do huby ...
Ale nie to som chcela - aj viete co budete mat? ci hladate obe verzie ? Mne sa celkom paci meno Alex - jednak pre babu a jednak pre chalana ...Ja len nechapem napr na anglickych menach ako fakt niektore skratene verzie vznikli - Robert - Bob, Richard - Dick, Gareth - Gaz, Sharon - Sazza ...😉
@katie555 musim si to pohladat 🙂 zatial nevieme ale mam tusak na chlapca a uz s prvym sme bojovali, horkotazko sa dohodli a aj tak nie idealne riesenie 🙂 alex bol moj favorit pre prveho, priatel nechcel tak teraz som urazena 😀 aj ked teraz uz by ho dal 🙂 dick je uplne naj 😀
@katkanova sorry este lepsie ona bola v apprentice
kukni si tu
sa dobre zabavis 😀 😀 😀
ju sa ani pocuvat neda

doma tiez nie som, ale vsimla som si, ze zacinaju davat dost rozne zahranicne mena doma...