icon

Akých mien je v posledných rokoch na Slovensku priveľa?

katkanova
9. aug 2013

mam pocit ze tobias, samuel, jakub, emma a zara vedu, ale nezijem na slovensku a mozno sa mylim - nechcela by som dat dietatu dake premodnene meno (aj napriek tomu ze sa neplanujeme vratit, ale domov chodime celkom casto)
dakujem

Strana
z2
jinxixi23
9. aug 2013

doma tiez nie som, ale vsimla som si, ze zacinaju davat dost rozne zahranicne mena doma...

sissy27
9. aug 2013

@katkanova http://www.minv.sk/?tlacove-spravy-8&sprava=naj...
a oproti roku 2010 sa toho veľa nezmenilo 😅 a teda čo je najviac v móde, tak čo najviac "iné" meno, až je to meno úplne otrepané 😀
keď chceš niečo niečo nezvyčajné, tak daj starú slovenskú klasiku 🙂

jaron
9. aug 2013

že Natália z roku 2010 3. miesto a to ja som si myslel v roku 2002, keď sa nám narodila dcéra, že aké super originálne, krásne a asi málo používané meno sme "vymysleli" a zrazu tých Natálii bolo okolo nás toľko veľa... 🙂
ale aj tak je to pre mňa jedno z najkrasnejších mien, pretože je to moja dcéra 🙂

katkanova
autor
9. aug 2013

@jinxixi23 aj ja som mala ten pocit

liz_lemon
9. aug 2013

ja som si vsimla, ze je velmi vela Sofii (Sophia), ak chces dat meno, ktore ma malo deti, tak jednoznacne nieco tradicne, ako Katka, Zuzka, Janko a pod.

zuzinka1989
9. aug 2013

@katkanova s tymi menami si to vystihla 😀 poznam strasne vela malych slecien s menom ema a chalanov, ktori sa volaju jakub... 😀niekto na pieskovisku zakrici jakub a obzru sa piati chlapci 😀 😀 😀 😀 ale aj zahranicne mena dost casto davaju, dokonca v kombinaciach s ciroslovenskym priezviskom, z coho mi vlasy dupkom stavaju 😀 😀 😀 ale myslim, ze beznych slovenskych mien je dost, aj dost peknych sa medzi nimi najde 🙂

katie555
9. aug 2013

@katkanova a ake mas na plane? teda nejaky shortlist
no na svk ja nic ine nepocujem len sofia, emma, ela, lilly..z chlapcenskych - jakub, matus, lukas a oliver ...
na margo lilly , v uk je rozsirene, ok fajn pekne meno len vola 50 rocnu zenu Lilli mi moc nejde dokopy..

katkanova
autor
9. aug 2013

@sissy27 mne sa velmi pacia slovenske mena, umieram z Janko napriklad, lenze zijeme v UK a a priatel je talian a to veci velmi komplikuje, byt na slovensku nemam problem, je mi luto ze ked v kalendari cakaju Klary, MIleny, Beaty a ine slovenske a predsa neotrepane mena a mamicky davaju mena ktore potom stari rodicia ani nevedia vyslovit ...

zuzinka1989
9. aug 2013

@katie555 akurat som si zivo predstavila taku pani v dochodkovom veku, s menom Lili 😀 😀 😀 celkom pobavilo 😀

hradnapani
9. aug 2013

@zuzinka1989 ja poznam jednu cca 70 rocnu a je to dama na urovni a meno jej velmi pristane. To nie je o mene, ale o cloveku a ich suhre...

katie555
9. aug 2013

@zuzinka1989 ako my tiez nemame slovenske meno - Chloe , ale tiez ako autorka temy byvame v Uk, navyse u nas typicke mena nepripadali do uvahy..Napr . ja som chlapcenske tlacila Filip, lenze v anglickej verzi to je Philip, a automatika je to Phil co mne sa nepaci ...
Ale fakt neviem pochopit mamicky co byvaju na svk a maju teda rydzoslovenske priezvisko a dieta sa vola Jessica napr...a ako pises ze babky to nevedia ani vyslovit
A v praci som sa stretla uz vari z hocicim - bezne mena tu - Summer, India, Oak (a podobne stromy) Precious (asi 14 rocny 1.80 m vysoky cernoch - uzasne to dokpy slo) Prestige bol jeho brat..Tiez napriklad Sky, Tyler, a podobne ...ja si uz pomaly zacnem tie 'pekne' mena pisat

macamac
9. aug 2013

tak baby, ale zas v dôchodkovom veku je veľa mien smiešnych 😀 😀 😉
že babka Lucia, Svetlana, dedko Timotej, Lukáš.... 😀 😉 atď

ono to smiešne nám príde preto, lebo už roky rokúce tu máme všetci babky Aničky, Márie, Helenky, Magdy, Hany,... dedkov Jožkov, Jankov, Ferkov,.......hlavne podľa svätých sa dávalo 😉

napr. moja mama je Renáta - a to bola v roku 1946 riadna šupa 😀 babka-jej mama ( Anna, ešte žije,má 89rokov 😕 ) spomína,že nikto v dedine si to nevedel zapamätať 😅

ja mám napr. syna Samuela ( 😀 ), ale pred 12-timi rokmi to ešte nebolo také "svetové" 😅
a dcéru Lilianu 😉 no tak bude babka Lili 😀 😀 😉
ale zas dedko Samo nie je zlé, či? 😅 😉 🙂

katkanova
autor
9. aug 2013

@katie555 mne sa velmi pacia Milica, Klara (v UK nepouzitelne lebo Milika a Klara bez dlzna - uz sa mi nepaci), pre chlapca Janko (Dzanko), dalsie ma teraz nenapadaju ale je velmi malo takych co by fungovali vo vsetkych 3 jazykoch - napada ma napr adam, ale ziadne z nich sa mi nepaci
inac o tej lilly si myslim presne to iste

katkanova
autor
9. aug 2013

@katie555 u nas v praci je asi 2 metrovy cernoch samba a dalsi rosalino :D a spomenula som si na moju prababku margaretu 🙂

katie555
9. aug 2013

@katkanova no ja viem to bude take komplikovane v 3 jazykoch..ved ono si clovek musi uvedomit kde chce zit a podla toho to aj prisposobit plus zvyklostiam ..bo ja este z mojim menom ako tak v pohode - v praci ma volaju Kat ..ja si na to uz akosi zvyklaa kamosi ma volaju Katie ...
ono velmi dlzne a makcene - to akurat budu potom dost 'vystupovat' z radu ze su ine...Co takto Max? aj tych je uz dost inak ...Ono inak Samuel je velmi pekne a minimalne na svk a uk ho mas ..Z dievcenskych (inak akurat som pozerala najpopularnejsie za 2012 je Sophia, aj ked osobone okolo nas kazdy druhy ma Ameliu) Hannah , Emily 😀 😀
A prave my mame Chloe a vraj uz 10 rokov medzi top 10 v uk ale ja nepoznam ziadnu 😀 😀 😀

zuzinka1989
9. aug 2013

@hradnapani neviem, ci tu zrovna volaju Lili, lebo ano, pouzivalo sa toto meno aj dakedy, ale ja som sa stretla skor s tym, ze tieto panie volali Lila alebo Lilka 🙂 a teda celkom iste nema v rodnom liste napisane Lili, Lilly ani nic podobne....

ervenka
9. aug 2013

@katkanova my mame Daniela. Ak v buducnosti budeme mat dievca, tak bude Laura.
@macamac ked sestrine deti zacali hovorit, tak deda volali dedo Edo, alebo Eduso (reklama na kavu ich fascinovala) 😉 . Otec bol narodeny v 1926 asi ako jediny bol Edmund, nie Eduard...

katie555
9. aug 2013

@macamac praveze mne sa Samko paci ...isto mena prechadzaju modou 😉 mas Lilly alebo Lilianu?

katkanova
autor
9. aug 2013

@katie555 u nas je to zas sama poppy, lilly a grace, chlapci lucas. mam v zalohe aj giulia, anna a pre chlapca viktor ale problem je ze ani jedno z nich necitim ako meno pre moje dieta - proste ked si predstavim moje male dievcatko predstavim si ju ako klarku, milicku, ked chlapca janka, ale asi budem musiet viac ako na moj pocit mysliet na ich buducnost 🙂

katie555
9. aug 2013

@ervenka no ako Laura mne sa paci, len v anglickom 'hlaskovani' to zneje Looora ...takze to je jedno z tych mien co inak sa pise ina cita

hradnapani
9. aug 2013

@zuzinka1989 vsetci ju vzdy volali a volaju Lili, teda v podstate je teda jedno co ma v RL (to ani neviem, co tam ma), ale fakt jej to pristane 🙂

zuzinka1989
9. aug 2013

@katie555 pekné mená 😀 😀 😀 a inak u vás sa ten výber dá pochopiť...ale teda ľudí žijúcich na slovensku, ktorí dokážu vymyslieť kombináciu typu Jessica Kováčová, prípadne ešte niečo zaujímavejšie, asi nikdy nepochopím 😀

katie555
9. aug 2013

@katkanova este Ruby, mne sa strasne inak paci Rose , stare anglicke meno ... neviem ci si videla to you tube video ked ta herecka co bola tusim v big brohter house, tvrdila ze ako by ona nedovolila svojim detom sa hrat sa s detmi od 'working class'rodicov a ze sa jej nepacia mena podla miesta ( asi narazala na beckemovcov ) a potom ze ako sa volaju jej deti tak India a to druhe si uz nepamatam ...
v mojom veku je strasne vela Claire, Emma, Holly a Laura.

@zuzinka1989 dakujem ..aj ked rodicia to dost dlho predychavali , ale tak mala ma anglicke priezvisko ..Som si srandu robila ze ked ma nastvu mala sa bude volat Siobhian ..(cita sa Sivon - s makkcenom na S) Mne sa to meno hrozne paci, a dovod preco sme to nedali bolo ze som chcela aby vedeli aj na svk pekne vyslovit

katecameron
9. aug 2013

tu je vela Martinov a Mišov uplne odveci ked z 12deti su 4Martinovia 😝 dievcata je vela Sofia natalia Nina ja inak nechapem preco ludia na SK daju dietatu meno Sofia ked Sofia je Zofia preco to dieta nenazvu slovenskou verziou 🙄 moj chlapcek je Vilko a Vilkov tu na dedine nemame len mojeho z vyse 500detí

katkanova
autor
9. aug 2013

@katie555 mne sa nepacia tie kde je R lebo ho slovak a anglican vyslovi celkom inak ... som sa pobavila skvelo na tej prihode z BB, nemame anglicku tv takze mi to uslo 😀 emma by tiez bolo super - keby sa mi pacilo 😀

zuzinka1989
9. aug 2013

@katecameron to s tou sofiou je pravda, ale podla mna viac ako polovicu mamiciek co pouzili meno sofia ani len nenapadne, ze je to vlastne zofia 😀 mne to uz dakedy pripada tak, ze ludia davaju mena uz len z tych, co su "moderne"....mozno o par rokov sa budu ludia cudovat s otvorenymi pusami nad nejakym tradicnym slovenskym menom ako napr. Anna 😀

macamac
9. aug 2013

@katie555 Lilianu 😉 má už 4 roky, vtedy som to meno tiež nikde nepočula 😉

katie555
9. aug 2013

@katecameron ja mam dvoch kamosov Vilkou ..to je to ze mena prechadzaju modou ...Tie co mate typicke slovenske aspon maju oficialne meniny...tie mamicky z 'inymi' menami musia snorit a hladat ...

@katkanova bola z toho vtedy senzacia na fb a po novinach..ono to bolo tusim na ITV v dobrom rane...Ako tu zensku pocuvat 5 minut ako si serie do huby ...
Ale nie to som chcela - aj viete co budete mat? ci hladate obe verzie ? Mne sa celkom paci meno Alex - jednak pre babu a jednak pre chalana ...Ja len nechapem napr na anglickych menach ako fakt niektore skratene verzie vznikli - Robert - Bob, Richard - Dick, Gareth - Gaz, Sharon - Sazza ...😉

katkanova
autor
9. aug 2013

@katie555 musim si to pohladat 🙂 zatial nevieme ale mam tusak na chlapca a uz s prvym sme bojovali, horkotazko sa dohodli a aj tak nie idealne riesenie 🙂 alex bol moj favorit pre prveho, priatel nechcel tak teraz som urazena 😀 aj ked teraz uz by ho dal 🙂 dick je uplne naj 😀

katie555
9. aug 2013

@katkanova sorry este lepsie ona bola v apprentice
kukni si tu

https://www.youtube.com/watch?v=edZjdgU0asM

sa dobre zabavis 😀 😀 😀
ju sa ani pocuvat neda

Strana
z2