icon

Akých mien je v posledných rokoch na Slovensku priveľa?

katkanova
9. aug 2013

mam pocit ze tobias, samuel, jakub, emma a zara vedu, ale nezijem na slovensku a mozno sa mylim - nechcela by som dat dietatu dake premodnene meno (aj napriek tomu ze sa neplanujeme vratit, ale domov chodime celkom casto)
dakujem

Strana
z2
katkanova
autor
9. aug 2013

@katie555 uz sa tesim ked to doma kuknem 🙂 take zienky mam rada, clovek sa nasmeje 😀

dejka77
9. aug 2013

Pozri ja som napr. Valeria a veru ziadnu som osobne nikdy nepoznala. Moja mama pozna niekoho s takym menom, ale to je asi tak vsetko. Nezda sa mi to meno ani otrepane ani staromodne, take normalne. V anglictine je to Valerie, cize skoro to iste.
Co sa tyka chlapcenskych mien tak neviem ake by bolo originalne. Ja mam Mareka a aj keby ich bolo na kazdom kroku vela tak aj tak dam taketo meno. Pre mna je toto to prave a nebudem vyberat kvoli tomu ine.
Ved ked si v zahranici tak si vyber trebars zahranicne meno, nemusi to byt slovenske. Alebo by to nepasovalo k priezvisku?

katkanova
autor
9. aug 2013

@dejka77 no my sme prveho nazvali podla pocitu ze co je pre nas ( aj ked skor pre draheho ) to prave a teraz to je s tym menom tak vselijak ... ja by som aj druhykrat najradsej urobila podla seba, ale ist niekam s obomi a hlaskovat cele ich mena - pri tej predstave mi vlasy dupkom stavaju 😀 priezvisko mame uplne super medzinarodne k comu sa hodi viacmenej vsetko takze aspon to nam to nekomplikuje, hlavna komplikacia som asi ja ze tusim ze toto bude nase posledne, tuzim mu dat dake meno zo srdca a moje srdce ma neprakticky vkus 😀

libertine
9. aug 2013

keby clovek na ihrisku zakrical sofia, tak by sa otocilo aspon 5 dievcatiek 🙂 a tiez ela, ema. a chlapci sebastian, nicolas, alex, max, christian.

jumama
9. aug 2013

Veru aj u nas su same Ely a Ninky, Kristianovia a Oliverovia, z tych klasickych je vela Matuskov a Danielky. My sme sa menom Galinka pre nasu malu ani tak nechceli odlisit, skratka sa nam zapacilo, a potom sme si ho uz akosi vybojovat museli, nepacilo sa viacerym z rodiny 🙂 Vybrali sme podla kalendara, hoc malokto veri, ze v kalendari je. Existuje taka knizka o menach, tusim ma fr. autora. V nej je ku kazdemu menu par stran o tom, aky nositel mena bude. Neverim v to vylucne, no co sa mi pacilo: vraj meno k maminke dojde, dietatko jej ho vysle, a ak nacuva svojmu dietatku, vie ze je to to prave meno. Hoci by sa aj tisic raz opakovalo medzi detmi vonku. Ved v minulosi to podla mna tiez bolo ak ze polka dediny boli Marky a polka Zuzky a chlapi Palkovia a Miskovia 🙂 Mne sa pacila knizka Pribeh jednoho dievcatka o detstve ruskej baletky Galiny Pavlovej, a pri volbe Galina som si sponula prave na nu, aka bola mala divoska a takedievcatko som vzdy chcela a aj mam. Malu silnu divosku ;) A ked bude velka, bude zase ako vecna Daliho muza Gala 🙂

srdiecko9
9. aug 2013

Inak v dospelosti sa Liliana , teda väčšinou Lili , môže kľudne volať aj Lina..

dejka77
9. aug 2013

@katkanova A to je aky neprakticky vkus? 🙂
No a nejake zahranicne meno sa ti nepaci? Lebo mne sa pacia nejake anglicke a keby som sa rozhodla dat take tak by sa tazko vyberalo z toho mnozstva.

dossy
9. aug 2013

nezijem na sk ale myslim ze sa tam kazdy momentalne narodeny chlapcek vola samuel 🙂 ... mam kamosky ktore dali mena Gwendolina 🙂 Matz -chlapec, Enna , Carlotte, ja mam dievcatko tiez s velmi netradicnym menom ale krasnym... 🙂 teda vsetci to tvrdia 🙂... a ked sme na ihrisku tak vzdy pocuvam ake mena kricia mamicky po detoch a niekedy sa nestacim cudovat... minule to bolo Razmus a Justus :D ... no vela narodnosti ... vela mien 🙂

jonas17
9. aug 2013

tak ja mám 23-ročného Matúša, 18-roč. Olivera a 3-ročnú Emku. už prvý syn, keby bol dievča, volal by sa Ema. vtedy to meno bolo veľmi nezvyčajné. Vlastne aj Matúš a Oliver v našom okolí nie je veľmi časté meno. Ale zase, ak by som dala tradičné, že Janko, Vincent, Jožko, Ferko, tak ak prídem do kostola a zakričím jedno z nich, tak sa otočí 10 dedkov.podobne je to s dievčenskými menami, Agnesa,Alžbeta (Erža),Veronika (Verona),Anna (Hanča, Anča), Tereza, Mária(Marča),Katarína ( Katuľa, Katuša), Margita ( Gita)... takže pomenovať dieťa týmto menom by nebolo veľmi nezvyčajné 😀 u nás, medzi mladými, fičí Kristína, Kristián, Jakub, Nelka, Elka, Laura, Sára...Možno sa vám zdá, že mien je málo a sa opakujú, ja si myslím, že sa rodí stále viac a viac detí a preto je mien akoby málo 😉 Ked sa mi narodil najstarší, tak v tom roku bol jediné dieťa novonrodené u nás. Ja som Slávka, a pred 40-rokmi sme sa narodili v priebehu troch rokov až tri 😉 a moja spolužiačka má 80ročné dedka, ktorý sa volá Maťo . juj a moj svokor je Tomáš 😉 a už by mal tiež možno viac ako 80 rokov, ak by sa bol dožil..

kadri
9. aug 2013

@katkanova malo pouzivane (na sk) medzinarodne mena su napr. gabriel, gabriela, vincent, marta. kamoska presne toto riesi kvoli prepletenym mediznarodnym vztahom v rodine 😉

katkanova
autor
10. aug 2013

@kadri vincent je super to ma zatial vobec nenapadlo

katkanova
autor
10. aug 2013

@dejka77 najviac by sa mi pacilo milica a janko co by tu precitali uplne inak - milika a dzanko - a to uz sa mi nepaci vobec 😀 zahranicne mena proste necitim ako "svoje", neviem si predstavit svoje dieta oslovovat anglickym menom

wonderwall
10. aug 2013

@katkanova doplnim ta 😉 maminky pomenuvaju deti menami, ktore nielen nevedia vyalivit stari rodicia, ale ani rodičia samotni 😉 😉 ich argument: ale ved sa to pise tak... 😀 😀 😀

dejka77
10. aug 2013

@wonderwall hej? a ake mena napr.?

dejka77
10. aug 2013

@katkanova S Milicou by bol problem. Jan tu citaju vacsinou dzan, ale niektori povedia jan. Naucit by sa ich to dalo, teda aspon okruh ludi, s ktorymi by prisiel do styku.
Ale oni su celkovo ako tatari. Aj moje meno musim kolkokrat spelovat lebo nerozumeju a pritom angl. verzia je Valerie, vyslovnost je velmi podobna.
Kamoska ked tu bola kedysi ako au-pair, vola sa Beata, tak jej hovorili biata 😝 A pritom ked som bola ja v inej rodine tak jednu slovenku, s ktorou sa poznali volali normalne bea, aj deti to vedeli povedat. Takze ked sa chce tak sa da.

wonderwall
10. aug 2013

@dejka77 zoe 😉

m_ij_ka
10. aug 2013

sofia, laura, nina, ema, nela , simon, tobias,

dejka77
10. aug 2013

@wonderwall Mna by zaujimalo ako vyslovuju Nathan alebo Chloe napr.
Kamaratkina sesternica ma Christiana a este ju upozornovala, ze on nie je Kristian ale Christian. Len akosi pozabudla, ze ch sa cita ako k. Mne to az pili usi ked niekto vyslovi Chris s ch, alebo christmas 😝

wonderwall
10. aug 2013

@dejka77 nie je hanba nevidieť, horsie je, ked si nepripustia chybu a na upozornenie o výslovnosti reaguju podrazdene. Neje ale zaujímavé, ze michael jackson vyslovia majkl džeksn a nie ako sa to pise 😉

dejka77
10. aug 2013

@wonderwall Ono je to asi aj o tom, ze si vybrali meno, ktore sa im vizualne pacilo a nevedeli, ze sa to vyslovuje inac.

Strana
z2