Auto - predávajúci má problém s kupujúcim

sweety2
8. feb 2017

Dobry den.
Mal by som na Vas otazku co sa tyka predaja ojazdeneho automobilu. Ja ako predavajuci som v den predaja bol aj s kupujucim ( na jeho ziadost) v autorizovanom servise na zistenie chyb ( este pred spisanim kupno-predajnej zmluvy).
Zistilo sa tam par malych nedostatkov, ktore boli viacmenej uz v predpripravenej zmluve.
Auto si kupujuci poprezeral zhruba viac ako hodinu a nasledne sa odviezol asi 15km( skusobna jazda).
Ustne sme sa dohodli na znizenej cene z povodnej 9000€na 8600€ koli tym malym nedostatkom. No na zmluve bolo iba 8500€.
V cene boli 4 nove zimne gumy... skoro 1L oleja ako bonus , plus skoro plna nadrz.
Pan ( v mojich ociach este chlapec ) prisiel aj s priatelkou z dialky. Predpokladam ze auto velmi chcel ked cestoval taky kus. Ja som ho povodne ani este nechcel predavat, no bal som sa ho do buducnosti zivit, tak po niekolkych telefonickych rozhovoroch som sa rozhodol pre predaj.
Ja som navrhoval nech pride aj viac krat aby sa uistil o ake auto ide a skontroloval ho. No on to chcel vsetko v jeden den koli 400km vzdialenosti.
Tak sme sa nakoniec dohodli , spisali zmluvu. Predali auto . Este ma aj zviezli domov.
Uz pri odchode mlady pan nasiel na predny obrubnik pri otacani. A odcestoval... Dalsie dni sa riesil prepis a zacali sa patalie... ze som zatajil poistne udalosti, ze na aute su skriabance, plus vymenoval par veci zo zmluvy o ktorych uz vedel.
Nie sice rad ale dohodli sme sa ze za tie malickosti mu poslem 100€ ako nahradu ... i ked chcel 200€.
Lebo ze inak neprepise na seba auto.
Chvilu bol pokoj a pan sa opät ozval, ze jeho znamy atd nasiel to a to (blabla)
Nic vazne, no ked sme boli ( na jeho ziadost v servise) a tam mu boli objasnene vsetky vady , tak snad nemoze odo mna ziadat kazdy tyzden nieco nove,ci?
Auto ma 7 rokov, ja som bol jediny majitel. Spojka bola nova polrocna, auto v super stave ( co sa tyka jazdnych vlastnosti ) , samozrejme tie male vonkajsie alebo interierove chybicky su nasledkom 7 rocneho opotrebovania. Rozvody sa maju menit az zhruba o 13 tisic km, co je pre normalneho cloveka asi rok. Uz vtedy mal pripomienky , ked zjednaval cenu,ze to bude treba menit.
No a dnes mi zasa volal ze tie veci co ponachadzal sa mu nepacia a dufa ze uz nic ine nenajde inak bude chciet peniaze inak ma da na sud.
Mna by zaujimalo ci je po 3 tyzdnoch a po tych skutocnostiach ktore som uviedol narok z jeho strany na opätovne telefonaty a ziadanie zlavy alebo uplne odstupenie od zmluvy?
V zmluve bolo vsetko co sa tyka ze kupujuci bol oboznameni atd . Akurat tie poistne udalosti som nemal za potrebu spominat, nakolko to bolo opravovane v autorizovanom servise za uplne nove original diely, co v mojich ociach nieje vada na vozidle, ktora by mala byt spominana.
A sme sukromne osoby. Prosim o vas nazor .
Poradte . Dakujem

moonlight1210
9. feb 2017

@sweety2 odstupila by som od zmluvy, vratila peniaze (ak sa uz neminuli) a predala auto znova niekomu inému.
a tentoraz by som do zmluvy pripisala aj tie poistne udalosti, aj ako (vymena za novy originalny diel, atd.) a kde boli opravene. ak su od toho doklady, pripojila by som k zmluve ich kopie. ked to cele bolo robene cez autorizovane servisy, tak si to kupec moze v tych servisoch overit (budu mat zaznamy).
a rozhodne sa nemozu stazovat, ze bolo nieco zatajene.

a tentoraz bude klud.

ak sa pytas, ci musis vratit peniaze, tak podla mna po tak kratkej dobe, keby to slo na sud, tak sud moze odsuhlasit vratenie penazi. to by som sa uz spytala pravnika.

horsie je, ze ked ti ten chlapec auto vrati, mozes ho dostat v horsom stave, ako ked si ho dal. ak teda jazdi tak zle, ako si naznacil. zly styl jazdy nici prevodovku aj motor. a to na prvy pohlad nevidno.

mike_bassett
9. feb 2017

Po troch týždňoch by som kašlal na neho. Ako má predávajúci vedieť, čo s autom za tú dobu robil ? Ak s autom naozaj niečo je, veľmi ťažko dokáže, že to už bolo pred kúpou. Nekupoval nové auto so zárukou, naviac ho pred kúpou nechal prezrieť. Kupujúcemu sa to ale rozležalo v hlave, má pocit, že urobil blbosť, tak skúša, ale tu bude ťahať jednoznačne za kratší koniec.

0silvia0
9. feb 2017

@sweety2 vytýč mu termín, napr. do týždňa nech si rozmyslí, či auto chce alebo nechce, ak ho nechce, vrátiš mu peniaze. Ak prejde tento termín, požiadaj ho, nech ťa už s týmto neotravuje, nakoľko máš aj iné veci na riešenie. My sme pred rokom kupovali jazdené auto. Do roka sme dali za rôzne opravy pomaly toľko, čo sme dali za samotné auto ☹ Vôbec nám nenapadlo otravovať s tým bývalého majiteľa... kupovali sme jazdené auto so všetkými rizikami, takže následky sme si znášali sami...

dominika6
9. feb 2017

@sweety2 si v práve..mladý špekuluje aby znížil cenu a následne možno auto predal so ziskom..
ak bol oboznámený v servise o vadách a vady boli zahrnuté do zmluvy,každá dalšia vada po kúpe je bezpredmetná..
ja som som mala rovnaký problém pri predaji kedy kupujúci vedel úplne o všetkom a potom začal telefonovať každý týžden,nakoniec ked zahlásil že odišlo turbo,tak som zablokovala t.č. proste špekulant..
sud nepomôže,ak by ťa dal na súd,musel by platiť súdne poplatky 1000,- a tie ak by sud prehral sa mu nevrátia..

mike_bassett
9. feb 2017

Teraz som si poriadne prečítal posledný odstavec... zatajil si poistné udalosti ? Zatajil si, že auto bolo búrané, dokonca viackrát ? Potom pozor, to si mal povinnosť oznámiť. Ak je to tak, je to v podstate podvod z tvojej strany.

§ 596
Ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť.
§ 597
(1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robívec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.
(2) Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.
§ 598
Kupujúci má právo na úhradu nevyhnutných nákladov, ktoré mu vznikli v súvislosti s uplatnením práv zo zodpovednosti za vady.
§ 599
(1) Vady musíkupujúci uplatniť u predávajúceho bez zbytočného odkladu. Práva zo zodpovednosti za vady sa môže kupujúci domáhať na súde

sissy27
9. feb 2017

@sweety2 akože "nemal si potrebu spomínať poistné udalosti" ??? raz tomu autu niečo bolo a muselo to byť vymenené / opravené, tak si povinný s tým nového majiteľa oboznámiť ešte pred kúpou !!
stretli sa dvaja špekulanti a my máme rozhodnúť, ktorý z nich je v práve 🙄🙄😨

sweety2
autor
9. feb 2017

@mike_bassett
Poistne udalosti , nie havarie. Take hluposti typu tuknutia a prirodne( krupy na aute )
Na aute nie je vada, ktora by znemoznovala riadnu prevadzku, auto je v super stave, no kupujuci hlada malickosti, aby mohol ziskat viac penazi....

sweety2
autor
9. feb 2017

@sissy27
S prepacenim ja spekulant niesom.
Nevedel som ze to bolo treba oznamovat, pretoze auto vcase predaja ziadne chyby nemalo a pan si ho riadne pozrel este aj servis ( na jeho ziadost a objednanie ) mu povedal ake su tam vady. Cize o vadach vedel. On hlada malickosti. Auto je v stave ze moze dat kludne dalsich 200/300 tisic km pokial sa bude o neho dobre starat.

sweety2
autor
9. feb 2017

@sissy27
A po telefonate sme sa dohodli na odskodneni co sa tyka tych p. udalosti a malych veci( o ktorych uz vedel )
Poslal som mu 100€
A dohodli sa ze uz ma nebude viac otravovat.

dominika6
9. feb 2017

@mike_bassett nevyriešiš nič...my sme auto kúpili,všetko ok a pri zisťovaní v servise,zistili tiež že na lavej strane bolo niečo pomenené,inak na pojazdnosti to nemalo vplyv žiadny...ale šlo o princíp..napísali sme zmluvu o odstúpení,predávajúci bol oboznámený...zásielky nepreberal,stále sa vracali nazad,výhovorky a zatajovanie..
dáš na súd,zaplatíš poplatok 1000,- so žiadnym alebo nejasným výsledkom,ktroý sa bude riešiť roky,kým to už nebude mať pre mňa žiadnu hodnotu...

sissy27
9. feb 2017

@sweety2 prepáč, ale to už je aká výhovorka, že "nevedel som, že to treba oznamovať" ...neviem, či sa mám smiať alebo plakať... teba by nezaujímala úplná servisná história auta? lebo mňa áno, a to som žena... a keď hovorím úplná, tak myslím úplná, nie len či náhodou nebolo rozmlátené na totálku a znova poskladané... hlavne ako vidíš, tak či tak sa na to prišlo a ty vyzeráš ako klamár...
No a teda gratulujem k úspešnému vyriešeniu... Aj keď záhadou mi ostáva, prečo sa chlap s problémom okolo auta zaregistruje na stránku o deťoch, pôrodoch, rodičovstve a rieši svoj problém tu, navyše pod ženským loginom... možno nabudúce by ženy s gynekologickými problémami mali položiť svoju otázku na diskusnom fóre pre motoristov 😅

sweety2
autor
9. feb 2017

@sissy27
Mila Sissy
Sweety je pre kazde pohlavie .
Dakujem za Vas rozsiahly nazor, ale asi vas skor poburuje ze ja som predal niekolko tisicove auto a vy to mozno nikdy pokope ani neuvidite.
Najskor som ani nechcel odpisovat, nerad sa znizujem pod uroven, ale vo vasom pripade som to prekusol.
Prajem pekny den plny chatovania v cudzich problemoch ✊🏻
A zbytocnych komentoch .
Vam ostatnym velmi pekne dakujem za rady 😊