icon

Autoškola - výhody automatu oproti manuálu

20. júl 2025

Ahojte dievčatá konečne som sa odhodlala urobiť si vodičak. Robím si aj testy som po trenažéri na ktorom mi manuál absolútne nešiel už som sa dorevala. Normálne uvažujem že si urobim vodičak len na automat, lenže jedna strana hučí do mňa čo ak sa niekomu niečo stane a bude treba odšoférovať manuál a ty nebudeš môcť.. druha strana zas že si to nemám komplikovať a spraviť si automat. Ked som jazdila na automate a teda bola to paráda. Ked som išla na manuale a druhý krát mi to zdochlo chytila som nervy a vystúpila z auta. Tento týždeň ma čakajú jazdy a ja neviem čo robiť, ťahá ma manuál že budem môcť všetky autá šoférovať, zas automat je jednoduchšia pre mňa cesta. Keďže to preraďovanie je pre mňa depresia. Robili ste si niekto vodičak len na automat? ( u nás všetci majú len automaty).

Strana
z6
kacenocka2
Autor odpoveď zmazal
anonym_d0cb59
9. sep 2025
@slovakboy

@anonym_autor automat je super, je pohodlnejší, modernejší, ma trochu byssie mechanické straty ale nevadí. Mám doma manuál a rád na ňom jazdím. Chcem mať rýchlosti pod kontrolou, hlavne pri zrýchľovaní a predbiehaní. Ale keď jazdím po meste po križovatkách a malých uličkách ostrých zákrutách alebo sa musím posúvať v kolóne, tak zavidim všetkým s automatickou prevodovkou. Ďalšie auto určite kupim automat. Napriek tomu si myslím, že keď si ešte napísaná na autoškole na manuál tak to ešte nevzdávaj, budeš na seba pyšná len to potrebuješ viac cvičiť. Keď ti to ani tak nepôjde, prejdes na automat.

@slovakboy v autoškole mi povedali že je možné vyskúšať aj,aj a potom sa rozhodnem.A vyjadril sa inštruktor že radšej odporúča automat, pretože sa môže vodič viac venovať premávke ako pri manuali..

autor
9. sep 2025
@slovakboy

@anonym_autor tie minimálne otáčky 1.300 rpm platia pre benzínový motor, pre naftový budú nižšie, neviem možno 900-1.000 rpm.

@slovakboy mám manuál už normálne šoférujem do prace. Chodí somnou ale stále niekto ešte nemám takú istotu. Pohnutie mi robí občas problém. Ale tak vytúrujem tak plyn že ako keby som mala Porsche a pohoda 😁. Hádam už nabuduci týždeň sa odhodlam sama😁

hefo
9. sep 2025
@anonym_autor

@slovakboy mám manuál už normálne šoférujem do prace. Chodí somnou ale stále niekto ešte nemám takú istotu. Pohnutie mi robí občas problém. Ale tak vytúrujem tak plyn že ako keby som mala Porsche a pohoda 😁. Hádam už nabuduci týždeň sa odhodlam sama😁

@anonym_autor Držím palce! "Tréning robí majstrov."
Moja žena tiež na začiatku bola z jazdenia kompletne vyklepaná a teraz s tým nemá nejaký veľký problém (až na Bratislavu).

autor
9. sep 2025
@hefo

@anonym_autor Držím palce! "Tréning robí majstrov."
Moja žena tiež na začiatku bola z jazdenia kompletne vyklepaná a teraz s tým nemá nejaký veľký problém (až na Bratislavu).

@hefo ďakujem 🙂

slovakboy
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to je dobre. Kľudne choď s doprovodom keď sa cítiš istejšia. Túruješ, lebo ešte nemáš ten cit nohy - ucho, alebo nohy - pohyb auta. Musíš zladiť dve nohy, ľavá začína zaberať spojku a pravá musí rozbiehať auto, ale nesmie vytočiť motor. Pomáha predstava, že ľavou brzdíš pravú. Auto rozbiehaš plynom, ale hneď ten plyn brzdíš spojkou. A to brzdenie rozbieha auto. Je to vlastne aj fyzikálne tak. Motor má zotrvačník, takže sa nemusíš báť, že ho hneď udusíš hmotnosťou auta, alebo veľkým zrýchlením. Predstavuj si, ako chce pravá noha rozbehnúť auto, ako keby žiadna spojka nebola, ale ľavá noha dostáva do záberu spojku v momente, keď motor dvíha otáčky a hneď so záberom môžeš ďalej pridávať aj plyn. O chvíľu to budeš robiť automaticky a nebudeš nad tým rozmýšľať. Je to ako viazanie šnúrok. Dokonca ľahšie. Keby ma nenaučili viazať šnúrky ako malého, tak už by som sa to asi teraz nenaučil. Alebo áno 🤔❓

anonym_d0cb59
10. sep 2025
@slovakboy

@anonym_autor to je dobre. Kľudne choď s doprovodom keď sa cítiš istejšia. Túruješ, lebo ešte nemáš ten cit nohy - ucho, alebo nohy - pohyb auta. Musíš zladiť dve nohy, ľavá začína zaberať spojku a pravá musí rozbiehať auto, ale nesmie vytočiť motor. Pomáha predstava, že ľavou brzdíš pravú. Auto rozbiehaš plynom, ale hneď ten plyn brzdíš spojkou. A to brzdenie rozbieha auto. Je to vlastne aj fyzikálne tak. Motor má zotrvačník, takže sa nemusíš báť, že ho hneď udusíš hmotnosťou auta, alebo veľkým zrýchlením. Predstavuj si, ako chce pravá noha rozbehnúť auto, ako keby žiadna spojka nebola, ale ľavá noha dostáva do záberu spojku v momente, keď motor dvíha otáčky a hneď so záberom môžeš ďalej pridávať aj plyn. O chvíľu to budeš robiť automaticky a nebudeš nad tým rozmýšľať. Je to ako viazanie šnúrok. Dokonca ľahšie. Keby ma nenaučili viazať šnúrky ako malého, tak už by som sa to asi teraz nenaučil. Alebo áno 🤔❓

@slovakboy toho citu nohy na plyn a brzdu sa najviac obávam.. dá sa to naučiť?

slovakboy
10. sep 2025
@anonym_d0cb59

@slovakboy toho citu nohy na plyn a brzdu sa najviac obávam.. dá sa to naučiť?

@anonym_d0cb59 opakovaním a opakovaním. Môžeš na parkovisku. Rozbiehať a zastavovať, stáť a počúvať motor, ísť len na dvojku po parkovisku bez plynu potom pridať trochu plyn a sledovať čo robí auto. Dostať jeho pohyb do nohy. To isté rozbeh.

zander
Autor odpoveď zmazal
vulka
29. sep 2025

@anonym_autor Tebe v autoškole 2x "zdochol" motor a Ty si z toho v strese? To sa zamysli, či vôbec dajaký vodičák robiť.

zander
29. sep 2025
@domka222

Ja som to vzdala s manuálom na cvičisku 😃 mám automat. Tie ktoré píšu, že to nechápu, ako sa to niekto nenaučí. Prečo používate automatickú práčku, keď môžte prať aj ručne?

@domka222 Nerozumiem tomu ako môžete porovnávať práčku s autom...?? Práčka má volant,. pedále? Možno ste to len chceli prirovnať, ale aj tak úplne mimo.

domka222
29. sep 2025
@zander

@domka222 Nerozumiem tomu ako môžete porovnávať práčku s autom...?? Práčka má volant,. pedále? Možno ste to len chceli prirovnať, ale aj tak úplne mimo.

@zander však aj práčkou si vieš uľahčiť život. Kľudne môžeš aj v rukách prať. Tak ako si vieš uľahčiť jazdenie tým, ze nemusíš radiť a stláčať spojku.

jaroslav81
29. nov 2025

Za mňa už manuál nemá budúcnosť, za pár rokov zákáže EU výrobu spaľovacích motorov a každý bude jazdiť na elektromobile, ktoré sa robia len automaty. Za 10 rokov manuál jedine tak veterán budeš šoférovať.

Strana
z6