Bábätká z Kramárov. Pridajte sa
Túto tému zakladám, aby sme sa nemiešali maminkám, ktoré bažia po informáciách o Kramároch v téme o pôrodnici. Takže hola hola, všetky bábätká, ktoré uzreli svetlo sveta na Kramároch sem sa.! 🙂
@myzma krásne strávenú dovolenku, bez žiadnych problémov a nech Vám vydrží počasie 🙂
@lenocka23 myslela som to v dobrom 🙂 Nechcem na nikoho nič hovoriť, ale podľa mňa je strašné, keď chlap si nevie spraviť ani len ten čaj. Nie vždy je vina len na strane rodičov, možno ešte častejšie nezáujem u toho daného jedinca, ale keď sa prejaví záujem o snahu pomáhať, treba ju len podporiť 🙂
@csina Kľudne sa pýtaj 🙂
ahojte zienky 🙂
pridavame sa do klubu nespokojnych deticiek... aj nasa je uz od nedele nervna jak pes, asi tiez zubky, lebo inak na nej nic nevidno, teplotu mala dva dni, ale potom presla... CRP bolo sice 31, ale na druhy den 20 a zevraj to obcas takto vyskoci...
inak my sme boli v tatrach 4 dni a bolo by super, keby sa nezhorsilo pocasie a mala nezacala teplotovat ☹ ale dovtedy bolo uzasne a tesim sa na dalsi vylet. nakoniec som kupila manducu a je to fakt super vec 😉 som si v tom tu moju malu neposednicu nevedela predstavit, ale vydrzala to uzasne 🙂
pred tyzdnom sme mali poradnu a mame 6,90kg a 68cm 😖 cakala som aspon o nieco viac, ale co uz... ale musim ju pochvalit, ze uz zacala lozit... asi preto, ze je taka lahka 😀 tak ju nic neobmedzuje 😀
dr. sa nas ale pytala na poradni, ze ci uz nejako slabikuje.... a ona nee 😒 nie je to skoro??? pytala sa napr. na "la" "ga"... hm, ze by bola menej ukecana??? ale vrestat vie 😀 😀 😀
inak ste sa bavili o vahe...
tak ja som na tom uplne strasne a opravnene sa nazyvam slonicou 😠 ja som pri obidvoch pribrala 22kg, po andrejkovi mi zostalo 4kg, ale to nebolo ani poriadne vidno a po terezke dalsich 9 este, takze co vam poviem... des a hruza, takze ja si s vami stretko na kupku urcite nedam 😠 jedine ze by na nejakom sukromnom... 😒 strasne sa za seba hanbim 😠 fuj...
a baby co mate uz druhe... aj vy mate brucho v ovela horsom stave, ako po prvom??????? u mna katastrofa... nastastie strie nemam nikde.
@mirulienka no moje brucho vyzera teda biedne tiez (a keby len to), dokonca mam pocit ze som opat priprala, ale kym kojim nechcem experimentovat, ale ked skoncime (co asi kazdym dnom zial pride) dam si tvrdu dietu a mozno sa dokopem k nejakym brusakom aspon.. na tajnasa nech ma nik nevidi.. 🙂 😀
@mirulienka a veď malá má peknú váhu 🙂 a super gratulujem k lozeniu, šikulka 🙂
čítala som to niekde, že deti by v 7 mesiacoch mali vedieť pár slabík tatata, mamama, gaga a pod., ale tak každé dieťa má iné tempo a tvoja keď začala loziť, nemôže ešte aj rozprávať 😀
aj napriek tomu, že váhu mám ako pred otehotnením, tak cítim ako keby som mala 5 kíl naviac na bruchu a pás ostal tiež širší 😠 ........taktiež fúúúúúúúúúj.....
včera sme malej len tak, keďže nechce nič jesť, dali piškótu, že čo urobí a to ste mali vidieť výskala od radosti a otvárala pusu a celú ju zjedla.....to keby ste ju videli, čo tá robila 😀 😀 😀
zajtra zase skúsime príkrmy.....ale na mrkvičku také ohlasy nečakám 😝
@mirulienka malá je šikovnica 🙂 a nemôže mať vo všetkom prvenstvo 😉 Tešte sa z toho, že Vám krásne lozí a nemusíte vymýšlať, ako ju dostať do pohybu 🙂 Na rozprávanie má ešte čas. Budeme spomínať, ako krásne držali jazyk za ďasienkami, keď nám o pár rokov vynadajú.
My sme s rozprávaním trošku popredu oproti tabuľkám. Keď mal necelých 8 mesiacov už zdvojoval slabiky, aj doktor nás pochválil, keď mu v poradni začal rozprávať mama, baba, tata. Posledné dni už skúša inoslabičné mababate a podobne a pritom sa snaží intonovať. Niekedy akoby sa pýtal, inokedy rozkazuje, tešíme sa z jeho pokrokov 🙂 Aspoň že jazyk mu ide 😀
Konečne sa trochu vo vývine rozhýbal, aj plazenie nám ide zo dňa na deň lepšie. Už som mala pocit, že sa zastavil na 6- tom mesiaci.
@mirulienka co sa malej nechce papat? moj uz konecne prekrocil magicku sedmicku a teraz ma 8.500g a 72cm...inaaac ako si pisala o tom slabikovani,tak sa musim pochvalit 😉 uz vcera mi povedal mama a som z toho happy 😀 a kukal pritom na mna,tak snad vie,ze to som ja 😀 aj dneska za mnou reval,ze mama...zlatusik moj malicky...a uz rano zas na moju mamu povedal baba 😀 normalne ziraaaam kedy na to prisiel...z nicoho nic...ale vsimam,ze sa zacina pekne vykecavat 😵
Ahojte, tak u nás je to s jedením bez problémov, aj dnes zjedla 160ml zeleninky. Akurát má za sebou nočnú vysokú teplotu, namerali sme 38,6, zľakla som sa riadne. Najskôr sme jej podali Viburcol (homeopatický čapík), teplota sa už nezvýšila, ale ani po hodine neklesla, tak sme jej s malou dušičkou dali Panadol Baby, dúfajúc, že závažnými chorobami pečene v letáku myslí výrobca naozaj závažné choroby. Našťastie, teplota klesla, ďalší liek už nebolo treba a dnes jej tak čudne škrabala lyžička pri jedle, bude zúbok. Ešte ho nevidno, ale na ďasienku je jazva, akoby prerezaný kus ďasna akurát na jeden zub, vpravo dole. Možno som ju mala ušetriť od lieku, čo už, aspoň, že prvý polrok bola čistá, žiadna chémia v tele.
Chcem sa opýtať ako meriate teplotu, akým teplomerom, kde, koľko odpočítavate.
My máme rôzne druhy teplomerov (čelový, ušný, digitálny aj klasika ortuťový), s digi meračmi to vie lepšie manžel, ja meriam najradšej ortuťovou rýchlobežkou. Synovi už dlho meriame pod pazuchou alebo manžel digitálnym v ústach, malej sme merali v konečníku a odrátali sme 0,5 stupňa.
A tie čo riešite váhu, ja som dôkaz, že aj diéta sa dá držať, aj cvičiť sa dá počas kojenia a úspešne. Stačí iba prísne vylúčiť kupované sladkosti (teda aspoň ja z domácich koláčov nepriberám, lebo viac sa priberá z mliečnch vecí ako z cukru) a s mierou cvičiť. Kebyže by som mala čakať na koniec kojenia, tak sa načakám. Syna som kojila do 3 rokov.
@modra1 mať tvoju pevnú vôľu, tak už som štíhla ako prútik 😀 u mňa je to fakt problém ja sa neviem vzdať sladkého, potom mám absťák a zjem všetko čo nezje mňa 😅 no a cvičiť na to nemám momentálne chuť ani energiu 😕 na moju škodu 😒 pritom viem, že tých pár brušákov denne by neuškodilo.... 🙂
tú teplotu meriam v konečníku a odrátavam 0,5 stupňa 🙂 a teda moja malá bola už 4x chorá, antibiotiká nemala, ale od kašľu a do nosa toho bolo habadej ☹
@eliska22 Tak aspoň na tie brušáky sa daj . 😉.
Uff, 4x chorá, nič príjemné. ATB sa nám dúfam vyhnú na dosť dlho. Malý mal 1. ATB až ako 3-ročný, týždeň po nástupe do škôlky mal zápal priedušiek. Doteraz bral ATB už 5x, dosť na môj vkus 😒
Kašeľ u neho riešime najskôr cibuľovou šťavou a skorocelovým sirupom, do nosa dávame morskú vodu. Lieky až keď sa inak nedá, keď už choroba dlho trvá a zhoršuje sa.
@modra1 no to sa hovorí.... 😅 lenže ja mám takú chuť...a na všetko !!! 😀 😀 😀 ja som tiež kojila 3 roky a počas nich som chodievala cvičiť a výsledky boli..ale odvtedy čas a vek pokročil 😀 a mne už zostalo len sadlo a porucha štítnej žľazy, vďaka ktorej nezhodím ani gram, skôr naopak.. 😔
@eliska22 nemám pocit, že ty by si mala riešiť svoj zovňajšok.. 😉 a stým jedlom čo nezje mňa som na tom rovnako..
@bibione blahoželám k ohromným pokrokom 🙂 tuším bude tvoj malý presne ako moja staršia dcéra, tá už v pol roku rozprávala dvojslabičné slová a v 8 mes už začala spájať viac slabičné a v 14 mes už rozprávala celé básničky napočkanie 😀 to bola taká sranda, od zeme ju nebolo vidno len odvšadiaľ niečo bľabotalo.. 😀 😀 ale neteš sa...zostalo jej to doteraz a huba sa jej celý deň nezavrie...a okrem toho má necelých osem a mláti s ňou puberta...takže všetko je u nej také zrýchlené.... 😝 😀
@mirulienka pohoda, na stretko kľudne pôjdeme...zabalíme sa do nejakých plážových záster až po uši, neboj.. 😀 😀
@lucika09 to je super, že tak pekne kecáte, aj ja by som bola rada, keby sa moja pipka rozbehla buď to po štyroch, alebo aspoň jazykom.. 😎 🙂
@modra1 meriam digitálnym v konečníku a potom odrátam 0,5 stupňa.
@csina neboj dočkáte sa 🙂 Teraz sa mi to ľahko hovorí, doteraz som bola niekedy už nervózna, či sa vôbec pohne. No zrazu sa roztrhlo vrece 😀 Dokonca sme boli dnes kúpiť poistky do zástrčiek, lebo malého viac lákajú kábliky ako hračky a úplnou náhodou sme objavili penové puzzle, ktoré už asi dva mesiace neúspešne zháňam. A aj hľa zázrak, dokonca sa mu podarilo sa dať na štyri 🙂 Najradšej sa však plazí, možno kooonečne začne čoskoro aj loziť, uvidíme.
@eliska22 ako sa darilo s mrkvičkou? Napadlo mi, či by nestálo za to vyskúšať dať jej do každého jedlo piškótu, keď jej tak chutí. Nám spočiatku pomáhala brokolica, tú miloval, až neskôr sa naučil papať všetko bez nej 🙂
@lucika09 dnes mrkvička nebola až zajtra bude, tak dám vedieť 😀 už som tiež rozmýšľala nad tou piškótou ale uvidím, možno to pôjde teraz aj bez nej ....
@csina ďakujem, ale brucho by potrebovalo spevniť 😝
dnes som vypravila staršiu dcéru s babkou na víkend preč, keď nejdeme na dovču, tak aspoň takto 🙂
no ved hej, nemozeme byt vo vsetkom prve 😝 nasa vyzera, ze kecat sa jej voooobec nechce... za to pisti o 106 😝
do pondelka uz papala krasne prikrmy, ale odvtedy je to des a hruza... a dnes uuuplne najhorsie. kedze tento tyzden uz odmieta cez den mlieko, tak sme zacali rano bananovou kasou, to este zjedla, obed spenat bleeee, poobede mrkva s jablckom bleeeeeee, banan s hruskou bleeeeeee, ryzova kasa s tou mrkvou bleeee a nakoniec zase bananova kasa od zufalstva, ale len trocha. potom som uz rezignovala vo vymyslani... dnes toho fakt vela nezjedla... na toto nie som zvyknuta. dufam, ze to rychlo prejde. cakam stale tie zuby a oni nikde... 😖
inak ako ste na tom? mne mala ak zaciti v jedle kusok vacsi, tak strajkuje... musim stale mixovat. dnes som jej tu mrkvu s jablkom postruhala na najmensom struhaku a az ju napinalo...
@csina ze pipka... to je pekne 😀 😀 😀
no dobre, takze zahalene az po usi... ale ja stale verim, ze este schudnem, i ked tiez zjem vsetko, co nezje mna 😠 ja a diety sa nekamaratime 😠
a inak ked som fajcila, tak tiez som bola na to s vahou ovela lepsie a verim, ze aj teraz by klesla, keby som zacala, ale kvoli detom a aj svojmu zdraviu uz nechcem zacat 😉
@lucika09 kde si kupila puzzle??? aj ja zhanam tie velke
Tak to bol zub, nechala som ju večer, aby mi obhrýzala prst a cítila som ho. Je ostrý ako sklo, ešte ho veľmi nevidno a dnes v noci jej tiež zvýšil teplotu, ale už menej ako 38. Dúfam, že to neznamená rovnaký scénar pri každom zube, na toto nie som zvyknutá, synovi našťastie zúbky žiadny problém nerobili.
@csina Čas a vek pokročil 🙂, svätá pravda, akurát si podľa veku tvojho muža myslím, že som staršia od teba.
@mirulienka Ja mixujem, ale dávam príkrmy ešte len 2 týždne, takže ti je moja informácia asi nanič 😀.
Aj vy neznášate nejaký deň v týždni? Od detstva som nemala rada sobotu, lebo sa upratovalo. Vo vlastnom bývaní to tak nepraktizujem, iba občas, takže sobota dostala milosť, ale teraz keď som u našich, je to tu zas. Celá dedina kosí trávnik hlučnými kosačkami, cirkulárky, no radosť. Výsledok je, že som uspala dieťa, uvarila som si caro, napísala 1. príspevok a malá sa zobudila. Spala ani nie 15 minút a viac nechce. Neznášam sobotu.
@modra1 tak už budete zubatí 🙂 ja čakám a nič 😕 ja keď som chodila do práce, tiež som si väčšinou upratala v sobotu - vtedy som mala na to čas, ale teraz keď som doma, tak radšej cez týždeň, keď nie je nikto doma a mám na to kľud 😀 ale nemám z toho z detstva traumu 😎 lebo my sme cez víkendy väčšinou neboli doma, takže my sme v sobotu neupratovali 🙂
dnes som dala malej tú mrkvu, iba som ju roztlačila vidličkou a malá no niečo zjedla, ale smiala sa pri tom a vyplúvala to, stále mi brala lyžičku, chcela mi zobrať aj misku s mrkvou, tak som jej dala lyžičku, podobnú misku a povedala by som, že má aj tak na háku celé príkrmy 😕 😀 dnes je celkovo ako z divých vajec, doobeda mi spala hodinu a odvtedy ani spať nechce, tak som si pri nej aj skrine upratala - dva mechy vyhodila vecí 😕 pustila som jej muziku, posadila na deku, obsypala hračkami a vydržala aj pol hodinu a teraz zase sedí a hraje sa... 😎
@eliska22 No veď hej, len už začínam mať pochybnosti, či je normálne, že má stále zvýšenú teplotu, pred hodinou 38,2. Na dotyk by som ani nepovedala, nemá horúce telo, ale toľko som namerala, pritom je kľudná, neplače, nehryzie, akurát málinko spí.
My s príkrmami v pohode. Dnes sa ku papaniu zamiešal aj syn, držal ju za ruku, aby si ju nestrkala do pusy počas jedla, a ona sa asi bála, že jej spapá zeleninku, tak zjedla rýchlejšie 😀.
@modra1 to je možné, že si staršia..ale na tom nič nemení, že sme švárne maminy 😉 a okrem toho si myslím, že deti počaté neskôr sú kľudnejšie a múdrejšie...to len ja som začala skôr.. 😀 tým samozrejme nechcem povedať, že moje deti nie sú múdre....ja som sa napr. narodila, keď mala mama 39 rokov.. 😎 😉
@eliska22 tak to je super, možno jej to viac vyhovuje len tak popučené..moja naopak, čo nie je polotekuté až tekuté, tak ju napína a dusí sa s tým.. 😒 pekne sa nám tie dietky duševne menia, však? 🙂 už sa sem tam pohrajkajú..my konečne začíname slabiky vykrikovať..a dne s sa zadarilo, že "baba"....a minule kričala na sestru "biaa"! to už sa zadarilo viackrát, asi ju tak volá.. 😀
Zas tak stará nie som 😀. Hm a že deti počaté neskôr sú kľudnejšie, asi som mala syna priskoro 😀 😀.
Mňa malá volá "mei" už 2 mesiace. ALe tipujem, že tak "rozpráva" väčšina detí, aj syn ma tak volal dosť dlho. Mňa "mei" a muža "kai", sme si pripadali ja vesmírne bytosti ...
Ináč, malinká má stále teplotu, k večeru pôjdeme na pohotovosť, pre istotu, i keď si myslím, že je to len v súvislosti so zubom, ale radšej zbytočne.
@csina To bude určite oslovenie Bianky, super, že si Timi vybrala na oslovenie práve ju, Bianka môže byť pyšná.
@mirulienka taký koberec z penových puzzlí sme kúpili v hornbachu. Bola som milo prekvapená, lebo som takýto artikel tam nečakala.
@modra1 nech sa malej zúbky čo najskôr prederú 🙂
@csina a ste rovno prešli na zdvojovanie slabík 😉 gratulujem 🙂
Ináč my musíme mať všetko tepelne upravené, surové mi nič nezje (okrem banánu) a bez väčších kúskov, ináč aj jeho napína. Ale kŕmenie podobne ako u Vás veľká "zábava". Musí mať sólo misku s trochou jedla a k tomu lyžičku. Lyžičku si strká do pusy, ale väčšinou si odtiaľ jedlo vyberá, potom si rukou pchá jedlo zo svojej misky do úst a pomedzi to sa ho ja snažím kŕmiť. Samozrejme, že nechýba ani prdenie ústami a zašpinené všetko naokolo 😀 Ale aspoň mi všetko spapá 🙂
Aj ja upratujem priebežne počas týždňa, lebo cez víkendy mávame väčšinou iné akcie 🙂
ahojte 🙂
my sme dnes boli u známych, ktorí bývajú v byte a teda bola som z malej v šoku, ona sa bála keď sme šli výťahom, normálne sa triasla a plakala ☹ a potom keď sme už odchádzali som zistila, že sa vlastne bojí celého toho priestoru bytovky, ešte sme len vyšli z bytu a už sa začala triasť a plakať ☹ už sme tam s ňou boli, tak ma to teraz prekvapilo 😕
potom vonku kamoška hovorí, že či sa nebojí toho, že keď tam rozprávame, tak to je tak inak počuť....chúďatko moje malé
Kde ste všetci, dovolenkujete? Čo máte nového?
@modra1 ako? Ešte teplotujete, ale už je dobre? Nám sa konečne prerezal prvý zúbok, ešte ho nie je poriadne vidieť, ale je tam a už ide aj druhý 🙂
@eliska22 ešte že nebývate v paneláku s výťahom 😉 My sme zas až príliš empatický a akonáhle počuje plakať dieťa spustí aj on 😒
@lucika09 no my nie sme na dovolenke, ale tak čo si mám písať sama so sebou 😀 😀 😀
ja som inak vyrastala v paneláku v petržalke a bývali sme tak s 1 dcérkou a keď mala dva mesiace sme sa presťahovali na dedinu, takže ona bola zvyknutá 🙂 Vidíš ako malý súcití s inými detičkami 🙂 😎
inak my stále ešte bez zúbkov - každý deň prevádzam ústnu kontrolu a nič 😅
a s jedlom sme nepokročili 😒

🙂 @myzma uži si krásnu dovolenku s rodinkou, veľa oddychuj a vráťte sa zdraví ..
@eliska22 joj neboj..ja mám len dve okná..a výhodu, že mi strážila babka..
@lucika09 teda by sme mali z teba ťahať rozumy ako od najstaršej...ja som to mladšie dieťa, tak sa bojím, že Bianke nebudem rozumieť, ako sa niekedy cíti...
@lenocka23 tak si to pripomenieš, aké je to mať doma iba jedno, ja si to vychutnávam..