Bábätká z Kramárov. Pridajte sa
Túto tému zakladám, aby sme sa nemiešali maminkám, ktoré bažia po informáciách o Kramároch v téme o pôrodnici. Takže hola hola, všetky bábätká, ktoré uzreli svetlo sveta na Kramároch sem sa.! 🙂
myzma, no ja mam vybavene vsetky papiere /manzel obehal/ okrem 2.piliera, ale ten si mam vybavovat az ked mi bude koncit materska, tak povedali a este si idem dat potvrdit papier ku gyndosovi a hned to spojim aj s prehliadkou po 6nedeli. 6nedelie mi konci o tyzden a potom si zavolam a uvidim kedy mam prist.
baby,az po prvom menzese sa chodi na prehlaidku...
...ale co ked sa nedostavi "navsteva" (s cim tajne pocitam, kedze kojime 😀 ), bibione, ale predpokladam, ze sa chodi teda az po skonceni akehokolvek "spinenia"
na prehliadku sa chodi po skonceni sestonedelia. ja som dostala menzes po 14 mesiacoch 😀
caute nakukla som vam sem 😉
eliska: ten 2.pilier si vybav urcite skor, mne na socialke povedali ze do 40 dni od porodu, lebo ze ked pridem neskor, tak potom tam budem mat pauzu az do dna, kedy sa prihlasim....
a na prehliadku rozhodne po sestonedeli, a ked mate este ocistky, tak si zavolajte dokimu a dohodnite sa na dalsom postupe
a po roku od porodu na cytologiu
Maminky, mate nejaka 2mesacne babo a ma uz svoj rezim? nas ma 2mesiace a papa kedy si zmysli, zaspi kedy chce, no ziaden rezim a neviem ho to naucit.. poradte ako nato,
kacenqa, no tak ja neviem uz ako s tym 2.pilierom lebo kazdy hovori inak. Na urade prace, soc. veci a rodiny povedali, ze az ked bude koncit materska, a jedna znama mi tiez povedala, ze do 40 dni od porodu tak som z toho jelen 😠 , musim poslat manzela na socialku, lebo je to mimo kde byvam.
a na tu prehliadku rozhodne po 600nedeli, mne tak povedala aj moja gynekologicka a bola som tak aj po prvom porode
kacenqa, kedze predpokladam ze si asi z Bratislavy nepatris nahodou na socialku na zahradnicku? Lebo mne povedali, ze patrim tam, aj ked som z okresu pezinok.
eliska: ten 2. pilier riesi socialka, takze podla mna to, co ti na UP povedali nemusi vzdy suhlasit, mne toto povedala pani priamo v socialke. a ano patrim na zahradnicku, to je akesi ustredie, ale neboij, napriek tomu, ze je tam vzdy vela ludi, ide to tam rychlo
tinad: tak moj maly ma svoj rezim...ale ty zrejme kojis,ja nie a co robite cely den a v noci ako spinka?
to eliska a ine:
ja som nedockavo ocakavala rozhodnutie o materskej (prislo mi vcera, na materskej som od novembra), nakolko na jednom tlacive o oznameni sporitela v 2. pilieri sa pise, ze ho mam zaslat do 30 dni od rozhodnutia o priznani materskeho do SP, islo o to, aby som uz i pocas materskej bola zahlasena v 2. pilieri, na tom tlacive sa vypisuje cast A.
ale potom je este jedno usmernenie, ktore sa tyka nahlasenia do 45 dni od narodenia dietata, takze som urobila pisomne radsej i to...
maju tam totiz niekedy chaos
myzma: to fakt ti prislo az teraz????? ja som bola vcera na urade prace, poziadat o prerusenie vyplacania rodicovskeho prispevku a teta povedala ze je sice pekne ze som napisala ziadost, kde uvadzam, k akemu datumu idem na MD, ale jej je to prd platne, kedze potrebuje kopiu toho papiera zo SP o priznani materskej....a ze kym to nema, nemoze ma prerusit.....tak dufam, ze to dorazi coskoro, aby som zas potom nemala opletacky s vracanim toho RP, lebo ved za januar este nanho narok mam, takze je to zatial OK, kedze sa to vyplaca za predosly mesiac, snad to do konca februara pride, na MD som od 15.1.
kacenqa: mne pani na SP povedala, ze v roku 2009 vydali vela rozhodnuti, maju zevraj limit, takze tie, ktore boli nad limit zasielali az v roku 2010!!!! bola som v soku a totalne som onemela... dalsou vecou je, na aku pracovnicku clovek narazi... drzim palce, aby to prislo coskoro 🙂 ak ti to do takeho 17.2. nepride, volaj, peniazky ti mozu poslat, i ked este nemas rozhodnutie v rukach, a tie chodia tak do 17. steho
Cavte mamini hlasime sa aj mi. 🙂 Mame 8 dni ked sme sa narodili mali sme 3750g a 51cm. 😀
Porod sa skoncil cysarom takze ja problem sediet nemam len jazva ma taha. 😠
Chcem sa opytat rodny list musim vybavit do nejakeho casu alebo staci ked ho
vybavim o mesiac?! 😨
myzma: no to je neuveritelne!!!!! este ze rodim zaciatkom roka....ako mne nejde o peniaze, ved za januar dostanem este plny rodicovsky, takze pohoda, skor ide o to, aby som to stihla zaniest na ten urad prace do terminu, kedy budu spracovavat RP za februar, aby mi ho uz neposielali, lebo topotom budem musiet vracat a zbytocne opletacky.....
beruska: gratulujem!!! rodny list ti ale odporucam vybavit co najskor, ved to moze a vlastne aj tusim musi manzel vyzdvihnut, a odporucam ti to vybavit preto, ze ho budete vsade dokladat (ako kopiu) na vsetky urady, zamestnavatelom, do zdravotnej pri prihlaske prcka, do socialky musis dolozit, no proste aspon 10 kopii si treba hned urobit
beruska gratulujem i ja 😵 drzte sa 😵
a tiez ti RL radim vybavit cim skor 🙂
beruska112 to sme sa tam museli stretnut na ktorej izbe si lezala?
myzma: no porod taky najprv sa nie a nie rozbehnut a potom taka rychlost ze mi ani epi nestihli dat. Zasita som komplet ani nastrih nepomohol. A na materstvo si zvykam pomaly ale predsa🙂 asi ako vsetci. Len nech si co najskor najdeme nejaky rezim papania, to ma momentalne najviac trapi.
Diky baby
Ami na izbe 874 ale ja som ta tam potom uz nevidela.Mna hospitalizovali 31.1 a prepustili nas 7.2.
No to papanie aj nas trapi kazde 3 hodiny mame budicek. 😠 Ale tym si kazda presla takze Ami musime aj mi.
Aj teba tak strasne bolia bradavky?Ja idem skapat 😠 Boli to ako svina.Ale mam akosi malo mlieka a rozmyslam
nad susenym a ty si ako na tom?
ak ta bolia bradavky, odporucam masticku PureLan od Medely alebo masticku na bradavky od Aventu, su uplne najlepsie obidve, netreba ich zotierat pred kojenim, a fakt zaberaju, kupis v lekarni, ten avent je troska drahsi, ale zas aj objemovo vacsi...
a nevzdavaj kojenie, dakedy to trva aj troska dlhsie, kym sa mliecko rozbehne uplne, po 10 dnoch nezacni dokrmovat urcite, skor odporucam caste prikladanie
beruska ja som rodila 30.1. a potom som bola na nadstandarde na osmicke izbe do stredy.predtim som bola tri dni na poslednej izbe na standarde kvoli monitoru.
To kojenie veru kym si na to zvyknem to bude asi trvat chvilu, len mi vadi ze kojime straaaaasne dlho.
amisa - ja som zo zaciatku kojila pol az tristvrte hodinu, ale to sa casom upravi, babo sa nauci lepsie tahat a potom nam to trvalo takych 10-15 min maximalne
beruska112: no gratulujeme 😵 som rada,ze je nas zas o nieco viac 🙂
po cisari laktacia trva dlhsie,kym sa rozbehne...ja som to vzdala hned ako sme dosli domov...som bola hotova od bolesti ☹ ale mna bolelo snad vsetko,nepomohlo mi absolutne nic,ani masticky,obklady,ani algifen,kvapky...tie zaberali snad len na brucho 😖 ...este dr si zo mna srandu robil,ze si mam dat poldeci...ja na to,ze musela by som sa riadne opit,aby som to necitila a mala z kojenia zelany efekt 😔
kacenka,
mm bol za mna na urade prace prerusit RP a ziadne rozhodnutie o materskom prispevku od neho nechceli, to mala pani asi nejako popletene, nie?
beruska112, ten RL pover mangela, bez neho totiz nevybavis ziadne dalsie urady.. napr.svoj preukaz poistenca mozes pre dcerku pouzivat len 30 dni, potom uz musi mat svoj... na Kramaroch ti hadam dali taky papier, ze po RL si treba ist na Junacku, vedla polusu... tam si dopredu zavolaj, ci dostali hlasenie z nemocnice a ci uz maju RL vystaveny, nech sa zbytocne M nepremava... 🙂
beruska, gratulujem 😵
k rezimu. tanicka si aky taky vytvorila a ked som si ja zvykla, vzdy ho zrazu zmenila, kaslite na rezim, ten sotva bude ustaleny 🙂
to je preto, aby sme sa nahodou nenudili 😀 😝
beruska, napis annag do temy babatka, poradi ohladom kojenia 😉
no a este mi napadlo k bolestivym bradavkam.... ked sa mm cudoval, ake bolesti ksichty hadzem pri kojeni prvy tyzden doma, tak som mu povedala, nech si on skusi kazde tri hodiny natahovat a vykrucat bradavky.. 😝 ono to prejde, ci uz s nejakou mastickou alebo bez... 🙂
kacenqa mi sme kojili 1.5hodiny aj dlchsie..ale vcera sme si pozicali vahu a nasadili rezim,ktory az na dobu od pol noci do siestej rana fungoval. zhruba 80-100ml mliecka vypije za 20 minut a potom uz iba cuclinka a to ju uz odpajam a spi potom 2.5-3hodiny. Este zvladnut tie noci a myslim ze sme vyhrali, casom hadam este skratime kojenie.
baby prosim neviete ako je to zo socialkou? co tam vlastne treba? vsetko manzel vybavil ale z tohto sme jelene.
Diki za gratulacie.
Ami:Ked si ty rodila tak mna o den neskor prijali a na druhy den som rodila.A potom ma dali na standard takze preto sme sa nevideli.
Ja mam s toho vybavovania tiez gulas v hlave.A to som vcera sikovna isla do bankomatu len tak som sa sichtala ale neako som to presla.A ked sa mi od zimi postavili bradavky tak som sa isla zblaznit.
Bibi:Ako sa ti potom stratilo mlieko ked si zacala davat susene?Ja sa bojim ze sa mi zapalia prsia ked prestanem kojit.A doktorka nebude nadavat ze sme zacali davat susene?A ake mlieko je najlepsie pre tyzdnove babo?
to amisa: co konkretne potrebujes zo socialky?
1. predpokladam, ze si uz na materskej, to znamena, ze mas rozhodnutie
2. do 30 dno od prijatia rozhodnutia, musis poslat tlacivo o tom, ze si ucastnikom 2. piliera a chces tam zostat - tlacivo z SP
3. musis zaslat KOPIU RL dietata na nemocenske do SP (inak ti pozastavia matersku)
4. musis zaslat kopiu RL dietata na dochodkove do SP
5. do 45 dni od porodu sa musis nahlasit na dochodkovom v SP (toto nechapem, kedze clovek dava to tlacivo do 30 dni od priznani materskeho) tyka sa to vobec tvojej ucasti v systeme dochodkoveho zabezpecenia, ak to nestihnes do 45 dni, to je lehota, v ktorej si cely cas kryta, budes nahlasena/ucastna az odo dna nahlasenia
to je moja skusenost
+ dalsia byrokracia na UPSVR

to amisa: v tycto veciach som lepsia ja, takze s om si to obvolala, vychodila.... som rada, ze mi konecne prislo rozhodnutie o materskej, na kt. som nastupila 15.11.
takze ste doma, ako ste sa mali? co porod? ako sa mas? (vela stichov? ci modrina? ci?....) a co pocity z materstva?