icon

Benzínový alebo naftový motor pre rodinné auto

simulienka123
23. mar 2025

Dobrý deň,

S partnerom rozmýšľame nad kúpou noveho auta. Momentalne mame 7mickovy golf naftovy, rocnik cca 2012, no kedze byvame v zahranici a mame teraz 11 mesacnu dceru, tak nam uz zacina byt malý na cestovanie na SK a späť. Riesime, ci kupit Skoda Superb alebo Volkswagen Passat, rocniky 2020 a vyssie a nasa najvacsia dilema je, ci naftove alebo benzinove. Vacsinu casu budeme jazdit iba po meste, max 4-5x do roka pojdeme na Slovensko a spat. Preto by som bola rada, keby ste napisali, ci je lepsie naftovy, alebo benzinovy motor a preco. Ake su vyhody a nevyhody tychto motorov ? Dakujem vopred za odpovede a rady.

denkabemommy
23. mar 2025

Benzínový motor je skôr na krátke trasy, naftový motor je skôr na dlhšie trasy 🙂 takže vo vašom prípade určite benzín

minenkaa
23. mar 2025

@simulienka123 my máme iba diesel a vždy sme mali ,chodíme po meste v pohode

viestta
23. mar 2025

Pri naftovom v meste moze byt problem filter pevnych castic na vyfuku, pretoze pri kratkych jazdach sa nezohreje na taku teplotu aby sa pravidelne a ucinne "vypalil"

madeincssr
23. mar 2025

@simulienka123 preplnane stvorvalce 1,4 TSI a 1,5 TSI v Passate/Superbe nie su zle (vykonom aj spotrebou) a pri velkom pomere mestskeho jazdenia by som volil tie. Diesel TDI CR je fajn, ked vacsina jazd je mimomesto a dialnice. Len si treba uvedomit, ze parkovanie a vykrucanie sa v stiesnenych mestach/podzemkach so Superbom/Passatom (zrejme Combi?) uz nebude take sikovne ako s kratsim Golfom. Nebude ti to vadit? Neviem si predstavit cim je Golf 7 pre rodinu s jednym dietatom maly. Ved zadna lavica sa da sklopit bud 1/3, alebo 2/3 podla toho ako sedavate a odveziete vsetko co treba.

simulienka123
autor
1. apr 2025

@madeincssr Golfa si stale planujeme nechat, ale planujeme do buducna aj dalsie babatko a to uz bude male. Teraz je tak akurat. A takisto ma Golfik najazdenych uz vyse 340 tisic km, co nie je malo. Preto ideme kupovat novsie a chceme ho dlhsie do buducna, nie len na par rokov a potom zase menit. Ale ano som si vedoma ze ked budeme mat vacsie auto, bude tazsie parkovanie, no raz to prist musi.

simulienka123
autor
1. apr 2025

Dakujem vsetkym za odpovede a rady. 🙂