Benzínový alebo naftový motor pre rodinné auto
Dobrý deň,
S partnerom rozmýšľame nad kúpou noveho auta. Momentalne mame 7mickovy golf naftovy, rocnik cca 2012, no kedze byvame v zahranici a mame teraz 11 mesacnu dceru, tak nam uz zacina byt malý na cestovanie na SK a späť. Riesime, ci kupit Skoda Superb alebo Volkswagen Passat, rocniky 2020 a vyssie a nasa najvacsia dilema je, ci naftove alebo benzinove. Vacsinu casu budeme jazdit iba po meste, max 4-5x do roka pojdeme na Slovensko a spat. Preto by som bola rada, keby ste napisali, ci je lepsie naftovy, alebo benzinovy motor a preco. Ake su vyhody a nevyhody tychto motorov ? Dakujem vopred za odpovede a rady.
@simulienka123 my máme iba diesel a vždy sme mali ,chodíme po meste v pohode
Pri naftovom v meste moze byt problem filter pevnych castic na vyfuku, pretoze pri kratkych jazdach sa nezohreje na taku teplotu aby sa pravidelne a ucinne "vypalil"
@simulienka123 preplnane stvorvalce 1,4 TSI a 1,5 TSI v Passate/Superbe nie su zle (vykonom aj spotrebou) a pri velkom pomere mestskeho jazdenia by som volil tie. Diesel TDI CR je fajn, ked vacsina jazd je mimomesto a dialnice. Len si treba uvedomit, ze parkovanie a vykrucanie sa v stiesnenych mestach/podzemkach so Superbom/Passatom (zrejme Combi?) uz nebude take sikovne ako s kratsim Golfom. Nebude ti to vadit? Neviem si predstavit cim je Golf 7 pre rodinu s jednym dietatom maly. Ved zadna lavica sa da sklopit bud 1/3, alebo 2/3 podla toho ako sedavate a odveziete vsetko co treba.
@madeincssr Golfa si stale planujeme nechat, ale planujeme do buducna aj dalsie babatko a to uz bude male. Teraz je tak akurat. A takisto ma Golfik najazdenych uz vyse 340 tisic km, co nie je malo. Preto ideme kupovat novsie a chceme ho dlhsie do buducna, nie len na par rokov a potom zase menit. Ale ano som si vedoma ze ked budeme mat vacsie auto, bude tazsie parkovanie, no raz to prist musi.
Dakujem vsetkym za odpovede a rady. 🙂

Benzínový motor je skôr na krátke trasy, naftový motor je skôr na dlhšie trasy 🙂 takže vo vašom prípade určite benzín