icon

Bezohľadní susedia v paneláku

baklik
10. nov 2013

Mate aj vy take problemy s bezohladnymi susedmi v panelaku??
Prestahovali sme sa do noveho, pricom cely zivot som byvala v bytovke, ale toto som este nezazila! Suseda nad nami kludne pusti zmykacku o 22.30 v noci, co sa nenormalne rozlieha po tych zelezobetonovych konstrukciach, slusne ju poziadam, ze nas to vyrusuje, slubi, ze to bude akceptovat, ale ze ju mrzi, ze sa musi kvoli nam obmedzovat!, ze vraj doteraz to nikomu nevadilo! To, ze ona a jej 15 r. dcera dupu nenormalne ako kone a viem o kazdom ich jednom kroku, nebudem ani specialne rozoberat...
Na druhy den nam zvoni pri dverach sused, ktory byva pod nami a zjavne sa mu postazovala, a s velkym vreskom, ze my sa nemame co stazovat, nakolko sa u nas trieskalo a buchalo (dovolili sme si na komplet prerobit stary panelakovy byt, v ktorom bolo uplne vsetko v povodnom stave, podotykam, ze so suhlasom susedov, vsetkymi povoleniami a prerabky od 8.00 do 17.00 okrem vikendov, cez obed hodina - dve pauza, aby deti v panelaku mohli spat, ale neda sa vyhoviet vsetkym a nemozem za to, ze niekto pracuje na smeny a bezhlucne prace este, bohuzial, nevymysleli) a menit nieco, co tu vraj roky funguje a nikomu nevadi (rozumej porusovanie nocneho kludu?, co sme si my v zivote nedovolili a ani nikto, kde som doteraz byvala!).
Nasho 2r. syna nazval sopliakom, ktory reve atd. - vrchol drzosti! porovnavat male dieta s dospelymi, ktori maju mat rozum! Nehovoriac o tom, ze sopliakom si moze nazvat nespratneho pubertalneho vyrastka a nie nevinne 2r. dieta! Ku koncu akoze diskusie (pricom o diskusiu vobec neslo - ten hulvat sa prisiel len vyziapat a demonstrativne odkracat ako vitaz) som uz bola sopla aj ja a tykal mi!
Takze nam teraz nad hlavami mozu strielat aj delobuchy v noci a my to mame akceptovat, pretoze sme si dovolili prerobit byt! A to je dotycna osoba nad nami dokonca bytovou dovernickou....
Podotykam, ze nikdy sme nemali negativne vztahy so susedmi, max. tak neutralne, takze toto ma dost vyviedlo z miery.... :-/

baklik
autor
10. nov 2013

@sveta27 asi sme obidve z inej planety, co uz... 😒

sveta27
10. nov 2013

@baklik dôležité je, že z tej istej 🙂

p3tra11
10. nov 2013

tak nieco podobne mame aj my... susedia nad nami vedia doslovo aj kedy sexujeme... na nervy, dochodcovia, co nemaju co robit, len sa starat do druhych... a dalsia vedla nas, ktora ma pride upozornit na to, ze sme este nezmyvali chodbu, ze ona ma bordel v byte... to, ze mame nenormalny smrad od pijana pod nami kazdy den v byte ani nehovorim a tiez manzel zabednil vsetko, co sa len da... tiez tu byvame len nieco cez rok, a ver tomu, ze keby nebolo tej novej dane z nehnutelnosti, tak odtial ideme prec... 😠 😠 😠

oktobermimi
10. nov 2013

@baklik ten sused je priam nad nami a hrncami v noci buchat a do trubiek od radiatora tiez nini nic super a má kuchynu nad nasou spalnou kde mame malu a este ktomu tesne pri radiatore takze hnet ak o zacne trieskat tak je mala hore... 😠 takze viem co to je ak ma daky hnup budí....

nice202
10. nov 2013

to niiic, my ked sme byvali v panelaku, tak sa tam pristahovala nova rodina a vrtali na stedry den!!!! toho som skoro zabila osobne 😀

eeffka
10. nov 2013

@nice202 sak jezisko doniesol obraz 😀 aj u nas taky bol, len 1 dieru vrtal vecer o 8

nice202
10. nov 2013

@eeffka nam vrtal s prestavkami par hodin. si to pamatam ako dnes. vrtal vrtal zrazu pauza, otvarali sme sampanske, ze uz skoncil...preslo 20 min. a zas!!! Dobre sa zapisali 🙂

eeffka
10. nov 2013

@baklik
@sveta27

Pozrite baby ak naozaj vadi ze zenska nad vami perie (kazdy/kazdy2..3) den a zmyka 7min (tolko moja pracka) tak to naozaj nepovazujem za problem susedy ale dolebyvajucich. Neviem co budete robit teda baklik, ked si ta 15r dcera zacne doma a poobede robit doma DJzurky... vtedy sa mozete ohanat nocnym kludom kolko chcete, este len vtedy pocopite ze co je problem. Mimochodom ako som pisala o nasich madarskych susedoch, oni chodia spat asi o 19,00 kedze vstavaju o 5 a my bezme po 00-01, + decka dupu... ani raz tu neboli , a ani ja tam ... ja im/oni mne ... neriesime

a ak ste naozaj zmenili dispoziciu s ym ze ste vedeli ze nad vami je kuchyna, tak tu uz je namieste "podakovat" sa autorovi tohto napadu, parminutove zmykanie je nic proti takemu mixeru o 21,55 co je ina kava a je v termine kedy nemozes nic...

baklik
autor
10. nov 2013

@p3tra11 ved toto. a keby len dan z nehnutelnosti - vraj uz treba platit aj odvody do zdrav. poistovne!

sveta27
10. nov 2013

@baklik áno, daň+odvody do zdravotnej, ktoré sú 14%. to radšej prenajať ako predať. A keď prenajať, tak partii študentov, čo robí každý deň žúrku 🙂

baklik
autor
10. nov 2013

@eeffka sorry ale, fakt ten mixer je u mna na tej istej urovni ako zmykacka. jej zmyka pocas poslednej pol hodiny tri krat, fakt ja neviem, ci su tu tensie panely, ale takyto hluk som este nezazila v ziadnom panelaku a ani bezohladnost. apropo, kupelne su tu dost velke, ani ma nenapadlo, ze si do kuchyne napcha pracku, ked netreba. ale to je jedno. je to o ludoch. kym to robila do desiatej, cusala som, aj ked aj to mi bolo divne, ze preco nemoze poobede. kurnik, sak v dnesnej dobe - dam odlozeny start, pridem domov, zavesim. a nie obtazovat svojou bezohladnostou. a ver tomu, ze v nasom starom byte by som toto nemusela riesit....

baklik
autor
10. nov 2013

@sveta27 noo, tu v tomto zapadakove studenti ziadni a takto prerobeny byt prenajat, to by som tiez horko zaplakala...

valy
11. nov 2013

@janulabb je rozdiel medzi hlukom a chodenim po podlahe, ked zavolas policiu, ze susedia nahlas chodia, tak Ta vysmeju

marmete
11. nov 2013

Toto mi pripomína jednu tetu, ktorá zásadne prala iba v piatok a do noci. Celý týždeň nič a ako prišiel piatok, tak prala všetko. Ja tieto maniere nechápem, periem keď potrebujem a nie čakať na deň d. Pritom chodila do práce a bývala so svojou rodinou, kde malé deti už dávno neboli, čiže si mohli oprať aj sami, ale nič také nehrozilo, mám pocit, že ich k práčke ani nepustila. Ľudia majú zvláštne zvyky, ale hlavne vidia seba a potom druhých. Som zástancom, nerob druhým to, čo nechceš aby robili tebe. Bývanie v paneláku je o kompromisoch, ale nie iba jednej strany a to sa nie vždy dá.

janulabb
11. nov 2013

@valy nik ťa nevysmeje, riešiť musia všetky hlásenia a nie je medzi tým rozdiel. Je to jednoducho obťažovanie. Nočný kľud rešpektuje každý normálny človek a tiež očakáva, že ho budú rešpektovať aj ostatní. Aj my máme v celom byte pláv. podlahy a neotravujeme susedov, tým že dupeme ako kone a klopkáme opätkami.

janulabb
11. nov 2013

@baklik u susedov pod nami zvykol puboš "vypekať" hudbu okolo 12 tej 13tej na obed, práve v čase keď mi dieťa spí. Mne teda hudba nevadí, ale keď sa mi už triasli poháre v obývačke, a chlapec neotváral dvere keď som ho chcela poprosiť aby to stíšil, tak som šla a vyhodila som u nich poistky.. odvtedy máme pokoj.

valy
11. nov 2013

@janulabb a ako to ten policajt vyhodnoti, ze co je dupanie a co nie je? ak zavolas na susedov policajtov kvoli tomu, ze nahlas chodia, tak obtazujes Ty ich.
inak my sme mali vo vchode v malinkej bytovke susedku, co pravidelne vyvreskovala, ze je nocny klud a ze zavola policiu, na vsetkych susedov. raz mali mladi na prvom poschodi nejaku party, ale my sme si kludne spali, ked sa zrazu zobudim na jej otrasny vreskot, ze je nocny klud a ze zavola policiu. tak som si hovorila, ze na nu treba policiu za ten vreskot.
raz sme mali navstevu, s ktorou sme sa rozpravali, fakt nic ine, ziadna hudba, ziadny alkohol, nic, len rozhovor styroch ludi. o 21.50 nam prisla zazvonit, aby nas upozornila, ze o 22.00 je nocny klud a mame sa prestat rozpravat.
vseobecny nazor vo vchode bol, ze je sibnuta a kazdy ju neznasal.

darina1952
11. nov 2013

@baklik ahoj, nečítala som všetky príspevky - je ich mnoho, ale určite by ma tiež poriadne nahnevalo takéto správanie susedov. V každom prípade pokiaľ bývate v paneláku, máte určite aj nejakého správcu a ten správca pre Váš bytový dom má domový poriadok, ktorým sa vlastníci bytov majú riadiť a dodržiavať ho. Napr. stavebné úpravy max. do 19,00 hod., domáce spotrebiče max. do určitej hodiny a podobne. Pokiaľ to susedia nedodržiavajú, tak máš právo sťažovať sa u nich, domového dôverníka a správcu bytového domu.
Držím palce nech sa to dobre vyrieši 😉

haslerka27
11. nov 2013

@eeffka
@baklik inak,chcem este jednu vec,spominas ze mate spalnu tam kde ma suseda kuchynu.zrejme ste ssi to vy tak usporiadali ale takatozmena je dost zasadna.aj ked sa prerabaju u nas byty,kuchyna ma stabilnu poziciu v byte,su tu odpadove rury a pod.ja mam napr.pracku v kuchyni,neviem si realne predstavit zeby suseda mala podo mnou spalnu.to ste zle premysleli podla mna.je jasne ze ti vadi pracka ked mas na mieste kuchyne spalnu....v pripade ze ste zmenu vykonali vy,nemas relevantny dovod na to sa stazovat.zialbohu

baklik
autor
11. nov 2013

@haslerka27 ale vsak nech si perie, ale nie, ked je nocny klud. ten plati pre vsetkych, nech maju akukolvek dispoziciu bytu. a ako bolo spomenute vyssie, ten musi respektovat kazdy, v opacnom pripade mam pravo sa stazovat. a vsetko je to o ludoch - nastavim si odlozeny start a svaty pokoj. ja som si v zivote nedovolila pustit zmykacku po desiatej a to sme mali jadro daleko od izieb, uz ked koncila pracka o desiatej, som sa bala, aby to niekoho nahodou nerusilo, clovek nikdy nevie. ale nerusilo, pretoze pod nami boli iba pivnice. a ak by sa niekto stazoval, tak sa ospravedlnim a budem sa snazit vyjst v ustrety, pokial to je mozne. ale snad ma suseda nad nami dost rozumu, prislubila, ze nebude prat neskoro vecer. mne samej by to bolo na jej mieste trapne, ak by som mala niekomu podo mnou skodit zamerne. a najma, ked je bytova dovernicka, ktora ma ist prikladom v dodrziavani domoveho poriadku. a aj keby sme pod nou spalnu nemali - no musela by si byt tu, aby si pocula, ako to tie vibracie rezonuju v noci v celom byte...

majka35
11. nov 2013

@valy čo keby si sa ty zamyslela? trošku tolerancie by ti nezaškodilo, nech si cez deň v byte každý robí, čo chce, ale počas nočného kľudu by mal každý normálny človek byť voči ostatným susedom ohľaduplný ... to je naozaj také náročné pochopiť, že ľudia si chcú po náročnom dni pospať, že vedľa v byte spí malé dieťa .... atď.

ohľaduplnosť už pomaly vymeria, je to smutné ... :-/

bombulka
11. nov 2013

neviem, no niektori ludia maju zvlastne predstavy o byvani v panelaku... ved je to panelak, tak clovek musi zniest vlastne cokolvek a kedykolvek a ked sa mu nepaci, nech ide a my si tu budeme hulakat veselo dalej 😒 ja osobne k byvaniu v panelaku pristupujem presne naopak, prave preto, ze tu blizko seba byva nakope viac ludi, snazim sa byt v ramci moznosti ohladuplna. a to aj cez den, vobec nesuhlasim s nazorom, ze cez den si kazdy moze robit v byte co chce, nechapem, kto na to prisiel, ze ved je to moj byt a ja si v nom mozem robit co chcem... to vobec nie je pravda, kazdy sa ma spravat tak, aby susedov neobtazoval napr. hlasnou hudbou. ale vsetko je to podla mna o slusnosti a vychovanosti. vyrastala som od narodenia v dome, kde sme nemuseli riesit, ci susedov rusime tym, ze ako deti behame, dupeme, kricime, kedy perieme, pustame hudbu a pod. a napriek tomu som nikdy v zivote neprala ani nic nemixovala po 22. hod., jediny raz som prala do deviatej vecer, aj to som bola donutena okolnostami a napriek tomu, ze mam dobru pracku, ktora nerobi velky hluk, mi to bolo blbe, ze ich urcite rusim, kazdy si uz chce oddychnut. takisto umyvacka, aj ked ju vykladam cez den, nerobim to s hrmotom, snazim sa ju vykladat tak, aby o tom nevedeli o tri byty pod nami. takze buchotanie hrncami o polnoci lebo pani si nema kedy navarit... a aj keby uz fakt bola nutena varit o polnoci, aj to sa da urobit ohladuplne, naozaj je to o slusnosti a ohladuplnosti. aj moje dieta beha po byte, sem-tam nieco spadne, ale napr. ked niecim len tak bucha o podlahu, poviem jej aby nebuchala a ked sa ma opyta preco, poviem, ze pod nami byvaju ludia, pochopi to, prestane a hra sa s niecim inym. napr. samozrejme nocny plac od susedov mne osobne nevadi, proste nemozu za to, tiez by si radi pospali, aj ked obcas sa stane, ze sa na to zobudim, ale viem, ze to nie je naschval. ale ked niekto vyrusuje bezohladne s buchotanim, chodzou v opatkoch... 😢 pod nami pred casom byvali susedia, ktori boli hlucni, kazdy den som pocula hrmotanie hrncov, hudbu na plne pecky, hadky, pokrikovanie z izby do izby, rachot, ako keby hadzali skrine na zem a pod., jeden tyzden ked bol jeden z mladych sam doma, bola party kazdu noc cca presne v ramci nocnych hodin, takze sme cely tyzden spali tak cca dve-tri hodiny prerusovane, vracanie, curanie z okien, hudba, krik ako keby som bola u nich, vetranie nepripadalo do uvahy napriek tomu, ze boli vonku 30-ky, odpadky sa vyhadzovali z okien zaradom atd. bola tam aj policia viac krat, aj ja, akoze sa snazil byt slusny, slubil ze sa stisia, ale samozrejme nic. nastastie boli len v najme, takze dostali vypoved. teraz tam byva slusna normalna rodina s dvomi detmi, o ktorych poriadne neviem, sem-tam nieco zacujem, ked sa hraju, ale napriklad nepocula som ani jediny raz zahrmotat hrniec a pani tiez urcite vari, viem to podla vone z okna 🙂 ani telku som nikdy nepocula ani nic podobne. takze vsetko je naozaj o ohladuplnosti. sem-tam pocujem suseda, ked sa rozculi a krici asi do telefonu, asi dva-trikrat som ho zacula, ale to mi vobec nevadi, lebo viem ze je normalny, slusny, len sa proste rozculi, stane sa, tak si trochu pokrici 🙂 ale vecer obtazovat a vyrusovat ludi, to je nevychovanost. mna keby niekto prisiel upozornit ze ho nieco rusi a vidim, ze to nie je nejaka trafena dochodkyna, ktora uz nevie co so sebou, tak by mi to bolo blbe a nie este budem sprosta... nechapem takych bezohladnych ludi a som prekvapena, kolkym pride take spravanie ako namieste a ok, ved sme v panelaku, tak sa spravajme ako opice a ten, kto sa opovazi ozvat, je rozmaznana fiflena, ktora ma zniest mixer o polnoci, lebo ved panelak 😔

haslerka27
12. nov 2013

@baklik to ti verim,musi to byt hlucne,ale stale si myslim ze to pocujes2nasobne kedze mas spalnu pod kuchynou.byvanie v panelaku je o tolerancii a dodrziavani pravidiel....

baklik
autor
12. nov 2013

@haslerka27 ano, ale neskoro vecer ju je pocut celom byte. ja som vtedy sedela v obyvacke, kt. je na opacnej strane bytu. sused pod nami ma tiez spalnu pod nasou kuchynou a toto riesit nemusi, pretoze ja si nedovolim ani umyvacku pustit po desiatej, ktoru takmer ani nepocut.

baklik
autor
12. nov 2013

@bombulka absolutny suhlas. tiez som prekvapena, kolko bab tu povazuje bezohladne spravanie, ze je v poriadku a nedokazu rozlisit medzi hlukom, ktory ovplyvnit nemozem a ktory je uz o bezohladnosti. 😔

bombulka
12. nov 2013

@baklik no ved potom to tak aj vyzera,nechapem preco si ludia myslia ze ked byvaju v panelaku,,mozu si robit co chcu a nemusia brat ohlad na ostatnych,ved oni to musia zniest ked sa "rozhodli" byvat v panelaku 😒

valy
12. nov 2013

@majka35 ako si prisla na to, ze ja nie som ohladuplna? len podla mna aj ti, co sa stazuju, by mali byt ohladuplnejsi. zi a nechaj zit.

majka35
13. nov 2013

@valy ja som písala, že ty si neohľaduplná? kde, prosím ťa????

ži a nechaj žiť, správne!!! práve preto požadujem od tolerantných ľudí, že v čase nočného KĽUDU ma naozaj nechajú vo svojom byte konečne si oddýchnuť ... ak má niekto v noci problém so spánkom, tak nech si vezme knihu, alebo čo ja viem čo, v ale prať, búchať, vŕtať, hádať sa, mixovať, prerábať? o takých ľuďoch budem mať vždy mienku, že sú neohľaduplní tupci

majka35
13. nov 2013

@bombulka verím, že si nevzala doslovne môj príspevok, že nech si v byte robí každý, čo chce, ale na margo tvojho príspevku, každá rodina je niekedy hlučná, sú na to rôzne dôvody /nemyslím pijálesy, vresky.../ ale aj iné činnosti, nebudem ich tu rozpisovať ... myslím, že to každý chápe

bombulka
13. nov 2013

@majka35 nie, vobec nie, z tvojich prispevkov vyplyva, ze patris k tym pre mna normalnym ludom, ktori sa snazia brat ohlad aj na ostatnych, nielen na to, ze si potrebujem poprat a pobuchat s hrncami o polnoci a nezaujima ma, ci budem obtazovat a nenecham spat vsetkych naokolo 🙂 to je pre mna obmedzenost, ja chcem a vy si robte co chcete. ale je pravda, ze velakrat som to pocula povedat prave v tom doslovnom vyzname, byt je moj, takze si tu mozem kedykolvek robit co si zmyslim a ziadni susedia ma nezaujimaju.
ano, to je pravda, kazda rodina vyrobi hluk, aj ked som pisala tento prispevok, suseda pod nami prave klepala maso 🙂 nie som posahana, aby mi nieco take samozrejme vadilo, to su normalne bezne zvuky, mixer, aj povysavat treba 🙂 akurat ze nie o polnoci... aj my ked mame napr. navstevu a najma s detmi urcite vyrabame slusny hluk, deti behaju, kricia, hracky im padaju na zem. zasa aby nevznikol dojem, ze vsetci maju byt ticho a pre istotu si ani nezapnut telku, aby susedia nahodou nieco nezaculi 😀 ide mi len o tu ohladuplnost, snazit sa neobtazovat susedov a uz vobec nie v noci. pred niekolkymi rokmi sme mali susedu nad nami, neprijemnu arogantnu mamicku, ktora sa kazde rano prechadzala od siestej do siedmej po dlazbe v chodbe v opatkoch. kedze ja som vstavala do prace o siedmej, hodinu som sa v posteli uz len prehadzovala. aj ked je nepodstatne, kedy som konkretne vstavala ja, proste je to totalne nevychovane a drze, myslim si, ze kazdy normalny clovek to vie. to je pre mna typicky priklad absolutne bezohladneho cloveka, ktoremu je uplne ukradnute, ze sa to kompletne vsade rozlieha a ze tym obtazuje a aj zobudi kopec ludi alebo napr. aj babatko, ktori by si este mozno pospali. ja som sa neprechadzala nikdy v opatkoch, cez den, rano, vecer, bud som prebehla po spickach ked uz som napr. nieco zabudla alebo som sa vyzula, proste mi to nedalo vyklopkavat po celom byte, nikdy clovek nevie koho napr. zobudi, ked prave horko-tazko zaspal. proste pre mna je to nevychovanost a bezohladnost. tiez jej specialitka bola nechat maleho nad nasou spalnou skakat z metrovej smykalky na zem, kludne aj o 5.30 v sobotu. zobudili sme sa vyplaseni, ze preboha co sa deje, ci pada cely dom alebo je zemetrasenie alebo co... ked som bola za nou, ze to uz fakt prehana, este aj o takomto case, tak sa na mna samozrejme ako spravna primitivka vyrutila, ze je to moj problem, ze sme si tam urobili spalnu 🙂 pritom cely veziak tam mal spalnu, dispozicia sa nemenila a bol to dvojizbovy byt, v ktorom obyvacka bola na opacnej strane a spojena s kuchynou. takze podla nej to je moj problem a spalnu som si mala urobit v kuchyni a v samostatnej izbe na druhom konci sme mali mat obyvacku, kedze som mala asi predpokladat, ze jej maly tam jedneho dna bude skakat z plafonu. s netolerantnym a hlavne nevychovanym zabednencom je ale velmi tazka komunikacia. a tiez ze uvidim, ked budem mat ja deti. tak dieta mam, ale nejako nevidim 🙂 ako som pisala, nenecham svoje dieta len tak z nudy buchat o podlahu, viem ako sa to super prenasa k susedom, horsie ako to pocujeme my a nevidim v tom problem. nemam rada matky, ktore dieta komplet nechaju, nech si robi co chce, nech bucha hlava-nehlava, skace z gauca a pod. ved je to dieta. nemyslim si, ze uz sa neda inak hrat ako takto, toto nech dieta robi vonku a dnu je milion inych sposobov ako sa hrat. jasne, aj nam kolkokrat spadne hracka, s niecim sa pobucha, beha sa, ale take bezduche zvuky vzdy stopnem. nastastie sme si uz vtedy hladali byt, takze som to uz nechala tak. ale pozerala som uz len byty na najvyssom a nelutujem, je to super 🙂