Biela sobota - prikázaný sviatok
Je to prikazany sviatok? Mozem upratovat?
@ladybug138 Suhlasim uplne. To, ze je niekto veriaci, neznamena, ze ma presne nastudovane vsetky sviatky a nalezitosti. Fakt nechapem zbytocne komenty a posmesky.
Tak ja som neveriaca, no riešila som či je dnes vhodné pustiť 🤖 vysávač keď sme odchádzali preč. Predsa len si vážim našich susedov. Muž zhodnotil že je to v poriadku 😄 tak dúfam že na nás nemali ťažké srdce 💁🤭 ale náš vysávač je celkom tichý pomocník 😄
Prikázaný sviatok je len v nedeľu - pre veriacich a praktizujucich katolíkov.
Je mi smutno ked niekto hned na veriacich ze su fanatici ani ateistovi by sa nepacilo ak by ho nazyvali pohanom .No a k otazke.na velky piatok si pripomìname,že Ježiš zomrel za naše hriechy na krizi.Preto by tento den sa drži prisny pôst a neupratujeme nepusťame si hudbu.Na bielu sobotu sa moze upratať a robit podobne veci no nic veľke predsalen Ježis je v hrobe odpociva.V nedelu uz nieje poôst a ježis vstal z mrtvych tešime sa 😀Ak by to niekoho zaujimalo 😉
@vamajka vcera nebol prikazany sviatok, ked uz ide o to 😅😅😅. Takze pokojne si mohla, tazka frajerina toto no. Pre mna za mna nech si robi, kto chce, co chce aj v nedelu, je to kazdeho vec. Ale ked sa veriaci clovek nieco slusne opyta, uz sa mu posmievaju a navazaju sa do neho 🤦♀️🤦♀️🤦♀️. Ja som veriaca, v nedelu a sviatky take veci nerobim, ale ak by sused aj drevo kalal, ani by som sa nad tym nepozastavila. Je to kazdeho vec!
Ježiš bol tiež veriaci a farizejov sa spýtal: Slobodno v sobotu robiť dobre alebo zle, zachrániť život alebo zničiť? (Lk 6, 9) Komu ublížiš tým, že budeš upratovať?
Pokiaľ viem, v prikázané sviatky sa môže upratovať. Ak sa mýlim, tak ma, prosím, opravte. Veď to by potom bežný kresťan nemohol po nedeľnom obede ani riad umyť.
@vamajka preco by to nemal v hlave v poriadku?
Ja mam male deti, ak nieco zababru alebo vysypu samozrejme vysavam aj v nedelu, ci prikazany sviatok, normalne varim, umyjem riad a take bezne cinnosti, ale vysavania celeho bytu, sanita kupelne, zotieranie podlah, prezliekanie pradla a pranie, cize nie nevyhnutne veci proste v nedelu a prikazany sviatok nerobim. Ale Velky piatok je uplne bezny den, je statny sviatok, nie cirkevny, normalne som popratala, co bolo treba, vymyla suteren, schodisko, v nedelu by som to nerobila, napriklad. A proste nie vsetci vedia vsetko, cize co je na tom, ze sa niekto opytal? Absolutne nic, len niektori ludia si musia stoj, co stoj kopnut. Taka je doba.
Moj muz ma kazdy den bielu sobotu.
Ja som napríklad neveriaca a tiež ma takéto otázky zaujímajú niekedy kvôli susedom. Lebo oni sú veriaci a snažím sa to rešpektovať, aby som im nekosila alebo nebuchala pod oknami, keď majú sviatok.
Naša viera v Boha by sa nemala odvíjať podľa toho aký je kto veriaci a či žije podľa toho, čo navonok hlása. Jedine on si zodpovie za svoju "dvojtvárnosť", svoj život. Samozrejme, že dáva zlý príklad! Ale prečo potom sme slepí a nevidíme ten ideál Ježiša Krista podľa ktorého máme žiť? Lebo nám to vyhovuje? Dokedy?
@marca12 Tí, čo sa najviac chodia ukazovať do kostola sú väčšinou tí najväčší farizeji. Kresťanstvo a viera sa má dokazovať každodenným správaním a konaním. A raz do týždňa hodinu v kostole.
@marca12 A nie raz do týždņa v kostole
@laurika999 nahodou ja odkedy som uverila, tak ma to tahalo do kostola k Jezisovi stale. Teraz uz len v nedele a sviatky, ale nevidim zas nic zle na chodeni do kostola, ked clovek citi ze potrebuje Boha. Ved koniec koncov, na to kostoly su.
@strelicia Nenapísala som, že sú farizeji všetci, ale väčšina
@laurika999 A ty sa zaraduješ kam?
@loliki Ja do kostola nechodím. Takže nikam.
@laurika999 Hlavne, že vynášaš súdy o ostatných a poučuješ ako majú žiť kresťania. Vodu kážeš, víno piješ.
Ty potrebuješ povolenie na pratanie? To sa ako váš boh bude hnevať keď upraces?
Ja by som neupratovala, každá zámienka dobrá.
Prikázaný sviatok? To je čo za kravina, mne nikdy nikdo nič neprikaze, periem , vysavam košík atd. každý deň a nezaujima ma aký je sviatok
@riamia91 aká hlúpa pripomienka? Bola to otázka a pýtam sa vážne,či sa váš boh bude hnevať ak budes pracovať. Lebo potom ti čo pracujú a sú veriaci tak čo? Majú všetko nechať tak? Evidentne máš vo zvyku reagovať podráždené na otázky ohľadom tvojej viery. A je rozdiel ak si máš v daný deň oddýchnuť ale ten oddych si vyberieš ty aký ti vyhovuje a pre niekoho to môže byť napríklad práca na záhrade alebo aj upratanie si svojej knižnice,náradia a podobne alebo ti niekto prikáže niečo nerobiť,napríklad upratovať
@mizoko a teda hlavna vec, ci prikazany sviatok ci nedela ma.svoje opodstatnie v Desatore a ked mas aspon aky taky vseobecny prehlad, tak Desatoro uz bolo davno povysene na najvyssi eticky kódex. Samozrejme odmysliac si tie náboženské veci. Má nás ochraňovať, nie nám prikazovať. A teda konkrétne toto: Pamätaj, aby si v sviatočné dni svätil. Má znamenať, že si máš nájsť aspoň 1 deň v týždni na oddych, kľudne aj iný ako nedeľa, prípadne iný sviatok. Vo francúzsku sa počas revolúcie v 18.storočí snažili vytvoriť 8 dňový pracovný týždeň, nie 7 dňový. Že proste oddychovať iba raz za 8 dní. Ako to dopadlo si iste domyslíš, keďže vieš, že 8-dňový pracovný týždeň neexistuje.

@marca12 nehovorim, ze vsetci, ale ludi co poznam sa tak spravaju, ze dost ateistov sa sprava krestanskejsie ako ludia, co chodia do kostola, moj pohlad