icon

Bol váš Silvester pokojnejší tento rok?

nika523
1. jan 2025

Žienky ako sa vám zdá, bol tento Silvester pokojnejší, bolo menej hlučnej pyrotechniky?

hendikep
1. jan 2025

@nika523 u nas bolo viac debilov s petardami 🤬

nika523
autor
1. jan 2025

@luccija mali sme minulý rok nejaké tabletky na ukľudnenie a veľmi to nepomohlo, toho roku sa priznám som na to aj zabudla napadlo ma to včera ráno a veterina bola zavretá ale v kúpeľni to bolo ok, pustila som hlasno hudbu a potom sa ukľudnila

januska12323
1. jan 2025

Určite áno ale nebývame v nejakej hlučnej štvrti.

maranco
1. jan 2025

Zdá sa mi, že toho bolo menej, aj ráno nebolo cítiť síru vo vzduchu.
Ale čakal som že bude oveľa pokojnejšie podvečer, keď už sú zákonom trvalo zakázané petardy.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

rozculena
1. jan 2025

Áno,bolo to výrazne menej,keďže platí nový zákon.

Petardy, zábleskové petardy, batérie petárd a ďalšie podobné výrobky, ktorých hlavným efektom je hluk, je na Slovensku zakázané predávať aj používať. Ide o pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3. Povolené sú ohňostroje, rímske sviece či rakety s farebným svetlom.
Čas používania ostatnej zábavnej pyrotechniky je 31. decembra od 18.00 do 24.00 h a 1. januára od polnoci do 2.00 h. Používať sa môže na miestach, ktoré sú minimálne 250 metrov od nemocníc, liečební, hospicov, domovov ošetrovateľskej starostlivosti, zariadení sociálnych služieb, karanténnych staníc, útulkov a záchranných centier pre zvieratá, veterinárnych kliník s časťou na hospitalizáciu zvierat či zoologických záhrad alebo zariadení na záchranu chránených živočíchov.
Používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3, ktorých použitie nie je zakázané v období od 2. januára do 30. decembra príslušného kalendárneho roka, teda mimo Silvestra, možno iba s predchádzajúcim súhlasom obce, to znamená, že obec vám musí dať súhlas na používanie na základe písomnej žiadosti a po uhradení správneho poplatku, ktorý obec stanoví.
Obec môže z dôvodu ochrany verejného zdravia a poriadku obmedziť alebo úplne zakázať používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2, F3, P1 a T1 na svojom území alebo v jej častiach.

ysseba
1. jan 2025

@nika523 Podľa mňa nebol kľudnejší. Aj pirátov som počula dosť búchať a aj ohňostroje bolo vidieť. Navyše v blízkosti máme podnik, ktorý robí silvestrovskú párty a oni každý rok (aj tento) dosť investujú do ohňostroja.

andreakg
1. jan 2025

@nika523 u nás áno,bolo toho menej

ankare
1. jan 2025

@nika523 určite ano

jaond19
1. jan 2025

@nika523 u nas v obci bol pokojnejsi v tom zmysle, ze konecne zacali buchat ozaj az o polnoci a nie s prestavkami uz od 20:00. A cca 00:15 vsetko stichlo a nenasiel sa ziadny blb, ktory by nejaku tu raketu odpalil este aj o druhej v noci.... ako to byvalo po minule roky...

yelena159
1. jan 2025

@rozculena No naši ehm... spoluobčania každý rok strieľajú petardy (F3) už od začiatku Decembra. Sú také hlasné pomaly ako výstrel z dela. Raz jeden nečakane strelil keď som bola von. Som si myslela že ma porazí na mieste. Neznášam hlasné zvuky.

moonlight1210
1. jan 2025

Nebolo toho menej (stale rovnake mnozstvo lietalo tesne po polnoci, niektori uz pred polnocou), ale kratsie. Okolo jednej bol uz klud.

Mesto uz ohnostroj nerobi. Len ludia svoje sukromne.

Mna ale prekvapili poloprazdne obchody. Aj tesne den pred Vianocami, aj teraz pred Novym rokom.
Co inokedy boli vzdy natrieskane ludmi na poslednu chvilu (a sla som iba so sebazapretim, ak som nieco zabudla kupit), teraz sa dalo v pohode zaparkovat (aj miesto si vybrat), nakupit, ziadne vybrakovane police, ziadny chybajuci chleba, rozky, bagety, ziadne dlhe rady.
Trochu som zavahala, ci vazne uz ludom dochadzaju peniaze, alebo s novou dospievajucou generaciou postupne konci ten osial, ze vsetkeho musi byt doma tona, az to niet uz kde skladovat, a po sviatkoch sa to vyhodi.

liusa82
1. jan 2025

nebol pokojný a to bývame pod horou.Normálne som z dediny počula delobuchy aj ohňostroje videla.Ale trieskať začali až o takej 18 hod.Dovtedy nič.Ticho.Nevidím rozdiel nejak extra.Ešte mi aj mačka ušla bola vonku celú noc až nad ránom doliezla domov.Pustila som ju ešte vyvetrať za dňa a dakde sa schovala ako začali trieskať.No hlavne že prišla a nič sa nestalo.Myslela som že bude kludnejší ale zariekla som to.Radšej sme mohli isť dakde do zahraničia na oslavy.Ale potom to padlo.No čo pojdeme budúci rok

akvi
1. jan 2025

U nás veru menej, iné roky už od rána trieskali, bála som sa aj psa vyvenčiť. Tento rok tak o 22 začali a potom klasika o polnoci, ale fakt výrazne menej, ako iné roky. Ja teda som šťastná, dúfam, že trend bude takýto a o pár rokov si budeme ťukať na čelo, že sa kedysi také niečo praktizovalo.

deti95060810
1. jan 2025

u nás určite menej...
20 min. po polnoci bol už pokoj, kľud , ticho
nikde nebolo nič vidieť, bola hustá hmla, všetky ohňostroje boli len vyhodené peniaze.

slavaf
1. jan 2025

@nika523 U nás oveľa pokojnejší, hneď sme si to všimli, prvá pyrotechnika niečo po 18.-tej, o jednej už takmer nič. Hlavne žiadne delobuchy už od 30.-ho.

kavasmliekom
1. jan 2025

@nika523 áno, omnoho menej, zato oveľa viac sa vysantili už deň predtým.

marsmykkok
1. jan 2025

Ubudlo retardov čo začínali koncom novembra a rovnako do cca 17tej na Silvestra bol kľud. Potom bolo počuť o 17tej a 18tej (asi ľudia čo to mali ako súčasť večere) potom od 19tej do 19;30 (asi rodiny s malymi deťmi) a potom až po polnoci krátko asi 15 minút len.

onedaynick
1. jan 2025

@nika523 ano, bol ovela tichsi. Aj cele sviatky, ktore su bezne plne delobuchov boli pokojnejsie.

katy084
1. jan 2025

U nás áno,ale čo sa týka buchania petárd to pretrváva do terajších hodín a už pár týždňov pred Silvestrom...úplne zakázať predaj tych malych petard zabavaju sa s tým deti,nik to nekontroluje zas vyšiel zákon,ktorý je na nič...

earlgrey
1. jan 2025

U nás ten humbuch trval cca 10 minút, pomenej ako minulé roky, ale potom do neviem ktorej rána hučali ožratí ľudia pod bytovkou 🤣 takže neviem čo je lepšie, či ohňostroj, ktorí trvá pár minút alebo vykrikovanie, hádky ožratých ľudí....a to bývam na 8 poschodí a počula som to akokeby mne za oknom hučali...

maranco
1. jan 2025

@katy084 ja predaj petárd bežným ľudom je zakázaný
petardy je možné predávať odborne spôsobilej osobe len v období od 28. decembra do 31. decembra kalendárneho roka.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

v Nemecku sú tiež zakázané tak 16/17 ročný chlapec si to kúpil v Česku a buchlo mu v ruke, ostal mu na ruke funkčný jeden prst, prevážal ho vrtuľník

karmen118
1. jan 2025

U nás minimum, až sme boli s mužom prekvapení, ale aj som bola rada lebo delobuchy/petardy nemusím. Ten farebný ohňostroj ak je o tej polnoci - prípadne skorej pre menšie deti to mi nevadí - tento rok aj ten o dosť menej ľudí robilo. Minimum ľudí bolo aj v uliciach, žiadny ožraté vrieskajúce skupinky. Zákaz predaja petárd pomohol dosť.

ekira1
1. jan 2025

U nás bolo menej, ľudia si tu pustili jeden kompakt a rímsku sviecu, či raketku a nič. Minulé roky mal každý aspoň dva tri kompakty. Nemyslím, že šlo o uvedomenie. Skôr cena, lacnejšie v supermarketoch nepredavali a v stánkoch to stalo dva krát toľko. A ľudia sa I boja, čo bude od januára, nebudú vyhadzovať toľko € do vzduchu, do slova..

marsmykkok
1. jan 2025

Ale pre objektívnosť musím dodať že aj minulý Silvester bol pokojnejší už, hoci ešte petardy sa dali kúpiť, tak pomáha osveta hlavne. Tento zákon pomohol hlavne voči sprostým rodičom čo synom to kupovali a detičky trieskali na ulici pre zábavu od 1.12.

nika523
autor
1. jan 2025

@marsmykkok tiež si myslím že sa ľudia už trošku uvedomili veď vidia na sociálnych sieťach výzvy, prosby a ako to škodí zvieratám atď aj televíznych novinách to včera bolo tak ja verím že aj toto trošku pomohlo a ľudia nie sú až tak bezcitní a bude toho každý rok menej a menej

mamickalisticka
1. jan 2025

@nika523 áno oveľa menej, u nás v meste prisahám, že celý december nebuchla žiadna petarda, medzi sviatkami minimálne a aj včera to začalo až okolo 11ejvecer, čo som sa čudovala. Som za to rada 🙏🏼🙏🏼🙏🏼 konečne.

senta_sofia
1. jan 2025

@nika523 ovela hlucnejsi ako minulorocny, od zotmenia buchot

marca12
1. jan 2025

@nika523 Na Silvestra nebolo menej. Ale pocas decembra som len vynimocne zaregistrovala,ze by niekto strielal. V minulych rokoch kazdy den fagani strielali petardy,teraz som len par krat pocula

estellas
1. jan 2025

@nika523 Neviem ako inde ale u nás áno, tento rok strieľali pyrotechniku oveľa menej.

taktotedanie
1. jan 2025

Nebyt toho ze som si nastavila budik by som cely silvester prespala aj s mojim dietatom
Ano boli delobuchy- takmer sme nic nepoculi