icon

Budeme bez plynu?

19. jún 2022

Myslíte si, že budeme bez plynu? Už teraz prúdi menej plynu na Slovensko, čo bude ďalej? Nemecko nám plyn dodávať nebude (vraj), pretože sami majú málo. Nemyslím iba domácnosti, ale fabriky, pekárne...prežijú to?

mondolina
19. jún 2022

@larisalarisa
presťahuj sa na východ, nemyslím Košice.

larisalarisa
19. jún 2022

@liljana aj by som reagovala, ale vidím, že to nemá zmysel. Ak si fakt myslíte, že Západ je ok, tak si to myslíte. Ja váš názor nezdieľam.

liljana
19. jún 2022

@larisalarisa tak preco zijete na zapade, ked si myslite, ze je to tu odpad. Odchod do ruska, ved podla mena to vidno, ze ste asi byvala ruska a dovidenia. Zit v prosperujucej vyspelej civilizovanej krajine nie je samozrejmost. Kolko je vzdelanych ludi, co mali smolu a narodili sa v chudobnej ci vojnou zmietanej krajine a radi by prisli sem, do eu, do bezpecia, miesto vas.
Uvolnite zbytocne zaberane miesto pre inych, ktori si tuto krajinu a ludi v nej budu vazit.

larisalarisa
19. jún 2022

@liljana pobavili ste ma. Ja sa volám Eva, ale to my môžete veriť a nemusíte. To , že nemáme totožný názor, predsa nemusí znamenať hneď hádku. Proste mám svoj názor.

viestta
19. jún 2022

@larisalarisa nikto nechce aby si zdieľal nás názor. Ale keď už si nacala, skus 5 bodov, čo by bolo pre nás prínosom ak by sme sa prorusky orientovali. Lebo nepredlokladam, že orientáciou na východ myslíš Čínu, nedajbože Severnú Kóreu a určite nie Japonsko. A keby sme to dotiahli ad absurdum, ak pozrieš dosť ďaleko na východ uvidíš až San Francisco😊

larisalarisa
19. jún 2022

@viestta skúste vy prvá udať 5 dôvodov, pre ktoré je super orientovať sa na západ. Som veľmi zvedavá. Rada sa nechám poučiť.

viestta
19. jún 2022

@larisalarisa nie, daj ty. Ja som sa pýtala prvá, tak by si mala odpovedat

larisalarisa
19. jún 2022

@viestta vidíš, lebo ani netušíte. A to je smutné.

mondolina
19. jún 2022

@larisalarisa
🤣preto idú všetci pracovať na " zlý západ", žiť tam....koľko tvojich známych sa odsťahovalo do Ruska z dôvodu vyššej životnej úrovne? 🤔

vler
19. jún 2022

"Katastroficke scenare" predpovedane u nas su len slaby odvar skutocnej katastrofy co zazivaju ukrajinski obcania uz tri mesiace

vanda323
19. jún 2022

@pribinak Počkaj , ti ma zarazilo priemerná mzda v Rusku je 180 eur? Ako tam žijú?

liljana
19. jún 2022

@larisalarisa Ja dam par
1. Vychodna mentalita pohrda zivotom - vysledkom su miliony mrvych v gulagoch. Videli sme to u nas. Politicke procesy, prenasledovanie, vaznenie, vrazdy na hraniciach. Ak ti chyba, ze na teba niekto ukaze prstom, krivo obvini a skoncis ako mukl v pracovnom lagre, nech sa paci, odstahuj sa do ruska.
2. rusi nas v 1945 neoslobodili, ale nas zacali okupovat miesto nemcov. V 1968, aj ked sme boli v jednom tabore, nas bez varovania prepadli, zavrazdili 200 ludi a dalsi 20 rokov nasledovala normalizacia.
3. Chudoba a neprosperovanie za komunizmu, znarodnenie pozemkov a znarodnenie uspor v 1956 - menova reforma ozobracila vsetkych okrem komunistov, ktori svoj majetok vcas ochranili, moralne pokrivenie 2-3 generacii, ze kradnut a klamat sa oplati
Staci ...?

viestta
19. jún 2022

@larisalarisa to skôr ty netušíš ale dobre, dám. Sme členmi EÚ, to námimo iné prináša
1. Slobodnú výmenu tovaru bez cla
2. Slobodu cestovania, bez vizovych povinnosti
3. Slobodu vzdelávania v ktorejkoľvek členskej krajine
4. Prístup na pracovný trh v ktorejkoľvek členskej krajine
5. Sme členmi NATO, čo je pre nás zárukou kolektívnej ochrany, v prípade, že by bola vojenský napadnutá naša suverenita.
A vcul ty🤩

larisalarisa
19. jún 2022

Nemám slov dievčatá. Dostali ste ma.

liljana
19. jún 2022

@viestta Nebude mat co povedat. Niekde zapocula, ze rusko je super, zapad je fuj, ale uz nepovedali preco.

mondolina
19. jún 2022

@liljana
ale ani jeden argument na podporu Ruska?

viestta
19. jún 2022

@larisalarisa napato čakám.

viestta
19. jún 2022

@larisalarisa odpoviem za teba. Ak by sme sa orientovali na Moskvu bolo by nám dobre. Tak "dobre" ako je v Bielorusku. Keď nie "lepšie". Síce im plyn tečie, aj tiecť bude, ale pozri sa koľko ľudí dal ten plesaty tajtrlik s prehadzovackou pozatvárať pri protestoch keď "vyhral" voľby. Pozri sa kde je Bieloruska opozícia. Pozri sa aká tam je "demokracia" O slobode slova, cestovania, podnikania a prístupe k vzdelaniu môžu len snívať. O hospodárstve a chudobe aj škoda klávesnicu drat.

pribinak
19. jún 2022

@vanda323 biedne veľmi. Len v Moskve a okoli je to ako tak, inde ľudia naozaj nepoznajú ani splachovací záchod
Rusko je veľmi veľmi chudobné, hoci má prírodne zdroje asi najsilnejšie na svete

sisaka
19. jún 2022

@liljana ja sa zadrapujem? Ja mám predstavu, čo si priemerná rodina na Slovensku môže dovoliť, ešte som s množstvom ľudí v kontakte a nie sú to predavačky a ľudia pracujúci za pásom, pri súčasnom neustálom raste cien potravín, benzínu a ostatných nákladov na živobytie si viem živo predstaviť ako taká bežná 4 členna rodina chodi 3x do roka na exotické dovolenky a lyžovať do Álp. Mna o ničom nemusíš presviedčať, choď to vysvetľovať tým priemerne zarábajúcim rodinám.
Ešte mi napiš, kde sa hrám na mudru. Že napíšem, že Rusko vo velkom vyváža do Činy a Indie a nečaká, kým sa postavia ropovody? No to so mna tu asi fakt robí najmudrejšiu, keď sa tu všetky tvárite, že čaká kým sa ropovod postaví …
Neviem sa dočkať pádu cien ropy, na kedy to ako naslovovzatá odborníčka očakávaš?

viestta
19. jún 2022

@vanda323 Rusko nie je len Moskva a Leningrad. Na Sibíri, čo je väčšina územia častokrát ľudia žijú ako u nás v 19. storočí. Bez elektriny, vodovodu, o asfaltke môžu len snívať. Ak robia, tak zarobia smiešne peniaze. Ak aj majú peniaze nemajú si za nich co kúpiť. K doktorovi sa nedostanú, pretože najbližšia nemocnica je niekde v okresnom meste 150 km daleko. Ti šťastnejší majú aspoň 50 ročný Moskvic. A aj v tej "civilizovanej" európskej časti Ruska je veľká chudoba. Aj vo veľkých mestách, nielen na vidieku.

markus1
Odpoveď bola odstránená
markus1
Odpoveď bola odstránená
liljana
19. jún 2022

@sisaka ropu posle dolu recesia alebo uzavretie mieru
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/cina-indie-dr...
ČÍNA A INDIE DRŽÍ PUTINA POD KRKEM. ANI TŘETINOVÁ SLEVA NA RUSKOU ROPU JIM NESTAČÍ
Ropa sice na světových trzích stojí přes 100 dolarů za barel, ale protože tu ruskou Západ bojkotuje, mají asijské mocnosti Kreml v hrsti a mohou si diktovat velké slevy.
ni třetinová sleva nestačí kupcům v Indii, aby nakupovali přebytky ropy, jež se Putinovu Rusku hromadí v zásobnících. Také Čína začíná tlačit na Kreml, aby získala lepší cenu. Dá se očekávat, že tvrdá jednání o slevách budou pokračovat s tím, jak Brusel plánuje uvalit embargo na ruskou ropu, které by mělo začít platit do konce tohoto roku.

I když je jasné, že Rusko pro svůj zemní plyn a ropu kupce nakonec najde, pokud budou sankce Západu jednotné, bude to mít stále obtížnější a bude muset prodávat výrazně pod tržní cenou. Problémy působí sankce pro asijské kupce i proto, že velké globální pojišťovny nechtějí náklad na tankerech pojistit a banky odmítají půjčovat peníze na dobu, kdy se ruské fosilní zdroje převážejí.

I proto asijští zákazníci požadují stále větší rabat, aby pokryli větší míru rizika a dodatečné náklady na dopravu. V případě indických kupců „akce“ ve výši třiceti procent nestačí. Žádají cenu ropy za méně než sedmdesát dolarů za barel, napsala agentura Bloomberg.

liljana
19. jún 2022

@sisaka Rusko nema kapacity na zkvapalnenie plynu. Ako ten plyn dopravi do Indie a Ciny? Zapad mu nepreda technologie na zkvapalnenie LNG.
IEA připomenula, že Rusko může mít problém s vývozem zemního plynu, protože dokáže zkapalnit jen desetinu své produkce. Zbytek dodává potrubím hlavně do Evropy. A LNG dodávky už stejně většinově nabízí na asijském trhu.

liljana
19. jún 2022

@sisaka https://ekonomickydenik.cz/analyza-levna-ropa-z...
Informacia z 2015 o nakladoch na tazbu ropy
Naklady rusov na tazbu su viac ako 40 usd (info z 2015). Predavaju ju teraz so zlavou za 70 usd oproti trhovej cene 100 usd. Staci stlacit ropu o 30 usd dole na 70 usd a rusi prestanu byt ziskovi. Budu na nule.
Dalsi faktor. Ruske miesto na trhu zaplni Saudska Arabia, Venezuela a Iran a rusom sa bude tazko ziskavat strateny trhovy podiel spat.
Zde je dobré připomenout náklady na těžbu ropy. Země OPEC těží ropu průměrně (některé vrty levněji) v cenách okolo 30 až 40 dolarů za barel, Rusové pak při cenách nad 40 dolarů za barel.
Těžba z ropných břidlic pak stojí průměrně 70 až 80 dolarů (některé zdroje pracují s hodnotou 50 až 100 dolarů). Pokud cena vydrží příliš nízko a příliš dlouho, dojde k likvidaci firem využívající alternativní zdroje.

liljana
Autor odpoveď zmazal
vanda323
19. jún 2022

@viestta
@pribinak
Tak teda ďakujem Vám dievčatá za odpoveď...no niesom ja ani z ďaleka taká sčítana ako ste VY....nikdy ma to nezaujimalo teda no asi som len musela dozrieť pretože v poslednom čase sa snažím byť viac v centre diania...
Ale toto som fakt netušila že je na Tom krajina s chudoboubeste horšia ako Slovensko

sara07
19. jún 2022

Čo vieme určite zo Sulíkových slov

SPP a zrejme aj innogy by mal dať zákazníkom dve ponuky:

Prvá počíta s viazanosťou na 4 roky, a preto je o niečo výhodnejšia. Cena by mala v prvom roku stúpnuť podľa Sulíka o tretinu – zo 43 eur za megawatthodinu na 57 eur (vrátane prepravy, distribúcie a DPH).
V ďalších dvoch až troch rokoch zmluvy by sa cena mala zvyšovať už iba o 12 percent, čo je odhad inflácie, s ktorým počíta Sulík. Na konci štvorročného zmluvného obdobia by mala klesnúť na šesť percent, čomu by mal zodpovedať aj nárast ceny.
Druhá možnosť je upísať sa iba na jeden rok. V tom prípade sa odberateľovi zvýši cena plynu na 66 eur za megawatthodinu, čo je 59-percentný nárast.

miriam11
Odpoveď bola odstránená