icon

Budú sa rodinné vzťahy vrátiť do normálu?

12. apr 2024

Ospravedlňujem sa za ďalšiu politickú tému, chcem sa asi len vyrozprávať. V sobotu ráno som po dlhšom čase prišla do mojej rodnej dediny na predĺžený víkend, do stredy som mala voľno. Aj kvôli voľbám, ale samozrejme som aj chcela vidieť rodinu, stráviť pár dní v dome miesto bytu. Starí rodičia bývajú hneď vedľa, čiže som chcela ísť pozrieť aj ich, v detstve mi boli ako druhí rodičia.
To, že môj otec ma veľmi proruské názory a nie je s ním o politike reč, to viem už dlhšie - tým, že ma má rád, tak ma akceptuje a proste sa o tom nebavíme. Čo ma však prekvapilo boli starí rodičia, ktorí politiku nikdy nejako neriešili. Hneď druhá otázka, koho som volila. Následne monológ, že či som sa zbláznila, či chcem aby strýko a bratranci išli umrieť na Ukrajinu. Vysvetlila som čo sa dalo, no aj tak pokračovali. Dedo začal riešiť "teplých", k čomu som sa nevyjadrovala vôbec, tak si to len nejak "šomral" pre seba. Každá druhá téma, ktorú som sa snažila začať, skončila pri politike či kadejakých konšpiráciach. Čo som myslela že bude príjemná návšteva, tak sa zmenilo na prednášku konšpiracii od výmyslu sveta. Na druhý deň už boli výsledky volieb, k starým rodičom prišli na návštevu strýko a teta s rodinami, tak som sa tam poobede zastavila s mamou aj ja. Od začiatku do konca posmešné komentáre, tentokrát už aj od strýka ktorý sa nejako snaží dostať do lsns ak som tomu správne pochopila - jeho dvaja synovia zdielaju jeho názor aj keď sú to mladí ľudia. Nemalo zmysel akokoľvek argumentovať, tak som proste tie témy či otázky vždy len nejako odbila. Na to, že sme sa naposledy videli tuším cez Vianoce, tak som sa o rodine nedozvedela skoro nič, lebo sa riešili "dôležitejšie" veci, napríklad ako nás EU chce postupne otráviť ukrajinskou múkou.
Mama mi potvrdila, že toto je už niekoľko mesiacov, ale že však "v niečom aj majú pravdu"... Po celej dedine sú tabule čo všetko sa spravilo z eurofondov, inak by to tu 20 rokov vyzeralo stále rovnako, no to je tu všetkým očividne jedno.
V stredu som sa k starým rodičom ešte skočila rozlúčiť, čo som myslela že už nebudú do toho ťahať politiku - jasne že ťahali.
Ja mám na fb bývalé spolužiačky, spolužiakov odtiaľ, čo podobné veci šíria a veria im, neriešim. Ale úprimne sa cítim sklamaná, že všetkým tým veciam verí väčšina mojej rodiny, že im 95. diskusia o politike kde si len navzájom pritakaju, bola dôležitejšia ako normálne rodinné posedenie. S nostalgiou spomínam na stretnutia, pri ktorých sme sa bavili o tom čo má kto nové, aké má plány, zážitky, proste príjemné veci. Navyše si uvedomujem, že starí rodičia už majú nad 70, nebudú tu večne, a miesto toho aby si užívali dôchodok, tak sa obklopujú samými hlupostami. Myslíte že sa to časom zmení alebo si len treba zvyknúť že takto to teraz je ..

Strana
z3
mizoko
13. apr 2024

@miriam11 Koho a ako som urazila? Čím prosím? Napíš nech viem čoho sa vyvarovať. A koho hejtujem? A dokonca že opäť a znova 🤣 nič nepodsuvam a ani neurazam. Kde si videla v tom čo píšem urážky? Písala som,že sa k videu nevyjadris a ani si sa nevyjadrila. Ale opäť to prekrúcas na inú tému. Vraj urazam. A čím? Pokiaľ čítaš čo píšem tak uvádzam,že na oboch stranách je problém 😌 takže podľa teba asi hejtujem obe strany keď to,že napíšem ako to je tak niekoho urazam a hejtujem. Ukľudní sa

gribka1
13. apr 2024

Nikto tu netvrdí, že si ficovolič, ale toto čo je tu, mne nepríde agresívnejšie ako to čo zažívam ja sama s ficovoličmi. A možno je to len jednotlivcami. Ako na jednej strane tak aj na druhej. Ale stalo sa mi osobne, že som debil (to je to jemnejšie), lebo nevolím dnešnú koalíciu.

tiika
13. apr 2024

@autorka Dôvod je zrejme taký ako opisuješ. Aj starší ľudia túžia po zábave, uvoľnení, ešte nejakej sebarealizácii, mat na niečo vplyv, vyjadriť svoj názor, no príležitosti a prostriedkov im ubúda.
Tieto debaty o politike ich bavia, sú vzrušujúce a zároveň dostupné. A zial je to aktuálna téma. Stále sa tam niečo deje. To je podobne ako keď sa babky bavili o nejakom seriály a bytostne to prežívali.

Co by si mohla urobit je, hovoriť o sebe, ako sa cítiš, trapis a robíš si obavy. Povedať im o tom, ako ti chýbajú vase rozhovory o rodine, práci, blízkych, že túžiš vedieť ako sa majú, ako prežili deň. Že oni znamenaju pre teba viac ako politika, je ti smutno za vasimi inými debatami o živote.
Len uz je potom na každom, či sa nad tým zamyslí a rozhodne sa to zmeniť.

Strana
z3