icon

Budú sa rodinné vzťahy vrátiť do normálu?

12. apr 2024

Ospravedlňujem sa za ďalšiu politickú tému, chcem sa asi len vyrozprávať. V sobotu ráno som po dlhšom čase prišla do mojej rodnej dediny na predĺžený víkend, do stredy som mala voľno. Aj kvôli voľbám, ale samozrejme som aj chcela vidieť rodinu, stráviť pár dní v dome miesto bytu. Starí rodičia bývajú hneď vedľa, čiže som chcela ísť pozrieť aj ich, v detstve mi boli ako druhí rodičia.
To, že môj otec ma veľmi proruské názory a nie je s ním o politike reč, to viem už dlhšie - tým, že ma má rád, tak ma akceptuje a proste sa o tom nebavíme. Čo ma však prekvapilo boli starí rodičia, ktorí politiku nikdy nejako neriešili. Hneď druhá otázka, koho som volila. Následne monológ, že či som sa zbláznila, či chcem aby strýko a bratranci išli umrieť na Ukrajinu. Vysvetlila som čo sa dalo, no aj tak pokračovali. Dedo začal riešiť "teplých", k čomu som sa nevyjadrovala vôbec, tak si to len nejak "šomral" pre seba. Každá druhá téma, ktorú som sa snažila začať, skončila pri politike či kadejakých konšpiráciach. Čo som myslela že bude príjemná návšteva, tak sa zmenilo na prednášku konšpiracii od výmyslu sveta. Na druhý deň už boli výsledky volieb, k starým rodičom prišli na návštevu strýko a teta s rodinami, tak som sa tam poobede zastavila s mamou aj ja. Od začiatku do konca posmešné komentáre, tentokrát už aj od strýka ktorý sa nejako snaží dostať do lsns ak som tomu správne pochopila - jeho dvaja synovia zdielaju jeho názor aj keď sú to mladí ľudia. Nemalo zmysel akokoľvek argumentovať, tak som proste tie témy či otázky vždy len nejako odbila. Na to, že sme sa naposledy videli tuším cez Vianoce, tak som sa o rodine nedozvedela skoro nič, lebo sa riešili "dôležitejšie" veci, napríklad ako nás EU chce postupne otráviť ukrajinskou múkou.
Mama mi potvrdila, že toto je už niekoľko mesiacov, ale že však "v niečom aj majú pravdu"... Po celej dedine sú tabule čo všetko sa spravilo z eurofondov, inak by to tu 20 rokov vyzeralo stále rovnako, no to je tu všetkým očividne jedno.
V stredu som sa k starým rodičom ešte skočila rozlúčiť, čo som myslela že už nebudú do toho ťahať politiku - jasne že ťahali.
Ja mám na fb bývalé spolužiačky, spolužiakov odtiaľ, čo podobné veci šíria a veria im, neriešim. Ale úprimne sa cítim sklamaná, že všetkým tým veciam verí väčšina mojej rodiny, že im 95. diskusia o politike kde si len navzájom pritakaju, bola dôležitejšia ako normálne rodinné posedenie. S nostalgiou spomínam na stretnutia, pri ktorých sme sa bavili o tom čo má kto nové, aké má plány, zážitky, proste príjemné veci. Navyše si uvedomujem, že starí rodičia už majú nad 70, nebudú tu večne, a miesto toho aby si užívali dôchodok, tak sa obklopujú samými hlupostami. Myslíte že sa to časom zmení alebo si len treba zvyknúť že takto to teraz je ..

Strana
z3
katkaseiner
12. apr 2024

obavam sa ze tato krajina rozdelila ludi do 2 taborov...
Idealne je nerozpravat sa o politike ale chapem z prispevku ze si sa o to pokusila a neslo to...
Asi by som obmedzila navstevy keby som sa necitila pohodlne... ine mi nenapada. Zial kazdy ma narok na nazor a zial nie kazdy 'vidi' pod tie titulky ktore su vysmechom, zial pre nevedomych/jednoduchsich ludi je to pravda... aj mne je smutno kam sme sa dostali a najhorsie je ze toto tu asi nikdy uz lepsie ani nebude...

hiro
12. apr 2024

No. Otcovi sa pokazil notebook par rokov dozadu a bolo po. Uz nic z toho ani nespomenie. Mama dostala novy telefon a vpadla to toho naplno. Nespi do 3-4 rana rana co musi zistit vsetky mozne konspiracie od plochej zeme, ufoncov co tu zili, nasich predkov velkych ako 10 poschodova budova po cervy a popreposielat to kade tade...

basulaak
12. apr 2024

Asi tolko k tomu. Treba im hlboko v sebe, v dusi odpustit ich sprostotu.

autor
12. apr 2024

Tak oni majú smartfóny aj notebook, wifi, trávia podľa toho čo som počula dosť času online. Príde mi, že tým žijú, lebo na dôchodku ani nemajú veľmi čo iné robiť, o nič nemajú záujem. Stretávajú sa so susedmi, ktorí sú názorovo na tom rovnako, v podstate ako väčšina dediny.

paradajkova
12. apr 2024

Bohuzial ako spolocnost sme zaspali, nevieme ochranit ludi pred dezinformaciami. Idealne kto este moze, vzdelajte starsiu generaciu o tom ako funguje internet, ako funguje facebook. Prejdite si s nimi co na facebooku followuju. Follownite im aj nazor “druhej strany” a idealne ludi co sa venuju vyvracaniu hoaxov. Ak mozte kupte predplatne normalnych medii, kde sa pod clanky podpise realny autor.

suzitok
12. apr 2024

Ja mám rodičov vo veku 70+ a oni sú dva tábory, každý z nich má iné politické názory a protirečia si...nerozumejú tomu ale absolútne, veria vždy najväčším bludom a fakty sú výmysel..mama zvykla byť megaaktívna, zdieľala na Fb kadečo, preposielala, posielala linky, išla do hádok s diskutujúcimi, pravidelne jej blokovali príspevky, tak som ju vystrašila, že jej príde domov NAKA, inak sa to zastaviť nedalo, odvtedy je kľud.

dadis
12. apr 2024

@paradajkova Moj otec (67) FB nema, rad pozera diskusne politicke relacie, chodí na protesty, volil
Korcoka. Mama (66) volila Hlas a myslim, ze hodila hlas aj Pellegrinimu. Povedala, ze to je aj tak jedno, ze kradnu ti aj ti. Tazko vysvetlis...a ma FB. Pozerala som jej feed, nemala tam ziadne konspiracne clanky..ale tak vies, asi z casu na cas niekto z jej znamych cosi prezdiela..

jana_eyre_2
12. apr 2024

Desivé je to veľmi.. vidím to tak, že je viac typov skupín ľudí.. napríklad mladí, extrémni, ktorým toto bolo vždy blízke.. sú mladí a starší, ktorí vedia kriticky myslieť a vidia všetko tak ako je.. potom aj medzi staršími sú extrémisti, ale v oveľa väčšej miere je podľa mňa ľudí tak, čo sa dali opantať propagandou.. poznáte to, 1000x opakovaná lož sa stáva pravdou.. tak presne to sa deje, ľudia sú už tak zblbnuti sociálnymi sieťami, tým čo im tam denno denne beží že si začali myslieť že to je pravda.. pred voľbami sa mi denne ukazovali nejaké dezolatne videa a statusy, ktoré som v živote nevyhľadávala, nikdy som nesledovala a predsa som to tam mala.. keď človek bez kritického myslenia toto číta denne, strhne ho.to, bez ohľadu na vek.. skôr s ohľadom na mentálne schopnosti uvažovať v súvislostiach..

Ak mám byť úprimná - nie nemyslím si že sa toto v dohľadnej dobe zmení.. neviem čo s tým a veľmi ma to trápi, najmä preto, že sa to dotýka ľudí ktorých mám rada..

Práve pre toto sme svojim rodičom už dávno mali vysvetľovať nástrahy internetu.. možno ešte viac ako deťom.. lebo ich to strhlo na plno..

chodec15
Odpoveď bola odstránená
mandzula
12. apr 2024

Neboj, nebude to trvat vecne, proste si prisla v case, ked tato tema rezonuje, casom to ustane a kazdy si bude dalej zit ako predtym.

thekacicaa
12. apr 2024

Nastastie nemam v okoli ziadnych extremistov. Ale ti z mojho okolia, co volili Pelleho, ho volili preto, lebo sa o politiku vobec nezaujimaju, nepozeraju spravy, nevedia o jeho ani Ficovych kauzach, ani nic o ich kampani. Volili ho, lebo to bolo jedine meno, kt. poznali. Kedze sa o politiku nezaujimaju, o Korcokovi nic nevedeli, ani si nezistovali. Staci, ze videli nejaky blby koment na fb a to im stacilo na to, aby ho nevolili. Zial aj takito ludia sa podielaju na buducnosti nasej krajiny. S kamaratmi sa vieme bavit o politike bez toho, ze by sme sa hadali, aj ked kazdy volime inak. Nie sme extremisti a to ako volime, nic nemeni na tom, kym sme alebo co sme spolu prezili.

veronka1996
12. apr 2024

Ja som s členmi rodiny, ktorí volia Smer / Hlas / Republiku / ĽSNS / Harabina prestala komunikovať a spálila som všetky mosty. Považujem ich za mentálnych kriplov, hlupákov, dezolátov a tým pádom nemá zmysel sa s nimi ďalej poznať. Od tej doby som kľudnejšia, spokojnejšia.

nikaeli
12. apr 2024

Kedy? keď sa ľudia znova začnú navzájom rešpektovať a tolerovať iný názor bez ponižovania, urážania, nadávania. Ja sa v týchto a podobných diskusiách vždy pýtam - kto rozhoduje o tom, čo je pravda? koho názor je správny? jedni volili Fica, druhí Šimečku. Jedni volili Korčoka, druhí Pellegriniho. Jedni sú očkovaní, druhí nie. No a čo? každý môže žiť svoj život tak, ako uzná za vhodné a nik nemá právo ho za to urážať, ponižovať, napádať, .....

wolf_
Autor odpoveď zmazal
gribka1
12. apr 2024

Ľudia to berú osobne. Každý má vlastnú predstavu o živote a ľudia majú pocit, že keď niekto nezdieľa jeho predstavy, ako to má vyzerať, tak je vlastne proti nemu. A tým je vlastne nepriateľ, hlúpy a nechápe nič. Je to primitívne.

aandrea9
12. apr 2024

Zarazila ma veta...jeho dvaja synovia zdieľajú jeho názor aj keď sú to mladi ľudia 🤔 nie všetci mladi musia byť liberáli 🤷‍♀️.... spoločnosť už dávno nie je normálna a ani nebude.

veronka1996
12. apr 2024

@wolf_ Neviem, ako by som ich brala, keby som nevedela, čo volili. Ale v živote žiadne "keby" nejestvuje. Proste to viem, chvália sa tým verejne a ja mám právo mať názor na ich názor, mám právo a slobodu myslieť si o nich, čo len chcem. Ľudia, ktorí veria klamstvám, konšpiráciám, velebia masového vraha Putina, želajú si zničenie Ukrajiny, USA, NATO a EÚ, nenávidia židov, cigánov, Američanov, homosexuálov (hoci žiadneho nepoznajú) a naivne naletia debilným sľubom populistických politikov sú pre mňa ľudský odpad a je dokonca nebezpečné sa nimi stretávať. Tí ľudia sú schopní všetkého, videla so to parkrát na vlastné oči a počula na vlastné uši.

laurita285
12. apr 2024

Hlupáci vždy boli a budú, mávnuť rukou a život ide ďalej. Škoda o tom vôbec diskutovať, aj tak to nefunguje :D

simca06022011
12. apr 2024

V spolocnosti je normalne ze maju ludia rozne nazory, problem zacal, ked ludia stratili slusnost a taktnost. Ja nemam ziadne pravo z niekoho si robit posmech za jeho nazor. Ano mozem sa zacudovat, co aj robim na fore, doma len mavnem rukou nad tym, ale to je tak vsetko.

@paradajkova nemyslim si, ze treba chranit, proste ludia sa nevzdelavaju. Nezaujimaju. Mali by byt uz zdravym rozumoom chraneni pred somarinami. Aby sme v dnesnej dobe nezlihali, museli by sme ludi zavriet do bubliny. Ale do akej? ktora je ta spravna? :D
Kopa dospelych ludi sa uz nijak nevzdelava, necita, uveria kadecomu, kopec uz rodicov, kdeze este stari rodicia atd, nevedia ani ten zakladny zaklad zo zakladnej skoly... Ja si pamatm a to je 30rokov ako moja rodina, kde som prazdninovala, zena, bola cela bez seba kolko toho ako deti vieme, ze ona kopu veci ani netusila/netusi, v nasom veku nevedela nic.A to boli veci pre zivot, o tele, o zdravi,... kde to este hlbsie veci o ekonomike, politike? Nic. Preto bol dlho hviezda zenskych srdc "Vladko", tak ako potom "Robko"... zaklad bolo mat dostatok financii na vydavky mesacne a rezervu si tvorit, to ovladali a potom sa nejak pretlkli. Takym ludom nevysvetlis, maju na to iny pohlad alebo na to nemaju kapacitu.
A potom je este jedna skupina, co vsetko nove odmieta, nove postupy v lieceni, nove postupy v skolstve, tolerantnejsie spravanie = ved my sme to museli takto = aj vy to prezijete takto. A riesit vsetko a vsetkych, ale len recami = skutek utek. Aj keby napr im nevadilo nic a chapu nove casy. Ale najlepsie je vsetko po starom.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
andreakotesova
12. apr 2024

@aandrea9 liberálnejšieho (budúceho) prezidenta sme veru ešte nemali... 😅

anomylka
12. apr 2024

A mozno si divna zrovna ty. Na dedinach sa hlavne ludia snazia zit ako niekedy. V zahrade, bez materializmu, len to co hlavne potrebuju. A vidia co sa deje, ci uz umelym pocasim, alebo tlacenim do zivota bez hotovosti. Vy v tych mestach vacsinu casu travite v robote, kurence podla niektorych deti sa uz vyrabaju v supermarketoch, lgbti+ je normalna... vytiahnete mobil, zaplatite, nerozmyslate ze ked vas vypnu zostanete o hlade. Nerozmyslate co vam serviruju vo fastfootoch, odkial su suroviny. Nie, nie je to normalne, je to chore. A ludi co chcu zit uplne obycajny zivot, co uz ich prestalo bavit to neustale masirovanie mozgov hlavnym prudom, nazyvate divnymi. Konspiratormi a inymi superlativami. A ano, na dedinach uz maju ludia plne zuby ked ich niekto tlaci stale do niecoho co nechcu. Mne je jedno co si robite v tych korporaciach, pod umelymi ziarivkami ako ked sa nasvecuju vyliahnute kurence. Hlavne prestante urazat ludi s inym nazorom len zato ze pouzivaju hlavu a neplnia slepo prikazy.

gribka1
12. apr 2024

@anomylka Nepochopila som ťa, prepáč. Čo bráni ľuďom žiť v súlade s prírodou v rodnej dedinke? Pestovať, chovať, žiť bez materializmu. Keby každý, kto žije v meste sa sťahoval na dedinu, naša krajinka by nestačila. A keď si myslíš, že keď v meste niečo vypnú, vy budete v bezpečí, tak to si na omyle. Všetci prídu a vyrabujú vám tie dvory. Treba pochopiť súlad mesta a dedín, nie myslieť si, že ľudia v meste sú sprostí a ľudia na dedine jedia s vlastnými plodmi aj múdrosť.

mandzula
12. apr 2024

@anomylka mas velmi skresleny nazor ako na ludi zijucich na dedinach, tak sj na tych, co ziju v mestach. 42 rokov som zila na dedine, teraz rok v meste a az taky obrovsky rozdiel nevidim, pretoze uz ani v tej poslednej dedine to nie je o absolutnej sebestacnosti a o tom, ze si ludia poradia, ked, ako ty pises, ich vypnu. Ak, samozrejme, nehovorime o par rodinach zijucich niekde v Zajezovej.
Na druhej strane vsak rozumiem tvojej frustracii, kedze z kazdej strany pocuvame o tom, ze ruralne prostredie volilo zlo a je hlupe a mestske dobro a je mudre, to popravde nasiera aj mna, lebo ludia sa tym delia na dobrych a zlych, ktorym treba odobrat volebne pravo, ak nie aj obciansky preukaz.

autor
12. apr 2024

@anomylka je to len pár rokov čo som úplne mimo rodnej dediny, no a takáto idylka o pestovaní a chovaní tam fungovala keď som bola malé dieťa (tak 20+ rokov dozadu). Posledných dajme tomu 5-10 rokov sa to naozaj drasticky zmenilo, celý ten životný štýl tam. Starí rodičia pravidelne robia obrovské nákupy v supermarketoch, žijú možno ešte konzumnejším spôsobom, lebo si to zrazu môžu dovoliť, hodiny trávia na internete, majú kanály od výmyslu sveta. Už to nie je tak, že do pozadia hra rádio s ľudovkami, so susedmi sa už nevedú diskusie kto má aké plemeno králika či kde kúpiť najlepšie zemiaky na sadenie, ale či videla suseda najnovšie bez servítky alebo čo ktorý politik včera v diskusii povedal. Áno, na jednej strane je tam napr. strach z umelých potravín a LGBT, na strane druhej si veselo nakúpia 6x2l fľaše Coca-Coly a sledujú relácie, ktoré im podsúvajú najextrémnejšiu vzorku lgbt komunity, kvôli sledovanosti samozrejme. Oni by si kľudne mohli užívať dôchodok v kľudnom prostredí a oddychovať obklopení prírodou, no bohužiaľ, technológie sú zaujimavšie a na rozdiel od malých detí, im to veľmi regulovať nemôžeme.

judar
12. apr 2024

Zial toto je tu minimalne 4 roky....az ne 5....ako zabili kuciaka z toho pohorsena spolocnost, dotoho korona panika strach tlacenie pod ihly, vojna zas panika strach rakety sem padnu, dalej neviem koho to zabili vo vazeni, matovicove blbosti, zastreleni homosexuali a podobne....tu je rozdzubana spolocnost lebo vsade v radiach,v tlaci, v televizii este aj na internete sa vselijake informacie vselijako podsuvaju a ludia to zozeru zial bohu aj s navijakom ...a najhorsi je natom ten fakt ze ked je tomuto clovek dlhodobersi vystaveny ma to na neho vplyvbez toho aby si to uvedomil a kazdy len nadava na slovac...

maranco
12. apr 2024

Najbližšiu dobu sa bude situácia zhoršovať až po kritickú úroveň, potom nastanú veľké zmeny v spoločnosti, doterajšie istoty skrachujú a nastane celková zmena vládneho systému. Až potom bude spoločnosť postupne spieť k normálu. Ľudia už nebudú riešiť vojny, násilie ale budú sa učiť žiť v súlade s prírodou bez drancovania Zeme.

luccija
12. apr 2024

Tá dedina a údržba rodina, ktorú si si pamätala už nie je.Minule som čítala dobrý článok nielen mladí ľudia sú závislí na technológiách, ale hlavne seniori.Necitia sa osamelo sú na stránkach o varení, zahradniceni, alebo politika a prudia.A potom sa doma hádajú.Volakedy sa seniorky rozprávali pred domom teraz sú na FB🙂zmenilo sa všetko trávenie času atď...no a hlavne, že poniektorí veria bludom, ktoré sa tam píšu.
@anomylka to naozaj?z mojich skúseností práve tí, čo bývajú na dedine musia mať to, čo aj susedia a ešte lepšie, väčšie, drahšie a pod...

dannieja
12. apr 2024

Ľudia nevedia a mnohí ani nechcú vedieť kriticky myslieť. Nevedia posúdiť, čo je pravda a čo hoax. Nepýtajú sa múdrejších. Nečítajú múdro. Nehľadajú pravdu. Stávajú sa tak ideálnymi príjemcami bludov, čo nám tu šíria ficovci a putinovci. Je neuveriteľné koľko hlupákov na Slovensku žije. Voľby čo voľby to vidíme. Ako mohol niekto uveriť takému ničím nepodloženému bludu, že Korčok je nejaký vojnový štváč? Mne sa nad tým rozum zastavil. Do M. M. Šimečku sa navážali, keď povedal, že Slováci sú zbabelý národ. Ja by som povedala, že predovšetkým veľmi hlúpy národ. Česť výnimkám, ktorých nie je málo.

kristiii
12. apr 2024

@nikaeli nevolila som Šimečku, nie som ani očkovaná, napriek tomu som odmietla voliť "Fica" a volila som Korčoka...do ktorého kastlíku teda podľa teba spadám?
@anomylka a v tej svojej záhrade, bez materializmu, kde si ty spoznala slová ako fastfood, umelé počasie, LGBT..? 🤔

Strana
z3