icon

Budúcnosť - nahradí nás technológia?

12. okt 2023

V dnešnej dobe možeme vidiet vysoky narast technologii, umelej inteligencie, strojov a podobne. Myslite že nas tieto stroje nahradia? Myslite že v blizkej alebo dalekej buducnosti už povolanie predavacka, taxikara, učtovnikov a podobne profesie ktore teoreticky vedia nahradit stroje, technika počitace zaniknu? V každom obchode už vidim samoooblužne pulty, v zahranici su taxiky bez šofera, AI ktore už vie všeličo a o par rokov verim že nahradia aj grafikov, dizajnerov a roznych počitačovych expertov, samozrejme vzniknu aj nove prac. pozicie, predsalen niekto tieto stroje musi vytvarat, opravovat a tak… ale Ktore povolania nezaniknu? Ktore tu budu napriek technologickemu vyvoju? Čo budu robiť naše deti, vnučata? Mam pocit že také to scifi kde sa vravi že nas ovladnu roboti aj príde. Bude dostatok prace pre ludi? Ved stroje za nas už aj varia, upratuju, v podstate robia skoro všetko a v zahraniči je to ešte na vyšsej urovni. Je to zaujimava tema

slniecko5
12. okt 2023

Nikto zatiaľ o prácu kvôli AI neprišiel , ale museli zvládnuť výzvu na preškolenie sa. Takže neustále vzdelávanie.

bloger
12. okt 2023

S tých odborov určite nejaké programovanie. Alebo jednoducho celkovo IT.

dominikamacakova
12. okt 2023

Opýtaj sa UI

amelie2017
12. okt 2023

Tak prekladatelstvo podla mna nezanikne. Je nieco ine prekladat odborny text a nieco uplne ine prekladat beletriu. Tam ziadna technika nepomoze. Prelozit knihu je velmi narocne, ak chcete zachovat rovnaky styl, akym ho autor napisal.

nicicka
12. okt 2023

Umelecká sféra ako herci a hudobníci nezaniknu. Kultúra bude vždy kultúrou.

timea301196
12. okt 2023

Áno určite nás nahradí aj účtovníkov aj grafikou. UI zatiaľ nie je tak inteligentná ale časom sa Toho veľa naučí… postupne nás nahradí…sladké zlate remesla ale murár, pekár a pod…

timea301196
12. okt 2023

@timea301196 aj tie zadávané dáta bude časom zadávať ui 🙂

tenerifka
12. okt 2023

@amelie2017 len ci budu taketo knihy vobec mladu generaciu este zaujimat....

subartic
12. okt 2023

@timea301196 mňa by zaujímalo ako také UI zhodnotí percento dokončenia stavby , alebo ako zhodnotí rizikovosť vymoženia pohľadávky , ako určí či pohľadávka je prihlásená v konkurze a včas , mieru rizika a množstvo vecí. Niektoré veci sa jednoducho nahradiť nedajú .
Alebo ako určí miesto dodania služby, miesto kde sa tovar začal nakladať k preprave.
Vždy tu musé byť niekto kto tu bude myslieť , UI bude tak maximálne vyhodnocovat.

queen_mary
12. okt 2023

AI taxikarov uz testuju v usa. Milan Dubec ma o tom post na intagrame

autor
12. okt 2023

@timea301196 tak tak, bohužial, už teraz treba rozmyslat co dalej

wiwi28
Autor odpoveď zmazal
muchotrafka298
12. okt 2023

Doba ide dopredu a bohuzial, niektori sa s tym nechcu zmierit. AI je len jedna z veci, ktore nas cakaju v buducnosti. Firmy si uz teraz buduju oddelenia, ktore sa AI budu zaoberat. Ja osobne si myslim, ze niektore profesie proste zaniknu, lebo AI ich bude vediet nahradit. Ved uz teraz maju niektore restiky tie male roboty, co roznasaju jedlo. Nebude treba obsluha. Detto pokladnici. Uz dnes mame skoro vsade samoobsluzne pokladne, kde si tovar namarkujeme sami.

autor
12. okt 2023

@muchotrafka298 V inych krajinach su AI taxiky, tie pokladne, robo čašnici a dalšie ine… na slovensko sa to dostane , aj ked neskôr ale dostane… no čo potom s takymi obyčajnymi ludmi bude? Nie každy bude snaď technik, programator a podobne…
a remesiel tiez vela neostane

katkadud
12. okt 2023

@amelie2017 tak práve preklad je úplne krásny príklad kde AI je implementovaná už teraz, či už ide o odborný preklad alebo aj umelecký. Veľké prekladateľské firmy ktore sa zaoberaju prekladom k filmom atd samé testujú AI.
AI si "nastuduje" východiskový materiál a vie napodobniť štýl lepšie ako človek. Ved aj obyčajná appka vie napodobniť umelecký štýl, čo ešte tie sofistikované programy.
Ale určite nejaký človek kontrolór tam ostane, ale pracnu robotu bude kľudne za neho vedieť robiť AI

stanulienkat
12. okt 2023

Kde existuju taxi bez sofera?? Podľa mňa to nikde legislatíva ani len neumožňuje.
Určite veľa profesií zanikne, ale vznikne mnoho úplne nových, tak ako je tomu aj teraz a celý život sa to vlastne od počiatku a vynálezu kolesa dialo. Pokrok je taký, že vždy vznikne mnoho veľmi dobrých a užitočných vecí a tým pádom aj mnoho zanikne. Od nepamäti si ľudia radi zľahčovali robotu. A ako vidíme, práce je všade dostatok, napriek tomu sa ľuďom nechce pracovať. Takže tieto miesta bude musieť niekto obhospodarovať.

hiro
12. okt 2023

"Bude dostatok prace pre ludi?"
"ale ide o počet tych pozicii, nebudu potrebovat tolko tych ludi, bude možno stačiť 5 ludi na tie stroje, kde normalne by pracovalo aj 50 ludi"
Uz som to aj inde spominal - v minulosti pracovala mozno polovica Slovenska v polnohospodarstve. Kopali motykami. Dnes je to par desiatok tisic ludi. Traktor co sam beha nahradil 1000 ludi s motykou.
A co sa stalo? Ludia zacali vykonavat inu pracu - vtedy bola jedna kadernicka v meste - teraz je ich sto.
Tak to bude aj v buducnosti.

hiro
12. okt 2023

@stanulienkat Existuju, v USA operuju v zopar mestach zo 2-3 spolocnosti a nejakych dalsich 11 tuto sluzbu zatial testuje.

elanor
12. okt 2023

ze chudery predavacky... Preco? Lebo samoobsluzne pokladne? Akoze vazne? Ved tie pokladne viac nefunguju ako funguju, v jednom kuse tam musi behat pracovnik(cka) potvrdzovat, opravovat, restartovat.
Okrem ineho 99 ludi zo 100 je lenivych a neschopnych si nablokovat nakup sam. Prva polovica je leniva a namyslena, lebo preco by to mali robit, oni su pani, nech ich obluzia. A druha polovica je neschopna pohnut rozumom a pritom by stacilo len citat a rozmyslat - jeziiis nablokujte mi to, ja to nevieeeeem....
Za dalsie, kto by ten tovar vylozil, dolozil, ponukal, krajal atd atd.....
Takze ani o tie "chuderky" predavacky osobne nemam strach.

valeria_h
12. okt 2023

Ja som nedávno písala, že nahradí takmer každého a pustili sa do mňa, že preháňam. Každopádne nahradí skoro každého a myslím, že ľudia budú nezamestnateľní.

autor
12. okt 2023

@stanulienkat neviem kde presne su tie taxi, len viem že su, aspon teda testovacie minimalne

autor
12. okt 2023

@hiro no lenze ked bude tolko ludi robit to iste ako sa uživia

autor
12. okt 2023

@elanor tak ano ludia su lenivy a pokladne sa kazia ale podla mna to aj tak tie reťazce potravin spravia že samoobslužne všade a par predavačiek na pomoc, vykladanie, ale pár z nich o pracu pomaly pride

autor
12. okt 2023

@valeria_h Tak nenahradi to uplne každeho, lebo kozmetička, kadernička, elektrikar, a taketo rozne povolania si myslim že by ostali ešte nejaku chvilu… ale aj tych bude tak vela že bude velka konkurencia… + IT sa rozrastie, ale ano zanikne toho velmi vela , no dufajme že to nebude tak skoro na slovensku….

muchotrafka298
12. okt 2023

Co sa tyka tych obchodov, vacsinou chodim do Tesca alebo Lidla. Funguje 1 klasicka pokladna a uz len samoobsluzne. Cize kto chce, stoji vo fronte cez pol obchodu. Komu nevadi nablokovat si, ten skusi samoobsluznu. Nebude treba 10 pokladnikov napriklad, postaci 1 na pomoc s pokladnami. Alebo casnici, donesie robot.

autor
12. okt 2023

@muchotrafka298 tak tak… len čo potom s ludmi… taka predavačka čo robila 20 rokov ma 40 dajme tomu, pojde robit IT? Co bude s ludmi ked nebudu miesta… kto im bude platit

muchotrafka298
12. okt 2023

Ked sa bavime o Slovensku, tak sem toto urcite nepride tak skoro.

autor
12. okt 2023

@muchotrafka298 to ano. slovensko je pozadu samozrejme, ale pomalinky sa posuvame, nevravim ze o rok o dva pridu o pracu ludia
ale o takych 20 by to už možne bolo či nie?

valeria_h
12. okt 2023

@autorka Ako som písala, ľudia budú nezamestnateľní. Z čoho budú žiť, to netuším.

tahomi
12. okt 2023

Ja som lekar a o pracu sa naozaj nebojim. Ci AI, ci vojna, ci kovid, lekarske povolanie bude vzdy potrebne.