Byt alebo dom
maminy, ktore ste riesili situaciu ohladom byvania byt alebo dom a presli ste si z fazy vlastneho byvania v byte do fazy dom poradte mi... momentalne sa nam naskytava prilezitost kedy by bolo realne prestahovat sa cca do roka /i ked chapem ze je to este daleko a vela veci sa vie aj samo vyfarbit casom.../ z bytu do domu. ten dom by nebol na hypoteku bol by v podstate nas. novostavba /este nic konkretne maximalne lokalita len chcem uviest do situacie.../no problem je v tom, ze nie sme extra stotozneni s manzelom. respektive verim, zeby spravil to co chcem ja ale ja nechcem nic nasilu a chcem aby bol aj on stastny..sme mestski a dom, kt. by sme riesili by musel byt na skok od nasho mesta kde byvame cely zivot. nic daleko. isto nie zapadakov. nikdy sme v dom e nebyvali a verim, ze si to realne neviem teda predstavit no mna uz dlhsie, teda par rokov, laka prestahovat sa do domceka. mat vlastnu zahradku pre nas rodinu. nic velke luxusne normalne maly bungalov s posedenim vonku, deti bazenik, altanok, maly psik pre deti....klasicka rodinna pohoda. lenze moj manzel, hoci sa mu tato predstava tiez paci, tvrdi, ze to je fajn teraz ked su este deti "male" /dve mame 2 rocneho a 6 rocnu a najstarsia je 10r./ ale uz co chvila zacne to, ze ta najstarsia chce do mesta s kamoskami....ma kruzky zusku v meste...ze je to otazka par rokov a budem chciet ist spat. ak by sme ostali v byte vieme si zabezpecit veci, ktore by sa pri dome /novom nie na hypot.uvere/ nedali, cize dovolenky, bokom peniaze, lepsi zivot...nevymyslam somariny som skutocne vdacna za to, ze mame "len taketo problemy" a ak by sme sa aj neprestahovali svet sa nezruti. niekto naozaj nema ani na uver vlastne byvanie. som stastna za to, ze su deti zdrave a su to fakt somariny...len som to vsetko chcela pre deti, pre nas ako rodinu...ak mi rozumiete...alebo radsej ostat v byte a riesit chatu? uz aj to nam napadlo. len zas ked si pozerame nehnutelnosti vhodne na takyto ucel tak tie ceny su take ze ak si zratam cenu bytu a chaty mam ten dom, cize som tam kde som bola bez tej bocnej rezervy atd...teda vsetko ma aj svoje vyhody aj nevyhody aj byvanie na sidlisku aj v dome aj mat chatu...ako ste to riesili vy a ste spokojne? alebo ste menili naspat?
@misinka0611 ja byvam so svokrovcami na dedine cize ten klud nemam ale da sa, ale aj ked mame na dom aj pozemok nechce sa mi vyhadzovat tolko penazi, ked sme prerobili uz vrch a aj zena ma tu v dedine pracu cize zobral som dochadzanie na svoje plecia...pol zivota precestujem...co uz😉
Nečítala som diskusiu. No ja ja so svojím názorom na tému dom vs. byt prikláňam k názoru tvojho muža. Ešte by som dodala, že tá vidina o bazéne a psovi je pekná, ale presne. Zachvíľu začnú deti chodiť do mesta von, na krúžky, vy budete vlastne ich šoférom. Odvezieš na krúžok, počkáš niekde na káve hodinu a späť odviezť domov. Máte tri deti, takže neviem či vám ostane veľa času na ten bazén. A je to pekná predstava, ale tak na dome stále čosi treba, kosiť, o bazén, niečo sa pokazi, musíte to riešiť vy, tam (bohužiaľ) nie je žiaden správca čo všetko vybaví ako v bytovke. Kukala som tvoj profil, vidím, že si z Košíc. Neviem ako je to tam s dopravou v rannej/poobednej špičke. Ale u nás tie satelitné mestá pri Bratislave je katastrofa. Niekedy keď idem v špičke tým smerom, tak ja len nechápem ako ľudia toto môžu absolvovať dennodenne dobrovoľne. Domov cestuješ hodinu, prinajlepšom. Ja si to neviem predstaviť. Skončím v práci o štvrtej, pre deti, domov v špičke. No prídem domov o šiestej. Na bazén a relax moc priestoru nie je. Mňa skôr láka pekný útulny byt na skok od práce/škôlky/priateľov a rodiny a keď tak, tak nejaká malá chatka s malým pozemkom na víkendy, tak hodinu-hodinu a pol od nášho mesta. Ale tak to je vzdialená méta 🙂
@hellwant lebo je to divne, zapojila som sa do troch, možno štyroch diskusií, nie som na koniku stále a všetko vieš 😊. Ale pre upresnenie. Dom sme predali ako realitka a auto má cez 5 rokov, čo som tiež písala, čiže nemusí nikto.nič závidieť 😂😊. A predstav si, mám aj chlapa aj deti 😱.
byvame v panelaku , mojim snom je dom..ale..ak uz nanho budem mat jednoznacne v meste, pozemok idealbe 500m2, ziadne velke pestovanie, mala zahradka na sezonnu spotrebu,nesla by som do rekonstrukcie, ale nove podla nasej predstavy...v mojom okoli mam znamych ktori odisli do domu mimo mesta ale 90 % male deti - skolkari a potom druha skupina ktora sa prave z tych domov mimo mesta vracia koli starsim detom do mesta a hladaju byty s terasou...pubertak ti zvysoka kasle na zahradu, ranajky na terase , dolezitejsie je pre neho nieco ine..vidim to na mojom, staci ze chodi na 8 rocne gymko na opacny koniec mesta, vacsina spoluziakov a kamosov byva pri skole a uz riesime ze chce chodit s nimi von, no bezne cez tyzden to nejde...kamoska uz teraz riesi ako sa jej podari zladit 3 a 3 kruzky deti aby nechodili domov 15 km od mesta kazdy den vecer ked sa pozbieraju a nemali tam prestoje...vsetko ma svoje + aj -, ja za seba ak uz aj mimo mesta do domu tak ked budu moje deti starsie a nebudu zavisle od mojho vozenia autom..
Podla toho co pises a ako vahate, skor by som sla do chaty vo vasom pripade. Domcek je fajn, ked si zozeniete taky s malym pozemkom o ktory sa nebudete musiet prehnane starat ale budete musiet mat na pamati, ze dom je vzdy taka "diera" na peniaze (aspon u nas to tak je). Pokial nie ste na to pripraveni a uz teraz mate pochybnosti ci vam v buducnosti nebude treba sa znovu stahovat spat na byt, riesila by som urcite chatu, kde budete mat pocit, ze si oddychnete na chvilku od mesta, deti sa vyblaznia ale nebudete musiet mat na danu stavbu take vysoke naroky atd ako by ste museli mat v priapde stavby urcenej na celorocne byvanie.
Ja jednoznačne dom ;). Ten pokoj, kľud, grilovačky, priatelia, deti, kamaráti, cyklotrasy ... nemenila by som nikdy. Spi u nás synov kamarát, dcéra spi u kamarátky ... niekedy sa stane že je u nás aj 10 deti, inokedy žiadne ani len to moje lebo je u sesedov ;) ALE !!! V bežnom školskom roku som taxikár :( 3 deti, škola, Skolka, krúžky :(((( Náročné, veľmi a to ešte odchádzam do prace a z prace v hodinových kolónach :( Ale aj tak by som nemenila ;)
asi to dosť závisí od osobných preferencií, ale výhody a nevýhody sú celkom dobre zhrnuté na tomto blogu https://byval.sk/blog/byt-v-meste-vs-dom-v-sate...

@hellwant Súhlasím. Keby to bolo tak jednoduché vyberať si kam ist bývať ale ja som rada aj za nas dom kt. nie je priamo v meste ale 5km. od okresného mesta 🙂 Na dom v meste my nemame 🙂 Preto odchádzame ale som vdacna aj za dedinu lebo veľa ľudi býva so svokrovcami a my mame ten svoj kľud 🙂