Byt verzus dom
Ahojte. Hladam skusenosti hlavne tích, co si presli byvanim aj v dome aj v byte. Ktore z vlasnej skusenosti odporucate a preco? Take, ze mozem pit kavu na terase na mna nezaposobi :D
Aktualne byvame v 4i byte, a mame moznost kupit pozemok na stavbu domu. Vzdy som tuzila po dome, ale akosi, cim je tato tuzba blizsie k splneniu, zacinam sa toho bat.
Preto prosim pre a proti tích co byvali aj aj a vedia to porovnat.
Velka vdaka 🙏
byvali sme 3 v trojizbaku asi 5 rokov a teraz byvame v domceku a mozem ti povešdat, ze sa to neda porovnat. sice roboty okolo viacej, no aj viacej slobody, uz by som sa do bytu nechcela vratit
dievcata, dakujem za kazdu jednu reakciu. Vlasne ste mi tu napisali, ze mame idealne byvanie, upresnim 😅 Byvame v 4i byte, nie je mega velky, len 86 stvorcov, v panelaku na samom vrchu s krasnym vyhladom... Ano parkovanie je o drzku, ale aktualne kupujeme garaz (uz pomaly rok, lebo garazovy dom este nie je skolavdovany) Okrem toho mame aj zahradku s chatkou na pestovanie zeleniny s ovocnym sadom s asi 30 stromami. Je to super, kym nenapisem, ze zahrada je v takom terene, ze 80 stupnovy uhol a prejst od jedneho zahonu k druhemu celkom makacka. Mame dve male deti 4 a 2 roky, a tie sa tam veru nemozu pohybovat ako sa im zaziada, lebo jeden chybny krok a kotrbalaju sa dole kopcom az k spodnym susedom. Rodi uzasne, manzel sa v nej vyziva, mame vsetkeho, aj paradajky, papriky, uhorky, karelab, zeler........... Tento rok bolo aj tolko ovocia, ze manzel vypalil 4 druhy palenky a stale bolo aj na zjedenie. Takze zahrada je to super ale aj nie (kvoli detom) Ja tam este nemam taky vstah, lebo nemam moznost sa zapojit do procesu, kedze som stale pri detoch,a je to pre mna viac trest tam byt ako uzitok.
Obaja s muzom sme mestske deti, nikdy sme v dome nebyvali. Teda ja som mala tu cest byvat pri byvalom frajerovi asi 5 rokov v dome, ale vtedy som tu robotu okolo tak nevnimala, mali sme ine hobby ako pomahat jeho rodicom. Manzel ale velmi rad kutiluje, sam postavil sklenik, pestuje zeleninu, stara sa o stromy, postavil udiaren vlasnorucne. Vidno ze ho take bavi, ale v byte na to nema priestor. No a zahradu mame aurom tak 15-20 minut. Teda pocas sezony ja s detmi na sidlisku a on na zahrade. A to sa mi nepaci. Byt tam s nim s dvomi krpacami je pre mna trapenie, ale taketo oddelenia su mi proti srsti. Lebo cez vikend rano odide a pride po tme....
Takze v podstate, keby ta nasa zahrada nebola v kopci, ale na rovinke, kde v klude vypustim deti a ja sa mozem hrabkat v zemi, ci lezat na lehatku, tak ani nerozmyslame o dome.
No a ten pozemok, co mame moznost kupit. Je to v podstate v meste, autom 10 minut do centra, ale spada uz pod prilahnu dedinu. Je to uplne na hrane mesto/dedina. Zatial na tej luke nie je ziadny dom, je to v uzemnom plane, ze sa tam budu domy stavat, teda vznikne nova stvrt, novostavby, a teda predpokladam, ze tam nedojdu byvat stari dedincania s hydinou, ale bude to vsetko take (bazeny, travicka, pohodicka) Pozemok nie je maly 900 stvorcov, teda dost miesta ja pre daku pripadnu zahradku, bazen, ci búdu na majstrovanie.
Asi nam velmi pritlacila na hlavu ta corona, ked sme zacali uvazovat o stavbe 😝 Ale mojim hlavnym dovodom bolo, aby sme ako rodina travili spolu cas, nie ze jeden sa vyberie na zahradu a druhy ostava doma. Ja fakt neviem ako dalej 😔
Ja som vyrastala v byte, nasledne sme sa prestahovali a prerobili dom starych rodicov a byvali tam. Bol to velky 3gen. domisko a roboty tam bolo stale. Ci vo "svojom byte" alebo na zahrade, v pivnici, letnych kuchynkach... bol to mega dom a uz len tych 27 okien kym clovek umyl, mohol ist odznova.
Pred par rokmi som sa odstahovala do bytu a musim povedat, ze byt je lepsi pre mna..ale vsetko ma vyhody a nevyhody. Keby som isla zas do domu, tak maly cca100m2 a bez poschodia! Taky maly domcek-bungalov a malu zahradku.
Ja by som asi ostala v tom byte a skor skusila predat zahradu a kupit inu s rovnym pozemkom. Pripadne byt v malej bytovke s vlastnym dvorom. U nasich je vela takych bytoviek, ze 4 byty a kazdy ma kusok pozemku. Lebo kym ten dom postavite, uz mozete realne riesit skolu, skolku a tie decka ten dvor tak nevyuziju.
@rora uplne s tebou suhlasim. Ja som kupil pred niekolkymi rokmi byt v panelaku v Bratislave, zatial sme so zenou nemali deti, tak, ze nam to staci. Ale ako pises, uz nikdy v zivote nechcem mat spolocnu stenu s cudzimi ludmi!! Byvanie v panelaku je hrozne z pohladu zvukov od susedov, neuveritelne nam to vadi, ked clovek chce mat vecer klud a sused zacne v obyvacke cvicit, presuvat kresla, vrzgat po podlahe v kuchyni, do hlbokej noci sa smatle po svojej izbe, pocut kazdy krok.. rano nas zase budia susedia pod nami, co vstavaju o piatej do roboty a trieskaju tam so vsetkym ako keby prerabali byt alebo co.. skratka nemame ziadny klud a neuveritelne nam to lezie na nervy, stresuje nas to.. Mozno keby bol byt na najvyssom poschodi v novostavbe v rohu, aby sa minimalizoval hluk od susedov, tak mozno, ale to si mozem pripravit tak pol miliona eur.. Cize jednoznacne do domu, clovek ma klud kedy chce a mas kus svojho pozemku kde si mozes robit co chces, nebudu ti tam cudzie psy pokladat bomby ako na beznom sidlisku, ktore sa dnes premenili pred vchodmi doslova na psie zachody.. Dom na dedine tiez nie je pre kazdeho, je tam obmedzena socializacia a vacsinou ziadne sluzby..Takisto pozor na bratislavske satelity, je tam kopec problemov od hroznej dopravy, cez nedokoncene / pretazene inzinierske siete a podobne.. Idealne je dom v meste, to sa nam nastastie podarilo kupit dobry pozemok a uz staviame, avsak nie v Bratislave, ale v nasom rodnom mensom meste 100km od BA.. Zivot je o kompromisoch a so zenou sme sa zhodli, ze kvalitne byvanie je pre nas top priorita..
@cubo2 no my bývame v dome a žiaľ ten záchod pred bránkou tu máme stále či od mačiek či od psov .. a čo sa týka hluku, v zime je to ok ale v lete si žiaľ niektorí susedia myslia že akonahle majú svoj dvor tak si tam môžu diskotekovat do rána 😃 ale inak súhlasím s Tebou za mňa je to tiež oveľa lepšie ako v byte 😊
@zuzlienkalienka paci sa mi ten posledný dlhy príspevok od teba tu..lebo väčšinou príspevkov, ktoré som prečítala je, len ze sa boja roboty.. Ktorej, ak si vieš zariadiť, nie je až tak veľa. Ak je manžel kutil ako píšeš a ak chceš s nim počas jeho kutilovania a pestovania byť aj s deťmi, aby ste neboli oddelení a už len rozmýšľaš nad domom, tak by som do toho šla.. Ved nakoniec vždy môžeš dom predať a vrátiť sa späť do bytu... Ja som zdedila dom na svk, tu v zahraničí sme v rodičovskom dome môjho manžela, ale my dole a švagriná s 3detmi a mužom hore.. Každé ráno musím vstávať jak oni, lebo nemôžu spať, aj keď ja by som ešte pospala, búchanie, kricanie, to mi najviac prekáža.. Ostatne nie.. Okolie je paráda, susedia sú paráda, kavičky na každom kroku, ovocný sad na každom kroku, mam aj záhradu, do ktorej utekám relaxovať od detí a kriku.. Ale, staviame si nás spoločný asi 10km odtiaľto bližšie k mestu.. V RD na svk žije moja mamka, ktorá je ale chorá,q nevieme dokedy tu bude, má tam doživotne právo.. Sestra s rodinou majú svoj dom 2km od nášho rodinného.. Ak by sa nedajbože s mamou niečo stalo, tak ten dom by sme predali a kúpila by som si tam nejaký malý byt, ale na dedine.. Lebo 2x do roka co dôjdem na svk, to mi bude stačiť... Ja hovorím za seba, že dom určite áno.. Aj keby som mala byt a niekde obďaleč chatu- ved aj o tu chatu sa treba starať jak aj o dom, udržiavať ju aj jej okolie.. Výhoda domu je, že nemusíš za tým cestovať, len vystúpis nohou vpred z vchodových dveri
@zuzlienkalienka keby boli deti väčšie, tak tu strminu zvladnu.... My bývame na rovine a deti snívajú o kopcoch ☺️
My bývame v dome, občas ma láka byt kvôli pohodliu, ale my byvame fakt ze mimo občianskej vybavenosti, všade treba ísť autom. Ale viem, ze keby som šla do bytu, zas by som sa vrátila do domu. Mne by chýbala záhrada. Pestujem všeličo a milujem tu možnosť, hocikedy si odtrhnúť vlastné ovocie zo stromu, paradajky z krika...
Ak máte pozemok tak, že mhd, spojmi dostupný do škôl, škôlok, tak by som do toho šla. Teraz sú deti malé, ale život je pred Vami.... Stavba bude trvať svojpomocne 2-3 roky, potom akurat sa nastahujete a začne škola, ale ak muž je už teraz kazdu sobotu na záhrade, tak 40 rokov budeš každú sobotu sama... Radšej teraz prežiť ťažkosti ako sa potom kvôli tomu trápiť, nedajbože sa rozísť...
My sme obaja panelakove deti, aj ked ja som travila velku cast detstva u babky na dedine, a byvali sme v malickom byte uplne v centre. Ked sme sa tam stahovali, mali sme 26 a bol to ideal, vsade peso, vratane prace, vsetko po ruke, kopec kulturneho vyzitia, takmer sme ani neboli doma.
Po rokoch sme ale zatuzili po vacsom priestore, tak sme hladali velky byt, idealne v sirsom centre. Totalna nahoda nas ale priviedla k radovemu domceku 7 minut busom do centra, ktory sme si zamilovali a uz druhy rok tu spokojne nazivame, a nemenili by sme ani za nic.
Bola som odporca radoviek (z nejakeho dovodu, ktory neviem presne pomenovat, asi predsudky), chvalabohu mame ale dobre deliace steny, takze susedov nepocujeme vobec (ziadne zvuky z kupelni, televizor a podobne), zaroven samozrejme nikto nad nami ani pod nami. Jasne, ze vonku steka pes alebo jaci dieta, tak to pocujeme, rovnako ako vsade inde. Tym padom ja rozdiel v sukromi medzi tymto a medzi napriklad babkinym domom na dedine velmi nevidim, jedine realne sukromie v dome podla mna existuje niekde na lazoch alebo na samote u lesa, pripadne ak ste Brad Pitt a mate haciendu 😀
Mame len miniaturnu zahradku, ale s krasnou terasou, kde sa od jari do jesene povalujeme, citame, grilujeme atd., a v ramci prveho lockdownu sme si dokonca zaobstarali vyvysene zahony a vypestovali si vlastny spenat, por, cibulu, paradajky, kapie, redkovky, mrkvu, petrzlen a zeler, nasadili kricky malin, vysadili levandulu, takze su z nas zrazu miniaturni zahradkari 🙂
Nas domcek je dokonaly hybrid, je na sidlisku, cize 4 minuty na zastavku MHD, a v pesej dostupnosti kompletna vybavenost, nie len obchody, skolka, skola, ale napriklad aj posta, poliklinika, veterina, kniznica, zaroven mame "dovolenkovy" pocit, kedze byvame pri jazere a pri hradzi, a mame vyhlad na zalesnene kopce za riekou, a aby nam nic nechybalo, tak na druhom brehu rieku je dedinka, ktora je tiez mestskou castou, takze v nedelu pocujeme kostolne zvony a rano kikirikanie kohutov 🙂
Mne toto pride ako dokonale riesenie pre tych, ktori by privitali trocha viac vzduchu a priestoru v porovnani s bytom, zaroven ale nechcu ist na dedinu mimo mesta a/alebo starat sa o velky pozemok.
Najvacsou vyhodou oproti dedine je spominana vyborna poloha s kompletnou vybavenostou. Oproti bytu je zas vyhodou terasa so zahradkou, viac priestoru, garaz, vlastne kurenie, nepomerne nizsie naklady na energie (mame nizsie naklady ako sme mali v 40m byte). Jedinym vyraznym minusom je pomerne vysoka cena, ktora ale bola aj tak nizsia alebo porovnatelna s bytmi v novostavbach, takze pre nas nebolo o com. Ako subjektivny minus este vnimam to, ze v byte sme mali spolu 3 okna, tu mame len v kuchyni 4, takze umyvanie okien je velkou celodennou zabavou pre dvoch 😀
Ja som sidliskove dieta a pametam si keď som bola na strednej skole mala som veľa spolužiakov, co dochadzali z dedin a strašne na to nadavali, lebo keď skončila škola museli často dlho čakať na autobus a večer žeby mohli niekam s nami ísť to len ojedinele im vyšli spoje. Takže možno pre male deti super mat pozemok nechať ich sa vybehat ale pre starsie deti dostupnosť skol, kruzkov a socializacie je dosť onicom. Pokiaľ im nechces robiť taxikara 24/7 až do ich 18tky. Co sa tyka domu, vidím kolko na tom musia robiť svokrovci a mam dosť. Nikdy by som môj bytik za to nemenila. Ja mam porobene hneď a všetky poobedia aj velku cast víkendu môžem tráviť ako chcem a kde chcem. Ešte mozno by som sa dala prehovorit na maly 4i bungalov ale jedine v meste a to su take ceny ze môžem snivat 😅
Ahojte, čítam túto zaujímavú diskusiu. Ospravedlňujem sa, moja otázka celkom nesúvisí s touto témou. Mohli by ste mi prosím poradiť? Žijeme 4 v 2 izbovom byte, potrebujeme a chceme väčší 4 izbový byt. Momentálne sme našli veľký 4 izbový byt na 3.poschodí bez výťahu. Lokalita, tehla ok, nutná rekonštrukcia. Vrchné poschodie, strecha dobrá. Len bez výťahu?! Čo myslíte? Ďakujem za rady.
@lmso byvali sme bez vytahu, 2.poschodie, pokial je idealna situacia, nie je problem.... ale zivot prinasa aj ine veci resp. napr. zdravotne obtiaze.... mne dalo zabrat len par schodov a to bola banalita (zlomeny malicek na nohe) a kym som to dala hore a dole... nikdy nevies... a potom ostanes vaznom v byte. nie je moznost ze sa vytah casom dorobi? aj moji rodicia ziju v 3posch. bytovkach, kde v susednej vytah prirobili... bolo to sice na dlhsie vybavovanie, ale nie nemozné...
@lmso v ohode ak vam vyhovuje cena a lokalita isla by som do kupy, byvame tak isto a naj je byvat celkom hore aspon vam nikto neskace nad vami.
@zuzlienkalienka Ak mate moznost kupit taky pozemok, tak ja by som do toho isla. Bud tam postavite dom vy, alebo ked sa zacne stavat a pozemky sa budu minat, tak predate s paradnym ziskom ;)
A inak pises, ze si mestske dieta a nebyvala si v dome. Aj ja som mestske dieta a vyrastla som v dome. Toto nepovazujem za nejaky rozumny pohlad alebo argument, ako aj tu bolo prezentovane od inych, ze:
mesto=byt, ziadne starosti, vsetko blizko a dostupne
dedina=dom, velky, narocny na udrzbu, vzdy daco treba opravit, obrovska zahrada, plno prace, daleko od mesta, zla dostupnost, ziadne vybavenie
Áno, lokalita vyhovuje, cena... no teraz už všetko vysoké ceny, ale ok. Predáva sa asi 3 mesiace, dlhšie.. Brali by sme, len si uvedomujem to riziko v prípade zdravotných problémov vyjsť hore.
Ja som bytove dieta po svadbe byvajuce v dome na dedine uz 10 rokov. Takze bilancia - ideal je byvat cez tyzden vo velkom byte v meste a na vikendy chodit na nejaku chalupku do prirody. Ak si pracovne vytazena osoba dom si nemas kedy uzit a starat sa on a ano vrazaju sa tam vsetky peniaze a cas. More neviem ci este uvidim......
@zuzlienkalienka ahoj.ja som.byvala vacsinu zivota v byte , vydala som sa do domu a za mna uz by som do bytu nesla.fakt.ako ano narobis sa okolo domu viacej mas viac prace doma ale ten vlastny luxus sukromnia a priestoru ti nevynahradi nic.
Ja sa uz neviem dockat, kedy dostaviame domcek a odideme z bytu. Okrem toho, ze tu parkovat je niekedy naozaj "ohubu", tak v bytovke nic nejde prerobit, upravit, zlepsit. Ludia maju v pazi. Na schodze nechodia, o nic sa nezaujimaju. Kolkokrat smeti pred bytom, lebo im je zatazko zist tych par poschodi a vyhodit ich a v byte nechcu mat smrad. Zvuky uz neriesim, bytovka je pri hlavnej ceste, to sme sa naucili odfiltrovat.
Tesim sa, ze v domceku si spravim par peknych zahonov na zakladnu zeleninku, pre radost. Ze budu okolo kvietky a pekne upravene prostredie. Ze nebudem musiet stresovat, kedy musime odchadzat z dakej navstevy, aby sme.mali este sancu chytit parkovacie miesto. Tesim sa, ze potomstvo budem moct vypustit na dvor a nemusim byt stale za patami.
Obaja s muzom sme vyrastali v dome, obom sa nam to pacilo a preto sme v tom mali jasno od zaciatku a byt bol len prechodne stadium na zaciatok😉
@zuzlienkalienka - dom jednoznačne, a pri deťoch je to na nezaplatenie. Ideál zbaviť sa tej záhrady potom a mať len dom.
Za mna jednoznacne dom. Aj ked teda je pravda, ze v byte by sme sedeli s vylozenymi nohami a tu sa clovek nezastavi, ale muz by mi v byte zosalel a pre detu je to na nezaplatenie.
S bytom mám akurát skúsenosti že som upratovala raz týždenne popravde v živote by som do bytu nešla akože všedné steny majú uši či z jednej či z druhej strany zo spodu z vrchu alebo oproti .....som na dome a radšej na dome ako na byte .ten kľud .to že vaše steny nemajú uši .v lete bazén .vôňa pokoseného trávnika ,káva na terase 😂 raňajky ,obed, večera , oslavy 😀
@lmso ak uz mate deti bez kocika, tak ano, ak deti len planujete, je to dost narocne. Ja som byvala s novorodencom na druhom poschodi a s kocikon to bola sranda. Plus vynasat nakup...ale napriklad kamaratka si naschval kupili na 3. bez vytahu, ze budu udrziavat kondicku
Bývame v dome. Je to perfektne, kým sú deti male. Vkuse boli vonku, hrali futbal.... Pubertaci už čas netrávia na záhrade. Treba sa starať o trávnik, hrabať lístie... Ale mne stačí pocit, že som v dome a keď chcem, idem von. Takze si vyber 😉
Za mna jednoznacne dom. Byvala som v dome aj byte,ale byt nikdy viac. V dome sa citim volna,slobodna. Je sice viacej roboty,ale ta nie je zajac,neutecie. Sama si rozhodnes,co kedy budes robit.

My sme byvali 2 roky vo velkom 4 izbovom byte na prizemi s vlastnym dvorom a pre mna to bolo najlepsie byvanie. Mala sa zahraka na dvore, ja som si v klude vypila tu kavu, grilovacky,... O zivy plot a travnik sa starali zahradnici plateny zo spolocenstva, spolocny bazen pre susedov, okrem 1 bytu mali vsetky byty cudzinci, co chodili len v lete na dovolenky. Ked budeme kupovat vlastne, budeme zas len nieco take hladat.