Byt vs. Dom, a najprv svadba?
Ahojte baby idem si k Vam po radu. S partnerom mame byt v novostavbe. Susedia su taky niektory ok iny zas nic moc. Ide o to, ze priatel ma u rodicov pozemok a rozhodol sa ze byt ppreda pretoze sa tu kazdu chvylu vyskytuju nove a nove problemy aj v bytovke aj v byte co nam bolo pri kupe zamlcane. Taktiez nam kazdu chvylu dvihaju platenie do fondu oprav a v lete znova pretoze musis opravit strechu ktoru provizorne dali zlatat za 2000 eur.
Ide Vsak o to ze nevieme sa rozhodnut ci ist znova do bytu alebo domu. Vyhoda je ze pozemok mame lenze problem je ze obsja pracujeme v jednom meste a pozemok kde by sme eventualne chceli stavat je 30kilomestrov od mesta kde mame obaja robotu. Problem je aj zas to ze v mieste kde by sme ho chceli stavat je to take mrtve nic tam neni ale mozno 2 kilometre od nas je mesto.
A dalsia vec ak by sme zacali stavat ja osobne si myslim, ze by bolo lepsie keby sme to stavali sko manzelia a nie ako partneri. Stavat by sme chceli od jari ked tak. Mydlite ze by bolo blbe dat podmienku ze ok pojdeme stavat sle najdkor di ma vezmes?
Dakujem za postrehy
Zvláštne @bielavlcica, keby som si takéto podmienky napríklad ja kládla, tak by sa na mňa muž pozeral, či som cez košice. Toto sú veci, ktoré podľa mňa si máte vyriešiť doma, medzi štyrmi očami 🙂
tak za prvé: najprv si vyrieš majetkové pomery... je jedno či na dom, byt v ktorom ste, alebo byt ktorý si kupite... je jedno ako ste sa dohodli, uvedom si, že ak zajtra bude mať haváriu a zomrie, si na ulici... takže ak ste ten byt zaobstarávali spolu a je jedno, ktorú časť si platila ty a ktorú on... vyrieš si to... buď nehnuteľnosť nadobúdaj ako manželka alebo na liste vlastníctva si polovičný vlastník... inak si si zavarila na problém... a akýkoľvek spor prehráš aj keby si tam bývala s ním rovno ďalších 40 rokov... Po druhé... spor byt vs dom... všetko má svoje plusy aj mínusy... bývala som aj tam aj tam... povedzme to takto, byt v ktorom som bývala bol asi 5 min. peši do prírody... výborné... bývať vo veľkom meste kde sa trmácam minímalne pol hodinu len aby som sa dostala z mesta nooo.... každému vyhovuje niečo iné... niekto relaxuje v kaviarni, nákupmi, stále nejakou akciou... niekto inak... čo sa týka detí... môj osobný názor... záhrada je pre deti TOP... v zime, lete, v daždi, úpeku, v snehu... nič lepšie pre deti neexistuje... a človek ešte aj ušetrí na nejakých blbých krúžkoch...viem že dnešní rodičia majú predstavu, že pre dieťa nie je nič lepšie ako minimálne 3 krúžky týždenne... no ja osobne mám predstavu, že nič pre deti nie je lepšie a nenaučí ich toľko ako záhrada... nemusí sa z teba stať poľnohospodár... stačí pár ovocných stromov a kríkov, pidi hriadka o 2x2 metre a tvoje deti nebudú blbé a nevedia že redkvička rastie v zemi a podobne... budú vidieť, že strom najprv zakvitne, potom je jablčko a treba počkať kým narastie a ked narastie tak treba počkať kým dozreje... ja svoje 3 ročné deti nechávam samých na záhrade a dozerám z okna... v paneláku musíš deti obliecť tip top na ihrisko... a byť tam s ním... vždy... teraz s nadšením odpratávajú sneh... v lete a v jeseni sa "pasú" ...oberú si jahody, maliny, čučoriedky, hrášok... pozerajú slimáky, motýle, húsenice, chrobáčiky, dážďovky... nemám toľko aby som s tým mala starosti... žiadne hodiny oberačky a potom ešte záváranie ... jednoducho si záhradu zariadiť tak aby si mala čo najmenej starostí a užila si ju ty a tvoja rodina... čo sa týka nákladov... nooo byt nie je lacnejší ako dom... pri rovnakom komforte byt vyjde drahšie ako dom... ale v dome treba jednorázovo vydať viac peňazí... v byte menej často (ale rekonštrukciu elektriky zaplatíš rovnako tam či tam...) ... treba mať dve autá pre väčší komfort v dome... a v pohode môžeš sama či s deťmi na akcie do mesta, alebo kdekoľvek... my sme sa sťahovali kúsok od mesta... takže teraz mi cesta trvá 5 minút dlhšie kdekoľvek v meste ako predtým 🙂 takže naozaj kúsok... možno nad lazmi by som sa štorcla, ale inak pre mňa osobne je dom lepšia voľba ako byt... ale každý preferuje niečo iné...
Ked budes mat babo, ver tomu ze budes mat do coho pichnut velmi rychlo. Byvam v 3i byte a dom by mi bol pri malom na obtiaz. Takto mam v meste na 5min peso baby plavanie, detske cvicenie, pre mna cbicenie (na chrbticu), pekaren, lekaren... Hento tamto.... Malemu sa stal minuly mesiac uraz, behom 2min ho videla pediatricka, lebo je kusok....
To este nevies ake je uzasne pri babatku riesit ze s nim treba ist k dr (a nemusi ich byt malo) a v lete rozpalene auto, v zime namrznute, poľadovica...
Ak na dom, tak by som sla iba do mesta....
Je to pravda ak sa partnerovi nieco stane je realne ze o vsetko prídeš. Na toto si daj velky pozor .

@bielavlcica ja mam teda staru chalupu prerobenu,samozrejmeale ze kazdy mudroval,ale priatel v tomto podnika,tak vie ako,nedajte sa oklamat a ani ovpyvnit rodicmi,robte si, ako chcete,dajte na architekta ten vam najlepsie poradi a bude to podla vasich predstav.a ja sa nehadam,,len, vymena nazorov.,lebo vidiet,ze dotycna o byvani na dome nevie nic.