icon

Čašník si vypýtal tringelt

18. feb 2025

Zdravím,
bola som dnes na káve (iba káva) a platila som kartou. Čašník zadal sumu a keď som išla priložiť kartu, tak sa ma opýtal, či môže pridať alebo necháme takú sumu (nie moc príjemným tónom). Prekvapilo ma to, takto mi to ešte nikto nepovedal. Som študentka na VŠ a celkovo sa snažím si sama variť, nekupovať blbosti (minerálky, káva v škole, sladkosti...), žiadny Bolt atd.... táto káva bola taká odmena. 😅 preto by som vás chcela poprosiť o názor - je v poriadku, keď ako študentka nedám tringelt? Alebo je to ,, na hanbu"? Lebo ako neviem, veď áno, bolo tam dosť ľudí, ale boli 3 čašníci, a zase nepriniesol mi 10 rôznych nápojov. Na druhej strane bol ale vysmiaty, mal dobrú energiu (až na záver). Poprosím o normálne rady a názory, že či to brať ako ,,povinnosť" alebo netreba. Tringelt som nedala, už len pre tú otázku, celkom ma to aj zahanbilo pred ľudmi, čo boli za mnou. Keby ale platím, a vedľa mňa je niekto, koho poznám, tak by som ten tringelt dala, nech nie som za lakomú... Ďakujem.

Strana
z5
miskajerry
18. feb 2025

ja by som tiež nedala, nie je to povinnosť, oni majú svoju výplatu

nyusika
18. feb 2025

vobec by so to nebrala ako nejaky natlak.
a nie, nie je hanba nedat prti kave trinkgeld.
ale nadat ani cent navyse, ked som spokojna s obsluhou pri vacsej utrate je trapne.

zic
18. feb 2025

Nebol som tam - neviem... ale kedze sa rozsirili platby kartou aj v restikach, tak zacina byt "normalne", ze mozes dat tringelt aj tou kartou (uz ich vez ako to zarataju)... Ak sa ta to spytal "informacne", tak je to ok... ak arogantne, tak to nie je ok
Tringelt aj ako student by som tak 10-20 centov dal 🙂

carrot_apple
18. feb 2025

vôbec by som sa necítila zle, nedala by som, v tej cene kávy je už zarátane všetko pre podnik v ktorom ON pracuje a z toho mu ide výplata, každý máme slobodnú voľbu..a aj vybrať si zamestnanie.

jumama
18. feb 2025

Mnoho restik ani nema moznost dat sprepitne, ak platis kartou, ani ak sa dopredu nahlasis. A zas na druhej strane dnes uz malo ludi inak ako kartou, resp rovno mobilom, hodinkami plati....

simona1998
18. feb 2025

My sme boli akurát nedávno na raňajky v kaviarničke , išli sme platiť kartou a automaticky nám pri priložení vyskočilo či chceme dať 5 20 alebo 30% tringelt. Minimálny bol 5% zo sumy .. tiež som ostala v šoku , pretože keď som spokojná mi nerobí problém nechať niečo navyše .

crazy_cat_lady
18. feb 2025

ja nemam problem dat tringelt, ak som spokojna - s obsluhou/jedlom, ked sa obsluha aj zaujima atd.. ale este sa mi nikdy nestalo, aby sa casnik spytal, ci necham tringelt :D v tom pripade by ziadny nedostal :D

nyusika
18. feb 2025

@crazy_cat_lady pri platbe kartou to zadavaju zvlast, preto sa pytaju.
nehladajme za tym zase nic strasne 🙂

autor
18. feb 2025

@nyusika to jasné, len situácia je taká, že som úspory minula na operáciu svojej fenky a iné veci, proste tento mesiac už nemám na rozhadzovanie, výplata z brigády príde v marci... teda áno, pri jedle/drahšej útrate je tringelt za mňa okej, ale proste teraz ma to tak šokovalo, že prečo vlastne ,,musím" platiť navyše a ešte aj pociťovať hanbu, keď to nespravím (on to uz nekomentoval potom dalej, skôr ide o môj subjektivny pocit)

andrejka2424
18. feb 2025

Ešte sa nám to nestalo, nepríde mi to v poriadku.. Manžel väčšinou platí, vždy kartou a nechávame max 10, 15% - v hotovosti. Ešte sa žiadny čašník neponížil k tomu, aby si ho automaticky vyžadoval. Keby áno, pravdepodobne by som sa tomuto podniku nabudúce vyhla. Kamoške sa to stalo, keď si kupovala na jazere koláč a kávu myslím, v stánku pri okienku- čo jej iba podala do ruky a šla späť na deku a tiež od nej pýtala pri platení kartou. Nedala jej. Z princípu a prišlo jej to pekne neslušné. A to patrí k ľuďom, ktorí nie sú ani lakomí, ani chudobní, vždy necháva a nie málo, ale drzosť nemá rada.

tyrkysova_lentilka
18. feb 2025

Rob veci tak, ako ich cítiš. Ak nechceš alebo nemôžeš dať tringelt tak to nerob, je to v poriadku.
Otázka je ako to u nich funguje interne, možno sa ťa to musel opýtať. Aj takto fungujúce podniky na Slovensku máme, nevravím že tento bol jeden z nich.

autor
18. feb 2025

@nyusika pravda, asi som to vzala moc vazne, dakujem za nazor 🙂

ajka19
18. feb 2025

nedala, si študent...nemáš peniaze na rozdávanie...ale potom prečo nám obyčajným ľuďom tiež niekto nedá tringelt za prácu? Každý deň by som potom doniesla domov nejaké peniaze naviac....

nyusika
18. feb 2025

nikomu nic vysvetlovat nemusis.
proste si nedala a bodka.

crazy_cat_lady
18. feb 2025

@nyusika ja platievam iba kartou a este sa mi toto zatial nestalo.. tak neviem :D

nyusika
18. feb 2025

@crazy_cat_lady ja sa vzdy opytam...ale viem si predstaviy, ze aj k takejto situacii moze prist.
ale naozaj by som za tym nic strane nehladala.
mozno si ani on neuvedomil, ze slecna mala iba jednu kavu.

miroslava21
18. feb 2025

Za jednu kavu nedavam tringlet. Bez hanby, obzvlast pri platbe kartou. Taktiez ked idem z prace na denne menu. Nie je na tom nic zahanbujuce.

jumama
18. feb 2025

Mas svoje dovody a tie su opravnene. Asertivny pristup je, ze nikomu tie dovody vysvetlovat nemusis a jeho pocity - predstav si, ze si ako hradba a oni po nej sklznu ako hrach po stene dole. Tomu sa povie nastavit si hranice. Nastavuj si hranice takto vo vsetkom - ty to nejako potrebujes a tak to spravis.

A druha rada, trapne chvile prejdi smiechom - aj to sa da trenovat... Jeeej, a to sa uz da? Nevedela som, ze sa da platit aj tringelt kartov, dosial sa to vacsinou nedalo, ked som platila kartou! Zmurkes a povies, ze nabuduce ked prides takemu fesimu tringelt urcite das...

kiwi3
18. feb 2025

@nyusika ale ved aj ked sa plati kartou, tak rozhoduje zakaznik, ci da tringelt alebo nie. mne to pride dost impertinentne vyzadovat si ho.

januska2
18. feb 2025

Nedala by som ani ja. Od toho je platený aby ti tu kávu doniesol

tiezjedna
18. feb 2025

Dávam tringelt všade tam, kde som spokojná s jedlom/pitím, ale aj servisom. Takže ak by mi káva chutila a cítila by som sa tam dobre, tak by som prihodila automaticky. Ale povinnosť to samozrejme nie je a nie je dôvod cítiť sa kvôli tomu lakomo, či trápne👍

@ajka19 som nevedela, že čašníci nie sú "obyčajní ľudia"😉 Inak choď si skúsiť 12 hodín lietať po place za minimálku, ťa ten divnopostoj rýchlo prejde. Asi netušíš, že tringelty sú to jediné, čo servisu dorovnáva príjem. A ani tie niekedy nedostanú celé. Takže tá tvoja poznámka ozaj nie je na mieste.

jaskolka
18. feb 2025

Nedávam, nevidím dôvod a úprimne vôbec nechápem tú "povinnosť"dávať tringelty za nieciu prácu. Prečo len v reštauráciach to je tak?Že je obsluha milá a ústretova? No a ?
Veď byť milý a ústretový je potrebné v každej práci a kde inde je to tak ,že sa očakáva,že dám niečo naviac?

suzy2508
18. feb 2025

Absolútne sa necíť trápne. Podnik si má nastaviť férové ceny, aby nebol stratový a dovolil si zamestnanca zaplatiť. Raz by sa mi stalo, že mi automaticky nablokujú trinkgeld a bola by to moja posledná návšteva prevádzky. To isté, keď by si niekto na drzovku trinkgeld vypýtal. Je mi nesympatická celá táto kultúra dávania sprepitného a dúfam, že to naďalej ostane na zákazníkovi. Študentské časy sú ťažké, pamätám si. 🫣

tiezjedna
18. feb 2025

@jaskolka nie je to len v reštauráciách, ale úplne bežne aj v hoteloch, parkingoch, kasínach, na čerpačkách vonkajšej obsluhe...

autor
18. feb 2025

@zic za 10-20 centov by ma asi vysmial... áno, aj študent môže samozrejme nechať tringelt, aspoň malý, ale mne išlo skôr o ten jeho prístup, že sa ma ešte na to opýtal... mohol mať určite 45+, čiže to hádam aj mohol pochopiť, že ešte nepracujem a keby teda chcem dať niečo navyše, navrhnem to sama. Ale ďakujem za názor. 🙂

jaskolka
18. feb 2025

@tiezjedna áno,a je to choré z môjho pohľadu. Z akého dôvodu by mal zákazník "dorovnávať"nieci príjem? Veď to je strelené,ja ako zákazník vôbec ani nemám čo sa starať o to,aký plat má niekto iný,nie je to moja povinnosť,čo mám ja s tým,že vedenie "si nemôže dovoliť"dať primeranú mzdu? Koľko ľudí robí za minimálnu aj v iných odvetviach a kto im dorovnáva?

zic
18. feb 2025

pockaj pockaj... ak mas kavu za 3.5 a das 20c a vysmial by ta, tak by som ho kopil do zadku... to je taka "slusnost", ze si ho vazis... co by si mu mala dat za kavu - kolko?... 20c by som dal a nie som student...

lindus_esterka
18. feb 2025

autorka, aj keby si pracovala, nie si povinna davat ziadne peniaze navyse, pokial sama nechces a vobec si to nemusis takto pred sebou a ostatnymi obranovat. Mne sa to este teda nestalo, ale ak by sa stalo, uz z principu by som nedala, hlavne pri sucasnych cenach vo vacsine kaviarni

adaam
18. feb 2025

my sme sa stým stretli 1.x v Prahe, kde sa nás pri platbe kartou pýtali, či dáme aj tringelt. samozrejme sme dali, lebo odmietnuť na priamu otázku je ťažké. myslím, že v zahraničí je to už bežné a postupne to bude aj u nás. aj keď nie vždy sa mi to páči.

ajka19
18. feb 2025

@tiezjedna @jaskolka takýmto spôsobom si každý zamestnanec "zaslúži" tringelt...prečo iba čašníkom som povinná niečo dať

Strana
z5