icon

Čašník si vypýtal tringelt

18. feb 2025

Zdravím,
bola som dnes na káve (iba káva) a platila som kartou. Čašník zadal sumu a keď som išla priložiť kartu, tak sa ma opýtal, či môže pridať alebo necháme takú sumu (nie moc príjemným tónom). Prekvapilo ma to, takto mi to ešte nikto nepovedal. Som študentka na VŠ a celkovo sa snažím si sama variť, nekupovať blbosti (minerálky, káva v škole, sladkosti...), žiadny Bolt atd.... táto káva bola taká odmena. 😅 preto by som vás chcela poprosiť o názor - je v poriadku, keď ako študentka nedám tringelt? Alebo je to ,, na hanbu"? Lebo ako neviem, veď áno, bolo tam dosť ľudí, ale boli 3 čašníci, a zase nepriniesol mi 10 rôznych nápojov. Na druhej strane bol ale vysmiaty, mal dobrú energiu (až na záver). Poprosím o normálne rady a názory, že či to brať ako ,,povinnosť" alebo netreba. Tringelt som nedala, už len pre tú otázku, celkom ma to aj zahanbilo pred ľudmi, čo boli za mnou. Keby ale platím, a vedľa mňa je niekto, koho poznám, tak by som ten tringelt dala, nech nie som za lakomú... Ďakujem.

ajka19
18. feb 2025

@jaskolka súhlasím s názorom, ....

micusa2222
18. feb 2025

s úsmevom by som mu oznámila, že ty študuješ, a ak budeš zarábať ako on, nebudeš mať problém....

simca06022011
18. feb 2025

nie, je to v poriadku... 🙂)) vobec sa netrap a hlavne.. zvykaj si na to, pretoze postupne to pride aj sem ze proste sa na to pir platbach kartou hlavne budu pytat = napr v zahranici ked som isla platit kartou tak ten "terminal" na mna najskor vyhodil smajlikov ako som bola spokojna, potom kolko je moj ucet a kolko dam tringelt :DDD a potom az som potvrdzovala celu sumu. Tiez mi bolo trapne, lebo provy krat som nechapala a casnik mi to tam vysvetloval :DD kvetnato.. ale on by tringelt dostal, ale my sme zvyknuti, ze ked platime kartou a sme spokojni, davame tringelt vedla, cash.
A hlavne, vela casnikom je to aj trapne u nas, pytat.. tak mozno preto mal aj taky ton, ked sa pytal 🙂))

simca06022011
18. feb 2025

A zober si to z inej strany, kto ta inde zamestnancom tringelt? :D ano su krajiny, kde vyslovene z tringeltov ziju casnici, ale to u nas nie je = maju mzdu. (mimochodom aj v tych krajinach su proste ludia, co povedia, nech si od zamestnavatela pytaju riadnu mzdu a nenavazaju sa do zakaznikov... mne napr. na fb vyskakuju pravidelne hlasky typu: ani nechodte do restauracie/podniku, ak nedate 10/20/30% tringeltik, ostante doma a navarte si atd... a popravde, keby mi to niekto dal ako povinnost, tak just nedam ani cent navyse :DDD

domak2
18. feb 2025

Tak ja robím čašníčku/baristku dlhé roky a nikdy som si tringelt nepýtala ani ho neočakávam. Ale samozrejme poteší. Rovnako ma vytaca keď je napríklad tu v UK zaratany v cene, viem ze sa da vyhadat ze ho platiť nechcem, ale kto to naozaj spraví. To mi príde úplne drzé. Proste ak ja som milá aj nad rámec a ľudia to chcú oceniť super. Ja inak vždy niečo nechám, viem čo je to za robota. Ale ak si dá niekto jednu kávu tak to už neviem aký servis by som musela ponúknuť aby som niečo za to čakala. 😁

joannita
18. feb 2025

Autorka určite to nieje na hanbu. Ja keď platím kartou nedávam nikdy tringelt a ani neplánujem. Tringelt dávam len keď platím cash a to tiež len drobné centy kvôli zaokrúhleniu. Alebo ešte keď sme v reštaurácii celá rodina, platíme účet 300e kartou tak dám čašníkovi cash 5 až 10 e ak som bola VELMI spokojná.
Mne to absolútne nieje trápne nedávať tringelty, aj keď čašníci tvrdia, že majú nízke platy a rátajú s tým. Aj ich zamestnávatelia s tým rátajú a preto im dávajú tie nízke platy. Ale nie, ja nebudem suplovať zamestnávateľa vo vyplácaní "pohyblivej ciastky" ako pardon. Tobôž keď pri dnešných cenách si človek fakt rozmyslí či vôbec do restiky ide.

jaskolka
18. feb 2025

@ajka19 však presne o tom ja hovorím.

tiezjedna
18. feb 2025

@jaskolka @ajka19 očakávala som komentáre v podobnom duchu a len jedno vám k tomu dámy poviem - nemusíte dávať nikomu nič, nie to povinnosť, je to dobrá vôľa 😎 Z môjho pohľadu teda aj prejav kultivovanosti človeka. Ale to je na každom...

kavasmliekom
18. feb 2025

Nie, nie je hanba a nie, nedávam ani ako zamestnaná. 😄 Nikde, ani v kaderníctvo, ani v reštike, ani tam, kde mi prinesú knižku s blokom a oni odídu a prídu akože keď odídeme. Vždy čakám, kedy príde a čakám na výdavok. Mne tiež nikto neplatí nič navyše.

andrejka2424
18. feb 2025

@tiezjedna Ver , že aj v iných slabšie platených zamestnaniach by túto kultivovanosť zamestnanci ocenili a ostanú akurát z koláča dieru a z opice riť. Nekultivované je automaticky si to vyžadovať. Som rada, že doteraz sme mali šťastie na slušných a vďačných čašníkov a nikto to od nás nepýtal a preto sme nemali problém aj vždy niečo nechať.

lukbe
18. feb 2025

Nemusíš sa hanbiť ani keď nič nedáš. Ak by to bolo dané nejako zákonom tie %, tak prosím, ale stále je to u nás dobrovoľné, je to ich práca a tvoja dobrá vôľa. Ja tiež stále nedám, lebo možno nemám drobné , možno nemám náladu. Ale rozculilo by ma, ak by sa niekto dožadoval tringeltu.

tiezjedna
18. feb 2025

@andrejka2424 ale veď ja nehovorím, že neocenili... A spýtal sa jej to pravdepodobne úplne rovnako ako ďalších x ľudí, ktorí mu v ten deň platili, pretože proste musí, je to súčasťou jeho práce. Tak ako ti baba v Kiku ponúkne baterky, alebo v Pepcu super handru na okno. Robí sa tu z toho neviem aká kovbojka, pritom je to bežná vec. V Amerike nie je nič neobvyklé, že tringelt (a nie malý) je automaticky súčasťou účtu bez ohľadu na kvalitu a spokojnosť zákazníka. Je to napísané v jednálnych lístkoch malým písmom. Takže ak by si to niektoré tunajšie dámy neprečítali, tak by ich na mieste asi rovno vyvrátilo...

andrejka2424
18. feb 2025

@tiezjedna Vôbec nie kovbojka, dievča sa chcelo odmeniť kávou a namiesto toho jej asi bolo smutno, keď sa cítila možno ako nejaká socka za to, že mu nedala nič. Ja verím, že v zahraničí to môže byť takto brané. U nás som sa s tým našťastie ešte nestretla, ale zase nevymetám denne reštiky a kaviarne. Každopádne je mi tento nešvar vzdialený. Keby som robila čašníčku, radšej by som robila v podniku, kde sa to automaticky pýtať nemusím a budem sa snažiť svojou snahou a chovaním dostať niečo navyše.

betulinka1
18. feb 2025

Vobec nie si za lakomu. Zase to tak neprezivaj. Dal to otazku odpovedala si nie. Niekto povie ano. Tym, ze sa plati kartou, tak mnoho ludi nedava trinkelt, nie naschval ale na Sk sa to nejako neriesi. V zahranici to mas automaticky na bločku. Tak sa naucili, ze sa pytaju. Napriklad v niektorych restikach, nevies dat trinkelt, ked platis kartou. Co je skoda, lebo nenosime hotovost, ale chceme dat, lebo sa o nas pekne postarali, tak traposime s drobnými a hladam kade tade po kabelke vypadnuté alebo muz v aute 🤣🤣.

sense
18. feb 2025

Nie si za lakomu, nie je povinnosť dať tringelt ale zas na druhú stranu to podľa mňa moc prezivas

lienka.7
18. feb 2025

Pri týchto diskusiách ma vždy napadne, či dávate tringelt aj predavačke v obchode. Vsak tiež je na vás milá, obslúži Vás... a nič nedostane. Prečo by čašníci mali byť nejaká výnimka?

simca06022011
18. feb 2025

@lienka.7 tak ja sem tam aj necham 🙂)) aj ked "zaokruhlovacne"

autor
18. feb 2025

@sense áno, áno, asi áno. Mala som dnes nočnú, potom 4 hodiny školy, potom túto kávu a medzitým prerušovaný spánok, už som asi mimo, prosto ma to len asi sklamalo a chcela som sa vyrozprávať z toho. Idem spať. 😁

autor
18. feb 2025

Ďakujem za všetky odpovede a názory. ❤

marsmykkok
18. feb 2025

Podľa mňa sa to pýtal z technického hľadiska, že ak nahodí sumu a potvrdí a zrazu zákazník povie že nie 2,70 ale 3 nemá to už ako zmeniť. Neber to osobne, nie je to tvoja povinnosť.

mistymay33
18. feb 2025

Ja mam vlastnú kaviarn, kde aj pracujem, a pri platení kartou cez terminál naskočí najskôr obrazovka s prepitným. Je tam možnosť dať 5, 10, 15 percent a potom je tam možnosť bez prepitného. terminál je tak nastavený automaticky, nie je to o tom, že ja to tam manuálne zadám. Proste musím si zvoliť niektorú z možností a až potom môžem priložiť kartu. Terminál je otočený smerom k zákazníkovi, ja na jeho obrazovku v podstate ani nevidím. Takže je na zákauníkoví, čo na displeji vyberie. Ak si vyberie bez prepitného, je to pre mna uplne v poriadku. Abosolutne nijako to nerišim, nič si o zákazníkovi nemyslím, nemusí sa zákazník absolutne citiť trápne. Dávať prepitné vôbec nie je povinné, ak nechceš, nemáš, tak proste nedaj. A nerieš to v sebe, či si mala dať, alebo čo si kto o tebe myslí.

domak2
18. feb 2025

@tiezjedna lenže v Amerike v podstate čašníci nemajú minimálnu mzdu, je to tam úplne na hlavu postavené a väčšinu zárobku im platia zákazníci.

mandzula
18. feb 2025

A just by som mu nic nedala. Inak aj ja som bola ako statny zamestnanec platena biedne a "tringelt" by bol brany ako uplatok.

basulaak
18. feb 2025

Ja osobne rada davam ak mam dobry pocit. Tj bud bol casnik super alebo aspon ok a nezkazil mi naladu. Ak mi ju zkazil alebo servis bol zly za co ho mam odmenovat? Je to podla mna o tom ako to citis.

cacianka
18. feb 2025

@lienka.7 v reťazci z tých drobných nemá predavačka nič. Aj keby sa jej nazbieralo 30€ za smenu.
Z pokladne sa vezme uzamknuta kasa s € a odnesie na hlavnú pokladňu. Pokladnícka ani netuší, či je stav ok. Ak chýba, dajú k náhrade, ak prevyšuje, zostane to vo firme. Aspoň keď robila kamoška v pokladni, mali to takto. Na pokladne sú zamerané kamery, nemôže si bokom odkladať tringelty. Ešte aj keď si brala zo sebou vodu a hygienické vreckovky, musela si dať nalepiť nálepku od vedúcej, že to nie je tovar predajne,resp.je uz zaplateny

tiezjedna
18. feb 2025

@andrejka2424 áno, veď preto sa jej tu zbehlo x komentárov, vrátane mojich, o tom, že sa nemusí cítiť ako socka alebo lakomec, keď tringelt nedá. A áno, vidíš to správne. Ale čašníci sú proste rôzni, aj takí ako tuto dotyčný, ktorý autorku zbytočne dostal do rozpakov.
@domak2 stále je to ale tringelt, s vyplácaním ktorého, ako sa tu dočítaš, má viacero dám problém. Myslíš, že tie by zaujímala platová politika niektorých podnikov USA???😎

michaela789
18. feb 2025

Tringelt dávam sama od seba, keď chcem alebo sa ponáhľam a nechce sa mi zdržovať kým tam predavačka/čašníčka vyráta rozdiel.
Keby si odo mňa vyslovene niekto pýtal tringelt tak by ma to asi riadne zarazilo 😅 a taký názor že "aj čašníci musia z niečoho žiť"...no pardon, ja som niekoľkokrát zachránila v robote projekt za niekoľko desiatok tisíc dolárov a prišiel mi akurát tak pochvalný e-mail od klienta so smejkom... Platí ma firma, nie zákazník. Nikdy by mi nenapdlo pýtať od zákazníka peniaze.

marsmykkok
18. feb 2025

@mistymay33 to je najlepší systém. Nenútené a je možnosť.

bielasovicka
18. feb 2025

Ja by som nič nedala žiadny tringelt. Prečo by som mala? Zaplatím co skonzumujem a hotovo. Mne nedávajú k výplate nijaké tringelty. Niekomu áno? Ich zato platia ze obsluhujú ľudí. Ta práca sa im asi páči keď sa tam zamestnali, tak o com to je?

domak2
18. feb 2025

@tiezjedna ono je to proste iná kultúra. Napríklad v Japonsku, je zas tringelt brany ako urážka podniku.