icon

Čašník si vypýtal tringelt

18. feb 2025

Zdravím,
bola som dnes na káve (iba káva) a platila som kartou. Čašník zadal sumu a keď som išla priložiť kartu, tak sa ma opýtal, či môže pridať alebo necháme takú sumu (nie moc príjemným tónom). Prekvapilo ma to, takto mi to ešte nikto nepovedal. Som študentka na VŠ a celkovo sa snažím si sama variť, nekupovať blbosti (minerálky, káva v škole, sladkosti...), žiadny Bolt atd.... táto káva bola taká odmena. 😅 preto by som vás chcela poprosiť o názor - je v poriadku, keď ako študentka nedám tringelt? Alebo je to ,, na hanbu"? Lebo ako neviem, veď áno, bolo tam dosť ľudí, ale boli 3 čašníci, a zase nepriniesol mi 10 rôznych nápojov. Na druhej strane bol ale vysmiaty, mal dobrú energiu (až na záver). Poprosím o normálne rady a názory, že či to brať ako ,,povinnosť" alebo netreba. Tringelt som nedala, už len pre tú otázku, celkom ma to aj zahanbilo pred ľudmi, čo boli za mnou. Keby ale platím, a vedľa mňa je niekto, koho poznám, tak by som ten tringelt dala, nech nie som za lakomú... Ďakujem.

Strana
z5
lalenka33
18. feb 2025

Mňa by ako človeka mimo gastro zaujímalo, ako sa pri platbe kartou dostane tringelt ku čašníkovi, ked platba ide majiteľom na účet. Pochybujem, že kontrolujú každú platbu s bločkom a rozdiel dajú čašníkovi. . Pri platbe v hotovosti vždy nechám tringelt. Pri platbe kartou nie, lebo neviem, či ju ten čašník dostane. A tiež napríklad šofér mi donesie jedlo a ja mu mám dať zato tringelt, pritom ten si zaslúži ten, kto mi to jedlo pripravil a nie doniesol. A tiež v reštike. Chutí mi jedlo a tringelt dostane čašník, ktorý ho len prinesie. Áno, aj on si zaslúži, keď je milý, slušný, usmieva sa.

mandarinka555
18. feb 2025

Vôbec sa netráp....On má svoj plat. Mňa keby sa niekto na drzovku opýtal na tringelt, tak už len z princípu nedám. Inokedy dávam vždy, ak je obsluha slušná.

dominika31071987
19. feb 2025

Ja dufam, ze vsetci, co tu tak obhajujete tie ringelty, tak ich davate nielen casnikom ale aj predavackam, taxikarom, pti donaske jedla, kadernickam atd. Vsetkym, co pracuju v sluzbach.

mandarinka555
19. feb 2025

@lalenka33 Vystihla si to...ten čašník dostane 💩

andreatytler
19. feb 2025

Tu kde zijem ma kazda platba kartou najskor volbu tringeltu a az potom ta to pusti do kodu. Takze vsetci si pytaju tringelt. Ak by som nechcela dat, casnik to musi nejako vytukat a asi preto sa ta pytal.
Toto ma vzdy sokuje ako malo a neradi davaju Slovaci sprepitne. Tu kde zijem dava kazdy minimalne 15% sprepitne casnikom aj ked si kupia len jednu kavu a niekto este aj ked si na tu kavu pocka v rade pri pulte a dostane ju do plastoveho pohara, cize ani neboli obsluzeni.
Kym som zila na Slovensku nechapala som podstatu tringeltov a neznasala som ich. Teraz by som nemohla odist z restauracie bez tringeltu.
Mozno chapem preco su casnici na Slovensku tak neprijemni.

michaela789
19. feb 2025

@andreatytler veď ale zas rozumej... Tak buďme všetci nepríjemní, lebo tiež dostávame len výplatu od zamestnávateľa a nič viac... čašník/čašníčka je úplne normálne zamestnanie, také aké mám aj ja alebo hocikto pracujúci na zmluvu. Kde inde sa ešte takto "pýtajú" peniaze navyše? Keby som si ja v práci od klienta vypýtala peniaze naviac za hocijako dobre alebo rýchlo odvedenú prácu, tak ma v tom momente rieši vedenie korporátu, že či som normálna. 🤦🏻‍♀️
Ak sú problémom nízke platy, tak to treba riešiť inak a nie delegovať tento problém na verejnosť.

jaskolka
19. feb 2025

Na margo "milej usmiatej a rýchlej"obsluhy,že si zaslúži niečo navyše,tak uvediem príklad, ktorý sa stal kamoške. Robí sanitarku na oddelení,dlhé roky,je vždy milá,usmiata a robotu sa snaží robiť rýchlo a zároveň precízne. No to sa akosi berie ako samozrejmosť,však musí byť taká (tak prečo potom čašník akože nemusí taký byť automaticky)
No a pred časom sa stalo,že mali na oddelení babičku, ktorá fakt nemala nikoho blízkeho,tak jej tá kamoška občas skočila do bufetu po minerálku či krížovky (čo naozaj nemusí robiť,je to fakt nadstandard)ale urobila to,lebo jej bolo ľúto starenky. No a tá hej pri prepustení dala ako poďakovanie čokoládovu tyčinku,obyčajnú lacnú,nič extra, možno v hodnote"jedného sprepitneho". Bolo to milé, kamoška sa potešila, rozlúčili sa. No tam majú zvyk,že aj pacient dá kávu,či bonboniéru,tak sa to dáva do spoločného (aj keď už takmer vôbec to nedostávajú)
No a potom mala z toho problém,ako si dovolila vziať "také niečo"od pacienta,a nedala do spoločného (ako mala rozdeliť tam jednu malú tyčinku, netuším)
Tak nech mi niekto vysvetlí,v čom je rozdiel medzi prinesenou kávou či hoci jedlom,čo je záležitosťou pár minút a pomocou aj fakt navyše niekoľko týždňov? Keď v jednom prípade sa berie ako "sprepitne"a v druhom dobre že nie úplatok?

tiezjedna
19. feb 2025

@andreatytler áno, presne o tom to je. Terminál s voľbou sprepitného... Nevysvetlíš😉

lienka.7
19. feb 2025

@lalenka33 ono ide o to, ako máš nastavený platobny terminál. V obchode predsa žiadny tringelt nepýta, tak prečo zrovna v gastre ano?
Pokial chceš dat tringelt (resp.zaokruhlit sumu) co ja viem u nás v pekárni povieš, že dajte 5€ (namiesto 4,90€) a ona to antuka do terminálu ako sumu. Koľko máš tringeltu na karte uvidíš potom pri uzávierke. Momentálne sa táto suma este aj zdanuje. Cize to, ze tam bude co ja viem 5€, neznamená, že dáš čašníkovi ty večer cash 5€. Odhliadnuc od toho, že za každú platbu kartou sa platí provízia, ktorá sa líši podľa kartovej spoločnosti, ako aj výšky sumy.

joannita
19. feb 2025

Na margo komentu vyššie, prosím vyjadrite sa čašníci, ako to je, keď sa dáva sprepitne cez terminál, dostane sa nejako ku vám? Lebo toto ma vlastne ani nenapadlo a pritom je to úplne logické, že to ide majiteľovi restiky a nie vám??

lalenka33
19. feb 2025

@lienka.7 a v tej pekárni ten tringelt z karty dostaneš ty? Alebo ostane majiteľom pekarne, kedže sú peniaze na účte. To ma zaujíma.

andreatytler
19. feb 2025

@michaela789 Ja ta chapem. Presne takyto postoj som mala ked som zila na Slovensku, napriek tomu som tringelt davala. Ale hrozne trapne som sa pri tom citila a ani som poriadne nevedela ako to robit. Mala som pocit ze toho cloveka ilegalne uplacam. Vzdy som obdivovala ked zeny davali kadernicke do vrecka peniaze po tom co zaplatili a vyzeralo to tak nenapadne. Ked som to ja robila, bolo to neskutocne neohrabane a bud si to ani nevsimli, alebo to bolo nesmierne okate.
Teraz to beriem tak ze spolocnost ma urcite nepisane pravidla podla ktorych ludia existuju a ak chcem byt sucast tej spolocnosti, tak tie pravidla nasledujem. Aj ked pozries turistickeho sprievodcu, v kazdom mas vysvetlene aky tringelt sa ocakava v tej ktorej krajine.

mistymay33
19. feb 2025

@lalenka33 Ja v kaviarni dávam všetko prepitné svojmu zamestnancovi, ktorý mal zmenu. Ja mám jedného pracovníka na zmene, takže je to jednoduché, je na kase prihlásený pod svojim kodom. Na konci zmeny urobí dennú uzávierku, kde vyjde rozdiel v hotovosti medzi kasou a tržbou - to si berie, a potom mu kasa vyhodí kolko bolo platieb kartou, pričom mu to vypočíta automaticky sumu prepitného - čo mu taktiež automaticky vyplatím v hotovosti k tej hotovosti, čo mal v kase. Mne /na firemný účet/ príde suma z platieb kartou na druhy den, a príde mi to vo výške aj s tým prepitným. U mna všetky tringeldy idú zamestancom. Mam takú filozofiu, že zákazník dá prepitné konkrétnemu človeku, za to, ako bol spokojný... nie prevádzke a preto by malo byť prepitné pre konkrétneho zametnanca.

lienka.7
19. feb 2025

@mistymay33 pri platbe do kasy je to ok, ale pri platbe na ucet kto platí daň? Keďže v zmysle zákona je sprepitné darom a teda podlieha daní- akej, podla toho ako je nasledne použité. Ty mu vyplatis tringelt a plus ešte potom platis za neho aj tu daň? Tak to si potom samaritan 😇 btw, ako ti to účtuje potom účtovníčka?

lalenka33
19. feb 2025

@mistymay33 ďakujem za odpoveď, presne toto som chcela vedieť, že ako to funguje, keď dám prepitné pri platbe kartou

simca06022011
19. feb 2025

@lienka.7 tak zase drahsie ju vyjde riesit rozdelovanie tringel/trzba a uctovanie, najma ako to ma externa uctovnicka riesit a prepocitavat a zahrnat do mzdy, ako tych par eur ktore jej vyjdu zdanit ako podnikatelke :D

nikaeli
19. feb 2025

Keď sa nad tým zamyslím, tringelt je poďakovanie za príjemnú obsluhu. Keď dá niekto sestričke dezert, či doktorovi fľašu, je to úplatok. Najnovšie sa mnohí rozčuľujú nad kvietkom či sviečkou pre učiteľku na konci šk.roka. Veď majú svoj plat. Prečo sa potom na čašníkov, kaderníčky, pumpárov, atď. pozeráme inak? oni nedostávajú plat? Za poskytnutú službu som riadne zaplatila. Byť šikovný a príjemný k zákazníkovi je predsa súčasťou jeho práce. Rozhodnúť sa nedať tringelt je tvoje právo bez ohľadu na to, či zarábaš alebo nie.

lienka.7
19. feb 2025

@simca06022011 no však jasne, ze nikde to nezahŕňajú do mzdy, dávajú im to na čierno. 🙈 alebo teda aspoň ja nepoznám taky prípad. Mne ide čisto iba o to, ked mu dá cash za platbu na účet, ako to potom účtuje. A ano, pri nejakých par "drobnych" je to jedno, ale povedzme pri co ja viem 500€ mesacne pri sadzbe tuším 21%, ak to nezmenili, je to za rok už veľmi zaujímavé, takmer 1.300€ (co takto vlastne "prispeje" zamestnancovi firma, keďže ta platí z toho tringeltu dan).
A este je potom ďalší rozdiel, či platis alebo neplatis ešte aj DPH. lebo zo sprepitneho sa DPH neplati, z couvertu už ale ano. Úcto som mala sice už dávno, ale pokial viem, zatiaľ nie sú tringelty oslobodené od dane, ako to navrhuje nás pán kapitán 😁

mistymay33
19. feb 2025

@lalenka33 ale nie všade to bude rovnaké. Naša legislatíva totižto vôbec nerieši prepitné, takže je to veľmi divoké a každý podnik to môže mať inak. My mám ekasu od poskytovateľa XY a ten má na to software, ktorý je v tej ekase natiahnutý, takže to máme vyriešené takto. ostatní to môžu mať inak. Ja keď chcem dať v inej prevádzke prepitné, tak sa vždy časníka opýtam, či to ide priamo jemu, ak ano, dam prepitné normálne pri platbe kartou, ak mi povie nie, tak nedám.

simca06022011
19. feb 2025

@lienka.7 len ty si z toho odrataj este aj naklady, zase take gastro ich ma habadej.. velakrat su dokonca v strate, cize tych 500EUR mesacne sa strati ako nic.

mistymay33
19. feb 2025

pridávam dokklad ktorý vylezie od nás z pokladne. Je tam suma za tovary 21.30, zákazník platil kartou. Zjavne si vybral prepitné 10 percent /kedže je terminál otočený smerom k zákazníkovi, ja nevidím aké sprepitné si vyberie/ ja na svojej pokladni vidím iba sumu 21.30. Z tlačiarne vylezie tento doklad, kde je suma 21.30 eur, tento doklad s touto sumou ide aj na finančné správu. Lenže zákazníkovi to strhne z účtu sumu 23,43 eur /čo je aj s tým preptitným/. tento doklad dostane zákazník do ruky, ja ho nevidím, to prepetné je uvedené uplne dole takým mini písmom. ja v mojej pokladni vidím vzdy a stále sumu 21.30, aj v systéme je stále iba táto suma. Po zmene sa urobí denná uzávierka, kde je rozpísané presne aký bol obrat kartou /sú to spočítané tie sumy bez sprepitného/ a aký bol obrat hotovostou. To čo je navyše /hotovosť/ si automaticky berie zamestnanec, Potom je na dennej uzávierke presne takým malým písmom uvedené, aj aký bol príjem prepitného /to v hotovosti vyplatím rovno na konci zmeny zamestnancovi/. Ciže do učtovníctva ide v podstate tá sumy 21.30, to mi vyhodí ekasa v uzávierke. Lenže mne na druhy den, príde na firemný účet 23,43. čiže aj s tým prepitným. Aj kartová spoločnosť posiela mesačný prehlad, kde stále vidím iba tú sumu 21,30.

lienka.7
19. feb 2025

@mistymay33 ono závisí podľa toho, ako máš nastavenu kasu. Ci ti to tam ukazuje, resp.ako ti to ukazuje. známa to tak nema. Ona ma rozpis kariet (visa, mastercard) a potom sumu ich účtov a celkovú sumu na karte na konci spolu aj s prepitnym s veľkým, a pod tým sumu tržby menším písmom. Rozdiel sú tringelty.
Ide o to, ze ak ty mu dáš z kasy-penazenky tringelt 100€, lebo to tak bolo v hotovosti, to je este (ako tak) ok. Ale keď ma 100€ tringelt na karte, ty mu mas dat v skutočnosti iba 79€, lebo 21€ je dan, ktorú ty este len budeš platit. Chapes? V prípade platby kartou mu ty nemôžeš vyplatiť celu sumu 100€, lebo táto suma nie je este zdanena. Tu dan platis az dodatočne ty na konci mesiaca. Cize napr. pri tringelte 100€/den, ktoré mu dáš ty cash z karty si v podstate stratová 21€/deň. Si to prenasob počtom dní v mesiaci mas to, čo mu ty, resp.tvoja firma zaplatis mesacne este "navyše".

mistymay33
19. feb 2025

@lienka.7 áno, asi máš pravdu. Teraz sa nad tým zamýšľam, že ani neviem ako to účtovník účtuje; lebo z mojich denných uzávierok ma sumu platieb kartou bez prepitneho; ale na mesačnom výpise z kartových operácii ma sumu aj s prepitnym. Čiže z kasy vidí sumu napr: 500 EUR a z výpisov kartovej spoločnosťou vidí príjem z platieb kartou napr. 550. Čo 50 EUR by predstavovali tie tringelty. Ale aj finančná správa vidí moje blocky v sume 500 EUR. Takže teraz som vlastne prišla na to; že ani ja v tom nemám jasno.

bobaas
19. feb 2025

Nechce sa mi všetko čítať, takže možno už niekto napísal. Ale sú prevádzky, kde im terminál umožňuje dávať tringelt, ale aj také, kde okrem konzumného nič nenablokujú. Vtedy necháš sprepitné v hotovosti. Čašník ale nevie, či chceš, alebo nechceš. Ja napríklad podľa úrovne kaviarne nechám aj 50centov alebo zase nie. To nebol nátlak, len informatívne sa spýtal. To je už v tomto povolaní automaticky. Nič osobné.

lienka.7
19. feb 2025

@mistymay33 podstatne je to, ze z tringeltov, ktoré sú na karte, ty mu jednoducho nemôžeš vyplatiť celú sumu, napr.tych 100€, chapes? Lebo to je suma pred zdanením. Ty z toho musis odviesť daň a az ten zvyšok je de facto jeho tringelt, chapes? V tomto prípade mu patrí iba 79€. 21€ mu ty este doplacas navyše, zo svojho.
Co sa tyka vyplácania 100€ z tržby cash, ani to nie je uplne podla zákona... po správnosti, ty by si tieto denne tringelty mala kumulovat a vyplatiť mu ich oficiálne na konci so mzdou. S tym, ze opäť z toho odvedies daň, tento raz z prijmu. Cize zase by nedostal čistých 100€, ako mu dávaš ty, ale mínus odvody. V podstate ide o čierne peniaze v takomto príde denného vyplácania na ruku. Ale teda stat sa "tvári", že túto sedu ekonomiku a daňové úniky vlastne akosi nevidí...

lienka.7
19. feb 2025

@mistymay33 tu máš, ako sa to účtuje oficiálne...

lucia_089
13. apr 2025

@nikaeli tak ako porovnať učiteľku, ktorá sa denne celý rok zaujíma o moje Dieťa a Jeho vzdelanie s čašníčkou, čo Mu prinesie džúsik, mi príde slušný nepomer. Učiteľke veľmi rada kupujem kyticu za 30 euro, aj bonbonieru, aj na začiatku šk.roka a aj na konci, aj na deň učiteľov niečo, ale v kaviarni po 2 zákuskoch s kávou za 10 eur, aby som nechala daľšie 2 eurá, keď ich práca je priniesť mi to, moc nerobím. Mám Deti a hypotéku, sama nezarábam moc, príde mi to zvláštne, keď majú plat.

viera27
13. apr 2025

Vzdy nechavam tringelt. U teba ma vsak mrzi ina vec. Ze tringelt by si dala, keby bol pri tebe niekto znamy. Normalne sa na to vykasli, fakt nie je nic zle ani na hanbu na tom, ked clovek nema na vyskakovanie. V tvojom pripade by som sa skor zasmiala a “prepac, ale ako studentka som vobec rada, ze je na to kafe”. Ked sme boli mladsi, tak sme casto hovorili: Zabi ma, nemam, ja ti za to riady poumyvam 🤣”. Proste naozaj chcem povedat, ze fakt sa vobec necit neprijemne za akekolvek svoje rozhodnutie. Tringelt je super, ale ked sa nan necitis, tak nikoho do toho nic nie je.

nikaeli
13. apr 2025

@lucia_089 môj príspevok som napísala z pohľadu učiteľky MŠ. Na konci šk.roka sa tu často rieši, čo kúpiť učiteľkám a veľmi veľa mamičiek napíše, že prečo by im mali niečo kupovať, keď je to ich práca. A ja sa pýtam prečo dávať čašníkom, kaderníčkam, atď. po každej službe niečo naviac, keď je to ich práca? prečo sa to vôbec zaviedlo?

Strana
z5