Čašník si vypýtal tringelt
Zdravím,
bola som dnes na káve (iba káva) a platila som kartou. Čašník zadal sumu a keď som išla priložiť kartu, tak sa ma opýtal, či môže pridať alebo necháme takú sumu (nie moc príjemným tónom). Prekvapilo ma to, takto mi to ešte nikto nepovedal. Som študentka na VŠ a celkovo sa snažím si sama variť, nekupovať blbosti (minerálky, káva v škole, sladkosti...), žiadny Bolt atd.... táto káva bola taká odmena. 😅 preto by som vás chcela poprosiť o názor - je v poriadku, keď ako študentka nedám tringelt? Alebo je to ,, na hanbu"? Lebo ako neviem, veď áno, bolo tam dosť ľudí, ale boli 3 čašníci, a zase nepriniesol mi 10 rôznych nápojov. Na druhej strane bol ale vysmiaty, mal dobrú energiu (až na záver). Poprosím o normálne rady a názory, že či to brať ako ,,povinnosť" alebo netreba. Tringelt som nedala, už len pre tú otázku, celkom ma to aj zahanbilo pred ľudmi, čo boli za mnou. Keby ale platím, a vedľa mňa je niekto, koho poznám, tak by som ten tringelt dala, nech nie som za lakomú... Ďakujem.
@anketkarka a v iných zamestnaniach ako šéf vie či je lepší Maťko alebo Paľko? Podla čoho sa v iných zamestnaniach dávajú odmeny?
V iných zamestnaniach nedávajú ale odmeny klienti, ale zamestnavatel, tak prečo mám sa mám casnikovi skladať na odmenu ja?
Ja tiež nenechávam tringelty. A to pracujem, už mám dááávno po vysokej škole. Ale jednoducho dnes je všetko tak drahé, že keby som každému dávala "len tak", tak neviem kam by som sa dostala. Voľakedy som poctivo dávala všade, ešte aj kuriérovi. Potom som postupne prestala. A ani mi to už nepríde čudné, ani sa necítim blbo. Mne sa práveže zdá, že dnes už ľudia nedávajú tringelty. Ak čašníci fungujú ešte stále tak, že "na páske" majú minimálku a spoliehajú sa na tringelty, tak je mi to ľúto, ale ako bolo spomenuté vyššie - ja sa im na odmenu skladať nebudem a nebudem suplovať ich zamestnávateľa.
@jaskolka upratovačke môžeš dať tiež sprepitné, kuchár neprichádza do kontaktu so zákazníkom, takže ho ten zákazník nevie odmeniť. Školnik a úradnik je štátny zamestnanec (btw. akých zákazníkov má školník). Pracovník v banke je odneňovaný tiež za ,,ústretový prístup ku klientom", ale bankou. Vieš čo ma tak pri Tvojom komente napadlo? Aj ten úradník by mohol byť odmeňovaný tringektom. Aspoň by sa správal k tým ľuďom mnohokrát lepšie. Inak by to vyzeralo na tých úradoch. Nemalo by to byť naozaj za milý prístup. Ten by mal byť samozrejmosťou vo všetkých službách ľuďom. Výraz toho, že si vážiš človeka, ktorý Ťa vlastne živí. Všetci vieme, že je to o ľuďoch, a preto si myslím, že to nie je slušnosť dať sprepitné, ale odmena, o ktorej má právo rozhodnúť zákazník.
@joannita je to taká tradícia na celom svete roky rokúce. Nikto Ťa nenúti ju dodržiavať. Tak ako Vianoce.
Keby si casnik takto "vypytal", tak by som nedala.
A tie, ktore tu oplieskavaju uroven restauracii a uroven hosti, tak poviem len jedno, v spickovych restauraciach casnika ani len nenapadne dat ti na javo ze ocakava trinkgeld.
@anketkarka po správnosti by za dobré jedlo mal dostať tringelt kuchár a nie čašník, ktorý ho len priniesol. Lenže kuchára zamestnávateľ zaplatí, čašníka už nie. To, že sa niečo stalo normou, neznamená, že je to správne. Ako som už písala, je xy pozícii v službách, kde sa tringelty bežne nedávajú, keď to začnú ľudia robiť, budeš všade prispievať k naúčtovaným cenám?
Tringelt sú vlastne čierne peniaze, nezdanený príjem akceptovaný štátom, ktorý vznikol ako poďakovanie za nadštandardné služby, nie ako samozrejmosť.
Takí Japonci, najkultivovanejší národ na svete, si ide v tomto svoje, tam je tringelt považovaný za urážku.
@anketkarka lenže v takomto prípade by to malo byť v podstate všade. Aj v škole,aj v zdravotníctve,na úradoch, bankách,aj vo všetkých obchodoch a podobne. Prečo sa potom všade inde považuje aj trebárs kvet či káva už za úplatok? Prečo je to tradícia(a pritom peňažná odmena,nie vecná)len v takom sektore,ako sa tu spomína?
@lilope kuchár tomu jedlu - službe dáva vyššiu pridanú hodnotu a zamestnávateľovi je cennejší ako ten čašník, pretože na ňom viac ten biznis stojí. Takže ho musí odmeňovať zanestnávateľ, ktorému prináša zisky.
@anketkarka samozrejme, veď do reštaurácie ľudia chodia primárne kvôli jedlu, nie nápojom. Zamestnávateľ však potrebuje rovnako aj toho čašníka, bez neho by sa jedlo a nápoje nedostali k zákazníkovi. No toho už adekvátne zaplatiť odmieta.
@jaskolka ja som tú tradíciu nevymyslela, neviem. Tak sa to historicky zaužívalo ako v štátnych inštitúciách na Slovensku ,,obáločka". Možno je práve preto Slovák taký citlivý na nespravedlnosť tringeltov, lebo roky tu boli ,,obálkové tringelty". A to už boli iné peniaze...nie toto o čom sa tu bavíme. V zahraničí sprepitné ľudia tak neriešia.
Najnizsie DPH, ceny ako pod Eiffelovkou, ale hej, ja budem suplovat povinnosti zamestnavatela… je mi to luto, ale pokial obsluha nebola svetoborna, tak tringeld proste nenecham. A to som brigadovala ako casnicka. Na kompenzaciu je majitel.
@lilope to je subjektívny pohľad čo je adekvátne. Aj v gastre majú časníci na výber, a keď niekto neplatí, tak nemá pracovnú silu. Nikto ku nemu pracovať nepôjde.
Raz sami v Prahe stalo, že som nechala tringelt a prišla za mnou čašníčka, že som nechala málo, lebo ak som spokojná, mam nechať tuším 20 % sumy účtu. Tak som jej povedala, že nech mi vráti moju platbu(hotovosť), že to prepočítam. Vzala som celý tringelt a povedala som, že teraz je to v poriadku.... Je podľa mňa na zákazníkovi, koľko nechá tringelt. A pri káve je to ozaj drzosť si pýtať. Keď chcem, nechám.
@anketkarka napríklad túto kúsok v Rakúsku niesu moc veľkí priaznivci tringeltov a určite aj v iných krajinách, nieje to všade rovnaké.
@anketkarka čo je subjektívny pohľad, že zamestnávatelia adekvátne neplatia čašníkov?
Mne sa niečo podobné stalo na vianočných trhoch. Kupovala som si punč za 3€, platila 5€ a ten v stánku mi povedal, už neviem ako to presne formuloval. Že tie dve eurá si nechá ako sprepitné, či môže byť. Bola som v takom šoku, že som prikývla. Teda 60% sprepitné nedávam ani v reštaurácii, kde som spokojná. Obyčajný malý punč v plastovom poháriku.. som si povedala, že tam už viac nepôjdem..
Ja som sa s tym stretla v zahranici, a neprislo mi to divne. Ked nechcem nedam, ked chcem dam. A trapne sa necitim.
@lilope No áno. Však aj ten čašník má právo voľby, ak sa necíti zaplatený. Poznám podnik, kde majiteľ naozaj má problém zohnať ľudí, lebo má neadekvátne požiadavky a neplatí dosť. A tringelt nie je zdaňovaný. Je to však neistý príjem.
A potom je tu moje odvetvie, kde by ludia aj davali tringelt za spokojnist a dobre odvedenú pracu, ale nemôžu, lebo je to brane ako uplatok, odvetvie, kde aj pošahany dezert alebo kava posadia zdravotnika do basy 😂
Kedze chodim po kaviarnach malo, tiez ma to minule zaskocilo a bolo mi trapne nedat🙉ale je to len moj/tvoj problem-ten pocit.nikto nas nenutil. Vacsinou platim hotovostou a tam nechavam-napr zaokruhlim na cely peniaz..
Robila som v kaviarni, nikdy som sa k ničomu takému neponizila. Brala som to ako odmenu, nie samozrejmosť. Keby mi čašník takto povie, tiež nedám.
Davam vzdy
Dala by som nejaky maly tringelt v minciach
Ako matka maturantky , ktorá aj brigáduje, nevidím dôvod , aby ona keď si ide s kamoškami sadnut na kávu , dávala tringelty .
Pri jednej kave? 😅 nedala by som. Pri ucte za desiatky eur s tym, ze sa nam venoval "pol vecera" urcite ano.
A ešte dodám, že po tomto by som zvážila tam vôbec ísť nabudúce. A to tringelty bežne (ak nejde napr. o obedové menu) dávam. Už sa mi stalo, že nejakú prevádzku obchádzam pre neprijemne správanie sa obsluhy (pozdravujem do Golden Royal u v KE).
Príde mi to ako veľmi nevhodné a neprofesionálne správanie z jeho strany, navyše nemohol vedieť, či si mu niečo, nejaký cash nenechala na stole. Ja chápem, ako sú platení/neplatení, veď som to sama robila, čiže niečo o Tom viem, avšak druhým dychom dodám, že tak zase až tak zlé to nie je, že by sa mali pomaly až pýtať priamo, nakoľko my sme len z obyčajnej kaviarne pred viac ako desiatimi rokmi mali naozaj že slušné tringelty na konci dňa (pravda, väčšie mesto), že som bankomat nepoužila ten rok ani raz, lebo na bežné denné výdavky v pohode stačili tringelty.. To boli ešte časy, keď tie tringelty také samozrejmé neboli, ako sú dnes. Ako hej, robota taká, že sme padali na hubu a keď sme neboli v práci, tak sme prakticky len spali, ale na druhej strane to neboli zle peniaze, ALE! zaslúžené. O takých peniazoch (čo do výplaty či tringeltu) som mohla potom len dlhé roky snívať, keď som neskôr nastúpila na svoju prax a zaroven do svojho prvého skutočného zamestnania, na ktoré som sa pripravovala 5 rokov na výške a mala k tomu diplom. To sa ani nedalo porovnať. Čiže nie, nie je pekne takto vykoľajiť zákazníka, keďže s veľkou pravdepodobnosťou na to až tak odkázaní nie sú. Ak zakaznik chce, tak dá. Ak nechce, nemá, nebol spokojný, je držgroš, hocičo dopln, nič ma do toho, nedal, nevadí. Autorka, vôbec to nerieš.
No veru nemusis!
A nemusis to ani nicim ospravedlnovat. Ja by som tiez nedala,uz lel z principu,ze takym tonom isiel na teba.a vobec nie pri jednej kave.keby si si bola dala nejake cele menu,tak povedzme.ale jedna kava....
kebyze tam jes nejaky obed a mate vyssi ucet, ale pri polozke za kavu pytat tringelt, divne
@anketkarka si na omyle,moja kaderníčka je mojou už min. 15 rokov a vždy mi dá termín,kedy chcem ja.
Na fyzio sa objednávam sama,majú kalendár na internete.
za jednu kavu by som tringelt neriesila..... jedine ze som v nejakom oblubenom podniku a pod. sprepitne nechavame ak niekde jeme, ak proste obsluha kmita, jedlo nam chuti atd. ja to neberiem ako samozrejmost, ze mam dat stale. stalo sa mi v jednom podniku v KE - objednavam pri bare, kedze idem na akciu do inej saly, dostanem vsetko v plaste, sama si to odnesiem a tiez sa ma pravidelne pytaju pri platbe kartou, ci chcem nechat tip.... no nechcem. ale neberiem to tak, ze ma niekto strapnil. oni sa to asi musia pytat, presne ako to tu niekto pisal - tak ako inde nam pri plateni vynukuju blbosti.... hubky na riad za 50 centov, alebo servitky za euro.... neries

Autorka, hlavne tu nikomu ospravedlnujuco nevysvetluj, preco si na tej kave bola, to je fakt tvoja vec a nijako to nesuvisi s tym, ci si tringelt dat chcela alebo nie.