icon

Ceny materiálu na kompozitnú plombu: Aké sú náklady?

enver
31. júl 2025

💰 Koľko stojí materiál na jednu plombu?
1. Kompozitná (biela) plomba – najčastejšia
Samotný materiál (kompozit): cca 3 – 10 € za plombu, podľa kvality a značky.

Používajú sa aj:

Bonding (lepidlo): 1 – 2 €

Etchant (kyselina): centy až 1 €

Poliaci prostriedok a nástroje – drobné náklady

Celkovo: materiál na 1 bielu plombu vychádza cca 5 – 15 €
(špičkové materiály môžu byť aj drahšie)

ajdika
31. júl 2025
@enver

@anonym_3e7013 Úprimné – je to môj plán. Chcem, aby si mohli dovoliť zubárov aj tí chudobnejší

@enver tak ti drzim palce, a to ozaj uprimne.

pieksamaki
31. júl 2025
@enver

Zubári by mohli mať možnosť poskytnúť zľavy ľuďom v hmotnej núdzi (napr. na základe potvrdenia z úradu práce).

Štát by mohol z časti tieto výkony preplácať cez dotácie alebo granty.

Vytvoriť verejný zoznam "sociálne férových zubárov"

Zoznam ambulancií, ktoré ponúkajú lacnejšie výkony, alebo berú pacientov bez doplatku.

Ľudia by vedeli, kam sa obrátiť, ak nemajú peniaze.

@enver ako si to predstavuješ ukontrolovat? Tvoja predstava konceptu?

lienka.7
31. júl 2025
@enver

Verím, že zubná starostlivosť nemá byť luxus. Môj plán je pomôcť aj tým, ktorí si dnes nemôžu dovoliť drahého zubára. Nie každý má za chrbtom majetky, ale každý má právo na zdravie.

Chcel by som presadiť zľavy pre ľudí v hmotnej núdzi, viac výkonov hradených poisťovňou a vytvoriť zoznam zubárov, ktorí berú pacientov bez zbytočných doplatkov.

Lebo keď niekoho bolí zub, nemá čakať mesiace alebo si vyberať medzi zdravím a nájmom.

@enver jaj, cize "neorisposobivi obcania" a dlhoroční "zakaznici" z UP by mali zubára grátis a ti, co síce robia, ale za minimum, tak ti si budu aj naďalej platit. Cize consi teda vyriesil? Trt makový? Gratulujem ti, ziskavas Nobelovu cenu za idiotinu roka 👌

viestta
31. júl 2025
@hiro

@viestta No, mňa vždy uchvacuje že posledných aspoň 30 rokov si každý mohol už sa základnej škole otvoriť profesiu, zoradiť podľa platu a slobodne vybrať koľko chce zarábať a čím chce byť. A čím viac je zubárov tým viac to má pozitívnych dôsledkov - zubári v konkurencii by museli pýtať menej a naopak by ostatní v menej platených zamestnaniach dostali viac lebo by boli vzácnejší.

@hiro to mas ako pri elektrikaroch, instalateroch, obkladacoch tak je to aj u zubarov. Ten uz nevie co pytat, vsak to je zderstvo. Vsak ked je to zderstvo, tak spravim sam, nikoho platit nemusim. Jedine, ze by som na to nemal. Vedomosti, zariadenia, zrucnosti. Ked ich nemam, tak za poskytnute sluzby zaplatim. Horekovat, ze za vymenu baterie pyta instalater 60€ to je take "nase". Vsak ked nechces platit vymen ju sam. Na rozdiel od zubara na to neporebujes ani vzdelanie ani zariadenia za destatisice za kazde jedno zariadenie.

enver
autor
31. júl 2025
@lienka.7

@enver jaj, cize "neorisposobivi obcania" a dlhoroční "zakaznici" z UP by mali zubára grátis a ti, co síce robia, ale za minimum, tak ti si budu aj naďalej platit. Cize consi teda vyriesil? Trt makový? Gratulujem ti, ziskavas Nobelovu cenu za idiotinu roka 👌

@lienka.7 Eśte si nespomenula bezdomovcov a imigrantov a ukrajincov

enver
autor
31. júl 2025

Koľko stoji inak dentalna hygiena ?

mirkam3
31. júl 2025
@enver

Koľko stoji inak dentalna hygiena ?

@enver nevieš? Keby si tam poctivo chodil, ušetril by si veľké pálky u zubára 😉

enver
autor
31. júl 2025
@mirkam3

@mirkam3 bol som 50 €

enver
autor
31. júl 2025
@mirkam3

@mirkam3 oložka Približná cena
Spotrebný materiál (rukavice, masky, pasty, fluorid, dezinfekcia...) 5 – 10 €
Opotrebenie nástrojov, prístrojov 2 – 5 €
Energia, priestor, hygiena, asistenti (ak sú) 5 – 10 €

Spolu náklady: cca 15 – 20 € na pacienta

enver
autor
31. júl 2025
@mirkam3

@mirkam3 Dentalna nič moc zarobok aky pyta len 5O ale ked pyta 70 90 € je na hlavu dentalna hygienička

viestta
31. júl 2025
@enver

@mirkam3 oložka Približná cena
Spotrebný materiál (rukavice, masky, pasty, fluorid, dezinfekcia...) 5 – 10 €
Opotrebenie nástrojov, prístrojov 2 – 5 €
Energia, priestor, hygiena, asistenti (ak sú) 5 – 10 €

Spolu náklady: cca 15 – 20 € na pacienta

@enver a mzdu, odvody a dane a DPH si zabudol zaratat do tej kalkulacie. A splatky na zariadnie alebo amortizacia majetku.
Ty si ekonom asi ako ja som jadrovy fyzik...

enver
autor
31. júl 2025
@viestta

@enver a mzdu, odvody a dane a DPH si zabudol zaratat do tej kalkulacie. A splatky na zariadnie alebo amortizacia majetku.

@viestta A koľko stojí dentalna hygiena?

viestta
31. júl 2025
@enver

@viestta A koľko stojí dentalna hygiena?

@enver u mojho zubara 35€

enver
autor
31. júl 2025
@viestta

@enver u mojho zubara 35€

@viestta cena je fajn ale ostatné zakroky su veeeľmi dráhe až pre človeka choré a aký mate plát ?

atinkaa
31. júl 2025

Vsak ambuluj ty!🙈ked je to take jednoduche😂

diewcatqoo
31. júl 2025

Ano, zubari maju premrstene ceny. Mam v rodine zubarov. Ale ja ti nevim Karle... zvycajne plati umera, ze cim je clovek chudobnejsi, tym menej sa stara o svoje zuby. Neviem, preco to tak je, ale vo vacsine pripadov to plati. Preco by teda mali mat podla teba zlavy u zubara ludia, ktori sa o zuby nestaraju?

viestta
31. júl 2025
@enver

@viestta cena je fajn ale ostatné zakroky su veeeľmi dráhe až pre človeka choré a aký mate plát ?

@enver co teba do toho aky ja mam plat? Ked potrebuje ktokolvek z nas zubara, tak zaplatim a nehorekujem ako ty. Pretoze mat zdrave zuby je dolezite. Pokazene zuby su nebezpecne pre srdce, oblicky, klby, travenie. O zuby sa treba starat od utleho detstva a nezanedbavat preventivky, lebo je lacnejsie osetrit maly kaz, ako potom plakat, ze za jedn zub treba dat pol vyplaty.

enver
autor
31. júl 2025
@viestta

@enver co teba do toho aky ja mam plat? Ked potrebuje ktokolvek z nas zubara, tak zaplatim a nehorekujem ako ty. Pretoze mat zdrave zuby je dolezite. Pokazene zuby su nebezpecne pre srdce, oblicky, klby, travenie. O zuby sa treba starat od utleho detstva a nezanedbavat preventivky, lebo je lacnejsie osetrit maly kaz, ako potom plakat, ze za jedn zub treba dat pol vyplaty.

@viestta A vidiš a to je problem plat nepriznaš vadi že spominam ceny kolko stoja realne ideš sa hadať hlavne že dostaneš a si spokojna

enver
autor
31. júl 2025
@viestta

@viestta ja zaraz cca mozem vypocitat plat taky no jasne zalezi kolko ludi mate je to tažšie

viestta
31. júl 2025
@enver

@viestta ja zaraz cca mozem vypocitat plat taky no jasne zalezi kolko ludi mate je to tažšie

@enver vies, my sa o zuby starame. A uz som ti napisla, zubar je rovnaky podnikatel ako automechanik, jeden aj druhy robi svoju robotu pre zisk. Tak ako ty chodis do roboty aby sizarobil. Zadarmo by si tam nechodil, ale zubar ma zadarmo opravovat zuby tym co sa o nich nestaraju, ich socialny satus je "celozivotny poberac davok". Zubna pasta stoji 3€, kefka sa da kupit aj za jedno, chce to len 2x dve minuty casu denne, raz v roku ist na preventivku a nebudes u zubara nechavat majlant.
Ked sa tak rozculujes nad tou cenou, po kolkych rokoch si si dal tie zuby opravit? Lebo na viac navstev nie je povrchovy kaz, to si si tu "dierocku" pestoval roky. Vsak?

denkabemommy
31. júl 2025

Ja prisaham že ty si ten typek, čo tu dával tie úžasne ekologické rady 🤣

guudy
31. júl 2025
@viestta

@viestta nevratil sa nam nahodou Tomas? Tento si to tiez predstavuje vsetko ako Hurvinek valku

guudy
31. júl 2025
@denkabemommy

Ja prisaham že ty si ten typek, čo tu dával tie úžasne ekologické rady 🤣

@denkabemommy presne to mi napadlo😂

denkabemommy
31. júl 2025
@guudy

@denkabemommy presne to mi napadlo😂

@guudy 🤣teraz tu budeme mať zubárske okienko, teda okienka

guudy
31. júl 2025
@denkabemommy

@guudy 🤣teraz tu budeme mať zubárske okienko, teda okienka

@denkabemommy dufam, ze viac ich uz nebude😁

denkabemommy
31. júl 2025
@guudy

@denkabemommy dufam, ze viac ich uz nebude😁

@guudy 😅 mohol by využiť nejakú zaujímavejšiu tému

guudy
31. júl 2025
@denkabemommy

@guudy 😅 mohol by využiť nejakú zaujímavejšiu tému

@denkabemommy vyckame a uvidime ;)

enver
autor
31. júl 2025

Pozor Zubárov sa to dotklo nebudu autička domčeky dovolenky ?

viestta
31. júl 2025
@guudy

@viestta nevratil sa nam nahodou Tomas? Tento si to tiez predstavuje vsetko ako Hurvinek valku

@guudy nie, Tomas by nebol taks trucny, on by napisal minimalne 80 riadkov ako uvodny prispevok a odpovedal by nam v bodoch. Ale s Tomaskom by si rozumeli, aj s jeho reinkarnaciou Leonardom

guudy
31. júl 2025
@viestta

@guudy nie, Tomas by nebol taks trucny, on by napisal minimalne 80 riadkov ako uvodny prispevok a odpovedal by nam v bodoch. Ale s Tomaskom by si rozumeli, aj s jeho reinkarnaciou Leonardom

@viestta mas recht 🙂