Ceny rastú: Ako ušetriť a nežiť len doma?
Ani vy nikam veľmi nechodíte ? Mne príde že všetko je tak extrémne drahé,už keď chce ísť človek aj na trhy alebo niečo tak tam veľa utrati,to isté aj cukrárne, reštaurácie atď,ja chodím len do potravín a zvyšok voľného času som doma aby som si čo najviac ušetrila do rezervy,lenže už ma po pravde nebaví byť stále len doma len s tou predstavou že pôjdem niekam na trhy si niečo kúpim a zas 100€ v prdeli
A prečo by si mala sedieť len doma? Zober ruksak, daj si tam čaj s termoskou, urob si do dózy niečo na jedenie a nemusíš nikde nič míňať.
Neviem... Ja normalne chodim na trhy aj bez toho, aby som si tam musela nakupit za 100 e.
A ano cukrarne aj restauracie su drahe, a pritom nikdy sa do nich tak vo velkom nechodilo ako teraz. Kedysi isla rodina na obed do restauracie vo vynimocnych situaciach, dnes su rodiny co sa prestravuju na restauracnej strave. Keby na to nemali, gastrobiznis tu nie je.
A to hovorim akoze mam od nejakej milionarky daleko, mame uplne obycajny asi priemerny slovensky prijem v rodine.
Ako chces minut 100eur na trhoch? Vsak to ma byt nieco vynimocne a teda raz za cas si dopriat by si si mala.
Inak co sa trhov tyka, nikdy som si tam nekupila viac ako 1 trdelnik , takze asi 5,50e miniem . Zjem ho s malym spolu
ak je tvojim cielom chodit von mat zazitky a neminat tak tuto mas tipy:
priroda les vyhliadky prechadzk jazera je tohi vela
kniznice a ich eventy
mestske casti a ich eventy
velvyslanectva a ich eventy
galerie a muzea mavaju aj vstuo zadsrmo tusim prva streda v mesiaci
@ivik4 no manžel minulý rok veru minul aj viac ako 100e, ale s deťmi. Gaštany, punč, medovina, trdelnik, deťom certovske rohy blikajúce, atď...je to tam drahé. Keď som videla, že čistý langoš stál 8e aj ma chuť prešla.
No dnes večer v správach, že cigánska na trhoch v Bratislave stojí 8-10 eur. No môžu si ju nechať. Kde je niečo ešte na pitie. Cukrárne už majú tak mini porcie, že až . To radšej idem do divadla. Tam ceny tiež 40eur 1 lístok, čiže si veľmi vyberám. Áno máš pravdu, ceny za všetko veľmi išlo hore. Ale zase ani doma sedieť nie je riešenie. Tak zdravo, treba míňať.
@kavasmliekom chapem
Mne tie jedla na trhoch za to nestoja lebo je zima, dlhy rad a nechutia mi, z tych co tam predavaju si vsetky viem pripravit lepsie,nic moc 😁
@ivik4 áno, aj ja manželovi pripravím aj doma, ale on ma rad tu atmosféru, vôňu atď.
Ja na trhy chodím len kvôli atmosfére, nikdy som si tam nič nekúpila (nie kvôli tomu, že by boli drahé). Varím väčšinou doma, ale 2-3 krát za mesiac sa stane že zájdeme do reštaurácie alebo si objednáme kebab/pizzu. A čo sa týka výletov, väčšinou sa len natankuje a ideme. Veď jedlo si môžeš zobrať z domu 🙂 ale áno, súhlasím.. Je drahoo
Ani ja skoro nikam nechodím. Od rana do vecera v praci, po veceroch doma s deckami a vikendy uplynu ako voda. A ano, ceny tak narastli, ze mam psychologicku blokadu niektore veci kupovat, hoci na to mam. Tak sa netrap, nie si v tom sama 🙂
Zas šetriť je pekne, ale treba aj žiť. Nikdy neľutujem peniaze za jedlo a zážitky. Na trhoch neminiem nič, lebo mi tam jedlo nechuti a nepijem, čiže sa len popozerám a tam to končí, no chodíme kade tade, každý víkend sme niekde aj s malým, a tie zážitky sa nevyrovnaju peniazom.
@hederamonstera bola som s dcerou na trhu. sebe som kupila len nejaku mnamku, kamoskynmu synovi nieco, dcere letne nohavice,, nejake mnamky a tusim naramok a nahrdelnik a dali sme si nejake jedlo a napoj. ja klobasu, ona len take opekane zemiaky. a minuli sme tusim okolo 60e. jedina drahsia vec boli nohavice, ale nabieralo sa to.
Vieš čo, keď sa ti zdá, že je drahe, neznamená to, že budeš sedieť doma. Ja tiež nakupujem teraz iba potraviny a nevyhnutne veci. Šetríme, lebo sme si niečo ako rodina kúpili a vyprázdnili účty. Ale stále sme vonku.
Kľudne si urobím čaj do termosky, nejakú zemlu, ked idem s deťmi, to človeku v lese chuti ako seriózna delikatesa. Ale chodím aj sama, normálne každý keď sa snažím dať aspoň pár km v lese, som skutočne vonku, nie niekde v dave, kde by ma zas prekvapilo, že je to to iste čo na každých trhoch. Takže vonku vieš byt aj totálne bez peňazí a svojej hlave aj telu urobíš neskutočne dobre. Vlastne, je to len o hlave.
Tak toto je už podľa mňa držgroštvo. Dá sa ísť kade tade a nemusíš hneď minúť majland. A ešte som na trhu NIKDY v živote neminula 100 eur. Ale ísť do prírody,alebo na výlety zato nikto s toho chudobný nebude. My sme hodili aj s deťm keď boli malé Veľa krát nás ani nenapadlo ísť niekam po výlete do reštaurácií, alebo cukrární. Väčšinou ani nebolo kde na turistikách,alebo sme boli dlho a mali so
aj so sebou.Ale zasa veľa si už aj doprajeme keď ideme niekam. Ale vždy s mierou. My si proste nepotrpíme na drahé reštaurácie,drahé ubytovanie,luxus. Príde nám to veľa krát zbytočné a radšej o to častejšie ideme. Samozrejme letné kúpaliská,auparky,wellness uz dačo stojí,ale zase chodíme.
A nič materiálne nenahradí chodiť za zážitkami.
Máš pravdu, všetko je drahé.
Ale zas keď niekam ideš neznamená že tam musíš míňať. To že ostatní kupujú predražený odpad prezentovaný ako gastronomiu neznamená že to máš robiť tiež lebo na trhoch sa patrí dačo si kúpiť.
@mamutka A ešte jedna vec na Vianočné (ak iné ) trhy chodíme od nepamäti a nie raz sme boli,že sme si dali len punč a jesť boli v mekáči,alebo kúpili inde. U nás je tak,že trhové jedlá mojich chlapov nelákajú vôbec. Oni nech majú mekáč,čínu ,alebo hoc aj hot dog či bagety s pumpy a sú maximálne spokojný 😀 A suveníry a iné hlúposti tiež nikdy nik nevyžadoval. Nemyslím si,že užiť sa nedá aj bez všetkého čo vidíš sa nedá.
Ano, vsetko je drahe, ale nie tak, aby si si nemohla dovolit raz za cas sadnut s kamaratkou na jednu kavu a zakusok, na trhoch si kupit hoc jednu loksu a punc pre atmosferu. Myslim si, ze to nezruinuje ani tych menej zarabajucich. Ak neminies na toto, minies na ine. Peniaze si treba vediet primerane uzit a nie sa zarmucovat niecim, co nevyriesis.
Áno, všetko je drahé. Ale keby miniem sto eur na trhoch tak odtiaľ odchádzam na šrot 😂
Chodíme skoro stále hocikam, či už reštaurácie, kiná a iná kultúra. Na trhoch vieme minút dosť, ale to že tam minieme napr. 70/80€ nás nijak neobmedzuje. Dovoliť si to môžeme 🤷🏼♀️ pre každého je drahé rozlišný pojem.
Na trhy mozes ist. Nemusis tam nic kupovat. Aj na vylet mozes ist,vezmes jedlo z domu a ides.
@majamat tak ano je to drahe, ale tak zasa je to tak mozno raz za rok? Netreba mat z toho vycitky.
Ale drahe zacina byt dnes vsetko, a bude huř
Áno, chodievam oveľa menej po všelijakých akciách atď, ale u mňa to s peniazmi nesúvisí.
Autorka ak ste sociálne slabší, tak nabal lepaky, termosku a vybavene
@hederamonstera ja nemam vycitky, keby na to nemam, nekupujem. no raz za rok, to nie, ved teraz toto, inokedy bude toto... stale sa nieco najde.
nechodim jest von, ale minule sme boli vonku,a ko nahrada oslavy narodenin. a minuli sme 80e. 3 kavy, napoje pre 5ludi, mozno 2 kola 3 porcie jedla z toho jedno obedne menu a 1 mcdonald. ako ano, bolo toho dost, ale taka palka a nic moc to nebolo. bolo to vcelku premastene. no to je snad jediny podnik, ktory ma fajn hernu pre deti.
Ja sa snazim chodievať po trhoch každý víkend, ak sumu deri zdravé . Im zvacsa stacia svetielka a atmosféra , ja si dám punc poprechádzame sa , kupim možno trdelník a nestojí to ani 10 eur .
@kleopatra114 dnes už len ten punč stojí niekde skoro 10€. Minuly rok som platila za 4 drinky a 4 klobásy 70€.
@lavender94 tak neviem , u nás v meste stojí 3 , turbo punc 4,5€- zrovna včera som bola .Keby stal 10 - tak mi za to fakt nestojí ( ale zase nič mi nebráni ísť sa len tak poprechádzať a nasať atmosféru aj zadarmo ).
Nie, stále chodím niekam. Aj na trhy chodím, aj do restiky chodíme, aj výlety a aj dovolenky. Doma sedieť nebudem veru a keďže nefajcime a nepijem, tak si doprajeme inde

My stale niekam chodime ( restiky atd), muz hovori ze jedlo si vzdy doprajme ake chceme kolko chceme a ja som zas na zazitky tak vzdy vymyslim kam pojdeme.Zazitky su najviac. Na materialnych veciach si ja az tak nepotrpim, pre mna su to stale len veci