Chcete, aby sa vaše deti o vás v starobe starali?
Na prvý pohľad to znie ako hlúpa otázka, jasné že každý by chcel. Ale na druhú stranu. Premýšľam ako napríklad 10 rokov dokáže niekto fungovať spôsobom, že práca - dieťa - rodič. Mne osobne povedali rodičia, že ich mám dať proste do starobinca, keď to bude treba,že si to tak želajú. Najprv sa mi tá predstava protivila, ale teraz keď si to viem predstaviť pri vlastnom dieťati, naozaj by som nechcela aby mal so mnou starosti a pokiaľ človek nemá na opatrovateľku, nie je to jednoduché hlavne keď nie je viac súrodencov. Aký na to máte názor? Myslíte že ste schopní sa postarať o rodičov alebo viete, že to nie je vo vašich silách?
@rebeka7501 presne !
Nie nerobila som si deti nato, aby sa raz mal o mna kto postarat ci uz financne alebo inak. Tiez uplne kludne pojdem do domova dochodcov a budem rada, ked ma pridu navstivit a sadneme si spolu na kavu. Moja babka bola v domove dochodcov a po roku povedala, ze ako dobre, ze nevie preco sa tomu tak branila a mala ist uz skor. Mala vlastnu izbu s kupelnou, robili im program, chodili tam deticly zo skolky a mavalai spolu take tvorive dielne, seniorska olympiada, celkovo tam mali dobru komunitu. My sme za nou chodili kazdy druhy den skoro a zobrali sme ju na nejaky vylet, prechadzku, na vianoce a sviatky ju vzdy jedno z deti malo doma nejake 2 tyzdne a tak. Potom ked uz bola ku koncu leziaca, tiez to bola vyhoda, mala tam lekarsky dozor a odbornu starostlivost. Neviem si predstavit, ze by mama dala vypoved a ostala doma sa starat o babku na nejakom opatrovatelskom. Mozno ked niekto malo zaraba alebo je nezamestnany, tak je to pre neho cesta, ale ked ma clovek este aj mensie deti a dobre zamestnanie/nejaku karieru, tak si to neviem predstavit a urcite by som to od svpjich deti neziadala.
@pribinak ano, tie zariadenia kde je potrebna fakt aktivna starostlivost je o dost drahsia, kolegyna vybavovala pre mamu a pod 1500 nenasla, nakoniec mame zaplatili opatrovatelku-pani co s nou bola 24h.
To kam chcela mama bola prerobena ubytovna, v podstate garsonky a 1-2izbaky. Recepcia, nocny straznik. Dochodca (aj manz.pary) si platil najom+zakl.sluzby a k tomu sa mohol prihlasit na stravu, dat si oprat, upratat, doniest nakup, chodil tam pravidelne lekar... ale teda musel byt inak +/- samostatny. Toto sa mi pacilo.
Na odľahčenie témy : Čo je domov dôchodcov? Pomsta detí za jasle 😁
@viestta
vyborne, som toho isteho nazoru! Ked som som to povedala mame, nevedela ci ma byt nahnevana, nestastna alebo urazena. Nebola to absolutne odpoved, ktoru ocakavala. Takze ona nam chce prepisat majetok a ja by som to jednoducho predala 🙈 No predala! Ale aby som zabezpecila seba ale starostlivost o nu na urovni ako bola cely zivot zvyknuta.
@rebeka7501
u mnohych daleko od pravdy nebudes 😉
@svetlonos vlastná skúsenosť z prace😔
@pribinak áno, máš pravdu. Veľa krát je potrebná aj odborná starostlivosť a dlhšie obdobie. Je super, keď starý rodicia bývajú s rodinou, vyzdvihnu deti v škôlke, idú na ihrisko, nakúpia, atď. Alebo sa vedia o seba postarať- obliecť, najesť a iné, ak sú viac rokov v zlom stave vyzadujucom opateru a jeho dieťa má byť doma za pár eur. Potom aj rodina žije v nedostatku, keďže vypadne jeden príjem...
Ja by som sa o maminu s laskou postarala, ale ak by tam bola vazna diagnoza, tak urcite do domova, s tym, ze by sme ju pravidelne navstevovali. Svokra - 71 rokov, stale vitalna, tiez nechce, aby jej niektori zo synov alebo nevesty menili plienky. Ze si bud zaplati opatrovatelku, alebo ak to bude zle, pojde do domova. A teda ja by som tiez nechcela, aby sa moje deti o mna starali. Ako keby len nejaky nakup raz za tyzden, odviezt ma k lekarovi a pomoct upratat byt, tak ok, to je samozrejmost, ale tiez nijake kupanie, prebalovanie, nedaj boze, ak budem mat demenciu, alheimera a pod.
Myslím, že je to o situácii. Niekedy taká starostlivosť o seniora aj "padne vhod" (samozrejme, nik si neželá chorobu rodiča alebo svokrovcov) , ale napríklad ak je žena po 50tke, nevie si nájsť prácu, majú odrastené deti mimo domu, nerobí problém seniora zobrať do domu alebo bytu a mať aspoň nejakú prácu a aj plat a roky do dôchodku. Ak ide o ženu napríklad s malými deťmi, čo býva v BA v malom byte, rodičia niekde 300 km od nej v "zapadákove", rodina odkázaná na príjem manžela, ktorý toľko zarobí len v BA tak tu ťažko riešiť inak ako domovom dôchodcov. Lebo neodíde žena domov starať sa o rodičov a nenechá manžela a malé deti stovky km od seba, rovnako nie je možnosť ani kúpiť v BA veľký byt alebo dom, kedže v tom zapadákove sú ceny inde, plus problém by boli aj lekári, kedže v BA sa ťažko dostať a seniori potrebujú a aj ťažko by si taký človek zvykal v staršom veku na razantnú zmenu.
Ono "dat do starobinca" nie je až také jednoduché. Sú tam dlhé cakacky a cca 700 € na mesiac...
Áno, dúfam, že sa postarajú. Moji rodičia sa starali, budeme sa aj my, keď to príde. Ja som schopná sa aj presťahovať a zmeniť prácu.
@mirkava vela zien sa tu pyta, v com podnikat. Napriklad v tomto, populacia starne, bude treba viac starobincov. Ja zijem v Spanielsku v 20 tisicovom mestecku a mame tu 3 statne, jeden sukromny, plus 2 denne stacionare pre seniorov. Plus vela ludi ma opatrovatelku doma, bud 24h starostlivost, alebo niekolko hodinova. Je tu velmi vela dochodcov, v podstate viac starobincov ako skolok.
Do istej miery s tým počítam, že sa moje dieťa o mňa postará tak, ako sa ja teraz starám o svojich rodičov... Ak by to bolo neúnosné tak bohužiaľ aj moji rodičia ale aj ja (v budúcnosti ak dožijem) by sme museli ísť do domova dôchodcov kde by sa postarali. Starať sa dá, ak ti to nezasahuje do práce, to je pre mňa dôležité. Ak by som musela kvôli starostlivosti odísť z práce, že by sa nedali tieto veci zariadiť zcasti opatrovateľskou službou, tak to nie. Samozrejme aj voči mojej dcére by som neziadala, aby kvôli mne odišla z práce a starala sa o mňa od rána do večera.
Voľakedy bola táto téma tabu a ľudia sa krivo pozerali na tých pár ľudí, ktorí sa nevedeli o svojich rodičov postarať a niekde ich strčili. Dnes sa to už nerieši až tak, aj keď všimla som si že odsúdiť druhých je veľmi jednoduché. No keď príde aj na toho kto odsudzuje, zrazu si uvedomí realitu a čo to obnáša.
@amelie2017 áno je to tak aj mňa napada, či budem mať na to aby som bola schopná dožiť v starobinci. Mam len jedno dieťa, ale nechcem ho nechať aby sa so mnou trápil. Toto sa nedá naplánovať. Len ta starostlivosť, za tie peniaze mohla by byť lepšia...
@kp7333 tak toto je pravda, to je veľký problém... A samozrejme, ak sú to posledné chvíle, treba sa obetovať.
Nie nechcem aby sa o mna (fyzicky starali) videla som odstrasujuce priklady moja prababka migrovala kazdy mesiac k inemu surodencovi plus babka uz tolko nevladala, teraz pri mojej babke vidim ako teta zostarla minimalne o 10rokov (dedkovci si dali podmienku ze dom bude toho kto ich dochova) moja teta je mladsia od nojej maminy o 10r a teraz je psychicky znicena na nervy, babka je uz umiestnena v zariadeni lebo sa to uz fakt nedalo zvladat. Takze ak budem stara a nesebestacna dufam ze ma daju niekam kde bude o mna dobre postarane a ked nevyde z mojho dochodku na reziu a financovanie tak dufam ze doplatia😁🙏
@oli18 Moj muz mà skrytu kameru u svokry v izbe a chovaju sa k nej dobre. Mà ju skor koli sebe aby vedel ci je hore chodi za nou niekoho x za tyzden. Pre mna je rodina to najdolezitejsie v zivote ale to by som svojim detom neurobila ze by sa museli o mna raz starat ked budem senilna . Svokra mà uz silnu demenciu je na specialnom oddeleni ale ona uz ani nevie kde je. Muzova teta Isla do ineho domova Lebo jej muz bol nevladny nemohol sa hybat ale mentalne bol ok. Predali dom a tam mali velky byt svoj nabytok a z obyvacky zadny vchod do zahrady. Jedalen je tam ako v restauracii. Maju tam aj svoju kuchynku len bez sporaka ked potrebovala asistenciu stlacila gombik dosli. Zneuzivanie starych ludi sa niekde deje ale v dnesnej dobe menej. Skor tam kde nemaju moc navstev a kontakt s vonkajsim svetom. Chodim na navstevy do takychto domovou a nemam skreslene predstavy z netu ale realnu skusenost. Kazdy sa zariadi tak ako je podla nich najlepsie.
@elizabet173 áno, sú prípady, keď babka/dedko deti nemajú alebo sú v zahraničí, resp.diagnóza neumožňuje ju mať doma…ale dovolím si tvrdiť že v 80% prípadov by sa aj dalo, ale deti majú bohužiaľ iné záujmy. Hlavne rýchlo poprepisovať majetky a čau. Toto je realita.
DAkujem svojim rodičom, že cely zivot pracovali a aj pracujú na dochodku, takze sú finančne zabezpečení. Síce nám necpu vrchom spodom, ale su finančne sebestační a keby aj trebalo opateru, z ich dochodku vieme zaplatit luxusný dom seniorov, s jednotkou izbou. Čo sa týka manželových rodicov, tým už treba prispievať a zivit ich, lebo sa za zivota nepretrhli ani pracou, ani sa zabezpecit. na dom seniorov nebude z ich dochodku, ale manželovi som povedala, že ich určite opatrovať nebudem/e, ani oni sa o nás a deti nezaujímali. Max im vybavíme niekde dožitie a prispejeme.
Keď budem stara, dúfam, že nebudem detom na obtiaz. Pri nejakej zhoršujúcej diagnoze si vybavim asistovanú eutanáziu a tiež sa budem snažiť robit a udržať di majetok, nech som v starobe zabezpecena
Ja nechcem, aby sa deti o nás starali .síce mám iba 41 ale s mužom sa podpichujeme kedy ideme dávať žiadosť do domova dôchodcov.🤪máme ho päť minút od nás .Moji rodičia sú zatiaľ sebestační ale dokedy to tak bude a ako to bude keď už budú potrebovať pomoc.Nebyvame v tom istom okrese my sme v meste oni na dedine .Oni nechcú do mesta ja na dedinu.Svokrovci boli dlho sebestační tam len nákup väčší sa im kúpil keď sme šli k nim na víkend.O svokry sa nebolo treba starať zomrela náhle ráno na infarkt.Svokor o polrok neskôr v doliecovaku.Pri ňom sa aj riešilo čo s ním keď ho pustia ,ale on nechcel ísť k deťom vôbec.My sme zas bývali najďalej takmer dve hodiny od seba .Nakoniec to vyriešil sám.no nechám sa prekvapiť keď budem stará teda ak sa dožijem dôchodku,že kde skončím.Ale deťom nechcem visieť na krku.
@vevapeto asi si nezažila. Máš pravdu v prvej vete, uplne. No nevieš čo to všetko obnáša ak sa musíš že naozaj postarať, odísť z práce, doma mať svoju rodinu, od rána do večera a od večera do rána sa starať... Ja som zažila že jedna naša známa odišla z domu a hľadali ju po celom sídlisku niekoľko hodín a to ju na chvíľu zamkli kým odbehli, keďže už nebola veľmi pri zmysloch... aj o takých starych sa treba starať, nie sú síce ležiaci, ale zabudnú či jedli, či pili, kde sú, či si zobrali lieky atď .. všetko treba s nimi robit. Niekedy si človek nevie predstaviť ako sa musí pripútať k tomu človeku, ak je to fakt náročné. Aj ja sa môžem oprášiť, paráda starám sa o svojich rodičov, majú síce vysoký vek, našťastie zvládajú na 70% ale nie je to nič oproti tomu ak sa to zosype a ty musíš dať všetko do toho.
@vevapeto a to už nehovorím ak by bol niekto len ležiaci... To môžeš rovno dušu vypľuť... Kŕmiť plienkovat umývať polohovať ..

Baby, jeden fakt opomínate a to stav toho človeka. Iné je keď je človek starý sle orientovaný a iné keď je dementny alebo Alzheimer. To je udes. Kto nezažil opatrovanie takého človeka tak si to ani nevie predstaviť
Druha vec je, ležiaci človek, starať sa 5-10 rokov a brat za to menej sko minimálnu mzdu. To sú fakty ktoré výrazne menia pohľad na situáciu keď nastane