Chodíte do kostola?
Otázka skôr pre veriace, pokrstené..Chodíte do kostola?Ma to pre vas význam?Ja som tam nebola už vyše roka, ale paradoxne som oveľa viac veriaca ako keď som tam chodila. Cítim v sebe Boha,tu silnu božsku energiu,modlím sa svojimi slovami, myšlienkami. Som ovela veriaca ako keď som tam chodila. Ako ste natom vy?
@klarissa25 áno
@janinah hmmm tak potom neviem kto je naivný.... Nejdem riešiť cirkev,celibat a tých (kamaratskych) kňazov...toto je podľa mňa veľká blbosť
@marca12 ona si bude raz za to pykať. 😉 Je to na jej svedomí. Ty, ja a hocikto iný je veľmi malý pán na to, aby na ňu poukazoval a nechal sa zneistiť. Keď idem na omšu, vobec nevnímam okolitý ľud. Je mi jedno kto tam je a kto nie. Sústredenie sa na Boha, svoj život, na slová kňaza - povzbudenie, utvrdzovať sa v nádeji na večnosť...
Ver, ze ak by sa mali na účasť na omšiach pozerať mnohí veriaci tvojou optikou, tak tam nechodia. Vzdy sa tam môže najst niekto, s ktorým máme nemilu skúsenosť alebo možno predsudky, sme len ľudia z mäsa a kostí.... Ale ako som spomínala vyššie, kazdy nech sa zariadi podľa toho ako to cíti. Nie je naším poslaním hodnotiť...
Pozeram omšu cez televizor, to sa počita?
@karolinakr všetko sa počíta 😊
Do kostola nechodím, po tom čo som zistila veľa skutočnosti a veľa klamstiev katolíckej cirkvi s dala som si veľa faktov dokopy a pozrela som sa na to z inej perspektívy, som na to akosi zanevrela.
@karolinakr omša v telke sa počíta asi tak,ako keď pozeráme namiesto jedenia relácie o varení.
Čo sa týka duchovného povzbudenia,či nemožnosti ísť do kostola,ok,jasné,že sa všetko počíta.
Ale nahradiť sa omša telkou nedá.
@terezka1947 súhlasím. Viem, ze keby si v nedeľu poviem "dnes kašlem na to, nejdem nikam, pustím si ju v TV," tak sa to neráta. Bolo by to z čistej pohodlnosti. Ale človek, v ktorom sa všetko bije, hľadá sa a zapne si aj napriek tomu program s omšou, sústredí sa a úprimne sa pomodlí... som presvedčená, že sa to ráta. 😊
ano, chodime s muzom do kostola. ak sa bez kostola citis viac veriaca, potom ti asi nechyba ani slavenie Eucharistie. a to je na veriaceho cloveka čudné
@karolinakr nepocita.
Uz nie du ziadne zakazy ani obmedzenia.
Mame chodit do Bozieho chramu,na sv.omsu a v uplne idealnej situacii aj k SV.prijimaniu.
Tu omsu ani prijimanie ti tv nenahradi.
Je ine,ak si chora,nevladna...
Ale mnohi spohodlneli a myslis,ze staci idkrutit hodinku pri TV.
Urcite nestaci.
To si nedovoli ani moj chory otec.
Ledva chodi ,nerozumie-byvam v at.
Ale to je jeho obeta.on vie,o Co kedy Ide, ved je to vsade rovnake.
Prijme Jezisa a zije dalej v nadeji.
Aky zmysel by uz mal jeho zivot?
Mnohi Sa cuduju ze ho Este vofime,ze ho nedame pri TV a hotovo.
Nikto z nas si to na svedomie nezoberie.
Chodime spolu ako rodina.
Vsetci!
@klarissa25 cirkev su ludia. bez ludi cirkev nie je. neviem ako si moze niekto mysliet, ze cirkev je nieco ine ako ludia (putujuca cirkev - zivi krestania na zemi, trpiaca cirkev - duse v ocistci, oslavena cirkev - svati v nebi).
@janetinka27 áno cirkev sú ľudia samozrejme, a co iné...a ľudia sú na peniaze takže...
@marca12 Fakt si ma rozosmiala, hneď som si pri tvojich slovách spomenula na jedno Ježišovo podobenstvo :D
Tým, čo si namýšľali, že sú spravodliví, a ostatnými pohŕdali, povedal toto podobenstvo: 10 „Dvaja ľudia vstúpili do chrámu modliť sa. Jeden bol farizej, druhý mýtnik. 11 Farizej sa postavil a takto sa v sebe modlil: »Bože, ďakujem ti, že nie som ako ostatní ľudia: vydierači, nespravodlivci, cudzoložníci alebo aj ako tento mýtnik. 12 Postím sa dva razy do týždňa, dávam desiatky zo všetkého, čo mám.« 13 Mýtnik stál celkom vzadu a neodvážil sa ani oči k nebu zdvihnúť, ale bil sa do pŕs a hovoril: »Bože, buď milostivý mne hriešnemu.«
@klarissa25 pises, ze cirkev je podvod na ludoch atd. cirkev je spolocenstvo obycajnych hriesnych ludi. posvacuje ju Kristus, preto je svata. su to ludia ako ty alebo ja. tak sa nerob, ze si lepsia ako iny obycajny clovek. ja tvorim tiez cirkev a nikto ma "neohlupil".
a tvoje slova ako nejdem riesit cirkev, celibat, kamaratskych knazov... su len spinave slova na osocovanie kvanta Bozich sluzobnikov, ktori sluzia a obetuju svoj zivot veriacim. ano, najdu sa aj taki, co hanobia meno celemu spolocenstvu, no neznamena to, ze ostatni su rovnaki. fuj, to co vypustas z ust, je spina
Inak,nechapem vieru tych ktore-i nechodia do kostols koli "fararovi" alebo koli "cirkvy" ....
Jasne.tito by nemali byt na pohorsenie.
Ale na druhej strane-ja idemdo kostola lebo JA CHCEM!
Pre mna!
Pre rande s Bohom!
A pre SV .Hostiu,ktoru nic nemoze vynahradit.
A na sv.omsu.
A je mi v podstate uplne jedno,co za knaza tam prave bude.
Lebo rovnako ako mlady, vitalny a vesely knaz mi moze zdvihnut naladu,moze aj Stary, chory unaveny knaz mi dat mnoho pouceni a vysvetleni-lepsich,ako mlady
A aj stary,znechuteny a podrazdeny knaz moze vysvetlit veci vo svojej jednoduchosti Strecke a jasne ako su,hoci nie vyberavym sposobom-keby nebolo aj takych,vela by sme aj nevedeli.
Zakryvat svoju lenivost a pohodlnost za fararove pletky je hlupe,detinske....
My chodime predsa do kostola,pretoze je to 3.Bozie prikazanie!
Pretoze hladame blizkost Bozieho pozehnania a jeho Telo,nas pokrm.
A to nam moze zabezpecit jedine posväteny knaz.
Ci Sa nam to.paci a ci nie.
Ti,ktori Sa vysmievaju,kludne mozu.
Boh Sa pysnym protivy.
A pxcha predchadza pad!
Nie.neobhajujem ani Sexualne delikty cirkvy ani ine pochybenia.
Ale je take jednoduche poukazovat na chyby...
Co keby sme teraz na oblatku obratili mincu a ukazali aj druhu,tu lepsiu Strandurlaub cirkvy.
Charita,pomoc,podpora..mnohym a mnohym ludom.
Na to poviete-,to je normalne...
Na smrtelnej posteli nebola nikto Putin,ani Trump ani Matovic...
Kazdy vola-Boze!!!!
Viera v Boha nemá nič spoločné s chodenim do kostola a cirkvou. V Boha môže veriť aj nepokrsteny ateista, tam je už potom len otázka, čo si kto predstavuje pod pojmom boh.
@sigma510 to je pravda.
Ale my mame jednu vieru a tu vyznavame v modlitbe Verim v Boha-,vyznanie viery.
Tam mas presne definovane v co veris
V jednotnu katolicku cirkev-je tam tiez.
Takze bachork. O Tom ze som katolik ale cirkev neuznavam...to je zase len mutna voda.
Ateista moze v nieco verit.
My hoborime o Bohu.
A preberame tu poväcsinu katolicku prip.evanjelicku vieru-ak dobre citam.
Takze neodbocujme zbytocne do meditacnych tibetskych Praktik....tu rozoberame nieco ine.
@marca12 jak moja 🤣
Ja som pokrstená mám aj prijímanie ale birmovku nemam lebo som už doma nebývala. Do 18 som bývala u rodičov chodili sme všetci povinne každú nedeľu, ja som ešte aj spievala v kostole no odkedy som sa odsťahovala ,z domu tak som nebola v kostole 6 rokov. Mne osobne to nič špeciálne nedáva a nebudem tam chodiť len z povinnosti. To musíš cítiť v sebe buď chces chodiť alebo nie.
@klarissa25 ako mozes napisat takú hlupost?
Ja verim aj v pana Boha aj v Jezisa Krista, aj v proroka Mohameda, aj imama Mahdiho... a viem jedno, ziadny z poslov Bozich nezalozil cirkev, nenabadal na stavanie chramov, ani nevytvaral a ani netrval na dodrziavani ceremonialov. Vsetci kazali len o laske k Bohu, k ludom a to samozrejme doplnali dobrymi skutkami a pod.
@klarissa25 zmenis, mozes sa dat vykazat z cirkvy
Ja chodím, no musím sa priznať , že ako bola korona a kostoly zatvorené tak som si odvykla a už nechodím každú nedeľu ako predtým.
@1angelika mne paradoxne korona ukázala,že mi kostol chýba. Resp.sviatosti,dokonca chodím častejšie na spoveď.

@janinah čo konkrétne ? Že cirkev je biznis ?