icon

Chorobná žiarlivosť z partnerovej strany

icegirl
19. mar 2018

Ahojte, potrebujem s vami zdielať moje trápenie..
S priateľom sme spolu dva roky, deti nemáme.. ja som mala pred ním vážny vzťah, po rozchode som bola cca 1,5 roka sama, kým som nestretla jeho. Od začiatku bol do určitej miery "majetnícky", chcel vedieť kde a s kým som bola, kedy som prišla domov, vypytoval sa na detaily, no mne to nevadilo, priznávam, že skôr lichotilo, hovorila som si ako veľmi mu na mne musí záležať. Bola som veľmi zamilovaná...
Po čase sa táto "zvedavosť" začala stupňovať, začal sa vypytovať s kým si píšem na FB, na čo to vlastne mám (po niekoľkodňovom nátlaku som FB deaktivovala), otázky typu načo ideš s mamou na kávu, veď si s ňu bola včera, určite si nebola s ňou ale s niekým iným. Toto vyvádzanie som stopla (aspoň som si myslela) dlhým monológom, kedy som mu vysvetlila, že mám právo ísť s matkou na kávu, mám právo zaspať a neodpisovať a nemusím automaticky trpieť narážky typu, kde si, určite nie si doma a bohviečo robíš keď neodpisuješ..Po mojom výstupe bol cca pol roka kľud až doteraz...
Všetko sa zdalo byť fajn, sme obidvaja temperamentní takže menšie výmeny názorov v obchode neberiem do úvahy, to sme skrátka my..ale jeho žiarlivosť a paranoja bohužiaľ prerastá do obrovských rozmerov. Otázky typu s kým si píšeš a prečo ešte nespíš, určite s niekým komunikuješ poza môj chrbát už ani neriešim. Začal vyťahovať moju minulosť, nič výnimočné na nej nie je, no jemu vŕta v hlave obdobie, kým som ho nespoznala. Teda obdobie, kedy som žila úplne sama. Vkuse sa vypytuje na môj sexuálny život, čo som s kým kedy mala, čo som skúšala s bývalým, niekoho na ulici pozdravím a hneď som s ním určite spala, minimálne mám vysvetliť odkiaľ ho poznám..Ja sa nemám za čo hanbiť, ale uráža ma, že stále vyžaduje vysvetlenia k niečomu, čo neexistuje, k osobám, s ktorými som nikdy nič nemala. Odkedy som ho spoznala, prerušila som pomaly všetky kontakty s kamarátkami a kamarátmi, venovala som sa iba jemu, so žiadnym iným mužom som si nepísala, už vôbec som sa s nikým iným nestretla, paradoxne on bol ten, ktorý telefón nepustil z ruky..
Unavuje ma, že ma vkuse upodozrieva, posledné týždne len tŕpnem, čo si zas vymyslí, čím ma napadne, čo sa zas začne vypytovať a ja som doteraz bola tá, ktorá všetko krvopotne vysvetľovala a presviedčala ho o tom, že milujem len jeho. No mám pocit že čím viac vysvetľujem, tým menej mi verí. Pritom mňa jeho minulosť nezaujíma, resp nikdy som sa nevypytovala, každý máme niečo za sebou. Psychicky ma to strašne unavuje, chodím jak bez duše, pretože jeden dva dni je dobre a potom mu prepne a začne ma upodozrievať a vypytovať sa aj napriek tomu že sme vo vzťahu, je to moje súkromie, niečo čo mu vysvetľovať nemusím a ani nechcem...
Prosím poraďte ako mám stopnúť jeho útoky na moju osobu, pretože tomu nerozumiem, chcela by som, aby sme si vzťah budovali a upevňovali a nie ho ničili takýmito hlúposťami...

Moc ďakujem za každý názor a radu !!

icegirl
autor
22. mar 2018

@nativanativa lepšie by som to ani nenapísala, také mám nervy keď si na to všetko spomeniem, presne si opísala jeho slová - vždy som sa zlakla a radšej bola ticho, ale myslím že by nespravil nič, aj keď už sa pár krát vyhrážal, kašlem na neho, už mi je všetko jedno

nativanativa
22. mar 2018

@icegirl tvoja láska voči nemu sa zmenila pomaly - možno aj rýchlym tempom na nenávisť .. a dobre vieš že láska a nenávisť majú k sebe veľmi blízko
s odstupom času sa budeš nad tým usmievať že si urobila najlepšiu vec v tvojom živote.
ide o teba a o tvoje šťastie a tvoj život a nikto iný ten život žiť za teba nebude

kompy
22. mar 2018

@icegirl Tlieskam ti a drzim palce, aby si pri svojom rozhodnuti zostala neoblomnou 🙂

kompy
22. mar 2018

@nativanativa Presne tak. Toto je na rozchodoch zaujimave. Najprv ti to pripada ako katastrofa a s odstupom casu je to ta najlepsia vec. A ked sa ti potom nahodou do cesty pritrafi dalsi luzer, s prehladom ho posles, kam patri. Druhykrat sa citovo vydierat uz nedas.

ticko
22. mar 2018

@obsadenemeno dik za povzbudenie dala si mi nadej

yna1
22. mar 2018

@nativanativa dobre si to napisala, myslim, ze si to pomenovala spravne a myslim, ze toto je vec, ktoru robime mnohe, nehladime na seba, na to aby sme my boli stastne a to je mnohokrat velkou chybou 🙂

melania1
22. mar 2018

akoby si o mojej kamoske pisala. presne ten isty scenar, dokonca ju sledoval a z nocnej chodil kontrolovat domov, ci tam niekoho nema. Stupnovalo sa to a zacal ju bit, kopat.... nakoniec na kamoskine stastie bol on ten co ju podvadzal a "preletel" k inej obeti.

icegirl
autor
22. mar 2018

@yna1 na toto si vie typ muža, ktorý bol spomínaný vyššie v príspevkoch veľmi rýchlo zvyknúť a ak náhodou žena začne pozerať aj na seba, tak už je nevďačná štetka..takže neladí to spolu v žiadnom prípade, asi naozaj jediné riešenie takéhoto človeka vyčleniť zo svojho života a nie dookola vysvetľovať, že to že si žena spraví priestor pre seba a chce mať chvíľu súkromie a pokoj nemusí hneď znamenať neveru. Bože bola som len hlúpa

0silvia0
22. mar 2018

@icegirl a už si sa s ním oficiálne rozišla? Alebo v akom ste teraz štádiu?

zuzanka.zuzu
22. mar 2018

nečítala som predošlé komentáre, takže možno sa budem opakovať, ale sama si napísala, že čím viac vysvetľuješ, tým je to horšie... ono záleží, či ho miluješ a chceš s ním zostať.
ak áno, skúsila by som mať na háku túto jeho črtu (nie však jeho) ak ešte nie je neskoro, lebo už si navykol, že vždy vysvetľuješ, kto to bol a odkiaľ ho poznáš... mňa by sa to chlap spýtal 2x pričom ten druhý krát by už odpoveď nedostal a buď by sa porúčal pýtať inej alebo by sa išlo podľa mojich pravidiel 😉
ak ho nemiluješ, celá debata je zbytočná a strata 5 strán...

larosabigi
22. mar 2018

Utekať hneď od neho. Ak by ti predsa nasľuboval hory doly a ty sa ním necháš ukecat a budeš mať s ním dieťa bude to horšie. Mala som kolegyňu ktorá roky trpela žiarlivosť svojho manžela...ak bola nejaká akcia z práce neveril jej tak chodil s ňou...ja neviem stačí sa pozrieť okolo ako nedávno zabil chlap svoju bývalý partnerku pred jej bytom a malým dieťaťom a potom zabil seba. Len kvôli tomu že neuniesol že si našla ineho...To vážne ženy nemáte sa radi ? Stačilo by mu raz aby mi chlap kecal čo si mám obliecť, maľovať, či zakazovať Facebook...letel by hneď kade ľahšie...v takom vzťahu nefunguje nic...

icegirl
autor
22. mar 2018

@0silvia0 včera zaútočil zase a dnes ráno opäť, bezohľadu na to, na čom sme sa dohodli, nebudem to rozpytvávať ale skrátka ma zas obvinil z toho, že som ho oklamala a že určite som bola niekde inde ako som mu tvrdila. Takže sa to rýchlo vykryšťalizovalo a ja som ani s inou možnosťou nepočítala, vedela som že to príde, už mi stačil iba malý podnet, za iných okolností by som to prehliadla a išli by sme ďalej...a hlavne nechápal, odkiaľ sa vo mne berie toľko sebavedomia, takže určite už som stretla iného muža čo mi dáva istotu a núti ma do toho aby som ho opustila a správala sa k nemu ako k chudákovi. Keby vedel, že ste ma tu kopli do zadku na MK...🙂 to by neprežil že som niekomu vyrozprávala čo ma "trápI"

larosabigi
22. mar 2018

@icegirl myslíš že by ti nespravil nič čo už baby písali ? Začal by ťa biť, zamýkak doma, a ty budeš sedieť doma s dieťaťom ( ak by si s ním ostala) a psychicky tá deptal...a to všetko by si chcela aby tvoje dieťa zažilo ? Riešiť to treba teraz a nie až keď to bude neznesiteľné...stačí že príde raz opitý a bude sa k tebe správať horšie...ak sa máš rada tak ho pošli do teplých krajín, áno možno ho miluješ...a ja milujem svojho manžela ale seba mám radšej...tak nebude naivná že sa zmení, vysvetľovaním nič nevyriešis...

0silvia0
22. mar 2018

@icegirl no a akú máš ďalšiu stratégiu? Takže stále ste zatiaľ spolu, komunikujete spolu, mladý pán má stále svoje žiarlivostné stavy ale čo ďalej? Už si mu povedala že ho opúšťaš? Že máš jeho scén plné zuby?

obsadenemeno
22. mar 2018

@ticko kazda jedna zena, ktora opustila takeho debila a nasla odvahu zmenit svoj zivot sa teraz cuduje, ze preco to neurobila skor. Ved co stratis? Akurat manipulativneho ziarlivca, choreho na hlavu. A co ziskas? Ziskas VSETKO. Ziskas spat svoj zivot. Svoju sebauctu. Svoje ja, ktore si medzitym stratila, ked si sa zacala chovat podla sablony, ktoru ti on nakreslil.
Good luck, zacni dnes.

larosabigi
22. mar 2018

@icegirl to vážne si necháš ? Dievča prosím ťa preber sa zo zlého sna. Je milión lepších chlapov a žiadna žena si nezaslúži toto...

janina821
22. mar 2018

@icegirl on má veľmi nízke sebavedomie keď sa na tebe vyvrsuje a komplexy ani nehovorím. Veď to sa taky chlap zhnusi.

bodka70
22. mar 2018

@icegirl naozaj si ešte stále s ním? alebo si len vybavuješ nejaké veci ohľadom odchodu? Ten chlap je ako deravý hrniec, je jedno, koľko citov, vysvetľovania, ospravedňovania do neho naleješ, všetko aj tak vytečie von. A čím viac leješ, tým je hrdzavejší a diera sa zväčšuje. Radím ti aj ja, neotáľaj príliš dlho s odchodom.

janush
22. mar 2018

no mám pre teba zlú správu... bude to ešte horšie... rýchlo utekaj, kým nie ste manželia a nemáte deti...

korunka1
22. mar 2018

Hlavne hádž za hlavu jeho keci a vyhrážky, že si niečo spraví a TY za to budeš zodpovedná....nie nebudeš.
Najlepšie bude, keď mu nebudeš nič vysvetľovať, zožeň si ubytko ,zbalíš švestky a odídeš.
Nevrav mu o tom, nepripravuj ho na svoj odchod. Nech Ti niekto pomôže s balením kým nie je doma. Ušetríš sa od jeho citový výlevov, kriku, vyhrážok, plaču...

icegirl
autor
22. mar 2018

@larosabigi Ďakujem..nemusí byť ani opitý na to, aby sa neudržal...ešte raz ďakujem za názor, už sa nedám a duplom nedovolím aby v budúcnosti moje dieťa muselo trpieť takéhoto psychopata. to je moc aj na vola

cinda555
Odpoveď bola odstránená
ressankajanka
22. mar 2018

@icegirl Mala som takýto vzťah, resp. manželstvo, bolo to 10-ročné obdobie môjho života, našťastie bezdetné. Niekto si povie, že som bola hlúpa, ale pre mňa najlepšia lekcia môjho života, ktorú som potrebovala zažiť. Je to o nesebeláske, hoci to tak ešte nevnímaš, potrebuješ pri ňom vnútorne silnieť a hľadať svoju hodnotu, pretože potom si niečo také nebudeš vedieť predstaviť 😉 Dnes mám druhé krásne manželstvo založené na úcte, obojstrannej dôvere, rešpekte a skutočnej láske. Veľmi si svojho manžela vážim a on si váži mňa ❤
To z jeho strany láska nie je. Je to nejaká zvláštna závislosť a na takýchto základoch sa vzťah budovať nedá, áno, lepšie to nebude, ono sa to časom len stupňuje. Odstrihne ťa od priateľov, rodiny, záľub - to je len začiatok...skús si niečo prečítať o domácom násilí, má veľmi veľa škál. A to, že teba podozrieva je len preto, lebo sám má "za ušami", v druhých môžeme vidieť len to, čo nosíme v sebe.
Držím palce, zvládneš to, zaslúžiš si krásny vzťah, nie túto paródiu 🍀

ticko
22. mar 2018

@obsadenemeno ano dobre šablona len u mna je zle to nemam ziadne moznosti a nemam kam odist a to bi som musela dobre daleko

ticko
22. mar 2018

@icegirl to je presne tak nedajbože s nim mat dieta ....podaj o rozvod

ressankajanka
22. mar 2018

@ticko A si vydatá? Naozaj nemáš iné možnosti? A keby si oslovila nejakú sociálnu pomoc? Pre také ženy, ktoré nemajú kam ísť sú azylové domy alebo chránené bývanie (tzv. utajené v nejakých bytoch a pod.). Ak sa to nahlási na polícii, muž má zákaz priblíženia k žene. Sociálna sféra by to mala mať ošetrené.

obsadenemeno
22. mar 2018

@ticko moznosti su stale. Len sa treba rozhybat a nehladat vyhovorky.

ressankajanka
22. mar 2018

Existuje na youtube jeden dobrý dokument o podobných ženách - "To všechno z lásky dokument na téma domácí násilí na ženách", je starší, teda aj formy domáceho násilia sa mierne zmenili, ale stále ho púšťajú aj na školách v sociálnej oblasti.

icegirl
autor
23. mar 2018

@ressankajanka včera som si pozrela, u nás to začínalo podobne až na to, že k fyzickému násiliu našťastie neprišlo. No aj tak som to veľa krát nedokázala skončiť, nedokázala som odísť, stále som čakala kedy už pochopí že mi ubližuje, veď neni možné aby bol taký zlý keď som ho spoznala ako úžasného obetavého chlapa. Je to katastrofa, nechápem ako to tie ženy mohli vydržať toľké roky, no viem, ako som bola zmanipulovaná a stavaná do role "obetavej ženy," ktorá to určite zvládne a obetuje sa pre lásku. A obzvlášť keď mi povedal presne to čo bolo spomenuté v dokumente.. : robím to kvôli tomu, že ťa tak strašne milujem a neviem bez teba žiť :( no mne sa ľahšie odchádzalo keď som bez detí...

ressankajanka
23. mar 2018

@icegirl Vyššie som tiež spomínala svoj príbeh, úplne ti rozumiem 😉 Nemáš sa prečo trápiť, vždy žena začína odznova, každý svoj deň v živote a to si odnesieme ako dobré ponaučenie. Muž si voči nám dovolí len toľko, koľko mu dovolíme my. Vždy je takýto muž na začiatku galantný, obetavý, jednoducho úžasný, aby neskôr mohol ukázať svoju druhú tvár, ktorú naozaj neprajem žiadnej žene. Málo žien dokáže odísť hneď, je to ako bludný kruh, presne - manipulácia, kedy veľakrát hľadáme chybu partnerovho hnevu v sebe. Po svojej skúsenosti podobné ženy nesúdim, nie je to hlúposť, je to len hľadanie vlastnej hodnoty, všetci máme inú cestu a iné tempo, niektoré to pochopíme skôr, niektoré neskôr. Tento muž nás paradoxne učí vnútorne silnieť. Ale je hlavné, že nám život dáva stále novú šancu ❤