Čím nahradiť kyslú smotanu?
Čím nahradiť kyslú smotanu - keď ju používam ako prílohu? Napr. na halušky, k zemiakom, k vajcovým chlebom. smotanová torta. Dosť sme ju jedávali a teraz musíme vysadiť mliečne výrobky.
@kvetinka75 bezlaktozovu smotanu od raja
Bielym jogurtom
@evitka83 tú používam ale ide mi o kyslú smotanu čím nahradiť tú aby to tak chutilo,
@lilu7 ten nemôžeme
@osky konkretne to je tak, ze avokado cholesterol upravuje v pozitivnom smere a kokosak zvysuje dobry cholesterol-teda sa zvysi sice aj celkovy,ale zlepsuje sa pomer medzi LDL a HDL-co je velmi prospesne pre telo..teda aj kokosak je vhodny pre ludi co maju zvyseny LDL-teda "zly" cholesterol..dokonca aj vajicko je vhodne,lebo zvysuje tak ako kokosak len dobry cholesterol a ono navyse aj doslova znizuje zly-vdaka obsahu lecitinu.
Celkovo LDL stupa hlavne vdaka produkcii LDL v nasej peceni,nie z potravy co chol.obsahuje.
Ale dokonca ani vysoky LDL este nemis byt problem,problem nastava pri jeho zvysenej oxidacii...ktora vo zvysnej miere prebieha ked jeme vela cukru-nie tuku....cukor zrychluje oxidaciu vsade v nasom tele,urychluje starntie nasich buniek a sposobuje aj oxidaciu LDL-vtedy sa "velke" ciastocky LDL menia na male a tie su problemom... teda hlavne zoxidovany LDL je pricina zanasanie ciev...zial lekari vacsinou vysetruje bud len celkovy chol,alebo sice aj LDL a HDL,ale mnozstvo zoxidovaneho LDL nik nevysetruje a tak nmnohi ludia uplne zbytocne uzivaju statiny-"lieky" na cholesterol s kopcom vedlajsich ucinkov.
Na dve hodiny namoc kesu oriesky, rozmixuj vo vykonnom mixeri na kasu, pridaj sol, korenie, limetu, bylinky a mas taku "majonezu" mnam! Perfektne k pecenym zemiakom.
Inspiruj sa raw stravou.
A ak nemozete mliecne vyrbky, preco ich chces niecim nahradit? Kompletne zmen stravu, ved co ak sa k mliecnym vyrobkom uz vratit nebudes moct?
My mliecne nejeme takmer vôbec, jedine maslo a sem-tam platok tvrdého syra na desiatu.
@didi35 ja môžem ale dcéra si zvykla na tú chuť smotany keď ju má ako prílohu k niečomu. Tak preto hľadám niečo podobnej chuti. Snažím sa postupne zmeniť stravu ale musím postupne, nech si zvyknú aj ostatní členovia na zmenu. U nás teiž jeme málo mliečnych výrobkov. Aj keď úplne nebudem môcť zmeniť stravu, lebo muž ten bude stále klobásky, slaninu, smotanu, takže doma to budeme mať. Takisto rodinné obedy, návštevy. Takže bude to stáť niekedy veľa ovládania sa nedať si to.
Alergická nie je - možno má intoleranciu ale má iné zdr. problémy a bolo nám odporúčané vysadiť mliečne výrobky (aj po niektorých ml. výrobkoch má problémy) tak preto hľadám náhrady. Ono sa to nedá zo dňa na deň. Alebo aspoň to obmedziť na minimum - keďže v škole má obedy, keď cestujeme, dovolenky a pod. Tam nie vždy je úplne zdravá strava alebo taká aká nám vyhovuje. Preto si vtedy aspoň vyberáme to ,,naj,, z toho čo je v ponuke.
ale tú majonezu vyskúšam a idem pozrieť aj nejaké raw recepty. Len som bola prekvapená že hlavne sladké jedlá obsahujú dosť cukru. My na sladenie používame med a neviem niekedy odhadnúť koľko medu treba dať aby to dobre chutilo. Ale našťastie našla som aj zopár receptov bez cukru.
@vroni ja vždy všetko také čo by mohlo ,,zmiznúť,, kupujem tesne pred tým ako to potrebujem. Ak by hrozilo že to nebude v obchode, kúpim skôr nechám si to radšej v robote.
Recept napr tu:
http://blog.lahodnosti.cz/recepty-na-raw-majone...
Raz vyskusas a potom uz budes vediet, co a kolko doplnit
@didi35, vdaka, vyskusam.
@kvetinka75, to je prave moj problem. Kesu tu nie je moc dostat (nesolene) a ja sice chodim po zakazkach, ale asi by na mna divne pozerali, keby som si u nich chcela odlozit kilo orechov 😂😂😂 Inak robim z domu 😇
@simsalabim presne , mne to v obchode vnucujú nevedia pochopiť ten rozdiel, vravia, že tam proste nieje mlieko 🤷🏼♀️... aj keď tam nieje len mliečny cukor

@kvetinka75 len k tej soji..treba sa jej uplne vyhnut ak je problem s mliecnou bielkovinou..je to podobna bielkovina a moze sa alergia prepojita clovek zacne mat reakcie aj na soju a to je dost blbe,lebo je takme vsade..teda sojove mliecne nahrady ,syry..urcite nie....aj pre zdraveho je to nevhodne jedlo,jedine fermentovana soja je OK.teda prava sojova omacka,syr tempeh,nattao,miso pasta..to jedia japonci nie sojove mlieka ci tofu..