Čím všetkým nás vlastne trovia?
Čítala som článok o tomto oleji... idete do obchodu s tým, že si kúpite niečo zdravé pre svoje telo, dokonca ste ochotní i priplatiť , ak to má byť kvalitnejšie..... A zrazu napíšu , že tento produkt nie je vhodný na konzumáciu, nemá hodnotenie ako potravina !!!!! Len na zamyslenie
Osobne , nemusím Lidl, príde mi to tam všetko ako odpad z celého sveta ... zlatí komunisti

@moni A presne o tom hovorím, že vlastnosti sú výsledkom kombinácii a že tie kombinácie nemusíme všetky poznať. Takže ak zmeníme niečo, o čom vieme, že kóduje vlastnosť A, nemáme žiadnu istotu v tom, či a ako zmeníme vlastnosti X, Y,Z. Celá dlhá odpadová DNA človeka bola považovaná za zbytočnú, až kým sme nezačali zisťovať, že odpadová nie je.
@annm81 Aj keby bolo mozne, nahromadit dostatok ludi so vzacnou chorobou (10 je vacsinou malo) na porovnanie so zdravymi, nie je to take jednoduche, ako si to predstavujes. Geneticke odlistosti mame uplne vsetci a preto je tazke urcit, expresia akeho genu je zodpovedna za ochorenie.
Ale su choroby, o ktorych to vieme, a pri niektorych z tych sa testuje CRISPR a mRNA technologia (z ktorej maju vsetci paniku kvoli ockovaniam).
Mame asi 20000 genov a 23 parov chromozomov. DNA retazec sa nachadza v kazdej ludskej bunke. Co presne ti nevychadza?
@daniela2202 k alitny olivovy olej mna stoji 18 eur pol litra, takze toto urcite nebude kvalitny olej, rovnako ako maso z retazcov. Ale kedze nasinec chce vsetko, aj kvalitne, aj "zadarmo", potom to takto vyzera.
A ziadni zlati komunisti, ti amli tolko potravinovych skandalov, akurat to nebol ako skandal, a nepisalo sa o tom, ako o najvacsej "hrubke" v ramci vyzivy, ci konzervovania.
@annm81 Nespravne. To nie je nejaky pokus-omyl. Pri genetickej uprave pracujeme s genmi, ktore pozname. Vieme celkom presne urcit, co sposobi a nesposobi ich absencia. Potom upravene rastliny rozmnozime.
Inak nenasla som ziadne normalne studie o skodlivosti GMO. Vies presne opisat, ako nastava genova expresia, ktora ma za vysledok neocakavane vlastnosti a je skodliva?
@zorienka333 zrejme annm81 mysli to ze vlastnosti mame nespocetne vela, ovela viac ako 20k genov..
genova terapia ma vsak urcite potencial; aj ked mnohe eticke otazky stale nie su vyriesene
@moni To by som ju musela doucit o koncepte allelov a pismenach ACGT, a to sa mi ozaj nechce. Zbytocne diskutovat s niekym, kto sa do temy rozumie asi ako moj pes do politiky a podlieha panike.
Inak ano, ale som nazoru, ze na kazdy kontrolovany experiment musi zostavat vyslovny suhlas zucastnenych, ako aj dokladne poucenie. Lenze tazko chory clovek ma vyhliadky bud na istu smrt, alebo malu nadej prezit (ktora sa velakrat naplni), takze preto do toho ludia idu.
@zorienka333 a este by bolo treba pridat epigenetiku 😉
No ja neviem, ale tento.olej sa pokiaľ viem predáva v tescu 😉
A btw za tých tvojich zlatých komunistov srali na nejake sledovanie potravín a chemikálií čo konzumovali ľudia.. či myslíš že všetka chémia vznikla po revolúcii?
@jana_eyre_2 ten olej sa predava aj v Australii (pouzivali ho v nejakej relacii o vareni), aj v Polsku som ho videla. U nas ho predava kazdy retazec, akurat ten XXL je limitovana edicia pre Lidl XXL tyzden.
@moni No a prave aj vdaka tej je patranie po genetickych komponentoch chorob tazke. Kazdy clovek manine zivotne skusenosti, ktore sa vpisuju do DNA.
@zorienka333 viem, ja som tiez geneticka
@moni Jej ahoj 😊🧬
@viestta ahaa, v Lidli som si ho ešte nevšimla, zväčša ho vidavam v tescu.. v Lidli majú inak výborný olivový olej z grécka teraz po zdražení za 5€, ten je naozaj kvalitný a vonia, len teda má menšie balenie..
@jana_eyre_2 ja tento nepouzivam, ale mam ho zafixivany. Kupujem Monini
@zorienka333 Ak konkrétne gény sú zodpovedné len a výlučne za jednu konkrétnu vlastnosť, potom stači vzorka 10 ľudí s odlišnosťou. Vezmeme databázu x zdravých ľudí a 10 chorých ľudí bude mať takú kombináciu génov, akú nemá nik zdravý - v podstate nám stačí jeden chorý a veľmi veľká vzorka ľudí bez danej choroby.
@daniela2202 No este Borges nebol dobry olivovy olej. Kto toto kupuje nejedol dobry olej. Uplny hnus je Franz Jozef.
@annm81 Vzorka 10 ludi ti nestaci, pretoze potrebujes vyratat rozne suvislosti, standardne odchylky, korelaciu, atd., a zo vzorky 10 ludi nevytiahnes spolahlive cisla. Ver mi, moji kolegovia maju toto ako pracovnu napln, a fakt to nie je take jednoduche.
@daniela2202 zase.netreba verit vsetkemu co sa pise na nete. Ja som ho mala a bol v pohode. A tie chemikalie v ovoci ti nevadia?
Ahoj,nepoznám článok,kde sa uvádza, že tento olivový olej Borges je nevhodný na konzumáciu. Ale je veľmi horký, štipľavý na jazyk, ochutnala som ho v šaláte na návšteve, urobila som si potvrdenie svojho názoru ochutnanim lyžičky priamo z fľaše a je to zlý výrobok,nekupujem,neodporúčam. Mohol by byť v neviem akej akcii aj zadarmo, proste viac ho konzumovať nebudem.
@moni ja len k tomu, že extra panenský by sa mal využivat len v studenej kuchyni. Minule som pozerala video, kde to vedecky popreli a vraj je úplne naj aj na vyprážanie a na všetko. Vtedy som si povedala, že už kašlem na vsetko, keď mi každú informáciu co považujem za logicky fakt niekto vyvrati 😂

@zorienka333 Tak keďže je to podľa teba ako odborníčky také jednoduché, čo nám to len bráni vziať si náhodnú zriedkavú vrodenú chorobu, porovnať desať chorých so zdravými, určiť ten jediný úsek DNA (dokonca niekedy len jeden gén), ktorý majú odlišný a jednoducho túto chorobu liečiť? Keďže teda každý konkrétny gén, resp. úsek presne kóduje len jednu jedinú konkrétnu vlastnosť (nemáme v takom prípade tak nejako málo génov v DNA?, matematicky mi to nejako nevychádza).