icon

Čo čaká Slovensko v budúcnosti?

ivka67
17. jan 2025

Pozeráte správy a vyjadrenia našich politikov? Po skoro 10tich rokoch sme sa vrátili na SK zo zahraničia, kvôli domu , ktorý sme tu postavili a rodine. Správy som nepozerala, každý sa ma pýta prečo sme sa vrátili. Našla som dobrú prácu, všetko vybavila, rodina pomáha aj s malou... No keď sa ku mne dostanú informácie z aktuálneho diania, tak neviem , či sme urobili dobre ... Niekde som čítala aj, že SK bude bojiskom medzi východom a západom... ja viem netreba veriť všetkému, ale som z toho frustrovaná a zaujímajú ma vaše názory na situáciu...

Strana
z6
miska1997
17. jan 2025

@ivka67 Podla mňa chybné rozhodnutie ale to zistíte sama časom

anjelicek26
17. jan 2025

Rodinu ti nic nenahradi, doma je doma... ale to vsetko okolo toho moze byt stiesnujuce a ano myslim si,, ze kroky slovenskych politikov idu velmi zlym smerom... a toto si ludia zvolili z dost znacnou prevahou a ani im to nevadi... to je na tom vlastne to najhorsie... ze to reprezentuje mienku ludi okolo teba... v zahranici je ten vyvoj tiez vnimany velmi negativne...tym nevravim, ze v zahranici je vsetko ruzove...kazda krajina ma volaco...

annm81
17. jan 2025

Nuž, realita je taká, že kto môže, skôr uvažuje o odchode ako o návrate. Čo bude nevie nik. Boj medzi "východom a západom" je nepravdepodobný. Omnoho pravdepodobnejšie je, že Slovensko sa v priebehu +/- desaťročia rozhodne vystúpiť z NATO a EÚ a stane sa satelitným štátom Ruska. Ak hrozí nejaký vojnový konflikt, bude to snaha HU získať južné časti Slovenska. Osobne som, pokiaľ ide o osud Slovenska, veľký pesimista.

harrisson
17. jan 2025

Ries svoj život a nie politiku. Na západe to tiež nie je bohviečo . Slovensko je stále jedna z najlepších krajín na zivot

ivka67
autor
17. jan 2025

@miska1997
@anjelicek26
@annm81

Je veľmi ťažké si vybrať medzi rodinou a životom v zahraničí... dlho sme premýšľali a nakoniec sme kúpili nehnuteľnosť a to nás definitívne a postupne vrátilo domov . Žijeme v menšom meste pri okresnom meste, neodchádzam za prácou, všetko mám tu a čo som bola aj sama prekvapená tak mám prácu s dobrým platom, ale stále je tam to ale , čo keď , čo bude.. My sme zili vo Švajčiarsku, pri najhoršom sa tam vieme vrátiť , ale tá predstava je hrozivá... obaja vieme nemecky ja aj po anglicky, pracujem v office , čo sa mi vo Švajči kvôli konkurencii nikdy nepodarilo a preto bolo náročné aj zariadiť si pracovný a rodinny život ... skutočne to bolo niekedy náročné , hlavne keď som bola na polroka vyradená z prace kvôli zdravotným problémom, z ktorých ma dostali paradoxne na SK von a tam mi nepomohli len som im tam nehala tisíce frankov za nič... na druhej strane mám niekedy fakt strach čo bude ... stále sme relatívne mladi mame obaja okolo 30tky ... len som sa nad tým tak dnes zamyslela keď som videla zasa tie správy o vystúpení z NATO a EÚ.. aj keď s tým Slovensko strašili už aj minulý rok...

ivka67
autor
17. jan 2025

@harrisson žila som na západe roky a viem pre a proti

ivka67
autor
17. jan 2025

@miska1997 inak zaujímavé je , že žijem v meste kde je "smeracka základná" , ale zatiaľ teda v okolí ani v praci som nikdy od nikoho nepočula , že ich volili... taktiež aj z mesta odkiaľ pochádzam, tiež viac menej smeraci ale nepoznám nikoho kto ich volil.. stále tomu nechapem ako je možné , že sú pri moci ... dokonca aj moja babka , ktorá Kedysi Fica volila ho už nevolila

zunastruna
17. jan 2025

Tiež si kladiem tú istú otázku. Tu pomôže už iba zázrak.

barborachors
17. jan 2025

Nie je tu zle. Ak mas peniaze, tak sa da. Akurat na dôchodok sa ja osobne netešim, ale to si uz momentalne riesim a planujem aby som neostala s holým zadkom na staré kolena. A odporúčam kazdemu.
A co je v tom úžasnom zahraničí take super, ked sa potom chodia sem emigranti liečiť, k nasim lekárom. Asi take uzasne to tam nebude, ked ste sa vrátili. Dom si v takom Nemecku nepostavis, tu ano. A politika? Jedným uchom dnu atd. Mna politika nezaujma. Chodim voliť a to je vsetko. Nic viac spraviť neviem.

rebi789
17. jan 2025

@ivka67 na tvojom mieste by som znova odišla preč

ivka67
autor
17. jan 2025

@barborachors o tom dôchodku to je dobrá pointa, mne už aj môj nebohý dedo vravieval aby som sestrila, to bolo jeho... zdravotníctvo vo svajci stojí za ... je to predražené, sami Švajčiari chodia do Rakuska alebo Nemecka ... najlepsi sociálny systém ma Rakúsko podľa mna keď porovnám ... človek sa nebojí ochorieť , životná úroveň je dobrá a platy primerane

ivka67
autor
17. jan 2025

@rebi789 polroka trval proces návratu domov , nedá sa znova len tak odísť... uvažujem do budúcna ak by bolo "treba" čo dúfam že sa nestane aj keď človek nikdy nevie... viete si Vy predstabit že len tak odídete a nehate všetko tu? Rodinu? Ktorá by nešla lebo proste kvôli veku a zázemiu napríklad... mne je z toho zle

bu_bu_bubak
17. jan 2025

Poviem ti pravdu, ze ak by si mala sledovat len spravy tak uz si zrejme hodis maslu. Devastujuce poziare v CA ktore urobili z tisicov ludi bezdomovcov, vojna na UA, nasilne gangy v UK a Svedsku, stagflacia a migrantska kriza v Nemecku, zmanipulovane volby a protesty v Gruzinsku....no mohol by som pokracovat.

Kde na svete je krajina bez problemov? Ja sa vzdy cudujem ked Slovakov v zahranici samotni Slovaci odhovaraju od navratu. To su ludia naozaj taki kratkozraki, ze si myslia ze ked vsetkych slusnych a pracovitych vyzenieme tak bude doma lepsie????

Stazujeme sa, ze nemame lekarov a zdrav. sestry a ked sa nejake vratia tak im radime aby odisli znova.....wtf???? Logika gde? 😐

@autor nie si sama. Ja sa tento rok tiez vraciam domov z Svajciarska. Iluzie si nerobim, ale nepohneme s tou krajinou ak budeme dobrych ludi vyhanat za hranice domoviny. Ja osobne ti fandim a dufam, ze sa Vam bude doma darit 🙂.

Tolko ludi radi druhym nevratit sa, ale sami odchod nezvazuju a prosim bez vyhovoriek pretoze poznam jednotlivcov ba aj cele rodiny ktore emigrovali cize nic take ako neda sa nie je.....iba ak nechcem 😉.

To iste jak vsetci ti poskokovia co chodia na kaviar a chlebicky do Ruskej dumy, ale vily na Kamcatke nevidno zato na francuzskej riviere jedna radost. Emigrovat do Ruska sa tiez nechystaju.

Z mojej strany len tolko. To, ze clovek zije v zahranici neznamena, ze pretal vsetky vazby na domovinu. Kopec z nas ma doma nehnutelnosti, financne zavazky, rodiny, kamaratov.

Vidina lepsieho zarobku mnohym prelepila oci. Ja som vzdy tvrdil, ze kazdy by mal skusit zahranicie aby zistil co to je. Ze to nie je len to pekne co Vam ludia podsuvaju na IG.

Poznam ludi co odisli a rychlo sa vratili a aj takych ktori zotrvali. Zahranicie dnes a 10-15 rokov dozadu je uplne ina liga. Keby bolo Svajciarsko utopia, tak by sme zili iba tam a zvysok Europy by bola hola zem......

janinah
18. jan 2025

Kľudne sa treba vrátiť domov,ale byt aktívni a pričiniť sa o dobrý život pre naše deti.V mojej rodine je to naopak,dve z mojich troch detí budú žiť v zahraničí,zrejme natrvalo.Prave kvôli situácii aká tu je.
Rozkukani ľudia ako,si ty môžu urobiť veľa dobrej roboty v prospech nasej krajiny,len neostat vo svojej ulitke.

doriiis
18. jan 2025

Paradoxom je,že najviac o tom,že zo Slovenska treba odísť kričia tí,ktorí by sami nikdy neodišli,v zahraničí okrem dovoleniek nikdy neboli a sú radi,keď ovládajú aspoň nejaký cudzí jazyk na úrovni žiaka ZŠ.
Ďalším zaujímavým faktom je,že každý z nás pozná niekoho,kto sa po xy rokoch vracia domov.A nejak sami vravia,že Slovensko je stále raj na zemi oproti iným štátom.

bloger
18. jan 2025

Neboj sa ja si myslím, že to bolo dobré rozhodnutie. Prajem ti všetko dobré Aj tvojej rodinke.

eva8
18. jan 2025

Dobre ste sa rozhodli. Vojna tu nebude, z EU a NATO v dohladnej dobe nevystupime. V dalsich volbach zvolime inu vladu, budeme si pritahovat opasky nadalej, cela Europa (pravicovi extremisti vyhravaju), aj svet (Trump a Putin) bude iny, budeme s kto vie ktorymi statmi opat osamoteni (zatial je Slovensko a Madarsko "ine") Madarsko nam uzemie nevezme, bratrickujeme sa s Orbanom.

Som optimistka. Sme aki sme, ale vzdy sme sa "vyhrabali". Len sa nesmieme hasterit, darno sa cely svet polarizuje. Kto sledoval volby, vzdy boli vysledky s nepatrnymi rozdielmi.

O odchode z EU sa ho ori kvoli nemeckej Afd - ta hovori o ystupe (radi by obnovili .onarchiu, do toho nepojdu), o vystupe z NATO sa hovori kvoli retorike Trumpa.

amelia89
18. jan 2025

Velmi podla mna zalezi na dalsich volbach. Lebo toto vsetko co sa deje bude mat dlhodoby dopad,co samozrejme ludia v kazdodennom zivote teraz nepocitia ale ak by ani napriek tomuto marazmu co tam je ludia opat zvolili toto bahno tak potom to uz realne dopady bude mat, novy business k nam uz urcite nebude take lahko dostat,okrem predaja ruSSkych matriosiek. Ratingy nam padaju uz teraz… takze ono ta inteligentna vrstva obyvatelstva tym bude trpiet z financneho aj moralneho hladiska ale mojmu svagrovi ktori voli fica a robi na druzstve taketo kontexty vobec nedochadzaju lebo ved jeho kostol-krcmu-robotu toto “vzdialene” dianie v tv nijako neovplyvnuje a len sa tomu chechce. Ono ked by realne chceli vystupit z EU a NATO tak je s nami amen tma,my nie sme stat ktory je sebestacny my podporu potrebujeme…je uplne scestne co len nad tym uvazovat a tieto vyroky zas su len na mutenie vody …

slovakboy
18. jan 2025

@ivka67 na Slovensku môže dôjsť k vojne ale bojiskom medzi východom a západom by z čisto vojenského hľadiska nemalo byť. Hornaté krajiny sa ťažko dobývajú a ľahšie bränia. Keď postupovali vojská touto časťou Európy Slovensku sa síce nie vždy vyhli ale najprv šli rovinami. Vždy sa najprv pozeraj čo sa deje s Poľskom. Keď sa pozrieš na všeovecnú mapu Európy, uvidíš tu dve velke pohoria: Alpy a Karpaty. Prečo sú asi Švajčiarsko a Rakúsko neutrálne krajiny? Svajčiarsko napadol aj Hitler po zemi aj vo vzduchu a musel sa otočiť. Slovensko za druhej svetovej vojny bolo na strane Hitlera. Potom tu bolo SNP ale neuspelo. Jedným z dôvodov prečo neuspelo boli hory. Síce partizanska vojna hrala v prospech SNP ale nemali dosť zbraní a Rusi prišli na pomoc nepripravení. Nemci sa v tomto prípade bránili a aj vďaka horám ubránili. Chýbala podpora zbraní. Už ale v takej Juhoslávii, ktorá je tiež hornatá dodali Briti Titovi obrovské množstva zbraní a tí porazili Nemcov skoro vlastnými silami. Preto aj Rusi si tam nedovolili nikdy vstúpiť a diktovať im politiku.
Ďalšie príklady sú Afganistan a Severná Kórea. Severná Kórea napadla Južnú ( USA a Rusi sa po vojne dohodli na rozdelení Kórei na dve časti okolo 38. rovnobežky). Ale Rusi ich nechali v štichu a USA prevzali kontrolu nad celým polostrovom. Potom ale pod nosom naivnej americkej armády v tichosti nazbierali Číňania pol miliónovú armádu a “oslobodili” severnú Kóreu od hnusných Američanov. Hory tam zohrali tiež veľkú úlohu ale tiahnu sa len stredom polostrova od severu na juh a dookola je pobrežie a more. Nechránia krajinu tak ako je to vo Švajčiarsku. Zo severu ale áno a aj preto sa už USA neopokúšalo to tam dobiť. Jednou z taktik bolo totiž práve obsadenie hrebeňa a ten obsadili Číňania zo severných hôr. Turecké výpady sa zastavili na kopcoch. Mongoli sa tiež zastavili na kopcoch. Front druhej svetovej vojny šiel cez Poľsko a cez Rumunsko popod Karpaty. Výnimkou bola prvá svetova vojna kde Rakúsko Uhorsko vrátane Slovenska bolo priamo vo vojne. Prehralo ale mimo svojho územia a nebolo dobité armádami.
Slovensko by mohlo byť bojiskom vychodu a západu vtedy, ak by západ chcel Slovensko udržať. Prečo by to robil, keď politicky je Slovensko na Ruskej strane. Rusi nepotrebujú územie ale politickú moc. Preto aj keď tu prídu tak tu prídu bez boja nik sa im nepostaví a obsadia tu inštitúcie ako sú súdy armáda a polícia. Či už osobne alebo cez agentov vo vnútri krajiny. Rovnako aj mier na Ukrajine ak sa dohodne tak, že Ukrajina bude neutrálna, tak v skutočnosti bude politicky pod kontrolou Moskvy.

Problem vidím inde. Vidno celkovú radikalizáciu sveta, nacionalistické rétoriky a riziko vojny s Čínou. Trump s Muskom dovolia sa rozšíriť hybridným vojskám v naivnej predstave ochrany slobody slova. Každý bude mať svoju pravdu a skutočnä pravda bude vzácna. Tento stav bol v starom Ríme a viedol ku krviprelievaniu. Riešenie pre obyčajných ľudí vidím v modlitbe a miernosti vo všetkom. Počúvať rozumom a nie emóciami.

eva8
18. jan 2025

@amelia89 financnu podporu uz nedostaneme, tie fondy sa zmenia len za na prispievanie do EU. Ale ochranu vojsk NATO potrebujeme

martinka13
18. jan 2025

@ivka67 ojoj, zle rozhodnutie. Čo súdny človek a má možnosť, uteká zo Slovenska. Radšej dom rýchlo predajte a vráťte sa tam, odkiaľ ste prišli

eva8
18. jan 2025

@slovakboy smutne je, ze dobre myslienky prechadzaju do extremu. A tak sa tvori protiextrem. Ja som za Ficove "byt za dobre s kazdym", lenze kto bude verit klamarovi? On musel zachranit seba a svoju bandu za akukolvek cenu. Neslobodny clovek nemoze rozhodovat, akekolvek dobre umysly by zrazu mal. Vid aj Pellegriniho

martinka13
18. jan 2025

@barborachors no politika Ťa nemusi zaujímať, pokiaľ Ťa priamo neovplyvňuje. Ale ak sa súdruhovia rozhodnú, že už nie pre Slovensko dobré byť súčasťou EÚ a NATO, tak sa nás to bude bytostne dotýkať všetkých

slovakboy
18. jan 2025

@eva8 súhlasím. Ja napríklad mám problém aj s PS kom. Ako keby sa radikalizovali na druhej strane barikády. Tu treba urobiť ústupky na oboch stranách. Prijat našu komunistickú históriu a uznať, že niektorým ľuďom sa páčia gestá aké robili komunisti. Karafiaty na MDŽ a ochrana robotníkov a roľníkov. Veď to sa dä robiť aj v demokracii a kapitalizme. Nemusíme všetko preberať zo západu ale nadviazať na všetko dobré v našej hostórii a jasne sa dištancovať od toho čo bolo zlé. Masarykovská republika a demokracia áno. Ľudactvo a ĽSNS nie. Patriotizmus äno, nacionalizmus nie. Kresťanskí demokrati äno. Komunistický režim nie. Sociálna demokracia áno, Oligarchia a korupcia nie. Sametová revolúcia áno, Mečiarizmus nie. Rozdelenie Československa áno, úzka spolupráca s Čechmi tiež áno. Orientácia na EU a NATO áno, nedemokratické režimy nie. Fico mal v niečom pravdu, ale hodnotovo sa veľmi zmenil. Keď dokáže klamať tak ako včera obvinovanim Šimečku, tak sa mu už nič nedá veriť. Takéto obvinenia a klamstvo by malo byt politicky potrestané inak nás tu budú riadiť rozzúrení klamári. Aj Danko je charaktrenejší. Ma síce blbý politický názor, ale vo veľkých veciach neklame. Výnimkou je jeho diplomovka. Ukázať v Moskve len to dobré a nie zlé nie je klamstvo. Je to biela propaganda akú robí aj západ. Fico ale klame v priamom prenose, a preto je do budúcna adeptom na surového diktátora. Diktátora nezaujíma čo si o ňom myslíte, ale musíte sa tväriť, že mu veríte. Stalin mal taký nepísaný slogan: ja sa budem tváriť, že neklamem a vy sa tvárte, že mi veríte. Stačilo ak by Fico bol ticho a robil politiku v EU. Tam nech sa presadí a presviedča a robí spojenectvá proti politike ktorá sa mu nepáči. A nie podrážať jednotu a ukazovať nepriateľovi slabosti.

gribka1
18. jan 2025

Strašne depresívne komentáre. Kľudne si tu žite, politiku obmedzte a dá sa tu v kľude žiť. Aj tak si treba počkať čo sa bude diať v celej Európe, či v Amerike. Toto nie je o jednom štátiku ako sme my. Chápem, že niečo sa deje vo Ficovej a Dankovej hlave, chcú sa preorientovať iným smerom, pretože západ ich ani neberie vážne, a ego nepustí. Verím časom, že aj Rusi sa znormálnia, veď to nie je možné takto ťahať dlhodobo. Vydržať.

diamand2326
18. jan 2025

@janinah Presne tak, ja hovorím, že niekto tu musí zostať. A bojovať, či už viac či menej, aby sa dalo dôstojne žiť.

denkabemommy
18. jan 2025

@ivka67 Slovenska politika je aktuálne taká facka. Ale ja stále dúfam, že ďalšie volebné obdobie budú mať ľudia kúsok zdravého úsudku a zvolia niečo normálnejšie, než negramotnú (SNS) bandu zlodejov a kriminálnikov (Smer). No v každom prípade je Slovensko relatívne bezpečná krajina pre výchovu detí, zdravotnícky systém máme jeden z naj vo svete a dokonca zadarmo - väčšina čo sa naň sťažuje neprešla ani do vedľajšej dediny. Každá krajina ma svoje plusy a mínusy, môžte tu ostať pár rokov a uvidíš, či vám to vyhovuje alebo idete niekam inam 🙂

deti95060810
18. jan 2025

vrátiť so zo švajčiarska...ach jaj..

procrastique
18. jan 2025

Deti ti budú do konca života "ďakovať" za tento skvostný nápad :D

procrastique
18. jan 2025

@gribka1 Inak fakt si myslíš, že sa tu dá dobre žiť? Ja som dva dni dozadu v záhradníctve videla, ako pri takom regáli stála nejaká random žena a random muž. Tá žena zobrala nejakú vec, ktorá bola posledná a očividne ju chcel aj ten chlap. Tak ju kopol do píštaly za to... tá žena následne nevedela chodiť, volali sme jej sanitku :D
Dobre sa tu žije, krááástňučko.

Strana
z6