icon

Čo je po smrti ?

nadaa1
21. júl 2018

Ahojte ja viem trocha blbá téma ale chcem sa spýtať aký máte názor na to vy. Už dlho mi behá po rozume čo je po smrti ? Čo sa somnou stane ? Extuje život po smrti ? Budem si pamätať môj život na zemi ? Nedokážem sa s tým zmieriť ! Som strašne smutná a chce sa mi plakať ! Ja mám prekrásny živoj milujucého manžela 2 prekrásne detičky ! A nechcem to stratiť ! Veľmi mi na tom záleží !! Budem si pamätať po smrti na moju rodinu a oni na mňa ? Hnevá ma to a strašne ! Bojím sa toho ! Čo je po smrti ? Extuje duša ? Alebo budeme v nebi žiť spolu a budeme tam šťastný či ako to je ?? Ďakujem

nadula01
22. júl 2018

Akože nebude nič!? Predsa tu necháme po sebe to najcennejšie, svoje deti, ich deti. Naučiť ich žiť, vstepit im hodnoty a žiť v ich spomienkach a srdciach

janulik2008
22. júl 2018

ja som veriaca tak verim ze sa stretnem s tymi kt. zomreli. nikto to nevie. ja nikomu nazor neberiem 🙂

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
sisko76
22. júl 2018

Precitaj si knihu "Rozhovory s Bohom", aspon mne dala odpoved na vsetky otazky😉

zenaajmama
22. júl 2018

Ja by som sa na mieste autorky riešila skôr to,že prečo takýto strach,a tieto otázky v takejto miere?...nie je to zdravé.
Ak by si sa náhodou po svojej smrti pamatala
svoju rodinu, tak by ti bolo ľúto že si si za ten čo si mohla byť s nimi kládla takéto nezmyselné otázky.

hope07
22. júl 2018

@lenkakravcova klinicka smrt stale nie je ta definitivna, a ak by nieco malo byt, tak by to "nieco" prezivali v klinickej smrti a po prebvrati vsetci. Ale je iba zopar jedincov, ktori akoze videli svetlo, a pod..a to je nieco ako ked snivas. Niektori, ktori sa preberu si nepamataju vobec na nic, A ked zomru, chori nebudu? No ano, nebudu chori, lebo budu mrtvi. Ci si myslis, ze vsetky umrete babatka v brusku, potratene, umelo poratene su po smrti zive? Smrt z chorych ludi nespravi zdravych a z mrtvych zivych..Ale kazdy vveri comu chce. BTW, v minulosti, ked krestanstvo ani Boh neboli spisane v Biblii, ludi verili, ze je Boh vody, smrti, bohyna lasky, nosili im obetne dary, modlili sa k nim atd...Jednoducho ludia vzdy v nieco veria, ale nevies, ktory Boh je ten spravny. Aj teraz je kopec nabozenstiev a kazdy veri v toho svojho. A ci vobec Boh je..Tvoj nazor ti neberiem, no ja mam taky, ze ziadne nebo/peklo nie je.

nadaa1
autor
22. júl 2018

@lenkakravcova ahoj ja verím že niečo existuje verím v Boha verím že je !! Musí niečo byt ! Náž živoj musí mať zmysel ! Nedokážem si predstaviť že zomriem a stratím všetko čo som si tu vybudovala nedokážem sa s tým zmieriť !! Má meme tu rodinny domy autá všetko sme si tu vybudovali z vlatných sýl a načo aby som umrela ? Nedokážem sa s tým zmieriť verím že keď umriem že uvydím všetkých ľudí príbuzných rodičou manžela a deti prídu za nami !!! Koľko si tu musíme vytrpieť bolesti tam to nebude budeme žiť spokojne a kľudne bude tak krásne budeme mať všetko ako tu na zemi akurát nebude tam zlo a nebudeme cítiť bolesť budeme šťastný budu tam stromy kvety vtáčiky budeme behať po lúke krásne farby !!! Ja nechcem umrieť ! Čo si myslíš ty o tom ?? Bude tam krásne či ako ? Ďakujem

beky1813
22. júl 2018

@nadaa1 zena, ty potrebujes regulerne odbornu pomoc 😮

rybka16
22. júl 2018

Nič, čo by bolo?

andri7
22. júl 2018

@nadaa1 Ľudská duša je nesmrteľná. Na chvíľku sa narodí v nejakom tele, učí sa a buď odchádza zo života posunutá vyššie, alebo si v ďalšom živote niektoré skúšky zopakuje. Preto máme pri niektorých ľuďoch pocit, že ich poznáme roky... hoci sme ich práve stretli. Naše duše sa poznajú.
Svoju ľudskú rodinu si vyberáme. Kam sa narodíme a s kým strávime celý život.

obsadenemeno
22. júl 2018

@nadaa1 no sak popredaj dom, auta a vsetko a daj sa pochovat s tymi "nahonobenymi" peniazmi.... budes najbohatsia mrtvola na cintorine.......

a na tie krasne farby si daj ecko a mas vymalovane...... 😝

obsadenemeno
22. júl 2018

@nadaa1 aj ked, podla toho sposobu pisania sa mi zda, ze uz na niecom ficis..... 😒

permanentka
22. júl 2018

a verim ze po smrti zivot nekonci., resp konci ale len ten pozemsky 🙂 ano verim ze bude nebo a aj verim na peklo, nemam konkretnu predstavu ako to bude vyzerat, to sa asi ani neda predstavit, ale verim ze sa stretneme s nasimi milujucimi, len netusim ci sa spozname kedze budeme mat ine tela (nie ako tieto pozemske)...ale chcem mojim detom povedat nejake heslo pod ktorym sa tam najdeme 😂

jana_eyre
22. júl 2018

no a preco teda nie si stastna uz tu na zemi? pises, ze mas manzela, deti, ste zdravi tak si vyrobis nejaku starost v podobe toho, ze sa budes bat smrti? zamestnaj svoju mysel niecim zmysluplnym a nebudes sa bat toho, comu sa aj tak nemas sancu vyhnut..

@nadaa1

andri7
22. júl 2018

Nemusím byť psychológ, aby som videla, že autorká volá o pomoc.
Tak prečo do nej kopete a vysmievate sa?

tomiholjubavi
22. júl 2018

@hope07 ved to, ze si ludia vysvetlovali nezname veci teoriou, je celkom prirodzena vec. robime to aj dnes. veda stale napreduje, ak nepozname odpoved na najvacsiu zahadu zivota, neznamena ze ju ani nespozname.
ono to suvisi so sirsimi otazkami, ktore si clovek dava. odpoved na to, co je po smrti da odpoved aj na to, aky je zmysel zivota. nielen nasho, ale aj vseobecne existencie ako takej.

to s tymi mozgovymi chorobami ja vidim celkom inak. zial, mame v rodine sklerozu multiplex, epilepsiu a dalsie lakotinky. prave preto som sa velmi podrobne a dlho zaoberala tym, co si nacrtla.: co je to vlastne clovek? co tvori osobnost? ako je to mozne, ze clovek s alzheimerom si nic nepamata? znamena to, ze uz to nie je ta osoba?

dosla som k tomuto: /toto je cisto moj nazor/ Podla mna, cloveka tvori energia, ktora mozgom operuje, alias dusa. ona je nosicom spomienok, citov, zivota...ked je vsak mozog nejakym sposobom pokazeny, energia sa nemoze prejavovat, kvoli fyzickym barieram. to ale neznamena, ze zmizla. ako ked niekomu napr. vyzerali jazyk. viac nemohol hovorit, ale dar reci mu zostal. len co z toho?
napr. moj dedo, ktoreho som mala velmi rada, sa zial posledny rok svojho zivota "stracal v mozgu". chvilu si nieco pamatal, potom nie, raz rozpraval s nami a vzapati nas oslovoval menami ludi, ktori boli uz davno po smrti...niekedy nespoznaval nikoho, len hladel, ako keby nic. Inak sa tesil dobremu zdraviu. Raz som ho prisla opozriet a on mal z nicoho nic svetlu chvilku. Spoznal ma a povedal mi, ze nosim v sebe stastnu hviezdu. vraj mu to povedala jeho mama, ktora ho vcera prisla navstivit. Povedal, ze pride pre neho zas a ked pojde s nou, da mi vediet. ...este povedal niekolkov a potom bol zas v tom svojom stave.
preslo par noci a mne sa snivalo, ze dedo zomrel. videla som ho v dome smutku u nas na cintorine. ked som podisla k tomu presklenemu boxu, lezal tam v saku s cervenym karafiatom na chlopni. ked som sa nahla blizsie, usmial sa a zmurkol na mna. Celkom som bola hotova z toho sna, zobudila som sa v strede noci a bezala za mamou, ze dedo asi umrel. Mama, ze ale cozeby, to sa ti len snivalo. a rano ozaj volali z domova, ze v noci o tej hodine umrel.

Mozno to bola nahoda...ale dedo, hoci mu posledny rok mozog nedovoloval, aby sa prejavil, stale ostal tou osobou, ktoru si pamatam. Mozog je organ, clovek nie. Do vedomia choreho sa este nikto priamo nedostal. skumat sa da len mozog, fyzicka cast. nemozeme tvrdit, ze pacient chory alzheimerom nie je tym cim bol, len preto, lebo to nevie dat najavo. Mozog je velka zahada. Zial, moj milovany dobry tatinko je chory na to iste, co mal aj dedo. Neverim a nikto ma nepresvedci, ze spolu s jeho mozgom odide aj on. Clovek nie je len splet neuronov a par kilov mazlavej hmoty, ktoru nosi v hlave.

janulka2811
22. júl 2018

Ak zomries,tak zomries ... posmrtný život neexistuje.Jedine ta vlastná rodina oplace,pár najbližších ľudí,ale život ide ďalej ...
Ja viem,že keď zomriem tak aspoň pred tým zabezpečím moje deti,aby nemali na mna zlého slova a žili pekne bez starostí ...
Každý miluje svojho muža,deti atď ale to je kolobeh života ...

andri7
22. júl 2018

@tomiholjubavi verím v to, čo píšeš. Množstvo podobných zážitkov ľudí s umierajúcimi, sa mi skladá do zmysluplnej skladčky. Že človek nie je iba spleť neurónov a pár kilo mazľavej hmoty.

hope07
22. júl 2018

@tomiholjubavi Pozri, Alzheimer je nieco ine ako napr postihnutie od narodenia. Ano, zdravy clovek, ktory ma Alz.moze mat svetle chvilky. Ale tazko postihnute dieta, napr dieta s tazkym stupnom DMO a autizmu, tie svetle chvilky mat nebude. Kedze mam v okoli take dieta, viem, co pisem. To dieta ani len netusi kto je, kto je jeho mama, otec. A takych deti, aj dospleych su tisice. Ti ludia nemaju tu svoju osobnost ako pises, lebo si ju ani neuvedomuju. Ti rodicia su na konci so silami, sami tvrdia, ako ich boli, ze vlastne dieta ich nespoznava. Take dieta, clovek este raz opakujem si SAMO SEBA NEUVEDOMUJE AJ KED ZIJE, cize zial ano, mozog aj vedomie je iba kus neuronov a mazlavej hmoty ktora riadi nase JA. Bez nasho ja, nie su spomienky, pamat atd..Tebe presviedcat nikto nemusi, ja to vidim zial takto. A plus, este aj v mojej rodine je vazne neurolog.psych.ochorenie a striedaju sa svetle chvilky so zlymi a aj to ma praveze presviedca o tom, ze ked je mozog mimo, je mimo cely clovek. Tak ako ked mozog umrie, umrie vsetko nase vedomie.

tomiholjubavi
22. júl 2018

@hope07 veru, nemusi ma nikto presviedcat. ani ja nechcem teba presviedcat. ale ja verim, ze aj take chore dieta si uvedomuje existenciu, len inak, ako my. tiez dobre poznam mamu, co ma autistu. veri, ze jej dieta jednoducho vysiela "v inej dlzke" akurat my sme nastavení na nieco iné, preto to mame problem vnimat.
mozno po smrti sa energia uvolni a uz nebude mat barieru. nebude akoby vo vazeni vlastneho mozgu. ja verim, ze aj duchovia by mohli existovat. Samozrejme, nie v zmysle ako v scooby doo, ale ako nejaka zvyskova energia, ktora po nas zostane a ktora je vysielana na inej dlzke a preto ju bezne nevnimame.

hope07
22. júl 2018

@tomiholjubavi Zalezi od stupna postihnutia. Su lahsie formy autizmu, tazsie..ale ja pisem o dietati s tazkym DMO a plus autizmus. To chuda sa nevie ani najest, je krmene, plienkovane, nevie udrzat stolicu. Ked som bola s nou v tom opatrovatelskom centre raz prenho, tak som tam videla 15rocnych s plienkami, nevedeli ani ako sa volaju, prisli ich pozriet rodicia a pozerali sa na nich rovnako ako na osetrovatelky, proste ziadna emocia, pamat, nic... BOlo mi do placu. Tam som si uvedomila, ze ked ma clovek nefunkcny mozog, tak je akoby ani nezil, netusi o sebe, je mu jedno ci umrie alebo nie. A potom sa to prehlbilo, ked sa neuro/psych ochorenie objavilo aj u nas. S tou energiou suhlasim, po smrti sa niekam pretransformuje, ale asi nie tak, ako si predstavuje autorka, ze bude behat s rodicmi a detmi po luke s kvetmi a este si to bude aj uvedomovat. Ale ano, je to moj nazor, a rozumiem aj veriacim, ze je lahsie verit v BOha a nebo ako len v to, ze si svoje odzijeme a bude len tma a nic... Voci tym milionom, ktori zahynuli vo vojnach by to bolo vcelku nefer. ALe zivot nie je fer.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
tomiholjubavi
22. júl 2018

@hope07 verim, ze zivot je fer. musí byt...inak by nemal zmysel. vsetci by sme sa mohli chovat ako svine a nikomu nic. a utrpenie by tiez bolo nezmyselne.
verim, že zmyslom zivota je spravodlivost. ako k nej dojde, to nie som si ista.

takaakoty
22. júl 2018

Dufam, ze v nebi bude kazdy ovladat pravopis...pretoze citat prispevky od autorky, to je to prave peklo :D Radsej nech ma smazia v pekle certi na razni, ako by ma posadili za stol a musela som citat podobne skvosty :D

hope07
22. júl 2018

@tomiholjubavi moji predkovia zomreli v koncentr.tabore v plyne. Doteraz som neprisla nato, aky zmysel to utrpenie ich a milionov inych ludi malo. A vojny stale su, utrpenie stale je, a tak sa mi zda, ze svine (aj u nas v politike napr) sa maju najlepsie. Zivot sa mi fer ozaj nezda:(

katkalubkova
22. júl 2018

podla mna je po smrti druhy, duchovny zivot. Tam ho niekto riadi, tak ako aj tu ho niekto riadi.
Mas milujuceho manzela deti, tak im odovzdaj to najlepsie co mas, vychovaj deti najlepsie ako vies. Ked raz oddides z tohto sveta ( ako kazdy ), aby tu po tebe nieco pozitivne a zmysluplne zostalo. Ale zatial si uzivaj zivot. Co ak sa dozijes 95r.? Teraz je predcasne si nad tym lamat hlavu. Bohzie cesty su nevyspytateľné a on ma s kazdym jednym svoj zamer 🙂

tomiholjubavi
22. júl 2018

@hope07 Velka vacsina utrpenia je na svete preto, lebo ludia sa rozhodnu ho druhemu spôsobovat 😔 preto zomreli tvoji predkovia. Niekto sa rozhodol, ze ich zabije 😔 A presne preto musi existovat aj spravodlivost. Aby ludia, ktori to spravili, boli potrestani. V nejakej forme. Hocijakej.... Ak by to tak nebolo, ozaj by nemal zivot ziadny zmysel... a vsetci by sme sa tu mohli navzajom vrazdit podla principu, ze silnejsi prezije.
Musí existovat trest pre tych, co utrpenie sposobuju. Aj zadostucinenie pre tych, ktorym bolo spôsobené. Ale ako? to neviem.. nechcem verit na svet, ktory nie je fer...a na udalosti, ktore sa len stavaju a nemaju ziadne nasledky ...

hope07
22. júl 2018

@tomiholjubavi no, kiezby to bolo s tou spravodlivostou tak ako hovoris.. bolo by to ozaj pekne. Zistime, alebo aj nie, ked raz tiez umrieme🙂