Čo je po smrti?
Ahojte,
takto na nedeľu mam pre vás takú troška filozofickú tému. Čo si myslíte,že je s nami po smrti? Zaujíma ma váš názor, akéhokoľvek ste vyznania,alebo aj ako ateistu. Ďakujem a prosím o dodržiavanie slušného správania,bez urážania ostatných. Ďakujem ešte raz a peknú nedeľu.
Nic nie je po smrti. Tak ako sme prisli, tak aj odideme. Ziadne peklo,ziadne nebo.
@kvietocek203 ano, verim v Boha🙂 iba ma zaujima vnimanie zienok,ktore spomenuli reinkarnaciu,ako teda vnimaju karmu a utrpenie v sucasnom zivote ako nasledok zlych skutkov v minulom zivote.ze mna taketo vnimanie skor desi.
napriklad ak ma matka na rukach trpiace dieta,dokaze prijat myslienku,ze to dieta bolo v minulom zivite mozno vrahom a nasilnikom a teraz je jeho utrpenie spravodlive? 😨 to je hrozna preddtava. a tiez keby som mala prijat myslienku,ze kedysi som bola niekym inym a sama neviem kym,kde som zila a co som robila.
verim v jedinecny vecny zivot, kde to budem vzdy ja
@janetinka27 Možno tá domnelá reinkarnácia je iba nejaká dlhá pamäťová stopa niekde hlboko v našom podvedomí zdedená po predkoch. Preto sa nám môže zdať, že sme v minulosti niečo prežili. Slovo "karma" vnímam skôr ako synonymum Božích mlynov.
@janetinka27 Ak veríš, načo sa zaoberás nezmyslami? Prepáč neber to ako urážku len to nechápem.... Pretože mňa by taka myšlienka ani nenapadla.... Určite otázky prečo to dieťa trpí by aj mne šli mysľou, ale spájať to s niečím takym ako minulý život.....cele zle
@kvietocek203 niekde vyssie som sa k prvotnemu clanku rozpisala.tieto otazky o reinkarnacii a karme som polozila na zamyslenie preto, ze mam casto pocit,ze ludia veria (v nieco) pre "povrchovu" sympatiu,ale hlbsie nejdu. cim skor zacnu hladat odpoved, tym skor si uvedomia,ze ta viera mozno nie je spravna. niekedy clovek najde odpoved vtedy,ked dostane otazku. preto som ich polozila🙂
@janetinka27 🙂 Prepáč tak som sa nato nepozerala
@lauriema Priroda bola zle slovo 🙂 verim v energiu, ktora je vsade, aj v nas, my ju vedome aj nevedome formujeme a urcujeme. Nevedela som sa predtym v rychlosti vyjadrit.
@simculllka
V prvom rade chcem vyjadrit uprimnu sustrast.
To, co sa stalo tvojej znamej, je krasne svedectvo a dakujem ti zan, povzbudilo ma.
Ja osobne verim, ze existuje Boh a posmrtny zivot.
Zažila som obratenie, Boh sa ma dotkol a dakujem Mu za tu milost, lebo kazdy den citim Jeho pritomnost vo svojom zivote. Mam aj par pribehov.. Mimo ineho som raz nedobrzdila na semafore, vrazila do auta predo mnou. Rachot a buchot neskutocny. A ani na jednom z aut nebol ani jeden skrabanec!! Ale zbytocne pisat o pribehoch, kto ma otvorene srdce, tomu sa Boh da spoznat..
Ked krestan veri v posmrtny zivot, a posmrtny zivot neexistuje, nestrati nic. Horsie vsak je, ked neveris, ale sa mylis...
Pozehnany den.
Dievcata a tie,co verite v Boha. Ako by ste mi vysvetlili to,ze v niektorych krajinach sveta,dajme tomu nejaku Afriku,kde su aj nejake domorode kmene,ktore sa za cely svoj zivot nestretnu so ziadnym krestanom,tak tí co? Kedze nie su pokrsteni,zvycajne teda podla mna maju nejake bozstvo,ale neveria vyslovene v Boha,kedze ho ani nepoznaju...ti sa do neba nedostanu? Lebo podla toho,co hlasa cirkev,nepokrsteni ani nemozu vstupit do neba. Co taki ludia? Ti su podla cirkvi teda odkazani na zatratenie len preto,ze su niekde mimo civilizacie,ci? Co mi poviete k tomuto? Este k cirkvi jedna vec. Ja osobne nie som veriaca,ale nikoho nepresviedcam na ateizmus,ked to tak citim. Co sa mi na krestanoch nepaci je,ze sa snazia za kazdu cenu vzdy presadzovat to svoje presvedcenie,preco nenechaju teda neveriacich na pokoji,nech si veria,comu chcu? Podla mna,nabozenstvo je jedna velka pliaga,nebyt neho,o kolko menej nasilia by bolo na svete a o kolko menej vojny by bolo. A mozno to nakoniec ani tak nie je o tom nabozenstve,ako skor o tom akceptovat nazor niekoho druheho. Ved to koniec koncov vidiet aj na tejto diskusii. Ale na tu vyssie polozenu otazku ma naozaj zaujima nazor,ze ako by toto krestan vysvetlil s tymi nepokrstenymi. Cisto zo zvedavosti,nie preto,ze by som chcela rypat.
@simculllka ja teda krestanka uz nie som, no myslim ze kazdy krestan ti napise ze to predsa nie je jeho vec ale bozia. Ľudia by to vobec nemali riesit kto pojde kam. Ved uz len to ze dakto sa narodi do krestanstva je k tomu vedeny, vsetky jeho rodinne tradicie su s nim spate, niekto musi riesit co do úst, nema rad filozofovanie ani nema nan mentalnu kapacitu.. ale to je vsetko ludske posudzovanie.
@simculllka Tak ako každý jeden clovek je na inej duchovnej urovni, tak isto toto plati čo sa tyka štátu a narodu. Nikto sa nevyvija rovnako rychlo, niekto možno vobec... Tým nemyslim zrovna afr. krajiny. Niektoré z nich, môžu byť dokonca na tom lepsie ako my. Preto netreba nikomu nič vnucovat. Prirodzena túžba po Pravde cloveka dovedie do ciela. A túžba po Domove. Pretože tak ako vacsina Z nas s laskou spomina na to kde sa pozemsky narodil a prežil detstvo, tak duch túži vrátiť sa Domov. Ak tieto túžby v sebe uplne nezahrabal.
Ucenost nie je branou k Bohu. A ani vyspela civilizacia.
@777januska777 z biblickeho jladiska mi to nemusis vysvetlivat,aky to ma logicky zmysel?Ty sa pytas na zmysel zivota u neveriaceho ja sa ta pytam na znysel utrpenia,adam a eva nieje pre mna vysvetlenie
Ahojte..ja verím...verím v Boha aj vo večný život. Verím v to, že poriadok v prírode riadi Boh a aj môj život od narodenia...a životy ďalších ľudí, ktorých stretávam. Toľko ľudí v živote ovplyvníme a aj oni ovplyvnia nás. Niekto má deň, niekto 100 rokov priestor na tomto svete...Ja verím v to, že pozemský život je akoby príprava na ten ozajstný, ktorý nás čaká. Medzitým máme svoju úlohu tu. Niekto ako lekár, niekto ako kňaz, niekto matka, niekto ako domorodec v pralese...ale žijeme medzi ľuďmi a každú chvíľu máme príležitosť konať dobro...hviezdy na oblohe majú svoje zákonitosti a určenú presnú polohu aj smer, ale človek má slobodnú vôľu...môže sa rozhodovať.. BOH ma milion krat zachranil a vedie ma v živote...neverím, že na konci zhasne svetlo a je koniec. Boh nás cez utrpenie formuje...Ježiš existoval pred 2000 rokmi reálne a dodnes je to najslávnejšia osoba v dejinách ľudstva, na žiadneho iného "človeka" sa tak dlho nepamätá, zomrel za nás a žije s nami. Nevieme, či nebo je miesto, skôr je to stav, ktorý dosiahne duša po smrti. Smrť je podľa mňa brána do iného stavu, ktorý si teraz nevieme našim rozumom a vedou vysvetliť ale potom nám to bude jasné.
@simculllka nemyslim,ze krestania nieco nasilne presadzuju.
Vyjadruje svoj nazor.
Niekedy muselu mlcat,teraz nemusia.
Resp.nemuseli mlcat nikdy,no niekedy za svoje presvedcenie niesli nasledky...a prenasledovania,vid par desatroci dozadu.
Teraz je na Slovensku sloboda slova. Cize ktokovek moze verejne vyjadrit svoj nazor na kazdu oblast zivota.
Bohuzial,na svete krestanov dalej prenasleduju,zabijaju,zeny znasilnuju.
Druha otazka....Boh je milujucim otcom a je na nom,co urobi s krestanmi,nekrestanmi=s ludmi.
Myslim,ze on uz vie....
My nemusime riesit,co bude s niekym inym. Dost starosti mam sama so sebou a svojou rodinou,aby som vedela zit,skutocne zit,v co verim.
@simculllka nie podla krestanstva ti domirodci ak su dobri ludia pojdu di neba,nevadi ze nesu pokrsteni
myslim si, ze krestan moze dufat, ze aj ludia, ktori o Bohu nikdy nepoculi, pojdu do neba. preto je dolezite tuzit po nebi pre seba ale aj pre druhych. a ako to nakoniec dopadne, vie iba On. ale myslim si, ze ked nastane druhy prichod Krista na zem, tak dovtedy budu uz vsetky konciny zeme o Nom pocut.
Boh vidi nas umysel, vie, ze ja nikdy nepojdem napriklad evanjelizovat do pralesa. ale o Bohu mozeme svedcit aj tu, kde zijeme. kolki z nas dokazu zit prikladnym zivotom a tak davat okoliu dobry krestansky priklad? zial, mnohi by mohli zatuzit po Bohu, keby sme im boli dobrym prikladom.
staci si pozriet rozne diskusie, kde neveriaci ludia zial opravnene hovoria, kolki krestania su zakerni, alebo vysedavaju v kostole, chodia na spoved a doma biju zenu. aj toto sme my ludia, hriesni. Boh vsak nie je ako my, je dokonaly. Paradoxne Jeho obraz vo svete je casto zly, pretoze tento obraz kazime my.
Preto by sme mali zit tak, aby druhi mohli spoznavat a milovat Boha cez nas zivot. aj ked zlyhame, niekomu ublizime, dokonca aj vtedy to nakoniec moze oslavit Boha, ak po zlyhani opat kracame k Nemu.
myslim, ze Bozia spravodlivost je dokonala a my mozeme nad nou uvazovat, skumat ju, ale pocas zivota ju nikdy nedokazeme uplne pochopit. Myslim, ze to odhalenie pride az potom, po smrti alebo pri poslednom sude, neviem. ale vtedy uz budeme rozumiet Bozej spravodlivosti a budeme s nou suhlasit.
@ktochytavzite tak no u mňa zmysel utrpenie samotné nedáva, ja to beriem skôr ako cestu k Bohu, cez utrpenie, Boh tomu dáva zmysel. Končí to až v nebi, kde nie je utrpenie. Lebo pri utrpení človek zistí, že sám ho nezvládne, že utrpenie zvládne len s Bohom.
@777januska777 Utrpenie obetovane Bohu, napríklad za duše v očistci alebo obrátenie hriešnikov, ma obrovskú cenu a zmysel.
@777januska777 no a aky to ma vyznam rste raz sa pytam narodit sa na zemi aby sme sli do neba ,kebo ste sa oytali aky zmysel ma neveriaci clovek,no neverisci clovek moze v zivoze mat olno zmyslov nemusi preto verit v Boha.
@ktochytavzite no Boh nás stvoril ako svoje deti aby sme boli jeho spoločníci a preto sme boli najskôr v nebi, avšak pri prvom hriechu sme museli nebo opustiť (keďže v nebi neexistuje a nemôže byť hriech), Boh nás poslal na zem, avšak bolo to také naše vyhnanstvo kým neprišiel Ježiš a On urobil to, že zomrel na kríži a tým že zomrel, tak sa nám znovu otvorilo nebo, avšak až po absolvovaní života na zemi. Na zemi musíme spoznať Boha a milovať ho, aby sme sa potom dostali do neba. Tu sa nedá hľadať nejaký význam to už je vysvetlené v kresťanskom učení.
Som kresťan a prekvapuje ma ze toľko ľudí verí v návštevy pekla a neba, biblia takéto veci zakazuje ak neviete 🙂
Nic. Zozeru nas cervy. Nejako nerozumiem dufaniu ze po smrti este nieco bude. Veru nebude. Aj ten cerv co nas zozerie raz tiez zomrie a jeho pozostatky nieco zozerie a bude aj jeho koniec.
Ján 3:13
EVANJELIUM PODĽA JÁNA
— Nik nevystúpil do neba, jedine ten, čo zostúpil z neba, Syn človeka.
Ján 1:18
EVANJELIUM PODĽA JÁNA
— Boha nikto nikdy nevidel. Jednorodený Syn, Boh, ktorý je v lone Otca, nám ho zjavil.
Taktiež tieto návštevy pekla a neba sú nebiblicke namiesto toho aby si autory všimli Boha keď vstúpia do neba tak si všímajú všetko možné len nie Boha nikdy som nikoho nevidel niečo také povedať. Peklo to isté ja osobne neverím ze je nekonečne ale dajme tomu ze by bolo. 🙂 v tom prípade by si ľudia nevedeli predstaviť co to je biblia to tak hovorí 🙂
Co je po smrti? To,co si vytvoris uz tu na Zemi. Zlo plodi zlo aj po smrti. Dobro plodi dobro aj po smrti. Bozia naruc je tu aj po smrti. Uz len si vybrat...
@panojalo presne tak v tom nebi nikto nie je okrem Boha a Mojžiša. Tak píše písmo. Tak nechápem prečo hlavne katolíckej cirkvi ich je teda hodne v tom nebi a koľko ich je svätých.
@miskaradko Ano?
Manželka († 34) štátneho tajomníka Dolinaya prehrala boj o život: Adoptovaný synček prišiel aj o mamičku
Dobro plodi dobro? Jasne, ved si povieme, ze urcite v nebi sa im to vynahradi....Mam skor pocit z mojho okolia, ze ten najvacsi shit sa stava prave najlepsim ludom a nehovor mi, ze to je tym, lebo boh vie, ze znesu...
Behom 3 mesiacov mi obaja rodicia, ktori su dobri luida ochoreli na rakovinu, urcite to je tym, ze som neveriacia a kedze som neveriaca, este aj do pekla pojdem. A oni tiez
@simculllka po smrti je to, čo bolo pred narodením. Vznikne život a potom zanikne 😊 a život nemá žiaden zmysel, len udržanie samého seba, teda rozmnožovanie. Človek si vie sám seba uvedomiť, vie premýšľať, čiže sa to snaží nejak zdôvodniť. Napr aj preto aby jeho utrpenie bolo znesitelnejsie. To je môj názor, som ateista, žijem morálne, tak aby som neublížovala ostatným, ale naopak, chcem aby sa iní ľudia boli v pohode, lebo potom aj mne je fajn. Keď sa stane niečo zlé, nemám na to žiadne zdôvodnenie, to je proste život, prirodzený výber s jeho omylmi. Možno to majú veriaci v tomto ľahšie, že sa môžu upínať na nejakú božiu spravodlivosť.. Keď im to pomáha ok, čo už s nimi.. 😊Pre mňa také balíčky nie sú

@janetinka27 Človek má len jeden zivot a po ňom nasleduje večný život 🙂 Minule nie sú..... Ja som Hospodin, tvoj Boh, Boh žiarlivo milujúci. Trestám vinu otcov na synoch do tretieho a štvrtého pokolenia tých, ktorí ma nenávidia, ale preukazujem milosrdenstvo tisícom pokoleniam tým, ktorí ma milujú a moje prikázania zachovávajú.
Taktiež nie každá choroba je trestom, ale môže byť aj na slávu Božiu. Presne v prípade ako Ježiš uzdravil slepca.....
https://grkatba.sk/homilia-na-nedeu-o-slepom/