icon

Čo na na zdravého Mikuláša?

petkasaurus
27. nov 2022

Ahojte, mate prosím nejake typy ohladne zdravsich variant sladkosti pre deti vo veku od 3 do 9 rokov? Myslím, ze horka cokolada im asi chutit nebude, ten medovy medvedík to je asi zase prilis sladke.. Neviem, ci sa deti uprimne potesia susenemu ovociu, orechom.. Cerstve ovocie samozrejme hej.. Mozno ešte nejake raw tycinky, to asi ten 3 ročný nezje.. No poradte prosim 🙂 dakujem!

luscious
Autor odpoveď zmazal
zuzulka558
28. nov 2022

No u nas po dlhom čase len sladkosti, inak vždy bol adventný kalendár barbie, lego a podobne,,, detské zdravé tyčinky a ani potraviny z detským obalom nekupujem,, vzdy sa niečo našlo po x mesiacoch ze sťahujú z obchodov a detský sortiment najviac, to radšej im cez rok robím doma lebo viem co tam dávam

sisaka
28. nov 2022

Aj si niekto pozrel, koľko cukru je v tých ovocných “kožiach”? K tomu je to dosť lepkavé, to musí byť ideálne pre zuby. Ale ak sa niekto snaží vyhnúť len nejakým stuženym tukom, palmovemu oleju, tak je to určite lepšie.
Za starých čias keď mandarínky neboli bežné a nevylupané arašidy sa objavovali tak raz do roka akurát pred Vianocami sme sa tomu ako deti potešili, teraz, keď to deti jedia každý deň a môžu si dopriať akékoľvek orechy, o ktorých sme my kedysi ani nevedeli, že existujú mi to príde, akoby som poodsypavala z dóz v špajzi a urobila z toho balíček.
Mám rada čerstvé, sušené ovocie, orechy, ale na narodeniny by som si priala skôr malú kvalitnú bonboniéru ako povymetanú špajzu.
Ja som dávala deckám vždy len maly balíček, ktorý sa zmestil do čižmy, takže maximálne 3 veci - kombinácia sladkosť jedna/dve - nejaký druh, čo bežne nejedli, nejaké nálepky alebo ceruzka/pero alebo ponožky, mini omaľovánka, či niečo iné s vianočným motívom, nikdy nič veľké a ani nie vrece sladkosti… Obidve deti mám štíhle, so zdravými zubami.

gabym
28. nov 2022

Prečo zdravé? Prečo musí byť v dnešnej dobe všetko zdravé? Nerozumiem tomu.. Mám 29 rokov, mne Mikuláš vždy nosil nelúpané arašidy, mandarínky a zvyšok boli vždy sladkosti.. Podotýkam nezdravé... Mikuláš sa mi spájal so sladkosťami, ktoré som samozrejme nezjedla všetky naraz.. Som zdravá, so zdravými zubmi a nažive... To už nieje normálne ako sa všade pretláčaju zdravé potraviny.. Potom sú deti chorlave, trpia alergiami atď.. Oberáte svoje deti o radosť z detstva.. Ale Vaša vec/chyba... Preboha veď svojim deťom doprajte!!!

jana_eyre_2
28. nov 2022

"Cukríky" z ovocia z dmky, ovocné kože, orechy, hračka..

jana_eyre_2
28. nov 2022

@gabym ono si myslím že zdravé sa pretláča preto, lebo sladké vypadáva doslova z každého kútu sveta, najmä na Mikuláša..

Ideš k babke, tam nabali igelitky sladkosti.. ideš po meste na prechadzke, Mikuláš rozdáva balíčky priamo tvojim deťom do rúk.. pošleš deti do školy, vrátia sa s ďalšou igelitkou sladkosti.. potom ideš do Tesca a tam čo? No rozdávajú sladkosti.. my máme na Mikuláša bežné také množstva sladkého od každého, že to potom proste dávam na charitu, lebo toho je strašné mnoho..

Ja nemám problém so sladkým pre moje deti, majú sladké dovolené (ale nie neobmedzené množstva, ale na dohodu 😅) ale fakt je, že dnes je toho sladkého tak strašne veľa, že keby si aj chcela, tak im tu výnimočnosť vytvoriť nevieš.. preto sa ani ľuďom nečudujem že sladkosti nahrádzaju niečím zdravým.. ja to robím tiež ale teda nie len výlučne zdravé, lebo zase si myslím že nejaké normálne množstvo pri vyváženej zdravej strave neublíži, avšak si myslím, že to ako svoje deti vedie je fakt každého osobná vec..

annm81
28. nov 2022

@gabym Ozaj máš pocit, že dnes sa všade pretláča všetko zdravé a že deti sú chorľavé preto, že nemajú dosť sladkostí?? Už si sa pozrela na zloženie čipsov a energetických nápojov, ktoré sú populárne už medzi deťmi ZŠ? Všimla si si, aké zloženie majú bežné "jogurty", kečup alebo chlieb? Cukru je dnes toľko, ako nikdy v minulosti.

yoo_saerom
Odpoveď bola odstránená
gabym
28. nov 2022

@annm81 a čo? Jedla si to ako dieťa takisto aj ty a tu si

annm81
28. nov 2022

@gabym Tak sa stačí pozrieť na mieru obezity dnešných dospelých Slovákov, na stav ich chrupu, na výskyt rakovín tráviacej sústavy, na to, aký máme vek dožitia... a tak nejak nám z toho vyjde, že síce som tu, ale slovenskej populácii jej stravovanie v detstve príliš nepridalo.

gabym
28. nov 2022

@annm81 obezita nieje z toho že si občas dáš k telke chipsy alebo zješ nejakú sladkosť. Obezita je aj k lenivosti a celkovom životnom štýle

annm81
28. nov 2022

@gabym Môžeš celý život ležať v posteli, ale keď do seba nenapcháš viac energie ako spotrebuješ, nepriberieš. Problém je, že dnes jedávame množstvo skrytého cukru. Problém je tiež ten, že deti si nedajú čipsy k telke alebo sladkosť len občas, ale majú to pomaly denne. A keď rodič vytvorí balíček s len jednou sladkosťou, ešte to neznamená, že dieťa nedostane 10 sladkostí od jednej babky, desať od druhej, 5 v škôlke atď. A to je všetko navyše k tomu, že 2x mesačne má niekto v škôlke/škole narodeniny/meniny a donesie sladkosť, starká donesie sladkosť pri každej návšteve, kilo sladkosti dostane dieťa na veľkú noc, halloween, narodeniny, mikuláša. My doma kupujeme len čokolády a raz do týždňa máme koláč. Ibaže pravidelne musím vyhadzovať lízanky, brumíky, džúsiky, lacné čokolády štýlu Orion, cukríky atď. lebo ich nedokážeme spotrebovať - máme to na kilá bez toho, aby sme to spotrebovali. Takže ja patrím k tým rodičom, ktorý dajú dieťaťu na Mikuláša jednu kvalitnú čokoládu a tým sladkosti končia.

araavdva
28. nov 2022

@sisaka kurzu robím doma a čuduj sa svete nieje v nej ani gram cukru a nieje ani lepkavá. A naozaj doma nevymetam špajzu. A aj napriek tomu, že doma na Mikuláša nedostane tónu sladkostí je šťastná. Na Mikuláša sa teší pretože vie že dostane to čo ľúbi. Prečo by som jej tam mala dať kinderko keď viem že s neho vezme hračku a čokoládu nechá tak?
Každý to ma inak doma, a je to tak v poriadku. Tak každý nech si robí ako je jemu dobre.
@gabym len tak trošku okrajovo, neboj sa neberiem dieťaťu detstvo a radosť len za to že na Mikuláša nemá tonu sladkostí. A aj napriek tomu že tie sladkosti má stále k dispozícii lebo starká, babka a podobne tak ich každého pol roka niekomu darujem lebo inak prejdú zárukou. A dokonca mokré dieťa ešte nemalo ani raz antibiotiká, chorá bola ako rátam tak rátam dva krát a zuby má v pohode takže si nemyslím že kvôli tomu že sa stravuje zdravšie bude chorlava.
A pre lepší obraz najlepší darček sú cherry rajčiny.

simca06022011
28. nov 2022

Kupujem rôzne bio sladkosti, orechy, musli, kaše ovocie... V dmku, bio obchodoch. Aj ovocie v čokoláde, orechy tiez sú na spestrenie kadejaké. Ovocné kože,... My kupujeme aj klasické čokolády, zase to netreba preháňať ☺️ radšej obmedzim počet ks ☺️

sisaka
29. nov 2022

@araavdva cukor nemusí byť len pridaný, ale aj prírodný. Ak niečo jem pravidelne nie je to pre mňa niečo výnimočné, z čoho sa zbláznim na nejaký sviatok, ak tvoje dieťa si dá kožu 3x do týždňa a potom ju nájde aj v balíku a teší sa, že ju bude jesť aj po štvrtý krat tak super, nikomu nekažem kupovať kinderko.

mamickalisticka
29. nov 2022

@petkasaurus ja idem dať škatuľu ovocia, pomaranče banany, jablká, ananas, pomelo, jogurty, tyčinky, pukance.. naši neľúbia sladkosti, teda starší neje vôbec čokoládu, tomu dam nejaké gumene srandy z dmky a dvojičky ešte žiadne sladkosti takže pre nich tie jogurty a ovocie.. čajíky a ešte vitamíny 😂 ale starší syn má 6.12, narodky takže bude aj torta a to stačí ako sladkosť..

kvetinka75
29. nov 2022

keď im kúpiš 2-3d robnosti ktoré majú radi, tak sa im nič nestane. Už keď majú mať toho Mikuláša, tak sa majú z toho tešiť a nie že ,,A zase sme dostali niečo nechutné,,. Môžeš dať perník, nejaký koláč, Ty vieš čo majú radi. Niekto sa poteší keď dostane oriešky a niekto čokoládu.

kvetinka75
29. nov 2022

@gabym stačia aj 2-3 ks niečoho. Nemusí mať tony sladkosti. Cukru je dosť aj v iných potravinách. Ja dávam napr. aj oriešky v čokoláde alebo mandle v škorici. Ja osobne sladkosti nejem, nemôžem, občas si kúpim čokoládu, ktorú môžem, takže to nepotrebujem. Ale ak deti naučíš na kopu sladkého budú z toho len samé problémy.

gabym
29. nov 2022

@kvetinka75 ale veď ja som nepísala že im treba kúpiť 20 ks sladkostí. Ale ak majú radi čokoládu tak prečo im ju odopierať práve na Mikuláša.. Ja osobne radšej som so sladkým opatrná počas roka ale na Mikuláša neodopieram.. Vždy sme mali aj kinderko, čoko dventný kalendár a tiež čoko Mikuláša k tomu nejaké sladkosti a samozrejme mandarínky a nelupane arašidy.. Sa tu do mňa pustili matky ako keby som kázala 10 ton sladkého.. Ale koniec koncov je mi to jedno, každý nech si robí ako chce. Už ani nesledujem túto diskusiu 🙂

saxana000
29. nov 2022

A nejake vitamonove doplnky? U nas Mkulas prinesie Martankov betaglukanovy situp a Cebion

Mozno aj cajik alebo 100% stavy by neboli zle

petkasaurus
autor
29. nov 2022

@saxana000 to je tiez dobry napad

zuzulka558
29. nov 2022

@gabym dávam za pravdu, kamoškina mala keď ešte chodila do škôlky mala sladké zakázané ani len opatrne neexistovalo 😅 raz som ju varovala a vyjedla na tajnáša našej sladkostí koľko len stihla, keďže to mala v krabici a vedela som ze moja si dá tak minimálne od malička,, bio je u nás doma zakázané, známa robila istý čas na farme kde to,, bio,, začínalo ešte len, mi povedala par príkladov čo tam videla

annm81
29. nov 2022

@zuzulka558 Tieto legendy o BIO od ľudí, čo majú BIO doma zakázané, lebo nie sú ovce a za každú cenu musia byť v opozícii... Uvedomuješ si, že BIO je kontrolované rovnako ako neBIO? Že producent BIO má rovnakú motiváciu podvádzať za účelom zisku ako producent neBIO? A že keď sa na to podvádzanie príde, tak následky v podobe straty dôveryhodnosti na trhu aj pokút sú rovnaké pre BIO aj pre NEBIO? Rozdiel je v štartovacej čiare. Keď BIO podlezie normu o 10 percent (náhodné číslo), dostane sa na úroveň nebio produktu, keď neBIO podlezie o 10 percent, dostane sa na úroveň zdraviu nebezpečného.

zuzulka558
29. nov 2022

@annm81 bio sa tiež koľko sťahuje z obchodov tak to také super bio nie je toť môj názor,, prepáč ale ty si myslíš ze je to naozaj BIO? ani v záhradke doma už to není bio ako kedysi a nie ešte v obchode,, dam ti len jeden príklad tu ešte bio ani nebolo ale známa na tej farme robila, raz som si kúpila bio jahody ze aká novinka začala sa mi smiať ze tie dozrievajú v noci nie cez deň ako obyčajne 😅 tak si domysli ako

gabym
29. nov 2022

@zuzulka558 to sú tie moderné mamičky.. Vystíhajú deti pred,, všetkým zlým ".. Bio raw a neviem čo.. Mám 29 rokov ale dieťaťu dám aj sladké, aj klobásu, aj pizzu... Radšej celý život dávať pomenej nezdravého ako by sa potom malo stať presne to čo spravila dcéra tvojej kamošky 🙂

zuzulka558
29. nov 2022

@annm81 možno by som sa to ani nedozvedela ale boli sme spolu na dovolenke a kúpila som aj jej ze keď už tam dre nech si ich dá,, ja napr. od nemenovaného mäsiarstve po celom SR co je skoro všade by som zas mäso nekúpila reklama slovenské ale viem že na Slovensku len porciovane keďže som v tejto sfére par rokov robila

zuzulka558
29. nov 2022

@gabym z roboty viem co sa tvári slovenské, tak akurat tak balené a porciovane a to isté to bude aj z bio a podobnými,, keď nezazijes neveríš,potom som išla inam a to už slovenské bolo ešte teplé z bitúnku sme ho mali a keďže môj tato je zoo technik viem odkiaľ boli, od neho z chovnej stanice kde to ma na starosť 😉

zuzulka558
29. nov 2022

@gabym ja som mala okolo seba také ale ukončila som to malej som dala lízatko a ta druha začala plakať, že či som to nemohla dat neskôr 😅😅 akože fakt?

annm81
29. nov 2022

@zuzulka558 Ja som nikde netvrdila, že to je bio ako spred 300 rokov. Čo môže byť označené ako BIO je jasne definované a súvisí s vecami ako používanie hnojív, fungicídov, herbicídov, antibiotík, hormónov, obsah dusičnanov, reziduá z pesticídov a pod. Hovorím o certifikovanej bio kvalite, nie o špekulantovi na tržnici, čo prisahá, že nepoužíva žiadnu chémiu.

zuzulka558
29. nov 2022

@annm81 ja nepíšem o tržnici ale normálne obchodoch 😉 čím zdravšie tým viac za x mesiacov stiahnuté z obehu nejaké tie šarže, ak je to tak kontrolované atď toto by sa stať nemalo,,