Čo nehovoriť bezdetným: 7 citlivých tém
A TY KEDY BUDEŠ MAŤ BÁBäTKO???
... len málokedy je táto otázka vhodná. Isto nie na rodinných či pracovných oslavách, na posedení pri káve s bývalou spolužiačkou, atď. Ak sa niekto snaží otehotnieť, ale nedarí sa, môže to byť veľmi citlivá téma. Nechtiac si vytvárame nepriateľku / nepriateľa, a kazíme im deň. Ak otehotnieť ani nechce, je to nepríjemné, lebo už vie, ako spoločnosť za také rozhodnutie odsudzuje. Ak má plán otehotnieť až keď budú peniaze / až keď bude dobrý partner, je to osobné a necitlivé. Lepšia varianta: "A AKO SA MÁŠ? ČO NOVÉ V RODINE?"
NECHCEŠ DETI? VEĎ TY ZMENÍŠ NÁZOR, UVIDÍŠ!
... toľkokrát si ľudia myslia, že toto je v poriadku niekomu povedať. Môžem ja prísť k tebe, keď sa snažíš otehotnieť a povedať ti: "Veď uvidíš, ty zmeníš názor a prestaneš chcieť deti!" ... Ako by sa ti to páčilo? Zaujímavé, že čím menej ma ľudia poznajú, tým viac sa ponáhlajú tvrdiť, že vedia, čo zmením a nezmením, a či robím správne rozhodnutia o mojom osobnom živote, aj keď si nepýtam žiadnu radu.
Lepšia varianta: "AHA, DOBRE. TIETO ROZHODNUTIA SU DOSŤ VEĽKÉ, JE FAJN ŽE SI SA ROZHODLA NAJLEPŠIE PRE TEBA. JA SOM VEĽA USÍLIA A ČASU VYNALOŽILA NA MOJE ROZHODNUTIE, ŽE MI ROZHODNE STOJÍ ZA TO, BYŤ MAMIČKOU."
VEĎ POČKAJ, KEĎ STRETNEŠ TOHO SPRÁVNEHO CHLAPA, ZMENÍŠ NÁZOR!
... správny chlap je ten, ktorý ma nebude nútiť zmeniť moje životné plány a rozhodnutia o mne, mojom zdraví, atď. Môžem ja prísť k tebe a povedať ti: "Ty si tehotná/chceš mať deti? Veď uvidíš, keď stretneš správneho chlapa, zmeníš názor a prestaneš ich chcieť!"
ĽUDIA, ČO NECHCÚ DETI, SÚ SEBECKÍ.
... ľudia, ktorí chcú deti, ich chcú pre svoje dôvody. Deti sa na svet nepýtajú, neprosia ťa aby si ich vytvorila. Každý, kto chce mať deti, chce tak zo sebeckých - i keď často zdravých - dôvodov. Ak som vraj sebecká, tak je lepšie nemať deti. Škoda len, že toľko sebeckých ľudí má deti aj tak, a ubližuje im, ako povedala Katharine Hepburn.
NEPOZNÁŠ SKUTOČNÚ LÁSKU, ANI OBETAVOSŤ POKIAĽ SI NEMALA DETI.
... starostlivosť o chorých a/alebo starých členov rodiny, čas obetovaný bratovi a priateľom s depresiou aby som im pomohla, ochrana a starostlivosť o zvieratká, ochota darovať orgány na záchranu člena rodiny, eufória keď sa s partnerom/najbližšou priateľkou po dlhej dobe objímame ... nič z toho sa nepočíta, jasné, som len bezduchý robot.
ČO NENÁVIDÍŠ DETI?
... pracovala som s deťmi na tábore a v hoteloch. Boli to príjemné a zaujímavé skúsenosti a cítila som sa veľmi ochranársky voči deťom, mala som ich rada. Ľúbim deti mojich priateliek a deti v mojej rodine, synovcov a neterky, a baví ma tráviť čas s nimi. Niektorí ľudia však celkovo nemajú deti v láske. A to je v poriadku. Neznamená to, že ich nenávidia.
A KTO SA O TEBA POSTARÁ, KEĎ ZOSTARNEŠ?
... tí istí ľudia, ktorí sa starajú aj o zostarnutých rodičov. Väčšina ľudí v domovoch dôchodcov majú deti. A aj tak tam celé dni sú bez nich.
@huxy máš šťastie. mňa sa prvú vec spýtal šéf pred kolegami. druhú aj tretiu mi povedali moja mama, a kamarátka aj kolegyňa. štvrtú sesternica. piatu som čítala na fóre na internete. šiestu kolegyňa a poslednú rodina.
@jankafresova tak len skonštatujem, že to nie je nikoho vec, len tvoja. A ukazuje netaktnosť ľudí 🤷🏼♀️
@huxy diki moc ❤️
Poviem to nie je vaša vec a idem ďalej. Našťastie sa s takými rečami nestretávam.
My sme sa s manželom 6r snažili o bábätko. Nikdy mi ale nebolo ťazké o tom hovoriť, nikdy som iným dieťa nezavidela a ani som nebola smutná pri pohľade na tehotné kamarátky. Ja si zasa myslím, ze okolie sa pýta zo záujmu. Možno ťarbavo, ale úprimne. A keď som o tom nemala chuť hovoriť, tak som sa poďakovala za záujem ale nebudem o tom hovoriť.
Nemôžeš zakazovať na niečo sa pýtať. Máš pravo ale neodpovedať.
Plne súhlasím s tebou. Poviem len druhú stranu mince. Moje bezdetné kamošky mi ukazujú ich zoznam s dôvodmi, prečo nemať deti. Hovoria mi, ako sú malé deti strašne škaredé, sú nechutné, pes je ovela lepší, ako je super nemať dieťa lebo môžeš spať, máš kopu peňazí. Prosím, tiež bezdetní ľudia nehovorte toto ľuďom, čo majú deti. Tak isto je to neprijemne. Nestali sme sa matkami, lebo milujeme 4-hodinový nočný spánok.
aby ste sa už nezbláznili 🙄 všetci sú na seba extrémne citliví 🤦
čo tým príspevkom chceš dosiahnuť? zmeniť svet? starý profesor mi raz povedal...budte rada,že sa vás ludia na niečo pýtaju,či vhodne či nevhodné ,znamená to,že sa o vás niekto zaujíma...nemusí to tak byť vždy
a nehnevaj sa,aby už vlastná mama nemohla povedať pár slov k tomu? lebo sa urazíš nadosmrti?
trochu menej citlivosti a vzťahovačnosti a možno viac asertivity a zvládneš to lepšie...
Uprimne, ak sa ta ludia pytaju taketo otazky tak vacsinou zo slusneho zaujmu a nedostatku inych tem, nie aby ti jatrili rany. Tvoja maternica naozaj nikoho okrem teba a tvojho partnera nezaujima, tieto otazky sa bezne pytaju a vyrovnaneho cloveka sa nedotknu. Ak sa ta dotkli na citlivom mieste, tak vies preco - nespracovana emocia. Na tom popracuj, ostatnych ludi ajtak nezmenis.
@zuzanka.zuzu Tak to nečítaj, ty citlivka.
Otázky takého typu sa žien síce nevypytujem, ale zase netreba byť až taký precitlivený...Na každú, aj nevhodnú či netaktnú otázku sa dá normálne podľa uváženia odpovedať a ďalej neriešiť. Koľko starších susediek sa ma na to pýtalo, no verím, že to nemysleli v zlom, možno ich to ani nezaujímalo, skôr to bol rozhovor, aby reč nestála. Keby sme to brali tak vážne, skoro každá otázka, ktorú položíme iným sa dá považovať za nevhodnú - Ako zdravie? (rozhovor o Tvojich chorobách) Čo si robila cez víkend? (zásah do Tvojho súkromia) Ako sa má sestra? (rodine sa nemusí páčiť, ak o nej budeš rozprávať iným) Kde pracuješ a koľko zarábaš? (Ani nekomentujem...)
@jankafresova mam kopec kamosiek co nechcu mat deti. Velmi rada s nimi trávim cas lebo maju hlavu niekde inde ako pri detoch. Jedine co viem, ze u ktorej je to slobodna volba a u ktorej su to zdravotne dovody. Kolkokrat sa smejeme, ze my spolu musime skoncit v domove dochodcov a konecne sa poriadne zabavíme 🤣🤣 lebo teda ja od svojho syna neočakávam, ze sa o mna bude starat, ked uz nebudem vladat.
@tripetta zjavne si nepochopila kto tu je tá citlivka 🤭 ja určite nie, pani bezdetná 😉
Súhlasím,že keď stretneš toho pravého tak sa zmení aj tvoj pohľad.
@doriiis len to prosim ta nehovor nahlas, lebo poburis zeny, ktore aktualne deti nechcu. Clovek aby sa fakt vobec nic nepytal lebo kohokolvek moze nasrat aj otazka o pocasi :/
Inak, tiez som deti nechcela az kym som mojho muza nestretla....takze viem, ze to funguje, ale proste to nemozes povedat nahlas lebo najaku s touto informaciou naseries ;)
@mama_ najextrémnejšie prežívam, keď ľudia ako ty posudzujú ako nevhodne a nesprávne niečo prežívam. odsudzuješ aj ľudí, ktorí majú alergie? že prečo tak extrémne kýchajú, veď tebe trošku peľu nevadí? alebo
vyčítaš ľuďom, ktorí majú teplotu, že čo majú takú vysokú telesnú teplotu, veď tebe nič nie je?
no ja som dobrovolne bezdetná ale je mi šumák čo si kto myslí.A dokonca ani nedostávam nejak extra nevyžiadané rady od ludí v tomto smere.Ale ja som tlčhuba.Väčšinou poviem veci na rovinu.Nevykrúcam sa a tak mám pokoj🙂mne to nejak nevadí aj ked sa opýta niekto kto ma nepozná
@jankafresova Nestotožňujem sa s niektorými odpoveďami, ktoré tu boli zverejnené - nie si precitlivelá, keď ti také otázky prekážajú. Tie otázky sú vrcholne netaktné a máš právo na nej reagovať hnevom/podráždením/akoukoľvek inou emóciou.
@jankafresova taketo otazky bezne padaju v konverzacii medzi ludmi. Nic s tym neurobis, ludia su zvedavi a radi riesia zivot a problemy tych druhych. Niekto ide oklukou "co nove v rodine?" a niekto to povie rovno "ta co este nie si tehotna?".
Jedine riesenie, nauc sa na to reagovat bez prehnanych emocii, oni su fakt len zvedavi. Vo finale je im uplne jedno ci tie deti budes mat alebo nie. Ale pytat sa im nezakazes.
Presne! To je akokeby som ja tým druhým povedala "no veď počkaj keď budeš mať dieťa, bude ti celé dni revať, nevyspíš sa, hneď ho prestaneš chcieť".
@jankafresova ja sa práveže opýtam keď ma niekto moc detí,či nemajú tv,zvyšok som nikdy ani len v hlave nemala
@minenkak ak nežartuješ teraz, ale vážne sa také veci pýtaš, je to od teba tiež necitlivé. Nevieš aké osobné veci sú za tým. možno majú veľa detí, lebo manžel často manželku znásilňuje, a ona sa nevie brániť a má strach od neho odísť,aj výčitky, že čo bude s deťmi. a tak často pri znásilnení otehotnie. Možno
naopak majú dobré manželstvo ale zo začiatku zakaždým keď otehotnela, mala nechcený potrat. a tak skúšali ďalej a vždy keď sa to podarilo, tešili sa.
@tykat omyl, "nič s tým neurobíš"? v 80tych rokoch nebolo bežné medzi ľuďmi rozprávať o tom ako prebiehal pôrod. Doba sa zmenila a dnes sa o tom ženy nahlas v pohode bavia v kaviarni. Takže to,čo
je bežné medzi ľuďmi sa mení. A čo urobím ja? Keď sa ma niekto spýta kedy budem mať deti, môžem odpovedaď ako chcela odpovedať žena z mojej rodiny v 1980tom pravdivo:
"Vieš čo, mala som už tri potraty a veľmi plačem a trápim sa, tak prosím, nebavme sa o tom, dobre? Ja teba tiež nebudem nútiť hovoriť o niečom smutnom."
Vtedy v 1980tom sa bála toto povedať ale ja sa dnes nebojím dať aj takú odpoveď 😉 ...alebo
za mamu mojej známej v 1962: "Vieš čo, bola som znásilnená a mala som nelegálnu interupciu, tak
prosím, nepýtaj sa ma na túto tému, ešte s tým niesom všetkým vyrovnaná. Ďakujem."..... alebo ti
rovno poviem: "Ty chceš deti? Veď počkaj, ty zmeníš názor."
@jankafresova veď ja čakám,že majú dobré manželstvo a radi sa milujú,preto sa to opýtam,nečakám,že každý,je stále smutný a nešťastný a bude to chápať presne ako som to povedala
@jankafresova nie všetko je zlé a všetci v živote sú nešťastní,ja to beriem zo svojho uhla pohľadu,manželia sa milujú a majú presne toľko detí koľko chcú a prosím nepíš mi ,že nie každý môže mať deti,ja našťastie takých nepoznám

Neviem aká je otázka, alebo zámer diskusie. Osobne som sa nikdy nikoho nič z tohto nepýtala/nekonštatovala. Ale tak isto som to od nikoho ani nepočula 🤷🏼♀️