icon

Čo odhalila analytička o príjmoch slovenských žien?

8. mar 2024

Čo na to vravíte?

Analytička si pri príležitosti MDŽ posvietila na podmienky slovenských žien! Alarmujúce čísla: Koľko zarábajú?

Strana
z8
janai1
8. mar 2024

Mohla si tu dať aj výsledok, nechce sa mi to hľadať

januska12323
8. mar 2024

Výsledok alebo link nič? O čom máme diskutovať?

10zabka
8. mar 2024

bez linku a odpovede, ale hlavne anonymne 😉

marci77
8. mar 2024

asi autorka myslela tento clanok
https://www.topky.sk/cl/10/2705019/Analyticka-s...

Ukázalo sa totiž, že priemerná mzda ženy na Slovensku je o 18,8 % nižšia ako muža. To predstavuje približne 311 eur. "Najvýraznejší rozdiel medzi platmi mužov a žien (a to na úrovni 23 až 24 %) je vo veku 35 – 44 rokov. Ženy totiž v určitom veku opúšťajú trh práce v súvislosti s materskou či rodičovskou dovolenkou a to na niekoľko rokov. K prehlbovaniu platových rozdielov začína dochádzať práve po ich návrate do pracovného života a tieto výraznejšie rozdiely pretrvávajú ešte niekoľko rokov,” poznamenala v analýze.

viestta
8. mar 2024

Analyticka skonstatovala len to co uz vsetci davno vieme. Keby este navrhla ako to riesit, tak by to malo nejaky prinos.

10zabka
8. mar 2024

@marci77 mohla to napísať priamo do príspevku a každá diskutujúca napísať svoj názor.

anjelicek26
8. mar 2024

@marci77 takže plat zodpoveda nizsej kvalifikacii a skusenostiam v obore,kvôli tým rokom doma a mimo pracovisko, správne? To je logicke a nie novinka.. nespravodlive je,že tie roky doma dodnes nekrutia v rovnakej miere aj muzi....

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
8. mar 2024

Pardón zle som skopírovala a nedalo mi link.

Ukázalo sa totiž, že priemerná mzda ženy na Slovensku je o 18,8 % nižšia ako muža. To predstavuje približne 311 eur. "Najvýraznejší rozdiel medzi platmi mužov a žien (a to na úrovni 23 až 24 %) je vo veku 35 – 44 rokov. Ženy totiž v určitom veku opúšťajú trh práce v súvislosti s materskou či rodičovskou dovolenkou a to na niekoľko rokov. K prehlbovaniu platových rozdielov začína dochádzať práve po ich návrate do pracovného života a tieto výraznejšie rozdiely pretrvávajú ešte niekoľko rokov,” poznamenala v analýze.

autor
8. mar 2024

Či je žena na materskej alebo nie, rozdiel je príliš markantný. Aj keby sa tento rozdiel vyrovnal po pol roku aj rak by to bolo príliš. Ešte by som pochopila, krby po materskej žena zarábala o povedzme 50€ menej ako muž po dobu 1/2 roka (ale sj to je riadne fiasko).
@anjelicek26

sheila121
Odpoveď bola odstránená
anjelicek26
8. mar 2024

Autorka bez urazky, ale žena po 3-6 ci dokonca klasika PN cele tehu a dve deti za tým 7 rokov doma je casto znulovana... co sa tyka kompetencii,pracovných navykov a pre trh prace vzhľadom na jednu ocr za druhu úplne neatraktivna.. chyba nie je v zamestnavateloch,hodnotia,co dostanu... sama zamestnavam ludi a idem na to objektivne skusenosti,prax, schopnosti, spolahlivost a od toho odvijam plat... chyba je v tom,že si toto muzi zo zenami nedelia a ženy sú v obrovskej nevyhode,ze tie obetovane roky od nich spolocnost ocakava.. tým pádom trpia ich financie a zasa mame špirálu závislosti na mužoch...

simona20201309
8. mar 2024

Je to UPLNE V POHODE....
Chlapi musia platiť každé posedenie so ženou, takže majú nárok na tých 300e navyše 😜
https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/vas-nazor-na-platenie-na-rande/?page=2&scrollto=first

autor
8. mar 2024

@sheila121 porovnávala platy na tej istej pozícii muž/žena.

autor
8. mar 2024

@simona20201309 prosím ťa!!! Dnes je muž žebravý zaplatiť žene minerálnu vodu! To si ešte pamätám z čias z pred 15tich rokov keď som ešte randila. Teraz to úrčite nie je lepšie a randila som naozaj veľa.

mamina7070
8. mar 2024

a aka je pointa? kedysi bol ten rozdiel este vacsi najma na poziciach v strednom mamazmente
dnes sa to znizuje a aj mnohe pozicie ktore boli domenou muzov (napr IT architekt developer a pod uz je aj vacsie zastupenie zien

martinami274
8. mar 2024

@anjelicek26 to je v poriadku,že pomaterskej alebo dlhšom výpadku nie je plat ako u mužov. Tu ale vzniká otázka..keď žena spĺňa všetky pracovné povinnosti ako muž na tej istej pozícii, či jej plat dorovnaju ako mužovi na tej istej pozícii.

anjelicek26
8. mar 2024

@martinami274 len ako toto objektivne posúdiť? Lebo v životopise ten výpadok u zamestnaných žien neuvidíš,ta casova/kompetencna diera na prvy pohlad nevznikne,oficiálne sú zamestnané ďalej u pôvodného zamestnávateľa...ťažko takú štatistiku spraviť.

simona20201309
8. mar 2024

Áno to som zistila v diskusii ktorú som pripla 😀

martinami274
8. mar 2024

@anjelicek26 nedá sa to ľahko zistiť. Ale schopnosti ženy už pracujúcej sa dajú zistiť a aj napriek tomu zamestnavatel nevyrovná plat žene na úroveň muža.
Debatujeme, neútočim.🙂 A ženy na pohovoroch aj,keď sa to nemôže pýtať, pýtajú sa kde budú deti,keď ochorejú To sa muža neopytaju. A poznámka,že o deti sa stará väčšinou žena nemá čo hľadať na pohovore. Taketo otázky zneistia ženy a potom príjmu aj nižší plat, lebo si myslia,že nie sú dostatočne dobré pre pozíciu.

autor
8. mar 2024

@anjelicek26 ale prosím ťa. Znižovať žene plat dlhodobo, nie na pol roka za trest že porodila daňovníkov je riadny hyenizmus.
Je dokázané, že žena ktorá ma deti ma omnoho vyššiu motiváciu pracovať a pracovať dobre, vie si omnoho lepšie rozvrhnúť prácu a jej výsledky sú kvalitnejšie. Tak nepíš hlúposti. Raz keď mám vzdelanie, vzdelanie ostane aj po 7 rokoch doma a nik mi ho nevylúči z hlavy. Žena na materskej maká od skorého rana a aj v noci. Aké pracovné návyky sa stracajů 😡, však príde naštartovaná ako strela.

mircalla
8. mar 2024

Waw, to je novinka. Povedz daco, co nevieme

anjelicek26
8. mar 2024

Autorka ja sa na tejto úrovni hádať nejdem. Ale keby ma aj chlap 3-6 ročný sabattical v kariére, pozerám na to rovnako problematicky .

cookie29
8. mar 2024

@autorka to nemyslis vazne? Ked raz mas vzdelanie, tak Ti zostane? No mozem Ta ubezpecit, ze papier mozno. Su odvetvia, kde si neaktualizovana, su odvetvia kde proste stracas... Darmo mas napriklad super papier ze ovladas perfektne cudzie jazyky, ak si 7 rokov nepraktizovala, tak si proste zabudla, nemas trening.
Nesuhlasim s rozdielnym odmenovani muzov a zien, ked zeny od konca oktobra pracuju "zadarmo" v porovnani s muzmi na rovnakej pozicii, ale zase treba byt realista

mircalla
8. mar 2024

@autor Ale samozrejme, ze sa stracaju pracovne navyky....Moja skusenost je, ze zeny co sa do napr. do korporatov vratili po velmi dlhom pobyte doma to jednoducho vobec nedavali, boli uplne spomalene a vsetko im bola treba x krat vysvetlovat a stale nic, plus neboli zvyknute riesit deti aj pracu....Vacsina dala po roku ci dvoch vypoved. Nikdy som nemala pocit, ze muzi u nas vo firme zarabali viac a ani to tak nebolo....A popravde ma to ani nezaujima, zarobit si viem slusne aj ked som zena. Jedine, ze nezvysuju plat pocas RD....pravda....

mircalla
8. mar 2024

@cookie29 Presne tak

mamina7070
8. mar 2024

zarabam dobre aj ako zena ale tiez nechapem zena je doma tri roky sest rokov a prve co riesi je dorovnanie platu ako ty co ten cas robili a maju vacsiu prax
zeny po dlhsej RD su tazko pouzitelne v pracovnom procese vzdelanie je im na dve veci (na prd a na nic) vo vacsine zamestnani s pridanou hodnotou sa clovek jedno ci zena ci muz sa treba vzdelavat aj samostudiom atd sa

autor
8. mar 2024

@simona20201309 hrozné až naozaj desivé. Mne sa tak jeden muž zhnusil. Dlho ma pozýval na kávu, sympatie obrovské a obojstranné už na prvý pohľad. Konečne som zvolila že ideme a on na záver vytiahol, že ma len veľké peniaze a že nechce ich rozmieňať lebo ide na koncert s kamarátmi do Viedne. Strašne mi bolo smutno z neho, ale teda zahlásila som (kvôli môjmu egu), že ja som si peňaženku nezobrala, keďže ma pozval. Tak veľmi veľmi sa mi páčil, múdry, inteligentný, vtipný… (naozaj vtipný). Dlho sme sa ešte po prechádzke lúčili, nakoniec som mu zamávala a zaželala pekný večer. On ostal stať a vraví : počkaj aké sú dnes krásne hviezdy pozri. Tak rada by som sa vtedy vrátila a pobozkali ho. Doteraz si myslím, že sme mohli byť spolu veľmi veľmi šťastní. Týmto gestom sa sám vyradil, a naozaj ma ponížil tak že zmrazil môj obrovský záujem.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Strana
z8