icon

Čo odhalila analytička o príjmoch slovenských žien?

8. mar 2024

Čo na to vravíte?

Analytička si pri príležitosti MDŽ posvietila na podmienky slovenských žien! Alarmujúce čísla: Koľko zarábajú?

cookie29
8. mar 2024

@autorka uz si niekedy pocula pojem "mommy brain" ? Mas deti? Ak ano, mozno poznas...

Mommy brain = príznaky slabej koncentrácie, pamäti a emočnej lability (emócie kolíšu oveľa ľahšie ako v minulosti, napr. plač bez príčiny . Ďalším pojmom, ktorý existuje, je „mozgová hmla“, ktorá označuje súbor symptómov, ako sú problémy s pamäťou, neschopnosť sústrediť sa, ťažkosti so spracovaním informácií, únava a rozhádzané myšlienky. Vyskum ukázal, že neurobehaviorálna výkonnosť sa od druhého týždňa po pôrode až do konca 12-týždňovej štúdie v porovnaní s kontrolnou skupinou zhoršila, a to aj napriek zlepšeniu popôrodného spánku

Ja nezhadzujem matky, ani ich nehadze vsetky do jedneho vreca, ale aj toto je fakt

maranco
8. mar 2024

Inak ten omylom poslaný link mancini.sk je podvodná stránka.
Kúp si radšej priamo z Číny https://www.aliexpress.com/w/wholesale-Xiaomi-M...

gab1sol
8. mar 2024

Jasné, že je nespravodlivé, ak na rovnakú pozíciu, v rovnakom čase, s rovnakými podmienkami príjmu muža a ženu a muž má vyšší plat (a vlastne aj keby to bolo dvaja muži, či dve ženy). Ale otočme to inak - ak zoberú dve ženy s rovnakým platom, jedna otehotnie a ostane niekoľko rokov doma (napr. kvôli dvom deťom), druhá bude celý čas pracovať a zvyšovať si kvalifikáciu. Bude spravodlivé, ak obe po 10 rokoch budú mať rovnaký plat? Jedna odrobí celých 10 rokov, druhá, aj keď jej trvá zamestnanie, odrobí reálne 5 rokov. Zdá sa ti to spravodlivé?

zuzanka.zuzu
8. mar 2024

@cookie29 asi v tom článku nejde o ženy 2 týždne po pôrode 🙄

katka700
8. mar 2024

@gab1sol Lenže plat sa nemá odvíjať od počtu odpracovaných rokov ale od náročnosti pozície a rozsahu pracovných kompetencií. Prečo by mali mať 2 ľudia čo robia to isté iný plat len preto že jeden to robí dlhšie?

autor
8. mar 2024

@cookie29 toto sa týka mám malých bábätiek 🤦‍♀️. Aký má význam že si to tu postla?

katka700
8. mar 2024

@cookie29 Kognitívne schopnosti ovplyvňuje mnoho faktorov, napríklad alkohol a drogy k užívaniu ktorých sú muži náchylnejší. Majú preto nižšie platy?

lilitela
8. mar 2024

@anjelicek26 Ved prave, v zivotopise ziadna medzera nie je a napriek tomu dostane nizsi plat. je to prave pre to, co napisali druhe baby, ze zena vezme menej platenu poziciu, lebo vie, ze si nemoze pri detoch vyberat. Nie ze by som nesuhlasila s tvojim argumentom, ze muzi sa nezapajaju natolko aktivne do materskej, ci rodicovskej.
Na druhej strane, ty, ako teda zamestnavajuca osoba, si nam prave vysvetlila, ako to vnimaju zamestnavatelia. Napisat, ze po 5-6 rokoch na materskej je zena vynulovana je naozaj neuctive. Samozrejme, ak sa nebavime o praci, ktora vyzaduje pravidelne vzdelavanie. Ale stale vela zamestnani take nepozaduje. A tie rozdiely, ktore vzniknu za ten cas nie su az take markantne ze by sa nedali dobehnut povedzme za pol roka po nabehnuti do prace spät. Tie financne rozdiely su ale mnohorocne - takze jednoznacne deti (nie vedomosti a schopnosti).

gab1sol
8. mar 2024

@katka700 a myslíš, že kým jedna žena bude doma 5 rokov, druhá sedí v práci s vyloženými nohami? Naberá skúsenosti, kompetencie, prax. A s tým spojený aj rast platu. A môžem dať aj jeden reálny príklad - žena pracovala vo firme 6 rokov (TPP stále trval). Rok a pol od nástupu ostala doma (dve deti po sebe). Druhá žena nastúpila 2 roky po prvej, teda odpracovala 4 roky. Obe mali rovnakú pozíciu. Ale zatiaľ, čo jednej plynul pracovný pomer a stále bola považovaná za juniora bez zvyšovania platu, druhá sa zdokonaľovala a stal sa z nej senior, naberala kompetencie, zvyšoval sa jej plat, aj keď názov pracovnej pozície stále ostal rovnaký. Prvá odrobila 6 rokov, ale reálna prax bola 1,5 roka, druhá odrobila 4 roky, ale aj reálna prax bola 4 roky. Ako bolo vyššie spomenuté, tieto štatistiky sú také, lebo sa práve o ženy na rodičovských v pracovnom pomere nedajú očistiť.

lilitela
8. mar 2024

@gab1sol A co ked ta, co bola doma a nezvysovala si kvalifikaciu, je napriek vsetkemu omnoho mudrejsia, schopnejsia a inteligentnejsia, nez ta, co na ziadnej materskej nebola a pokracovala vo vzdelavani? Ved uz v skole vidis rozdiely v ziakoch a to tam sedia na zadkoch vsetci rovnako.

Je logicke co pises, ze zene doma na materskej ozaj ten plat nikto zvysovat nebude, dokonca ani o inflaciu, ani nepostupi v rebricku - to ale nijako nesuvisi s jej schopnostami.

autor
8. mar 2024
lienka.7
8. mar 2024

@autorka nechapem, co sa tu hadas,
@anjelicek26 ma v podstate pravdu.
A povedz mi, kde keď na 5-6 rokov "vypadnes" ti akoze pomôže tvoje úžasné vzdelanie? 🤦‍♀️ vzdelanie je len 1 krokom. Ako taka účtovníčka alebo ekonómka si uplne odpisana moja zlata, po tvojom nástupe po 5-6 rokoch mozes začať uplne na novo, ako čerstvá absolventka. A ty chceš este vyšší plat ako majú tvoje kolegyne, ktoré na sebe makali, vzdelavali zatiaľ čo ty si bola doma? Áno? A za čo? Sa najprv dovzdelavaj, dorob si kurzy a potom si pytaj plat ako ma kolegyna, ktorá za tých 5-6 rokov na sebe zamakala💪
Mimochodom, nikto ta nenúti byt 5-6 a viac rokov doma. To, ze ty si chceš "uzivat" doma dieta je tvoja vec. Nikde inde vo "vyspelom" svete toto nie je.
A o zneužívaní systému pomaly od "pocatia" sú tu napísané už doslova traktaty, stačí si tu prejsť príspevky, takže ženy si za to v konečnom dôsledku mozu samé.

mamina7070
8. mar 2024

@lilitela mudrejsia ci nie kompetencne a praxou je na tommvyrazne slabsie ako ta co robila
tam naozaj neni o com

gab1sol
8. mar 2024

@lilitela tak v takom prípade sa o takú ženu zamestnávatelia pobijú, práve taká nebude mať problém s tým, že jej nebude plat dorovnaný. A také ženy sa obvykle vrátia skôr ako po 5-6 rokoch. Samozrejme, že musí ukázať, že to tak je a že si pozíciu seniora zaslúži. Múdrejšia a inteligentnejšia nebude mať problém rýchlo dobehnúť zameškané. Ale žiaľ prax je iná…

lilitela
8. mar 2024

@gab1sol to by musela najprv dostat sancu. ale o tom je tato diskusia, nie? O predsudkoch o matkach po materskej.

mamina7070
8. mar 2024

@lilitela ak je taka mudra atd tak robotu si najde ale ak niekto pride na pohovor s tym ze rieis ocr homeoficce a zvysenie platu bez toho aby nieco ukazala
tak potom je to tazko

autor
8. mar 2024

@maranco robím si research zatiaľ čo je na trhu, neplánovala som z tadiaľ kupovať. Pozerám ten spôsob pripevnenia, aby mi neoškrabalo dopravné prostriedky ;).

gab1sol
8. mar 2024

@lilitela som matka dvoch malých detí, doma som bola 5 rokov, šancu som dostala. A aj veľmi veľa žien ju dostalo. Ešte som nestretla šikovnú ženu, ktorá by tu šancu nedostala.

luccija
8. mar 2024

@gab1sol tu je len biele, alebo čierne🙂Bud si dobrý zamestnanec a utekas čím skôr do práce, alebo vyciciavac príspevkov na roky.
@cookie29 veď to je prirodzené únava, zmeny a mozog telo je po pôrode prioritne nastavené iba na starostlivosť o dieťa a ostatné sa vypúšťa.
Prirodzený reflex chrániť svoje mláďa a seba.Nikdy žena nezazije väčšiu fyzickú, psychicky zmenu nedostatok spánku ako pri novorodencovi.Postupne sa vsetko zlepšuje čo pises

autor
8. mar 2024

@lienka.7 lenže ja som sa najprv vzdelávala a okrem akademického vzdelania absolvovala aj množstvo drahých školení, tiež na materskej sa mojej profesii venujem a študujem stále. Takže čo akože riešime???

Navyše‼️ Žiadne nedalo toľko “dovednosti”, ako dom získala práve materstvom.
Tak napríklad:
- riešenie krízových situácii
- multitasking
- kooperácia
- kompromisy
- tímová práca
- riešenie konfliktov
- empatia
- náhľad na hodnoty a postatu života
- mikroekonomika, rozvrh financií
- predvídanie situácii

Desať rokov štúdia mi toho tak veľa nedalo ani náhodou. Matky sú vysoko motivované pracovať kvalitne, aby zabezpečili svoju rodinu. A @anjelicek26 ak si naozaj personalistika, s praxou a riadnym vzdelaním tak isto musíš vedieť, ako sú hodnotené matky v pracovnej sfére a aké sú ich kvality.

mamina7070
8. mar 2024

autorka a na akej pozicii si robila nez si sla na matersku ? a planujes sa tam vratit?

autor
8. mar 2024

@anjelicek26 Ešte dodám, že kvality žien matiek sú známe aj poisťovákom a bankám kde naozaj ženy matky majú navrch, pretože sú zodpovedné a plnia si záväzky načas. Prehodnoť svoje postoje 🙏.

paradajkova
8. mar 2024

Ano, je logicke, ze ak zena vypadne na 3-10 rokov z prace, tak ma potom nizsie ohodnotenie ako muz. Problem je v tom, ze u nas je stale bezne, ze iba zena ide na matersku, iba zena chodi na OCR.

Prave na vyrovnanie toho platoveho rozdielu sa vyuziva mechanizmus, ze obe pohlavia sa maju viac zapajat do starostlivosti o dieta. U nas napriklad vo firme uz celkom funguje, ze chlap chodi na pol roka na matersku. Vacsina oteckov, u nas v praci, bola na pol roka na materskej a zaroven zeny uz neostavaju zvycajne 3 roky ale skor 2 alebo 2 a pol. Tym padom sa ten pomer vypadnutia z pracovneho procesu zmensi a ani ten rozdiel v skusenostiach nieje az tak viditelny.

anjelicek26
8. mar 2024

Autorka nie som personalista,na to máme ľudí. Ja si len vyberám ľudí do môjho tímu. Píšeš úplne hlúposti mimo pracovnej sféry. Skutočne si myslíš,že bez deti by ľudia (muži,zeny) neboli schopní empatie,tímovej práce, predvídať,riešiť problémy? Navyše sa chytáš pozitív a úplne ignoruješ negatíva,ktoré dlhodobá nečinnosť roky mimo oboru prináša... strata pracovného rytmu,návykov, kompetencia,reč, kontakt s vyvíjajúcim sa odborom. Obyčajný Excel vyzva🫢Ja matky neznevazujem, po čase všetko dobehnú, ale ta časová strata v ich kariére nezmizne nikdy. A o tom sa bavíme. Ta strata je vyjadrená aj v peniazoch a o to v tej štúdií ide. Ja zarábam tolko ako moji mužski kolegovia, aj viac... ale aktuálne 7.5 roka v kuse v praci,nikdy nie dlhšie ako rok a pol doma... a aj to som cítila.. snaž sa o trochu objektivity...

autor
8. mar 2024

@mamina7070 tomu sa vyhnem, nechcem konkretizovať. Poviem len toľko, že nám vyššie vzdelanie ako väčšina mojich kolegov a aj keby som bola celý život zvyšok života doma, šupnem väčšinu mojich kolegov do vrecka 🤷🏼‍♀️.

autor
8. mar 2024

@anjelicek26 čítala si niekedy rozhovory s personalistami ako veľmi ženy matky odporúčajú a ako sa im krivdi??? Nie jedna to povedala.

mamina7070
8. mar 2024

ale citanie s porozumenim ti uniklo aku si mala pracovnu poziciu pred odchodom na MD a kolko si doma?
ale teda sebavedomie ti nechtba a asi ani tym kolegom co ich supnes do vrecka nechybas 😉

victoriab
8. mar 2024

@viestta na evku mi nesiahaj, to je rodina 🥰🥰🥰 ke analyticka, tak analyzuje 😄 na davanie rieseni je niekto iny 😇

gab1sol
8. mar 2024

Autorka, tebou vymenované získané skúsenosti - presne toto používam ako vtip. 😁 Všetky tebou vymenované skúsenosti ovládam ako matka. Ale zároveň ako pracujúci človek ti môžem povedať, že napríklad riešenie krízovej situácie v rodine a napríklad v tebou spomínanej banke, su diametrálne odlišné veci.

tululu
8. mar 2024

Ale zase sa netvarme,ze ta zena isla na 3-4 roky mimo pracovny trh na Tahiti chlipat drinky v hojdacej sieti.Ona porodila a stravila nejaky zakladny cas s malym dietatom, detmi ( dlzka je uz na uvazeni,ale ani zdaleka nestaci tych 6 tyzdnov,ako je to zvykom v USA,to urcite nie je meta, ktoru by sme mali obdivovat a povinne nasledovat).Pre spolocnost prestala byt zaujimava a uzitocna dalsia generacia,jej vychova alebo aspon pocet? Zaujimave. Kedysi dieta vychovavala cela dedina,rodina,komunita, teraz je to "chcela si decko,tak sa zariad".Dostavame sa do fazy,kedy ma zena "oficialne" rovnake postavenie ako muz ,su na nu kladene rovnake naroky, ale zaroven vieme,ze karierne ani rodinne podmienky nema ani zdaleka rovnake,ako muz,ak teda tu rodinu chce a ma.