icon

Čo odhalila analytička o príjmoch slovenských žien?

8. mar 2024

Čo na to vravíte?

Analytička si pri príležitosti MDŽ posvietila na podmienky slovenských žien! Alarmujúce čísla: Koľko zarábajú?

gab1sol
9. mar 2024

V mojom úplne prvom komente som napísala, že ak existuje nerovnosť platov, tak je to nefér. A je jedno, či ide o muža a ženu, alebo dvoch mužov, alebo dve ženy. Ale očakávať, že žena - matka musí mať automaticky dorovnaný plat, nie je správna cesta. Ak sa však bavíme o deľbe práce v domácnosti, to nie je problém zamestnávateľov. Žiaľ, je to tak nastavené medzi partnermi a je to fakt. Ja som napríklad na pohovore nemala problém rozprávať o tom, že som bola 5 rokov doma, že keď budú deti choré, budem sa musieť o ne postarať. Ale tiež som povedala, že to viem riešiť formou HO, ktorý mi zamestnávateľ umožní, že sa budem striedať s manželom, pretože aj on vníma, že sme rovnocenní rodičia a vieme sa vždy dohodnúť. A plat mi už niekoľkokrát zvýšili. Aj ho mám vyšší ako kolega, ale aj nižší ako iný kolega. Zvyšujú nám ho podľa našich zásluh, odborností a pribúdajúcich kompetencií. Ale všetci sme začínali na rovnakej sume.

autor
9. mar 2024

@zltalienka pravé ja to netvrdím. Ako sme sa zhodli vyššie, ide o systémový problém. Kameňom úrazu je pretrvávajúci patriarchát.

lienka.7
9. mar 2024

@autorka nenapisala si tu nic konkrétne, len stále tu plačeš, ako sú ženy utlacane a znevyhodnovane. Pritom majú úplne rovnaké šance a podmienky ako muži ako byť úspešne. A aj sú také. Každá šikovná žena sa vždy presadí, nech ma ci nemá deti. Ide len o to, aké má v živote priority. Plus teda co sa tyka výšky mzdy, aj 2 ženy vykonávajúce ti istú robotu môžu mať rôzne platy. Prečo? No lebo je to tak. A "platit" za to, ze sa 24/7 staráš o dieta ti ma teda tvoj muz a nie stat, aj keď ten stat ti vlastne za to platí, ak si si nevšimla. Keď sa vsak cítiš nedocenena v tomto smere, holt, porozprávajte sa s mužom, ze tento stat ti dáva "len" cca. 700€ (rodicak, pridavky + bonus, co pobera tvoj muz) za to, ze sedíš doma a staráš sa o vase dieta. Je ti to malo a zvyšok ti musi "dorovnat" už teda on. Mimochodom ine zeny za tu sumu chodia do prace, plus starajú sa tiež o dieta/deti. Tak sa trosku nad sebou zamysli a najmä nad tým, čo tu vypisujes za hluposti

mircalla
9. mar 2024

@lienka.7 Uplny suhlas...

autor
9. mar 2024

@lienka.7 prosím opustí túto diskusiu, lebo si absolútne nepochopila o čom sa diskutuje. Píšeš žvasty, dookola si melies svoje a už sa to nedá ani čítať 🤢. Nebudem už na teba reagovať.

zltalienka
9. mar 2024

Autorka: ako môže patriarchát za to, aké povolanie si vyberajú mladí na štúdium a následné pracovné zameranie? Chceš povedať, že dievčatá sa húfne hlásia napr. na stredné elektrotechnické školy a je tu niekto alebo niečo, čo im nedovolí ísť na túto školu?
Alebo že si ženy pri možnosti rekvalifikácie bežne vyberú napr. kurz zvárača, aby mohli ísť poriadne zarobiť do zahraničia, ale školitelia ich odmietajú vyučiť?
A to som ešte schválne nevybrala povolania, kde je vyslovene potrebná fyzická sila a v ktorých sa ženy (takmer) nevyskytujú.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
10. mar 2024

@zltalienka čítala si čo musia robiť tie rovnako vzdelané ženy v mužských kolektívoch v Silicon Walley? A to píšem o Kalifornii! Myslíš, že u nás to je lepšie?

zltalienka
10. mar 2024

Nečítala, pridaj link.

lienka.7
10. mar 2024

@sheila121 uplny suhlas👍👍👍
Takéto individum mat v praci, tak to okamžite letí... lebo ti to rozbije celý tím svojim mudrovanim na jednej strane a sťazovaním sá na diskriminacou matiek na strane druhej. Ona ju úplný prototyp tzv. sliepky. Normalne sa hanbím, ze som žena keď tu toto čítam 🤦‍♀️👎

autor
10. mar 2024

@zltalienka je toho viac treba hľadať. Pozri aj prečo je tam málo žien, ako s nimi zaobchádzajú.

Najväčší rozruch spôsobila tým, že detailne opísala sexuálne a drogové večierky miliardárov, swingers party a uvoľnené mravy, ktoré sú len príznakom oveľa hlbšieho problému, ktorý má technologický priemysel v Silicon Valley: zaobchádzanie so ženami.

https://www.trend.sk/biznis/novinarka-opisala-s...

autor
10. mar 2024

@lienka.7 chcela by som vidieť tvoje vzdelanie 🙈.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
10. mar 2024

@sheila121 ak sa nedokázeš vyjadriť priamo k téme a nemáš čo napísať, prosím opustí diskusiu. Ďakujem.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
10. mar 2024

@sheila121 ak sa nedokázeš vyjadriť priamo k téme a nemáš čo napísať, prosím opustí diskusiu. Ďakujem.

mircalla
10. mar 2024

@autor Ja som sa ti k teme jasne vyjadrila, nereagovala si. Absolutne ziadne argumenty ci protiagrumenty. Chystas sa do Sillicon Valley potom, ako prestanes byt 10 rokov domov doma s detmi ci ako? Opakujem x ty raz. Mam odrobene ovela viac ako ty, NIKDY som som neznaznamenala, co opisujes a mala som dost zamestnani.
Ked mas pocit, ze ti ublizuju, chod inam. Nikdy som nepracovala niekde, kde su zeny diskriminovane. Totalne vsetko zovseobecnujes
Co sa tyka platovej nerovnosti, su joby, na ktore zeny proste nemaju take predpoklady, ako muzi a zien je v tych profesiach minimum. Je to skratka fakt - to su chirurgovia, developeri, financnici atd...

sheila121
Odpoveď bola odstránená
mamina7070
10. mar 2024

mna by zaujimalo tvoje vzdelanie a tvoja prax

mircalla
10. mar 2024

@autor A teda uplne po lopate - jednoducho su profesie, v ktorych su muzi ovela lepsi.....to je proste fakt....osobne poznam asi 2 itckarky, ziadnu lekarku, co operuje, maximalne porodnicka, co sa tyka analytikov - tiez su v tom muzi lepsi....cim to asi je..
A ty sa tu vypytujes druhych na vzdelanie, zatial co od teba sme sa nedozvedali ani prd - odpovedala si, ked som sa ta pytala, ako dlho si doma, ze to je tvoje sukromie....Hovori sa tomu, ze dvojaky meter. Tak sa potom nepytaj....

chodec15
Odpoveď bola odstránená
mircalla
10. mar 2024

@autor A fakt je to trapne, nenapises nic konkretne, nemame sa ta pytat, ale zato ty sa pytas - osobne nemam problem odpovedat ako ty....Ale davas sem vkuse linky namiesto toho....najlepsie este z uplne odveci prostredia....Tiez ti mozem povedat, ze v zahranicnych korporatoch na Slovensku je velmi prisna politika na conduct code a harrasment, taky clovek by letel ako nic, dost si na to potrpia a maju to politike firmy....

kuki13
10. mar 2024

dosledkom Gapu v platoch je potom aj to ze zeny v eu maju o 28% nizsie dochodky a su viac ohozene chudobou (pri 40% rozvodovosti casto ostavaju na dochodku same s jednym prijmom) a pritom pracuju viac hodin do tyzdna akurat ze velku cast predstavuje neplatena praca kedze zeny sa viac staraju o deti aj o starnucich rodicov.

lienka.7
10. mar 2024

@autorka no keď sa chceš dakde "pretrosit" cez posteľ, môžeš... vždy mas na výber 😉 no ešte tu začni s ME TOO a podobnými hovadinami 🤦‍♀️
VZDY mas na výber, keď sa ti nejaká práca a podmienky v nej nepáčia, nikto ta tam nedrží. Tiez som v začiatkoch mala šéfov aj doslova hoväda, povedala som im svoje a odišla. Kde mas problém? Začni si trosku vážiť viac samu seba a prezentovať sa svojou prácou, nie tým ZE SI MATKA👌
mimochodom moje vzdelanie ta memusi zaujímať, ale za viac 20 rokov co robím som rozhodne nespala na vavrínoch, makala som na sebe, prešla som si všetkými pozíciami. A asi budem dobrá, keď som s 2 malými deťmi dostala ponuku aby som odišla po 6 mesiacoch z RD. Ci? 😉 a cuduj sa svete, rešpektujú v praci ze mam male deti (lekarov a všetko riešim vylucne ja), ale nechvalim sa s tým a nevyužívam to, resp.nezneuzivam to. V prípade choroby deti som doma 2-3 dní, potom na doliecenie mam pomoc. Je zbyticne aby som 3 t so soplikom bola doma s dieťaťom. V tíme mam 12 ľudí, mix veku a pohlavia a platy majú rôzne, lebo ich prístup k práci a aj výkonnosť je rôzna. A predstav si, najvyšší plat ma 35 ročná matka s 12 a 7 ročnými deťmi 😋😘👌

autor
10. mar 2024

@lienka.7 keď budeš vedieť cudzý jazyk, dočítaš sa podstatu veci. Ani nečítam tvoj komentár, zbytočne sa rozlišuješ.

mircalla
10. mar 2024

@autor Opat ziadny agrument....pripominas mi dakeho dezolata, co len postuje linky a argumentacne vzdy uplne odpadne. Si doma a dlho nerobis, mimo reality, ale teda zijes na dakych linkoch.....tak ok....asi chod diskutovat s niekym podobnym....Uplna strata casu.

autor
10. mar 2024

@chodec15 prečo by technicky vzdelaná žena musela robiť takéto veci? Prečo je na ne kladený taký nátlak, pod hrozbou že ju inak vylúčia z kolektívu, príde o prácu kde nachádza uplatnenie svojich schopností? Prečítaj si o tom, je to fenomén. Oháňate sa niektorí, že žena má študovať na lepšie platené pozície, ale svet je stále patriarchálny.

Krutý fakt je, že tie pozície si držia muži všade nie len u nás.

autor
10. mar 2024

@mircalla ženy majú otoč lepšiu jemnú motoriku ako muži a teda sú z nich lepšie operatérky. Problém je, že niekto ich musí na sále vychovať, odovzdať im skúsenosti, pustiť ich k operáciám. Ja také doktorky poznám, ale je ich stále málo. Škoda, že nevieš nič o pozadí, nedristala by si tu zadubnené chujaciny.

mircalla
10. mar 2024

@autor Zrejme si nebola ohodnotena, akoby si chcela z uplne inych dovodov - boli/su tam skratka lepsi a este si aj agresivna primitivka. Nehladaj za tym patriarchat.

autor
10. mar 2024

@mircalla píš k veci k téme prosím ťa a fakty. Tápaš, nemáš žiaden prehľad, nehodnoť mňa. Ľudia ako ty a mnohé tu, čo tárate od veci dookola ma vedia neskutočne nahnevať. Píšte k téme.