icon

Čo odhalila analytička o príjmoch slovenských žien?

8. mar 2024

Čo na to vravíte?

Analytička si pri príležitosti MDŽ posvietila na podmienky slovenských žien! Alarmujúce čísla: Koľko zarábajú?

Strana
z8
mamina7070
10. mar 2024

@mircalla
@lienka.7
uz jej neodpisujte to je zjavne nejaka zakomplexovana egocentricka dusicka a o dobrej pozicii moze akurat snivat 😉

mircalla
10. mar 2024

Pisala som ti k teme viac krat, ale asi budes dost hlupa, aby si pochopila, ci vedela citat s porozumenim. Nevies diskutovat, nemas argumenty, nevies ani odpovedat na otazky. Alebo si troll, stale viac som o tom presvedcena.

autor
10. mar 2024

@mircalla k téme prosím ťa. Že si sa s platovou nerovnosťou nestretla za 20 rokov píšeš stále dookola. Stačí raz a akceptovať diskusiu a názory iných. Vrhli ste sa tu na mňa ako supy, urážate, riešite moje súkromie namiesto danej témy. Píšte fakty, názory inak opustite diskusiu. Ďakujem.

gab1sol
10. mar 2024

Všetci ti tu píšu k téme, len ty nie. Pýtaš si fakty, ale ty si ani jeden nepredložila. Nie, tie tebou pridané linky nie sú fakty, sú to len články, ktoré podľa potreby každý napíše tak, aby mu sedel k tomu, čo potrebuje.

zltalienka
10. mar 2024

Autorka: Pozrela som si článok, čo si pridala. Teda len pokiaľ je bezplatne dostupný, nemám predplatné.
Popravde netuším ako s témou súvisi to, čo stvárajú milionári vo svojom voľnom čase.
Čo sa týka preferencii na technické vzdelanie, alebo rovno IT vzdelanie, tak keď som si ja vyberala maturitné predmety a vysokú školu, absolútne nikto mi nehovoril, že si nemám vyberať fyziku ako maturitný predmet a že si nemám dávať prihlášku na VŠ štúdium informatiky. Ale aby som napísala komplet informácie, bola som jediné dievča, čo išlo maturovať z fyziky. Pričom dievčat z jednotkami z fyziky nás bolo dosť. Ale preferencie väčšiny dievčat boli iné. Podľa mňa je to takto úplne v poriadku. Každý/každá sme išli študovať to, čo sme chceli, resp. na ktoré VŠ sme spravili prijímačky.

lienka.7
10. mar 2024

@autorka platí co som už napisala predtým. Z môjho tímu by si letela ako prvá. Večná sťažovateľka, mudrlantka ale v prvom rade matka samozrejme. 👌 jediná na tomto svete (asi). Praca, resp.zaujem o nu niekde na poslednom mieste. Nič v zlom, ale toto nie sú tie najlepšie kvalifikačné predpoklady na akukolvek pozíciu. Sorry.

autor
10. mar 2024

@zltalienka súvisí to tak, že tie ženy aby sa udržali v tom čo robia a čo vyštudovali, musia robiť rôzne hnusné veci.

@lienka.7 Neriešime tvoj tím (našťastie 🙈). Už prosím ťa nepíš a netrolluj tu.
Založ si konečne svoju tému o tvojom tíme a len a len o sebe. Neskutočne zadubená si.

zltalienka
10. mar 2024

Autorka: skutočne MUSIA robiť "rôzne hnusné veci"?
Podľa jedného článku usudzuješ, že na všetkých pozíciách v IT na celom svete musia ženy robiť hnusné veci, len aby ich nevyhodili?
Žiaľ sú aj ženy, ktoré budú robiť "hnusné veci", len aby sa dostali k balíku a potom chlapi, ktorí majú primnoho peňazí si zvyknú, že sú aj také (a nielen ženy), čo pre peniaze urobia naozaj čokoľvek. A takými sa aj obklopujú, teda ak o to majú záujem.
Koľko % žien je takých to si netrúfam odhadnúť. 1%?, 10%? Viac? Každopádne obrovské množstvo peňazí dokáže pohnúť s nejedným "charakterom".

autor
10. mar 2024

@zltalienka nejde o jeden článok, nebudem sa opakovať. Pointu si isto pochopila. Stále je to “mužský svet”, pozri aj rozdelenie profesii podľa žien tu na MK.

Zoberme si takú pani Radičovú ako na ňu útočili práve ženy, pritom šlo podľa mňa o najschopnejšiu premiérku.

zltalienka
10. mar 2024

Aký "mužský svet"? Bez žien muži do 100 rokov vyhynú. Ale aj my bez nich. Potrebujeme sa navzájom. Spoluprácou získavajú obe strany. Súperením strácajú obe strany.

smoulingirl
Autor odpoveď zmazal
smoulingirl
10. mar 2024

Autorka a ako si vysvetľuješ, že v časoch kedy obe pohlavia majú, čo sa týka vzdelávania rovnaké možnosti, je v IT, technických odboroch, prírodných vedách na VŠ prevaha mužov?Ženy, hoci môžu, sa tam húfne nehrnú.

autor
10. mar 2024

@zltalienka jasné že sa potrebujeme, a mali by sme mať preto rovnaké možnosti a podmienky pre obe pohlavia. Momentálne je to veľmi nefér prerozdelené. Ale vidíš, aj samotné ženy sa navzájom podkopú.

autor
10. mar 2024

@smoulingirl lebo stále pretrváva mužský a ženský stereotyp, pričom muži stále určujú pravidlá.

Keď som ja chcela ísť na SŠ technického smeru, dievčatá tam veľmi ani nechceli. Volali sme na dve SŠ technického smeru v 2 odboroch aký je stav a vyslovene to ani neodporúčali a bolo nám povedané, že uprednostňujú chlapcov. Vraj si to máme zvážiť, aby som potom nemala problém s umiestnením. Keď som povedala spolužiakovi kde chcem ísť, zostal úplne šokovsný a odhováral ma že budem jediná baba medzi chalanmi. Dnes je situácia lepšia, aspoň dúfam.

zltalienka
10. mar 2024

Otázka je, či to veľmi podobne nemajú chlapci, ktorí uvažujú o zameraní sa na "typicky ženský" odbor.... myslím s tým "odhovaraním".

smoulingirl
10. mar 2024

Ale predpokladam, ze na VS ta uz nikto neobmedzoval a mohla si ist studovat aj technicky smer...a neodpovedala si na otazku.

autor
10. mar 2024

@zltalienka nemyslím si. Kaderníkov je kopec už.

@smoulingirl Odpovedala som ti. lebo stále pretrváva mužský a ženský stereotyp, pričom muži stále určujú pravidlá. Smer ktorý dom chcela ja bol skôr praktický a VŠ toho smeru by mi bola nanič.

smoulingirl
10. mar 2024

@kuki13 To bude len cast skladacky. Spomina sa tam Finsko a gender neutralne vzdelavanie, maju ho dlhodobo vo vsetkych severskych krajinach. A predsa sa podiel zien na technickych odboroch nejak markatne nelisi od nas.
https://www.statista.com/statistics/528751/finl...

zltalienka
10. mar 2024

Veď aj žien v IT segmente je už dosť. Samozrejme nie 50%. Ale ani kaderníkov (napríklad) nie je 50%. Ani učiteľov v MŠ, ani učiteľov v ZŠ, asistentov učiteľov, zdravotných "bratov", upratovačov, manikérov, pedikérov, .......

kuki13
10. mar 2024

@smoulingirl suhlasim faktorov je viac a nema to rychle riesenie, ale robia na tom 🙂 a pocet zien v it pomaly velmi pomaly rastie https://www.computerweekly.com/news/450425677/W...
Je zaujmave sledovat tieto severske krajiny

cookie29
11. mar 2024

@luccija ano, lenze tento stav nie je len po porode, ale hodne dlhsie... a co sme sa bavili po okoli medzi nami mamickami, tak napriklad vela z nich malo problem s pamatou, reakciami a podobne... este aj 1-1.5 roka

@autorka, nie netyka sa to len malych babatiek... studia bola robena len kratsi cas, ale su aj ine... a reagujem na Tvoju hlasku, ze podla Teba su mamky "nastartovane" priority mnohych zien sa menia ked si zalozia rodinu.

@katka700 ja sa nehadam, vela veci ovplyvnuje kognitivne schopnosti a tiez nepovazujem za normalne, ze zeny maju nizsi plat. "Nesuhlasim s rozdielnym odmenovani muzov a zien, ked zeny od konca oktobra pracuju "zadarmo" v porovnani s muzmi na rovnakej pozicii, ale zase treba byt realista" a reagovala som na autorku, ktora tvrdi, ze ked raz mas vzdelanie tak ho mas ci pracujes vkuse alebo si bola 7 rokov doma a ze zena na materskej pride nastartovana ako strela....

maciatkolulu
11. mar 2024

Ach jaj... Veď keď sa tešis do práce,tak daj deti, donjasiel,opatrovateľku, budík si kariéru,budeš zarábať viac ako chlapi.. Skús mrknut do iných štátov,ako to tam funguje a aj taká ocr,rodicaku,dĺžka trvania všetkého,náklady na štátnu škôlku,druzinu a podobne. Mám tri deti a za ritou som nemala babky,tetky.... A príspevky sú na sk viac než štedré ,najmä keď sa mamičky posnazia a dajú to na predĺžený z dôvodu intolerancii,reťazovky a výpočty a nuchacky,kde ako odrbat... Vieš čo duša dráha,moje prvé dieťa bolo prvý rok svojho života 4 x operované na hydrocephalus, videla som ,čo som videla,zažila,čo zazila.... A ani mi na rozum neprišlo pýtať niečo od štátu,keďže všetci sväti stali pri nás a vyrástlo z nej zdravé dieťa síce so strojom v hlave,ale zdravé a vedela som,že xy rodín je na to ovela horsie a má vysoké náklady a nemožnosť jedného člena pracovať. By ma hanba fackovala. A druhá dcéra mala extra silnú alergiu,ekzemy atď... Akože pardon,ale na to pýtať prachy a mať decko celý deň v škôlke na plný rodicak a na ďalšie tri roky a mater veselo v.praci?!?! 🤮a úderom prvého ročníka už je decko ok???No dobre... Ja stále vravim,kto nevie,čo je to vážne choré dieťa,čo potrebuje fakt celodennu staroatlivost,tak sa jej možno dočká.... Žiaľ ono tá vyššia spravodlivosť funguje a ľudia dostávajú,čo si zaslúžia.

Strana
z8