Čo robí, podľa vás, rodinu?
Chcela by som vedieť Váš názor nato čo robí rodinu, či potomstvo alebo papier 😅 pači sa mi ako tu všetky buzeruju keď niekto napíše SVOKRA ak náhodou nieje vydatá. Podľa mňa ak mám s niekym dieťa, tak sme rodina ak žijeme pod jednou strechou roky fungujeme ako rodina až nato že nemame nejaky zdrap papiera a dva kružky na prstoch, on je otec mojho dietata ja som matka jeho dietata a jeho mama je babka NAŠHO dieťaťa. Alebo potom vlastne ak niesme zobratí tak babku nech deti oslovuju a hovoria o nej ako o mamke ich ocka veď to nieje ich babka lebo niesme zobrati😁
Alebo neviem poučte ma ..
Doba neni zvrátená,ani skazená,to ľudia sú.A tvrdenie,že sa nepotrebuješ vydávať,aby si sa za 5 rokov nerozvádzala je choré,v tom prípade sa neoplatí ani deti robiť,lebo však za 5 rokov na ne budeš sama,podľa tvojich slov,Keby každý takto rozmýšlal 🙊 A pokiaľ tvoríte pár,aj tak jeho mama neni tvoja svokra,naštuduj si význam slov,lebo ani ty nie si jej nevesta.Tvoje bludy,že pokiaľ nie ste zobratí,tak jeho mama neni babka detí,to už netreba komentovať,keď neovládaš ani len základné významy...
My sme s mužom 14 rokov, 13 rokov sme boli "len tak" a 1 sme manželia. Rodina sme tak či tak, rozdiel v tom nie je. Tvrdiť v roku 2020 že nezosobaseny pár nie je rodina je jemne povedané smiešne.
čo robí rodinu? no podľa toho, či ide len o city a harmonické spolunažívanie, alebo či ide o podiel na majetku, dedičstvo, vdovské, informácie o zdravotnom stave alebo akékoľvek konanie pred úradmi.
Kým všetko klape, tak je sobášny list "zdrap papiera". Keď sa niečo poserie, tak zrazu možno aj chýba.
Ak sa bavíme o vzťahu ty vs. svokra - aký vzťah si vytvoríte, taký budete mať. Možno bude pre teba ježibaba, svokra zn. najlepšie chladená a možno bude pre teba Janka alebo Marienka a milovaná mamička (áno, niekedy sú svokry aj lepšie ako vlastné matky). Rovnako samozrejme v opačnom garde 😀 tak či tak vždy to bude babka tvojho dieťaťa.
Rodina je vylucne manzel manzelka a deti. Nie partner a partnerka😉
@vinejka6 súhlasím, keby sa raz niekto opýtal môjho syna isto by povedal mám mamu, mám ocina, ja som ich syn, tak sme rodina, nebude riešiť či sme manželia alebo nie, sme jeho rodičia, sme rodina, a teda ,,priateľovu mamu,, volám budúca svokra alebo Lubomirova mama alebo mama (nepoviem priateľovi že ti volala moja budúca svokra 😂), podľa toho s kým sa bavím 😉
Každý môže volať koho chce ako chce. Poznám Zuzanu ktorú všetci volajú Kvetka. Kde je pravda? Jedine co si treba vyriešiť je ako vnímaš názory druhých ľudí. Lebo áno spoločnosť je chorá a z vrátená ale tvoríme ju my. Sme jej súčasťou a vo všetkom treba začať od seba.
Jasne že ste rodina ak máte spolu dieťa a spolu ho vychovavate. Tak isto ako je rodina aj slobodná mamička. A jasne že ty patríš zcasti do jeho rodiny a on do tvojej. Ale teda pokial beriete manželstvo len ako zdrap papiera ktorý Vám ku šťastiu netreba a takto Vám to všetkým vyhovuje. A hoci sa veľa manželstiev rozvádza a možno ešte viac párov aj s detmi rozchádza (lebo na toto štatistiky nemáme) a naopak veľa párov žije spolu harmonicky aj bez svadby, predsa len je uzavretie manželstva vnímané ako niečo viac než len takéto spolužitie. Vnímané ako niečo viac v rodinách, na dedinách, v spoločnosti aj na MK. A dúfam že ešte dlho bude. Ono je rozdiel keď s niekym chodím a začnem bývať predstavím rodine mám s ním dieťa a začnem tvoriť rodinu. A naproti tomu, keď ten niekto s kým chodím sa rozhodne že ma chce milovať cely život a zavolá celu svoju aj moju rodinu a pred všetkými to vyjadri. Že chce so mnou tvoriť rodinu. To je záväzok. To je svadba. Oslava. Spoločná. Krásny začiatok manželstva, vzťahu, na ktorom potom treba ďalej pracovať a prídu aj ťažké chvíle. A z toho čerpáme. Niekomu to netreba, chápem, ale myslim že je len malé percento žien ktoré nie su vydáte a majú dieťa že by toto od muža nechceli... možno len tvrdia že im to nechýba keďže sa už toho asi nedočkajú. Ale to netvrdím že nie sú šťastne alebo že tie deti nie sú šťastne.
Ste rodina aj bez papiera s takým malinkym rozdielom že ty a tvoje dieťa s mužom máte iné priezvisko.
Zaujimave je, ze homosexuali zufalo tuzia po zlegalizovani manzelstva aj napriek faktu ze dieta spolu nestvoria, a hetero pary dlabu na institut manzelstva a velmi moderne vychovavaju deti iba v partnerskom zvazku. Pre mna je najvacsie plus manzelstva(okrem statusu manzelky a nie iba priatelky) uplatnenie nezdanitelnej casti zakladu dane na manzelku, teda kym som bola na MD. Celkom slusne prachy to hodilo. Na iba partnerku sa to uplatnit neda.
Myslím, že tým keď ťa frajer požiada o ruku, ti dáva najavo svoju lásku,úctu,svoje meno, ochranu a bezpečie v ktorom má zena byť a žiť. Stávas sa je paňou a zdieľate spoločne meno ako rodina.
@medulienka81 ja mam tiez ine priezvisko ako moj muz+dieta a pritom sme manzelia. Proste som si nechala svoje priezvisko.
Je to obycajne slovickarenie a mnohe sa tu v tom radi vyzivaju, upozornit na to. To, ze niektori nie su teraz zobrati, neznamena, ze nebudu. Ide o obycajnu skratenu verziu, aby nemuseli vypisovat "mama mojho partnera". Zo sucasnej frajerovej mamy, raz moze byt svokra, zo svokry raz exsvokra. Z nevesty, exnevesta. Na co take tahanie za slovicka, ak v debatach casto vobec nie je problem v tom, ze dvaja nie su manzelia, ale obycajne bezne partnerske tahanice, generacne rozdiely, surodenecke nevztahy atd. Ale vsimla som si, ze musi sa podotknut, ze "si iba jeho frajerka, a ona nie je tvoja svokra". Tak vdaka za taku radu 😂
@jaskolka presne tak. Nam sa napr stala taka vec, ze som ochorela, doma dvojrocna slecna a babatko. Priatel si chcel vziat,, ocr'' a nemohol, lebo nie som manzelka. Alebo cestujeme do zahranicia, vsade rodne list, lebo ja mam ine priezvisko, deti ine. A to nehovorim, keby sa nedajboze mne, alebo priatelovi nieco stalo.
Sme spolu 15r, mame dve deti a nie a nie sa vziat. Lebo on nema rad ceremonie. Navrhla som teda sobas v jaskyni. 😉
@ladyvi súhlasím s tebou ;) akoby pani manželky boli niečo viac.... pritom aj od nich môže chlap odísť zo dňa na deň, až na to, že ich čakajú nádherne ťahanice po sudoch 🙂
My sme rodina aj bez papiera, absolutne nemám túžbu sa vydávať. Sme šťastní, mame dieťa, mame spolu dom. Pre jeho rodinu som ich rodina a takisto môj “muž” je rodina mojej rodiny. Ide len o slovíčka. A u niektorých mám pocit, že sa cítia straaaaasne nadradení, za to že svoj vzťah spečatili. Keď to tak cítite (a keď paneboze na dedinách to tak musí byt) tak sa zosobášte a buďte šťastní cely život. Ale neznemožnujte tu iné pary, že v skutočnosti rodina nie sú. Bože môj musím dnes FRAJEROVI povedať, že počuj, tety na MK povedali že nie sme rodina 😂 aj mojej svokre to asi poviem 😂
@zooeynka povazujem to za slovickarenie v pripade ak niekto pride sem pre radu a docka sa osocovania za to, ze partnerovu matku nazve svokrou. Castokrat to baby daju aj do uvodzoviek z coho jasne vyplyva, ze to oslovenie treba brat s rezervou.
Mimochodom som slobodna. Sklamala som sa, nechcela som sa vydavat. Lebo som chcela mat umozneny "lahky" utek. Partner ma klamal 5 rokov. Klamstva,ktore tu nebudem spominat, ale netusila som o nich. Bola by som si ho aj vzala, ale klamstva vyplavali napovrch nastastie pred svadbou. V druhom vztahu som povedala, ze sa vydavat nechcem. Sme spolu uz roky, mame spolocny majetok, deti, a tvorime stastnu a usporiadanu rodinu. Jeho rodicov povazujem za svokrovcov. Nikdy sme doposial s nasim (ne)zvazkom nemali problemy. Ale zacali sme si uvedomovat, ze uz su tu deti, a pre pravne veci sme sa rozhodli, ze sa na urade o 2 svedkoch vezmeme. V ociach tu mnohych, budeme rodinou az ked podpiseme papiere na urade. A v ociach inych budeme stale v hriesnom zvazku, lebo sme to neslubili pred Bohom. Neriesim, tolerujem, nech si kto chce mysli, co chce, najlepsie sa radi do cudzieho, a vo vlastnom bordel.
@ladyvi ja rozumiem co sa snazis povedat, ale priatelova mama naozaj nie je tvoja svokra. Volat ju mozes akokolvek, ale proste svokra ti to nie je. Vieme, ze nevydate zeny tento pojem pouzivaju, lebo je to kratsie, ale vzdy ta dakto opravi ze svokru az do vydaja nemas. Bodka. Netreba sa nad tym rozculovat, tak to je.
necitam diskusiu,zazila som situaciu bez zdrapu papiera aj s nim..Boli sme spolu 4roky,narodila sa dcerka a az po 3 rokoch sme sa vzali..tiez sme vsade vyhlasovali ze nepotrebujeme papier a blablabla typicke reci.Ja som sa nechcela vydavat iba preto ze som tehu...Takto po 3 rokoch som si mohla povedat ze sme sa brali z lasky a nie ze sme sa museli...ale k veci,teraz som uz 4roky vydata a mozem povedat ze citim ze ta rodina je stabilnejsia a citim sa lepsie...vsetci mame rovnake meno,prava aj povinnosti,...vsetko je nase naozaj a nie len akoze...za mna svadba ano,robi rodinu rodinnejsiou🙂 ALE,nevydavat sa urcite pokial ma clovek naznak neistoty alebo nie je presvedseny ze je to spravne rozhodnutie,totizto svadba ani dieta problem nikdy neriesia iba zhorsia....
@simonaniky asi sa nepochopila téma. Ono šlo len o štýl oslovovania. Samozrejme, že ste rodina, to nikto neupiera. Len potom sa v téme začalo rozoberať také to široké vnímanie rodiny, ako právnej formy,s tým, že bohužiaľ, nezosobaseni muz a žena nebudú vnímaní ako "rodina" pri uplatňovaní nejakých práv a potrieb. Nemôžu automaticky dostať informácie u lekára, neplynu nijaké ochrany (nárok na OCR a podobne),podpisovanie nejakých listín, atď... Zrejme sa odbočilo od témy, čo už....
Ja si myslím, že či s papierom, či bez, stále ak je to plnohodnotný partnerský vzťah, tak prečo by mama partnera nemohla byť svokra? Myslím si, že nikde v zákone nie je definované, že keď vstúpiš do manželstva, tak až vtedy môžeš partnerovu mamu oslovovať svokra. Svokrou sa stáva v momente, keď máš partnerský vzťah s jej synom, bez ohľadu na papier. A mimochodom, poznám veľa manželstiev, kde sa chlap bez mihnutia oka zobral a odišiel od rodiny a žiadny papier ho nezadržal a poznam oveľa viac partnerských vzťahov, kde žijú normálne a zodpovedne, práve preto, že zotrvať v tom vzťahu je ich dobrovoľné rozhodnutie. Takže tie svätuškárske názory, ako nemáš nárok sú veľmi kratkozraké a netreba si ich všímať. A v nemocnici i práci, banke máme s mojim partnerom uvedenú ako kontaktnú osobu seba navzájom a tiež neriešime papier, lebo svadba stojí kopu peňazí, času, stresov a rozdiel je naozaj iba papier. Uvedomujú si všetci tí kritici, že podľa histórie sa manželstvá takto oficiálne neuzatvárali? Že manželstvom bolo, keď muž a žena začali spolu žiť? 😉
ze " nepotrebujem sa vydat, aby som sa za 5r rozvadzala.. " tak veru s takymto pristupom by si nemala mat ani partnera.. Naco? Ved za 5r sa rozidete, teda podla tejto tvojej logiky.. 😀
Celkovo posobia tvoje prispevky velmi jedovato.. ktovie preco..
Ved si predsa rob, ako uznas za vhodne.. Nerozumiem, co ta vytacaju prispevky anonymnych uzivateliek.
to , že teba volaju jeho zena je váš problém,ale ak nie si žena,nie si ani nevesta,ani svokra,svadbou sa ziskava aj rodina,teda svokra- mama dovtedy je to iba teta
@ladyvi Podla mna nejde o slovickarenie ale o nazyvanie veci pravymi menami. A ze nie su zobrati, to neznamena, ze nebudu.
No ved prave preto sa to rozlisuje, ked budu, tak odvtdy su uz manzel a manzelka a maju svokrovcov.
Potom to tak vyzera ked sa slova s nejakym vyznamom pouzivaju hore-dole. Ako tt co je tyzden tehotenstva pouzivaju len tak na oznacenie tyzdna, materska je aj realna materska, aj rodicovska, aj predlzena rodicovska, svokra je aj naozaj svokra, aj mama mojho druha, aj mama frajera, s ktorym som dokopy mesiac...
Načo aj taká diskusia, každý si žime tak ako to cítime. Nazývajme si koho chceme ako chceme. Každý má na danú tému svoj názor, čo je pochopiteľné. Howk

Mam pocit ze autorku stve, ze niekto jej dal najavo ze je "len" priatelka a nie manzelka.