Čo robí, podľa vás, rodinu?
Chcela by som vedieť Váš názor nato čo robí rodinu, či potomstvo alebo papier 😅 pači sa mi ako tu všetky buzeruju keď niekto napíše SVOKRA ak náhodou nieje vydatá. Podľa mňa ak mám s niekym dieťa, tak sme rodina ak žijeme pod jednou strechou roky fungujeme ako rodina až nato že nemame nejaky zdrap papiera a dva kružky na prstoch, on je otec mojho dietata ja som matka jeho dietata a jeho mama je babka NAŠHO dieťaťa. Alebo potom vlastne ak niesme zobratí tak babku nech deti oslovuju a hovoria o nej ako o mamke ich ocka veď to nieje ich babka lebo niesme zobrati😁
Alebo neviem poučte ma ..
svokra je slovicko pre oslovenie manzelovej/manzelkinej mamy, to, ci niekto riesi oslovenie, ak ide "len" o frajerovu mamu je o povahe a tolerancii danej osoby.. k tomu, ze "nebudem sa vydavat aby som sa rozvadzala" a "polovica manzelstiev sa rozvedie" .. zial neexistuje statistika, kolko nemanzelstiev sa rozide, ale urcite nad 50 % ..
moji kamarati sa oslovovali manzel a manzelka od zasnub, takze asi 2 roky do svadby, nakoniec sa aj vzali, ale mne to prislo zvlastne (aj ked mile) ..
@nafka0483 jedna vec je ked niekto nerozumie vyznamu skratky (napr tt) a druha vec je ak niekto skratene vola partnerovu mamu "svokra". Ach kiezby toto boli najvacsie problemy sveta. Ja mam sirsie vnimanie veci. Ja si uvedomujem, ze byt zenou, ktora zije svadbou, specatenym zvazkom a ide pekne poporadi (vztah, svadba, byvanie, deti) je naozaj uzasne. Aj obdivujem take zeny, mozno im aj zavidim, take zasadove, ktore idu za svojim lebo vedia co chcu a vedia, ze tak to ma proste byt. Lenze su aj zeny, ktore vysli z rozvedenych rodin, od tyranov otcov, a svadba im prave ten pocit bezpecia a rodiny nevytvara, ba naopak vytvara im pocit okov. Ved treba nechat ludi zit, a ludi vypocut a snazit sa ich chapat a poradit a nie hanit a menit obsah temy pre slovickarenie "svokra,nevesta".
@jaskolka nie. 😀 Akurat minuly tyzden mi povedal, ze uz by sme s tym mohli nieco robit, ze sme uz dlho spolu. Len som sa smiala, vyznelo to tak, akoby som ja nechcela. Paradoxne o ruku ma poziadal uz davno, aj poklakol aj prstienok mam.
A este k teme..... mna moja,, svokra'' vola,, nevesta' ' a moju mamu,, svatka" aj bez papiera.
@ladyvi To si uz odbocila podla mna. To, ze niekto nemal priklad usporiadanej rodiny, alebo sa jednoducho len nechce vydavat, tak to nie je podl amna dovod "menit vyznam slov".
Svokra jednoducho znamena matka manzela. Ak nemam manzela, nemam svokru. To, ze si to slovo niekto individualne preberie a partnerovu mamu vola svokra, ok, je to ich sukromna vec.
Ale nemoze sa potom rozculovat ak niekto opravi, ze to svokra nie je. Nemoze cakat, ze vsetci ostatni to budu "akceptovat" alebo tomu "rozumiet", ze nie je to naozaj svokra (ako vyjadrenie vztahu) ale ze slovo s tymto vyznamom pouziva pre pomenovanie partnerovej mamy.
Tak isto nenazyvam deti mojich surodencov alebo bratrancov a sesternic moje deti, len preto, ze ich beriem ako svoje a ja raz deti tiez budem mat :D
@nafka0483 pisem ze omne hovoria ako.o jeho zene a ich neveste ci sme alebo niesme zobrati. Takze mna nema co stvat 😂 iba niektore vyryvacne damy
@ladyvi
@simonaniky hallelujah dakujem.vam 😁😂
@ladyvi Ved to je pravda...
Tam je velakrat problem ten, ze ani partner si zenu nezastane pred sovjou mamou. A vtedy co ta zena zmoze? Nejako si "vymahat" uctu a respekt preto, ze je matkou "svokrinho" vnucata?
Myslim si, ze manzelka ma ine postavenie ako druzka. Manzelstvo sa povacsine uzatvara s tym, ze to bude navzdy. Ak sa zena aj muz rozhodnu, ze chcu zit vo vztahu bez toho aby sa vzali, tak ok, ale nemozu nutit rodicov aby ich brali rovnako ako keby boli manzelia.
Lebo to, ze "mladi" to vnimaju takto, to nemusi byt vnimanie aj ich rodicov. Najma starsia generacia rozlisuje postavenie partnerky, frajerky, druzky a manzelky. Vnimaju to tak, ze manzelka je uz vyjadrenie toho, ze to naozaj myslim vazne, ze toto je definitivne, je to zena s ktorou chcem stravit cely zivot.
dcérinho manžela označujem slovkom zať...druhej dcéry vážneho frajera volám skorozať...skorozaťa mám rada,ale nemá u mňa tak "dobre" postavenie ako zať,ešte nie....napr. ku vianočnemu stolu ešte nebol pozvaný,zať samozrejme áno.....rodina u mňa je manželstvo,ktoré prijme aj deti ,všetko ostatné je len "ako rodina"----a k tomu zdrapu papiera-mnohé by ho veľmi rady mali,ale požiadanie o ruku neprichádza,tak sa ideme pred svetom tváriť a presvečíme same seba,že nám ten papier netreba,lebo čo už....
tak asi ťa to celkom aj štve,či svokra alebo "svokra" ,ked si o tom založila tému,či?
Nemyslím ze je to svatuskarske a krátkozraké. Aj v minulosti vždy predchádzal aspoň nejaký obrad tomu, že ľudia začali spolu žiť. Mne by ani nenapadlo, si všade všetko právne ošetriť, všade uviesť priateľa ako kontaktnu osobu, zisťovať, kde všade by, som mala ho písať, aby mal možnosť informácii, podpisov, a podobne. Iste sa to sa, samozrejme... Ale v podstate je to najjednoduchšie tým Áno. Netušila by som, čo všetko mam a nemám vybaviť, aby partner mal práva ako manžel. Teraz je to tak, že.... ste jeho manželka? Som. Ok, mate na to narok.
@beronsche nejak omylom som to zmazala skor ako som stihla dopisat...ale ano, autorka ma evidentne problem s tym, ze je len partnerka, a nie manzelka...keby s tym problem nemala, tak by isto o tom nezakladala diskusiu a nepresviedcala vsetkych okolo, ze ved je to jedno...
Dnes su zeny tlacene spolocnostou k tomu, povazovat svadbu len za "papier"...a priznat pred kymkolvek, ze by tu svadbu samozrejme chceli, by znamenalo zaroven priznat, ze chlap ich o ruku nepoziadal...je to skratka ponizujuce...a tak radsej presvedcili samy seba, ze svadba je blbost a huzevnato o tom presviedcaju aj cele svoje okolie...aby nikomu ani len na um neprislo, ze ach, ved on si ju nechce ani len za zenu vziat...
@nerya presne tak, úplne súhlasím. Ja ju oslovujem teta, ale všetky kamošky napr keď sa pýtajú ako sa máme sa pýtajú aj ako sa má svokra, neriešim to, no ja vždy poviem, že sme boli u matovej mami a môj priateľ a moja mama si dokonca tykajú, takže toto oslovovanie svokra svokor vôbec neriešim, každý už ako si zvykol 😉
@janinah 🤔 hmm zbytocne Vam budem nieco vysvetlovat vidno ze ste svokra mate svoj vek mate nato iny pohlad. Ja som nikde nenapisala ze ma stve ze nemozem svokru oznacovat svokra, ja to.mam v pazi co mi tu kto nato napise premna je to svokra ale je mi luto niekedy tych dievcat presne tak ako sa pisalo vyssie ze pride po radu a jedine coho sa docka je ze sa tu donej pusti 50 ludi ze to je matka.jej priatela a ne svokra.
Ale ste tu velice mudre vsetky 😂 vy viete lepsie ci mne nieco vadi. Ja som sama prisla s navrhom ze sa.brat nebudeme tak co mi tu vy rozorabate ze ma mrzi ze nejsom manzelka.. nechapem.. 😁
a čo je na tom nepravda,že to nie je svokra,ale matka jej priateľa?čo je na tom zle či dokonca vyryvačné? ak je na to autroka diskusie upozornená? mne netreba nič vysvetlovať,ja v tom mám jasno,o probleme diskutujete vy a kto nepritakáva,tak ničomu nerozumie a je sto rokov za opicami...
@cammille a ty konkretne si tu najmudrejsia 😁 co ty vies ci ma nechcel.poziadat dokonca ci ma nepoziadal, co ty vies vobec konkretne o mojom vztahu ako to mam ja. Jak ta vobec moze napadnut rozpravat o mojej situacii
@janinah ze nato ziadna z autoriek nieje zvedava. Ked sa pride pytat nato ako si poradit so svokrou tak urcite sa potesi ked tam ma 25 komentarov ze to neni svokra. Ale sak to je tak uz na koňovi. Hnoj
Jaaj, už som čakala komentár typu, všetky sme sprosté čo s ňou nesúhlasíme 😁
@queen_el tak isto ako my sme vsetky sproste co svokru nazyvaju svokrou aj bez svadby 🙂
tu nikto netvrdil ze si sprostá, naopak, ty hned utocis ze sme “mudre” a po druhe, v jednom pripade ide o názor (komu co je rodina) a v druhom (kto je svokra) o fakt...
Anonym: Nerozumies, ze (pravdepodobne) vacsina ludi riesi inak problemy a nezhody so svokrou a inak s matkou partnera? Preto ak niekto napise svokra a diskutujuce reaguju akoby bola naozaj svokra a potom napise, no ale my nie sme mnazelia, tak sa situacia meni. Pridu upozornenia, ze to nie je svokra a potom aj postoj k rieseniu problemu je iny.
A nerozumiem co teba rozculuje, ze ine diskutujuce su upozornene, ze nemaju svokru :D
@queen_el vies oco hlavne ide ze ja som napisala svoj nazor takze som tu cakala urcitu vymenu nazorov ale ked mi tu niekto zacne pisat ako mna to ocividne stve a ako mna moj muz ani nechcek poziadat o ruku tak prepac ano napisem zw ste tu mudre vsetky levo ja som od zaciarku na nikohi neutocila. Ale tu na mk jedine kto doteba kvetinou ty donho kvetinacom. Lebo take ste tu zle neviete nic vysvetlit.normalne a s prijemnym podtonom takze tolko😁 napisala som na konci poučte ma ne zdrbte ma ze som.neschopna a nevydata

@blondtana podla tvojej logiky mozes svojho partnera nazyvat aj manzel, nie? Aj bez svadby 🙂 (inak, hrozne hluposti si popisala)