icon

Čo robiť, keď začne vojna?

1. mar 2022

Taha mi na 40tku ,kazdy ma pozna ako psychicky silnu a optimisticku zenu , vzdy na kazdy problem som mala riesenie , pomahala som aj kamoskam (aspon psychicky),vsetko som v zivote zvladla na jednotku, ale odkedy som v nedelu kona citala a to vsetko o bombach samu seba nespoznavam😔
Ked si vecer lahnem s malou(4r) do postele,stisne mi srdce a placem.placem lebo nechcem aby zomrela,aby trpela. Keby nebolo jej je mi to vsetko jedno ale ona musi zit.
A ja ju neviem ochranit.
Pred nou som v pohode ,znamy sa mi smeju,aj chlap - ze prehanam,zijeme v hornom Rakusku ,Rakusko je neutralne „vraj „ nam nic nehrozi ale clovek nikdy nevie.

Co spravit ked sa nieco stane?ist do garaze? Pivnice?a ked nas zavali? Budeme pomaly zomierat?
Ked som v praci som uplne v pohode ,ked idem po meste myslim si zena klud pozri zivot ide dalej ale pride vecer a ja som v keli.v totalnom keli.

Ja viem ze mi nepomôzete ,ja viem ze „co bude to bude“
ale tak velmi boli ta predstava ze co ked mi moje dievcatko umrie v naruci….tak strasne…. ved je taka mala este ,ma cely zivot pred sebou.ah ja neviem uz jak si tieto myslienky vyhodit z hlavy.ako?
Ako to robite ze ste „tak v pohode“ ?😒😒

Strana
z3
mamamasama
1. mar 2022

Modlím sa a športujem.

toffifee0902
1. mar 2022

Keď pôjdeš spať vždy sa pomodli za mier , je to lepšie ako plakať a báť sa . Neboj sa , dobre to dopadne

sisa_s
1. mar 2022

Uzivaj si cas s dcerou, chodte na trampoliny niekde, do detskeho centra, cukrarne a necitaj posahane z kona, ktore nonstop riesia iba bomby, ukryty, pasy... Ja cely den mam zapnute ct24, som rada informovana, ale absolutne nepanikarim, viem, ze vela veci neovplyvnim a nedeptam sa myslienkami "co ak"...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
1. mar 2022

Čo vysles do vesmíru sa ti vráti. Namiesto strachu skús poslať lásku. Medituj, choď do prírody, športuj, tancuj. Ak napriek tomu sa bojíš, vyhľadaj psychológa.

sisa_s
1. mar 2022

@zazvorka87 nikto nevie, co bude zajtra, nie este v lete

autor
1. mar 2022

Nerobim zasoby , nemam jod kupeny , nechceme zdrhnut ani nic len ten strach o moju dceru je nenormalny .sme vela vonku, ked sme doma venujem sa domacnosti naozaj kym nelahneme som ok …a potom to pride uz som aj rozmyslala nad nejakym prirodnym ukludnovakom lebo toto som neni ja uz🤦🏼‍♀️😒
@sisa_s
@toffifee0902
@mamamasama
@janickacrazy

bagre
1. mar 2022

nemyslím na presne tieto scenáre, ale nielen teraz ale celkovo... lebo párkrát som mala nočné mory keď sa niekde niečo udialo a ja som si nejak začala predstavovať čo keby to boli moje deti,... takže som to stopla

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
autor
1. mar 2022

@bagre musim pracovat na sebe. Ja som ani z Covidu nebola pototo ,ziadne strachy ,ja som cely zivot naozaj silna osoba,ale teraz 1x viem co je to bat sa o dieta. Len este pred tyzdnom by som si ani nebola pomyslela ze sa budem doslova o jej zivot bat.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
siska53
1. mar 2022

Chapem, uplne ta chapem!!!

autor
1. mar 2022
autor
1. mar 2022

@siska53 🥺

danyelia
1. mar 2022

Ahoj, ja Ti odporúčam pre Tvoju psychickú pohodu nepozerať správy, nečítať o vojne, nemyslieť na túto celú situáciu, venovať sa dcérke a hlavne myslieť pozitívne, zbytočne sa trápiš kvôli niečomu, čo ešte ani nie je (vojna v Tvojej tesne blízkosti), nikto Ti vo vojne neumrel ani neumrie, žiadne bomby na Teba nepadajú...Aj keď na to budeš myslieť nonstop, vojnovú situáciu vo svete neovplyvníš, iba sa utrápiš. Je to celé smutné, ja som z toho mala 3 dni zlé sny v noci, no teraz som sa od situácie úplne ,,odtrhla,,. Nevidím, nepočujem, nečítam, neriešim a je mi oveľa lepšie...

autor
1. mar 2022

@danyelia vdaka za tvoj prispevok .ja som si uz vravela pockaj len- budes sa o par tyzdnov smiat ze si sa takto trapila zbytocne,aj v to dufam a verim 🙏🏻
Aj to co pises ,neovplyvnim , ja to vsetko viem , sama sebe idem istym sposobom na nervy . Naozaj je najlepsie necitat a nepozerat spravy -tv

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
autor
1. mar 2022

@zazvorka87 a co je v takej taske? Pasteky ? Voda?obelcenie? Aspon na 3 dni? Baterky ?lekarnicka?
Prepac za blbu otazku ale naozaj nemam potuchy

zmrzlinka2021
1. mar 2022

Je v poriadku mat aj strach, aj plakat, nevycitiaj si to.
Necitaj tolko sprav, upokoj sa.

monillia
1. mar 2022

@autor a necitaj kona,to tiež dokáže zamavat s psychikou

autor
1. mar 2022

Zeny ,mamicky DAKUJEM za vase mile prispevky ,naozaj🤗

monillia
1. mar 2022

@sisa_s prvé 2 dní som plakala pri každej reportáží,teraz tiež celý deň ct24 bez informácií mám nervy

zmrzlinka2021
1. mar 2022

pozri https://www.forbes.sk/ako-sa-pripravit-na-jadro...

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky má pre takéto udalosti pripravené odporúčania týkajúce sa obsahu batožiny:

odporúčaná hmotnosť úkrytovej batožiny: do 10 kg pre deti a do 15 kg pre dospelých,
dobre zabalené základné trvanlivé potraviny na 3 dni (konzervy, čaj v dobre utesnenej termoske resp. voda v turistickej fľaši, cukor, chlieb, soľ, ovocie),
predmety dennej potreby (jedálny príbor, miska, hrnček, otvárač na konzervy, príručný nožík na krájanie, prenosné svietidlo–baterka + náhradné batérie, potreby na šitie, špagát alebo iný druh povrázka, viazacie gumičky a pod.),
lieky k náhodnému použitiu (acylpyrín, ibalgin, vitamíny a pod., rýchloobväzy, obväzy a gázy, osobné lieky predpísané lekárom na každodenné užívanie),
peniaze a cenné veci,
kniha, spoločenská hra,
predmety osobnej hygieny (mydlo, šampón, sprchový gél, uterák, kefka na zuby, pasta na zuby, hrebeň, kefka na ruky, holiace potreby, toaletný papier),
náhradná bielizeň, odev, obuv, (tepláková súprava, sveter, plášť do dažďa s kapucňou, spací vak, prikrývka-deka, domáca obuv,)
osobné doklady (občiansky preukaz, vojenská knižka, vodičský preukaz, cestovný pas, výmer dôchodku, zdravotná karta, poistné zmluvy, vkladné knižky, úverové zmluvy, majetkové doklady a podobné dôležité listiny a dokumenty).
Zoznam vecí, ktoré je zakázané brať do úkrytu: zbrane všetkého druhu, alkohol a iné návykové látky, zapáchajúce a ľahko zápalné látky, objemné predmety, kočíky, periny ap., domáce zvieratá, psy, mačky a iné, zapaľovače, cigarety, ponorné variče a pod., jedlá podliehajúce rýchlemu znehodnoteniu.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
sonia1712
1. mar 2022

@zmrzlinka2021 wau super ďakujem, toto som nevedela nájsť, je to podľa mňa dobré mať aspoň niečo pripravené, človeka to tak hreje na duši, že aspoň niečo urobil pre riešenie situácie, aspoň niečo čo môže pomôcť a mňa to určite ukludni (reálne to asi nepomôže ale pre moju psychiku to bude super niečo pripraviť, keďže vždy som sa snažila si všetko vybaviť, zariadiť sama) ďakujem naozaj☺️

autor
1. mar 2022

@zmrzlinka2021 Vdaka😊

zmrzlinka2021
1. mar 2022

@sonia1712 hlavne nepanikarit, lebo si poskodis.

annm81
1. mar 2022

Týchto tém je teraz na rôznych fórach strašne veľa. Súhlasím s tvojim okolím, že preháňaš. Áno, aj ja sa bojím o deti. Odkedy ich mám, omnoho viac vnímam celospoločenské problémy. Som omnoho menej odvážna, ako som bola pred nimi. Myslím, že je normálne, že matky sú omnoho citlivejšie v otázkach budúcnosti.

Je dobré mať, nejaké základné vybavenie, aby si prežila pár dní bez elektriny, bez obchodov, bez kontaktu s okolím. Je dobré vedieť, čo by človek asi mal a čo by určite nemal robiť, ak dôjde k nejakej kritickej situácii. Ale nechať si tým premýšľaním a plánovaním obmedzovať bežný život nie je v poriadku.

Dnes nám hrozí vojna o trochu viac ako pred mesiacom. Ale život je plný rizika. Uvedom si, že aj doteraz ti hrozilo množstvo nebezpečenstva a žila si úplne normálne. Že je len otázkou času, kedy príde pandémia novej nákazlivej choroby, vedeli ľudia, čo sa o tému zaujímali, už dávno. A vedia, že o týždeň sa to môže zopakovať s rádovo vyššou úmrtnosťou. Výbuch nejakého supervulkánu je tiež otázkou kedy bude, nie otázkou či bude. Na negatívne dôsledky globálnej zmeny klímy, upozorňujú odborníci už desaťročia. Že môže priletieť asteroid, ktorí nás zmetie z povrchu zemského je tiež reálna možnosť. Že sa fabrika v tvojom okolí vykašle na bezpečnostné normy a kvôli šetreniu dôjde k veľkej priemyselnej havárii so stovkami, či tisíckami mŕtvych je tiež ľahko možné. A ešte tu samozrejme máme zemetrasenia, tornáda, hurikány, dopravné nehody, neliečiteľné choroby... Ak sa necháš strhnúť tým, čo všetko môže nastať, potom stratíš svoj život aj bez toho, aby si umrela.

niekto2hy
1. mar 2022

@zmrzlinka2021 Mne sa paci ,, čaj v dobre utesnenej termoske" 😎

diana45
1. mar 2022

Treba si užívať Svoj Život a nevšímať zbytočných ľudí a situácie okolo

Strana
z3