icon

Čo robiť počas PN, aby ste sa nenudili?

3. apr 2025

Od budúceho mesiaca si idem dať vybaviť PN a chcem sa spýtať čo robíte na PN? Varit jasné ale aby som sa doma nenudili? Okrem upratovania a starosť o zverina? Aj ste niekde išli do obchodov? Alebo? Môžem si nájsť aj nejakú brigádu aby som nebola bez príjmu? Dakujem

margotka17
5. apr 2025

Heh, či som sa dobré zasmiala, že brigádu počas PN 🫣🫣🫣😆😆😆. To, keď ti príde sociálka na kontrolu a ty nebudeš doma, ale v obchode odkladať tovar, ako to chces vysvetliť? Asi až tak veľmi chora nebudes, keď chces na PN brigádovať 🤔.

margotka17
5. apr 2025

Ak to nie je tajomstvo, čo si vyštudovala, že na tvoju pozíciu nezozenu náhradu?

parvinka0001
6. apr 2025

Ľudia boží on je urológ ,podnikateľ a ona nevie ako funguje ivf .....ty radšej nemaj deti vôbec 🤦 pán podnikateľ ktorý zarobi že môžeš otrcat p..du doma ale na umelé nemáte . Chcela by som vidieť na ktorej brigáde ti dovolia žrať každú chvíľu keď si ty princezná zaracis .

jana_eyre_2
6. apr 2025

Len pre ozrejmenie - metab ochorenie môže byť napr.fenylketonúria, alebo cukrovka.. pri oboch treba dodržovať režim a diétu - ak sa tak nedeje, môže prísť k ohrozeniu zdravia až zivota.. nikdy by som nepracovala niekde kde moje zdravie ohrozujú.. nečudujem sa teda že ti dr navrhol PN ak neodides.. tak máš dve možnosti - buď budeš dodržovať PN tak ako je dané, čiže budeš mať Max vychádzky v stanovenom čase, alebo si nájdeš prácu kde by ti vyšli v ústrety.. brigáda počas PN sa nedá..

katka2602
6. apr 2025

@parvinka0001 nie je urológ, písala to vyššie, že jej muž robí vo výrobe. A verím, že ani ona nemá zamestnanie aké tu ospevuje. Jedine ak by robila niekde vo výskume, kde je 8 hodín zatvorená v labaku a skúma kade čo. To by, ale mala iné vyjadrovanie.

1fifinka1
6. apr 2025

Bože, ale ste hnusne ženy. Koľko krát ide žena na PN pri umelom oplodnení? Už dopredu? A vtedy je to v poriadku? Všetky ste tu väčšie odborníčky ako jej lekári. Ma diagnózu, ktorá je na PN tak co riešite. Nakladate jej všetky akoby už toho nemala dosť. Áno brigáda cez PN je kravina. Ostatné ide mimo vás. Hneď by ste udávali a volali sociálku. Lenže to tehotenstvo, aj to dieťa bude musieť zvládnuť ona sama, s muzom. Nie vy. Tak tie niektoré stupidne komentáre nemajú opodstatnenie. Nie každá je zdravá, nemáme všetky rovnaké zdravie, ani podmienky. Ak nárok na PN ma, nevidím dôvod ju urážať. A na to ma lekárov, nie odborníčky z modrého koňa. Autorka, o brigáde neuvažuj, možno doma sprav dáke poriadky, popredaj nepotrebné veci, oddychuj, čítaj, začni s nejakými ručným prácami, začni písať blog, zasad si nejaké kvety, alebo sa vzdelávaj. Bude to ťažké, ale ja ti držím palce.

tom_i
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
6. apr 2025

@1fifinka1 akoze prepac, ale PN znamená prace neschopná, co ale autorka teda nie je! Ona len nechce zmeniť prácu, to je všetko. Bohvie, kde robí, keď ma teda papier na diagnózu a zamestnavatel jej teda nechce vyjsť v ústrety, moze sa obrátiť na IP. Len predpokladám, že teda to, čo chce autorka nie je skratka v jej pozicii možné, cize si aj tak nepomoze. Maximálne by snáď dostala vypoved (pre neschopnost vykonávať danú pracu), co zase ona nechce, takže preto si vymyslela PNku.
Osobne si neviem predstaviť, kde by jej takto vyhoveli, možno max. niekde v úrade, ale aj tam si neviem predstaviť, žeby jej tolerovali si len tak 5-6x za deň si robiť prestávky, lebo ona sa musí teraz napapať. 🤔 po ďalšie, to, ze ona chce dieta, teraz akože ma byt len tak PN? z akého dovodu? Vsak nech sa paci, nech dá vypoved, moze byt 6 mesiacov na UP a "cistit" si telo a otehotnieť v OL, keď si myslí, že je to také jednoduché. Ak sa nepodarí, tak potom môže zase robiť. Nevidím jeden, jediný dôvod, prečo by mala byť PN, sorry. Pretože jej diagnóza na PNku nie je. Navyše, keď ešte k tomu cez PNku zháňa brigádu??? Tak to je už uplny gól 👌

1fifinka1
6. apr 2025

@lienka.7 vyzerá, že o nej vieš viac ako ona sama. 🤣🤣

lienka.7
6. apr 2025

@1fifinka1 tak aspoň tu nepíšem kraviny ako autorka

1fifinka1
6. apr 2025

@lienka.7 to ci je PN oprávnená, alebo nie posudzujú lekári. Si lekárka? Aj posudkova? Ze to s takou istotou tvrdíš? Poznám kopu ľudí, ktorí išli napríklad na operáciu a dva mesiace predtým museli ísť na PN. Aby neochoreli. A pritom boli práce schopni. Tu je to podobné. Aby mohla otehotnieť, musí mať organizmus na určitom nastavení. Ak to inak nejde tak na PN. Tu ja problém nevidím. Sú ľudia, co ťahajú naozaj nezmyselné peenky, to áno. Ale toto nezmysel nie je. Ak jej to odporučili lekári. Ku brigáde počas PN som sa už vyjadrila. Ale určovať relevantnost PN nám neprinalezi. Ani jednej tu. Koniec koncov otázka v diskusii bola položená úplne inak.

aurora33
6. apr 2025

@1fifinka1 no asi to je nezmysel, keď síce robiť nemôže ale na brigádu by šla.

lienka.7
6. apr 2025

@1fifinka1 pokial slo o nejakú operáciu, kde mam daný termín, tak ešte budis. Ale určite neboli doma 3 mesiace a pod. Pokial áno v minulosti, teraz to už určite neprejde. A určite nie pri plánovanom tehotenstve, kde sa PN ka zneužíva jedna radosť, akoby tehotenstvo bol pomaly mor 🤦‍♀️ Len tak mimo témy teraz, ako si to teda predstavuješ asi nám môžeš prosím ta napísať? Cize teraz bude 3 mesiace PN, neotehotnie na prvý šup a co teraz? Koľko teda bude PN? Dalsich 3,4,5 mesiacov? Kým akoze neotehotnie? Ked neotehotnie ani potom, tak co? Alebo ako potom s nou ďalej? Lebo PNka sa fakt nedáva na to, ze si plánujem tehotenstvo, prepáč. Nehovoriac o tom, ze tu splieta hneď ze pôjde potom na rizikové. PNku platenú môžete maximálne rok, potom čo? Bude si hľadať zase cez PNku brigádu, lebo nebude mat peniaze? Ci ako?

1fifinka1
6. apr 2025

@lienka.7 nechápem, prečo to teba trápi. Prehliadla si asi, že ma vážnu diagnózu. Vtedy je ta PN oprávnená. Mne sa nechce o tom diskutovať. Už má to nebaví. Pekný večer.

krasneleto
6. apr 2025

@1fifinka1 s malym dovetkom.. ze tehotenstvo nie je diagnoza... a PN ti dnes otvori az nemocnica pri planovanej operacii.. Uz neexistuje, ze dva mesiace si doma pred zakrokom.. pozor... a nikto nemoze ochoriet pred operaciou, napriek tomu, narok na PN nemas...

1fifinka1
6. apr 2025

@krasneleto ale môže marodiť aj pred operáciou. Mam to v práci. A na diagnózu nemyslím tehotenstvo, bože ženy. Ved čítajte jej príspevky.

parvinka0001
6. apr 2025

@1fifinka1 ona ani sama nevie čo píše. Podľa mňa by mala mať skôr inú dg psychiatricku. Lebo robiť si dieťa keď viem že môže byť choré tak to nieje normálne a môžem využiť ivf ale nie nemajú prachy .keď decko bude choré čo bude robiť ?....

simca06022011
6. apr 2025

autorka ty ams o mnoho vacsie problemy ako co mas robit pocas PN...

simca06022011
6. apr 2025

@parvinka0001 nemusi mat, len nema vedomosti na urcite veci.. ci o ivf, alebo napr. aj o zakonniku prace a pod. veciach, cize ziadny prehlad. Vlastne dieta a riskovat chorobu? ako sorry, radsej by som sa zastabilizovala iresila kludnu pracu, alebo si vydupala kludny obed, kedze mam nan narok podla ZP, a dieta si aj adoptovala.

parvinka0001
6. apr 2025

@simca06022011 tak asi jej to je jedno keď ivf zavrhla lebo peniaze nemajú radi a na také dieťa budú mať ?

lienka.7
6. apr 2025

@simca06022011 za mna tiež robí niekde vo výrobe, kde sa asi naozaj nedá kvôli nej "stopnut" linku 3-4x za smenu. Ona to vie veľmi dobre aj sama, preto s tým nič nerobí a mysli si, že ju niekto necha na PNke, aby si "detoxikovala" organizmus 3,4,5 mesiacov len tak 🤦‍♀️ odhliadnuc od toho, že pri takej diagnóze je vrcholne nezodpovedné vôbec na to co i len pomyslieť.

simca06022011
6. apr 2025

@parvinka0001 možno sa spolieha na to, ze bude všetko ok. Kto vie.
@lienka.7 tak nemajú niečo v poriadku tam. Píše ze obeduje 10min z aj to stále otravuje niekto a ani lieky po jedle si nevie dat. Aj keby hneď stala za pásom, tak toto je cez. Ako keby išlo len o to otehotnieť s nepriaznivý stav zdravotný = pochopím to a nech je pn. Rozumiem z chápem ze proste niekedy to inak nejde. Ale pri takých vážnych diagnózach dedičných je to pre mňa zvláštne. A ešte kti vie ako v zdraví bude ona fungovať 10-20+ rokov atď ( to čisto teoreticky píšem, neviem, popravde neviem o tejto diagnóze nič. Ale ja mam stres iba z tých pár génov kt mohla dcéra podedit z mojej strany a odo mňa, a to vôbec nie je také vazne😔)

ki__
6. apr 2025

Nie som síce lekárka a o tejto diagnóze počujem prvý krát. Ale vyhľadala som si o tom niečo na internete a dočítala som sa, že "Ak otec nie je nositeľom chybného génu, dieťa bude len nositeľom, ale nebude mať PKU... Nositeľstvo: Nositeľstvo chybného génu nespôsobuje žiadne zdravotné problémy."
A ona píše predsa, že jej manžel je zdravý a bez diagnózy. Tak neviem čo ste sa tu do nej všetci tak pustili.
Okrem toho písala aj to, že PN jej vypísal lekár. Hádam ten lekár vie čo robí a prečo to robí. Vy tu nie ste nato, aby ste posudzovali kto môže a kto nemôže ísť na PN. A ešte písať že "ty nemaj deti vôbec"?? Akože haloo?! Vy nemáte ani najmenšie právo niekomu hovoriť aby mal/nemal dieťa. 🤦🏼‍♀️

lienka.7
7. apr 2025

@ki__ len ta trosku poopravim. Ziadny lekar jej PNku zatial nevypisal. Autorka jasne pise: Od budúceho mesiaca si idem dať vybaviť PN.
A ked si do teda čítala o tej "nic" diagnóze, tak si si asi prečítala, aké su dôsledky pre plod, keď sa niečo "nepodari". Autorka píše, že nemajú peniaze na IVF, ale na eventuálnu starostlivosť o postihnuté dieťa, ak by sa nebodaj niečo stalo už budu mat, ze? Jaj, to potom nastúpi to staré známe, stat staraj sa, čo? 👌

ki__
7. apr 2025

@lienka.7 PN jej navrhol lekár, aby sa mohla dať do poriadku a aby sa hladiny fenylalanínu stabilizovali.
A aj keby nie, to vám už dáva nejaké právo rozhodovať o tom, kto môže a kto nemôže mať dieťa? Alebo radiť niekomu, aby to dieťa nemal?
Okrem toho, ak sa jej podarí otehotnieť, pôjde na rizikové a bude pod prísnym dohľadom lekárov. Existuje riziko, že sa niečo nepodarí, to áno. Ale to existuje pri každej žene. Čo tak namiesto "nemaj deti" popriať veľa zdravia?!
A to, že či budú mať peniaze na starostlivosť o postihnuté dieťa, chvalabohu nie je vaša starosť.

1fifinka1
7. apr 2025

@ki__ to im nevysvetlis. Fakt je to nechutne, ako sa tu pasujú do nejakých sudiciek, co určujú kto co ma a nema spraviť. 🤑

aurora33
7. apr 2025

@ki__ kdd jej PN navrhol lekár, keď sama napísala, že ,, Od budúceho mesiaca si idem dať vybaviť PN”.

ki__
7. apr 2025

@aurora33 prosím vás, nehrajme sa tu na slovíčka.
Kľudne jej mohol lekár povedať že "Od budúceho mesiaca začneme liečbu, budete dodržiavať prísnu diétu. Navrhujem PN, aby sa vám stav stabilizoval. Premyslite si to a dajte vedieť."
Rovnako mi lekárka navrhla mesiac dopredu PN pred rehabilitáciami a aj pred operáciou. Nevidím v tom problém.

aurora33
7. apr 2025

@ki__ Ja sa riadim tým čo napísala autorka. Ty a fifinka si tu domyslate.

lienka.7
7. apr 2025

@ki__ na to, aby dodržiavala nejakú diétu nemusi byt nevyhnutné XY mesiacov na PNke. Tu ma mimochodom dodržiavať aj tak, v bežnom živote, co očividne nerobí. A v praci to nerieši. Miesto toho vymysla s PNkou a hľadá brigádu... To akože teraz celý život bude kvôli tomu PN, či ako?