Čo robiť s neposlušným psom?

ochmolka
31. júl 2015

Môj psík je plemena mops, je to skoro ročná sučka. Mám obrovský problém s jej výchovou a potrebujem radu. Vždy som túžila po takom havkáčovi a keď som si ho našla pod stromčekom na Vianoce bola som šťastím bez seba, predstavovala som si ako sa budeme spolu túliť v posteli ako sa budem s ňou mojkať, no opak bol pravdou. Má nezvyčajne neposednú povahu, dokonca je taká besná, že za pol roka, čo sa o ňu starám sa mi ju podarilo pohladkať po hlave asi trikrát. Rozumie povelom sadni, lahni, labku a zostaň, ale keď jej poviem zostaň, tak v tej polohe vydrží 4sekundy. Je neuveriteľne hravá(ja viem, že to k jej veku patrí) a neviem naozaj ako ju mám ukľudniť. Stále ma škriabe a hryzie, naozaj stále, ale nerobí to agresívne ale formou hry. No stále nedokáže pochopiť, že to nemôže. Asi som urobila chybu, pretože keď urobila zle, bila som ju rukou. Je to strašne zlatý psík a je mi jej ľúto, keď ju ubijem alebo kričím po nej, ale s ňou sa inak nedá :( prosím poradťe ako sa dá zkludniť pes, alebo keď vyrastie, tak dostane rozum?

evelynm
31. júl 2015

nebi ju. Odporucam vycvik.

katarinamarkova
31. júl 2015

pes sa nebije....na psa sa nekrici......
ked chces aby ta pes posluchal treba ho vycvicit, ak to sama nezvladas, najdi niekoho co ti s tym persne poradi.
na psa musis byr razna, prisna - ale kludna
pes potrebuje pohyb
pes potrebuje podnety, prechadzky, hry, zabavu
.....podla toho co pises mi jasne vychadza, ze psika mas v byte a prakticky len a len tam.....nudi sa....neposlucha, lebo nema stanovene hranice a nad sebou vodcu.

zita19
31. júl 2015

Trosku sa ukludni ked ju prejde puberta ale nespoliehala by som sa na to. Najvyssi cas zacat cvicit. Bud kupit nejaku knihu alebo zacat hladat informace a pomoc na psickarskych weboch. V niektorych mestach sa organizuju aj vycviky psov. Treba sa popytat v okoli. Ludi co vencia psov, v chovatelskych potrebach, u veterinara. Niekde nejaky kontakt zozenies.

lilimoni
1. aug 2015

Zakladny vycvik poslusnosti robim od 4 mesiacov.
Pes nepatri na postel, hlava svorky ma vyhradene ine miesto spanku ako "podradeny" clen.
Fenke akurat prebieha vrchol puberty, takze nou trieskaju hormony. Je treba zamysliet sa nad kastraciou, kedze predpokladam, ze nemate v plane ju nakryvat.
Treba kontaktovat cvicitelov a skusit aj individualny vycvik 🙂

kiki68
1. aug 2015

no moja takto od zaciatku: pes sa nehladka po hlave, ani sa po nej nebozkava, je to v psej reci ponizenie psa. Je to ako keby teba ktosi chytal za prsia namiesto podania ruky. Bola by si nadsena ze.... 😉
Pes ma ine miesta kde sa da hladkat, hlavne miesto tesne pri chvoste na chrbte,kde maju nervove zakoncenia a je im to tam najprijemnejsie.
Psa od kusania neodnaucis krikom a bitim, tym plemeno ako mops ci buldocek hlboko urazis. Takze co spravi dogovite plemeno maleho formatu? but ta ignorovat a bude robit este vaciu zlobu. Tieto plemena nesmies capnut ani novinami. To nie je klasicky pes. Ak zvladnes mopsa,zvladnes aj velku dogu. Povaha ta ista, ten isty princip. Musis byt kludna a nenechat sa vytocit. Ak je neziaduce spravanie,tak sa zdvihnut, frknut a odist. Nasleduje uplna ignoracia psa. U steniat sa odporuca zacat knucat, pokial boli socializovane u chovatela,tak sa naucili ze ked knuci surodenec ma dost a boli ho to a ma prestat. Mnoho ludi toto podceni a beru to v 3 mesiacoch este ako hru to kusanie ruk ci nosa. Neuvedomuju si,ze to maju takto zaseknut hned od zaciatku. Psovi nevysvetlis,ze do 6 mesiacov bolo cosi sranda a potom to uz sranda neni a nechces to. Pre neho to bude stale ta ista zabava. Tiez pes ako mops prechadza dlhou pubertou, neskor dospieva,takze do 2 rokov to moze byt zaujimave a budes so psom bojovat vnutorne. Ak nemas ziadne skusenosti tak ist na cvicak,kde sa venuju aj malym dogovitym plemenam. Mops nie je vlciak, vlciak je pes na baterky, mops ci buldocek ma svoju hlavu. U tohto plemena plati pozitivna motivacia, to si nastuduj co to je v literarature. Naj ked to niekto na cvicaku predvedie. Budes vidiet ako ten pes dokaze makat a visiet na tom cloveku ze co bude dalsi krok. Mops je stale pes, nie plysove zviera, ma svoju dostojnost a je pomerne temperamentny. Neviem kde ludia nabrali to,ze je to gaucovy povalac co sa iba tuli. Precitaj si pozorne standard plemena. Nech vies co mas doma. O mopsoch a buldockoch sa traduje,ze su to plysacky co sa iba tulia, tudle nudle...su to motorove mysi.

marianna_peskova
4. aug 2015

Mám polročného psa - mopsa a prechádzam podobnými situáciami. Je stále živý a divoký, hoci máme rodinný dom s obrovským pozemkom, kde celý deň šantí a behá. Samozrejme, my sa mu tiež venujeme, lebo ho nadovšetko ľúbime.
Ovláda povely sadni, zostaň, ku mne, ale niekedy mu dlhšie trvá, kým pochopí, čo od neho chceme. Ak vidím, že niekde robí neplechu - radostným hlasom na neho zavolám, aby prišiel ku mne. To vždy zaberie, lebo pes vycíti, že sa bude diať niečo zábavné.
To s tým povaľačstvom nie je žiadny mýtus. Chovateľ, od ktorého sme psa brali, vychoval už niekoľko generácií mopsov a buldogov. Hovoril nám, aby sme boli trpezliví, lebo táto rasa je zo začiatku búrlivej povahy (jednoducho šteňa), ale rokmi je čoraz pokojnejší a prítulnejší. Ale nebránim sa názoru, že existujú aj výnimky.
Takisto, ako nemusí byť pravda, že je psovi príjemné, keď ho hladkáš či škrabkáš na chrbte blízko chvosta. Sama som sa divila, no náš pes to neznáša. Radšej si vyžaduje, aby sme ho hladkali po hlave a brušku. 🙂
Skús si zobrať k srdcu rady od báb a preskúmaj odbornú literatúru; ak si sama na výchovu netrúfneš, požiadaj odborníka. Najmä mu venuj veľa lásky a trpezlivosti. Držím palce! 😉
Na záver: žiadne zviera by sa nemalo udrieť - ale hoď kameňom, komu aspoň raz nevytečú nervy.